:

Hur mycket pengar får man i milersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket pengar får man i milersättning?
  2. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  3. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  4. Vad är Milersättningen per mil 2023?
  5. När höjs milersättning 2023?
  6. Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?
  7. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  8. Vad är en vanlig milersättning?
  9. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
  10. Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?
  11. Får familjemedlemmar köra förmånsbil?
  12. När lönar det sig att ha förmånsbil?
  13. Får min fru köra min förmånsbil?

Hur mycket pengar får man i milersättning?

Milersättning, även känd som bilersättning, är en form av ersättning som arbetsgivare kan ge för kostnader som uppstår när man kör bil i arbetet, såsom slitage och bränslekostnader. Det är avsett att hjälpa till att täcka de extra kostnaderna och gäller för alla typer av företag.

Om man inte fått ersättning från arbetsgivaren kan man göra avdrag i deklarationen för att få tillbaka pengar för kostnaderna. Observera att milersättning inte ersätter andra kostnader såsom parkeringsavgifter, böter eller trängselskatter.

Oftast så har man också rätt till traktamente på en tjänsteresa. Traktamente - vad gäller?

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

Vad finns det för regler för milersättning? Milersättning ska finnas som en kompensation för den som kör i tjänst, kompensationen ska gälla för förbrukat drivmedel och viss förslitning. För resor till arbetet kan reseavdrag göras. För att kunna få kompensation för resor till jobbet måste du visa att du sparar minst två timmar på att ta bilen, samt att resan överstiger fem kilometer. Du får din ersättning genom att göra avdrag i din deklaration till Skatteverket.

Har du däremot rest i tjänsten och redan kompenserats för resekostnader får du inte göra ytterligare avdrag.

Är det någon skillnad på milersättning för egen bil och förmånsbil? Om resor ingår i din tjänst är det vanligast att du erbjuds en tjänstebil av din arbetsgivare, men det går att komma överens om att en privat bil ska användas. Du har rätt till milersättning oavsett om du kör en egen bil eller förmånsbil. Däremot blir beloppet per mil olika. Beloppet för egen bil är nämligen högre än för förmånsbil. Detta är för att täcka slitage och andra tillkommande kostnader för egen bil. Se nästa sektion för att ta reda på mer om hur det beräknas.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Milersättning är en ekonomisk ersättning som man har rätt till för att täcka bilkostnader i samband med tjänsteresor. Den baseras vanligtvis på antalet körda mil och ett fast pris per mil. Vanligast är att arbetsgivaren betalar ut milersättningen löpande, men man kan alltid också göra avdrag på 25 kr per körd mil i sin inkomstdeklaration för att få tillbaka pengarna för resekostnaderna i efterhand. När man är på tjänsteresa har man dessutom ofta rätt till skattefria traktamenten.

Vad är Milersättningen per mil 2023?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

När höjs milersättning 2023?

Alla skattskyldiga som betalar allmän pensionsavgift får en skattereduktion med 100 procent av avgiften. Den allmänna pensionsavgiften framgår av slutskattebeskedet.

Obs! Du kan inte få högre skattereduktion än summan av din kommunala inkomstskatt, statliga inkomstskatt, fastighetsskatt och fastighetsavgift. Skattereduktionen får alltså inte räknas av mot till exempel den allmänna pensionsavgiften.

Begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda den 1 november året innan inkomståret. Även den som inte är medlem i Svenska kyrkan betalar begravningsavgift. Hur stor avgiften blir bestämmer Svenska kyrkan eller den kommun som har ansvar för begravningsverksamheten.

Fastställd förvärvsinkomst minus grundavdrag och, i förekommande fall, med sjöinkomstavdrag.

Skattefri bilersättningEgen bil: 25 kronor per milFörmånsbil: 12 kronor per mil förutom förmånsbilar som drivs helt med el där schablonbeloppet är 9,50 kronor per mil.

För en laddhybridbil som kan drivas både med el och med diesel gäller det högre beloppet, det vill säga 12 kronor per mil.

Beräkning av bilförmånsvärdet för en bil som är skattepliktig enligt vägtrafikskattelagen från den 1 juli 2021.

Exempel. En ny bil med nybilspris 200 000 kronor har extrautrustning värderad till 22 000 kronor. Bilförmånen ska då beräknas utifrån att bilens nybilspris 222 000 kronor (200 000+22 000). Bilens fordonsskatt är 4 050 kronor.

15 225 kronor (0,29 × prisbasbeloppet 52 500 kronor)5 234 kronor (2,358 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)28 860 kronor (13 procent av nybilspriset på 222 000 kronor)4 050 kronor (Fordonsskatt)= 53 369 kronor (Förmånsvärde)

Bostadsförmån värderas till hyrespriset på orten. Förmån av fritt garage ingår inte i begreppet bostadsförmån. Sådan förmån värderas särskilt till marknadsvärdet.

Vid värderingen av bostadsförmån tar man hänsyn till bostadens storlek och standard, hur den används, under vilka omständigheter bostadsförmånen åtnjuts - om det till exempel är en tjänstebostad - samt hyresnivån på orten eller i kringliggande orter. Skatteverket lämnar varje år rekommendationer för hur man beräknar förmånsvärdet.

Vid beräkning av preliminär skatt och arbetsgivaravgift beräknas förmånsvärdet enligt ett schablonvärde per kvadratmeter bostadsyta.

I inkomstdeklarationen ska värdet av bostadsförmån för den anställde istället alltid beräknas efter marknadsvärdet på orten (inte schablonvärdet). Det innebär att den anställde kan behöva ändra det förtryckta beloppet vid lön, förmåner med mera.

Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt (20 procent), före grundavdrag.

Brytpunkten är 613 900 kronor för dig som inte fyllt 66 år vid inkomstårets ingång.Brytpunkten är 683 200 kronor för dig som fyllt 66 år vid inkomstårets ingång.

Avdrag för måltider den första månaden, 78 kronor per dag.Utgifter för logi, faktisk kostnad för boendet.

Hur länge har det varit 18 50 i milersättning?

Beloppet för skattefri milersättning har legat på 18,50 kronor sedan 2009. Finansminister Mikael Damberg öppnar nu för en höjning.

Publicerad: 2022-03-07   Uppdaterad: 2022-03-07

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Vad är en vanlig milersättning?

Eftersom kostnaden per körd mil anses vara högre än 25 kronor kan det vara värt att fakturera kunden för bilkostnaderna i ett specifikt uppdrag. Att köra en ny bil kan kosta uppemot 80 kronor per mil när man även räknar in kostnader för skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning. Av dessa 80 kronor kan du fortfarande ta ut 25 kronor från ditt företag som en skattefri milersättning om du kör med egen privat bil. Nettot, det vill säga övriga 55 kronor, räknas som en intäkt i företaget. 

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

Är det någon som vet om man kan ha förmånsbil utan att ha lön? Skatten skulle då förmodligen betalas som restskatt.

Jag vill ha förmånsbil men helst slippa lön. Även om jag är behjälplig i bolaget.

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

Se hela listan för dig som funderar på att investera i ny tjänstebil.

Listan och de ekonomiska nyckeltalen har tagits fram av tjänstebilskonsulten Ynnor till Tidningen Företagaren.

Får familjemedlemmar köra förmånsbil?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

När lönar det sig att ha förmånsbil?

Värdeminskningsavdrag - Personbilar och lätta lastbilar som ska användas i en näringsverksamhet behandlas som anläggningstillgångar i bokföringen. På dessa skall planenliga avskrivningar göras. Du kan göra avskrivning enligt den s.k. huvudregeln, där värdeminskningsavdraget är högst 30 % av avskrivningsunderlaget, eller kompletteringsregeln. Kompletteringsregeln innebär att man får göra ett skattemässigt värdeminskningsavdrag med ett belopp som motsvarar en beräknad årlig avskrivning med 20 procent av anskaffningsvärdet. 

Får min fru köra min förmånsbil?

Jag har en förmånsbil som leasas av mitt aktiebolag och som jag får nyttja privat mot förmånsbeskattning.

Med dagens bensinpris och endast 9.50 i milersättning känns det inte så lockande att genomföra tjänsteresor med den bilen.