:

Hur mycket skatt på Crypto?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket skatt på Crypto?
 2. Är krypto olagligt i Sverige?
 3. Hur kan man ta ut pengar från Crypto?
 4. Måste man deklarera om man gått med förlust?
 5. Vad händer om man glömmer deklarera krypto?
 6. Vad händer om man inte skattar krypto?
 7. Kan Skatteverket se mina Bitcoin?
 8. Kan man bli skyldig pengar på krypto?
 9. Hur tjänar man på Crypto?
 10. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 11. Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?
 12. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?
 13. Har Skatteverket tillgång till Binance?
 14. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
 15. Måste man deklarera krypto?

Hur mycket skatt på Crypto?

 • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
 • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

Är krypto olagligt i Sverige?

2019.11.05

Bitcoin och andra kryptovalutor bygger på blockchain-teknik. I tidigare pressmeddelanden har IT-advokaterna skrivit om hur tekniken fungerar, samt dess förenlighet med GDPR. I Sverige finns det varken specifik reglering avseende saluföring av kryptovaluta eller krav på hur kryptovaluta ska nyttjas eller utvecklas. Det innebär dock inte att ansvaret är helt oreglerat, utan hänsyn måste tas till särskilda legala krav som kan bli aktuella i det enskilda fallet.

Hur kan man ta ut pengar från Crypto?

Du skulle förmodligen vilja veta mer om Crypto.com om du redan är såld på NFT. Hur kan Crypto.com underlätta ditt NFT-företag? Webbplatsen är stolt över 250+ kryptovalutor och 20+ fiat-valutor tillgängliga för köp och försäljning med banköverföringar eller kredit-betalkort.

Crypto.com Capital grundades i mars 2021 och är Crypto.coms riskarm och investerar i Seed- och Series A-kryptostartups. Med USD 500 miljoner öronmärkta för investeringar, försöker Crypto.com Capital att påskynda tillväxten av kryptostartuper i ett tidigt skede, och arbetar enligt principen att vara "Founders First". Crypto.com Capital strävar efter att bilda långsiktiga strategiska partnerskap med grundare och att växa tillsammans med dem i sin verksamhet.

Den populära kryptovalutabörsen har bildat ett 5-årigt samarbete med Australian Football League. Med detta landmärkepartnerskap kommer Crypto.com nu att bli en officiell partner för alla tävlingar som arrangeras av AFL och AFLW. 

 • För att göra ett uttag måste du ha tillräckligt med pengar eller vara verifierad. Om du inte är verifierad finns det en lägre daglig uttagsgräns på $2500/dag.
 • När bekräftelsen på begäran om uttag har skickats framgångsrikt kommer den att granskas av vårt kundsupportteam för att säkerställa att det inte finns några begränsningar.
 • Om du vill använda en extern adress måste du först lägga till en uttagsadress innan du drar tillbaka till en extern adress.
 • Standarduttagsförfarandet tar upp till 3 arbetsdagar när kontot har verifierats, och för konton med endast krypto tar det längre tid eftersom vi måste konvertera dina pengar till fiat först.
 • Du kan se din uttagsadress genom att gå till sidan "Uttag" på crypto.com och klicka på "Hantera". Du måste ha ett verifierat ID för fiat-uttag för att kunna ange en mottagaradress.
 • Om du ännu inte har tillräckligt med pengar på ditt konto eller inte är verifierad kan du fortfarande skicka in din begäran om uttag.

Crypto.com använder dedikerade uttagsadresser för ditt konto för att säkerställa säkerheten för användarnas pengar. Dess system kommer att generera en ny uttagsadress när du skickar in begäran om du inte anger en uttagsadress.

Efter att allt har lyckats granskar du uttaget på kryptoplånboken och beloppet; bekräfta sedan uttaget.

Måste man deklarera om man gått med förlust?

Reavinst, eller kapitalvinst, som det även kallas är den vinst du gör när du säljer din bostad för mer än du köpte den för. På vinsten ska du sedan betala skatt, så kallad vinstskatt. Vinstskatten är oftast 22% av vinsten på privatbostäder.

Vad händer om man glömmer deklarera krypto?

Att inte betala skatt på sina tillgångar i kryptovalutor kan bli dyrt. Skatteverket kan ta reda på värdet av dina bitcoins, med hjälp från olika växlingstjänster. En vinst som inte har redovisats i deklarationen kan resultera i ett skattetillägg på 40 % av den undanhållna skatten.

Inte bara vinster från bitcoin ska tas med i deklarationen. Om du får lön i bitcoins, eller får in kryptovaluta från en näringsverksamhet, räknas detta som skattepliktig inkomst i deklarationen. Du måste även ta upp i din deklaration om du använder bitcoins som betalningsmedel, lånar ut dem, eller använder dem som insats vid spel online.

Vad händer om man inte skattar krypto?

Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.

Kan Skatteverket se mina Bitcoin?

 • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
 • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

Kan man bli skyldig pengar på krypto?

Sindre Jenssen har fått et godt forhold til handelsplattformen Bitcoins Norway gjennom sine to aktive år i kryptomarkedet.

– Jeg bruker Bitcoins Norway blant annet fordi de har god kundeservice, er veldig flinke til å følge opp spørsmål på mail. Når det har vært små hiccups, har jeg fått vite hvorfor og fått kunnskap om hvordan plattformen deres fungerer, forteller Jenssen.

–Slike ting er betryggende, og jeg oppfatter dem som seriøse.

Hur tjänar man på Crypto?

Precis som med alla andra typer av tillgångar så går det att tjäna eller förlora pengar genom att spekulera i upp- och nedgångar. Du har säkert hört talas om folk som blivit rika genom bitcoin men tro inte därför att det är någon säker väg till rikedom.

Gör som du skulle gjort om du köpte t.ex. aktier. Sätt dig in i vad det handlar om, vad du tror om framtidsutsikterna för tekniken, och vill du därefter köpa lite bitcoin, så gör för all del det.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Att tjäna svarta pengar innebär att man erhåller en lön som inte beskattas. Nackdelen med att arbeta svart är även att anställningen görs utan anställningsbevis, ingen sjuklön, sociala förmåner eller försäkringar. Som arbetstagare erhåller man därför inget skydd i sin anställning.

Hur mycket pengar får man tjäna på sin hobby?

Definitionen av en hobby är i detta sammanhang en aktivitet som uppfyller följande punkter:

 • Något som man utövar på sin fritid
 • Något som inte är en persons huvudsakliga försörjning
 • Något som man gör utan vinstsyfte

Exempel på dessa aktiviteter kan vara hemslöjd, biodling, jakt, fiske, trädgårdsodling, djuruppfödning eller kulturell verksamhet.

Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Du kan göra en självrättelse upp till sex år bakåt i tiden. Under 2023 kan du alltså rätta uppgifter från och med inkomstår 2017.

Om du under inkomståren 2012 – 2016 kan ha gjort dig skyldig till grovt skattebrott bör du rätta även dessa år. Det kan du göra genom att skicka ett brev till Skatteverket. Under rubriken ”Upplysningar om äldre år” informerar du om tillgångar och inkomster under inkomståren 2012-2016. Då undviker du en eventuell anmälan om grovt skattebrott, där preskriptionstiden är 10 år.

På Rättslig vägledning finns mer information om rättelse på eget initiativ.

Om du gör en rättelse efter att du har anledning att tro att Skatteverket har upptäckt, eller kommer att upptäcka den oriktiga uppgift som du lämnat, finns det grund för att ta ut skattetillägg eller i vissa fall göra en brottsanmälan.

Exempel på situationer där det är för sent att själv rätta uppgifterna för att slippa skattetillägg:

 • Skatteverket har ställt en fråga till dig där vi begärt mer upplysningar om den oriktiga uppgiften
 • Skatteverket har startat en revision

Har Skatteverket tillgång till Binance?

Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.

Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

Måste man deklarera krypto?

Syfte med och omfattning av dina kryptoaffärer avgör om du ska använda en K4-, T2- eller NE-blankett när du deklarerar.   

K4-blanketten blir aktuell om du handlar kryptovalutor då och då på fritiden. Du har till exempel: