:

När kan man se sin deklaration på Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. När kan man se sin deklaration på Skatteverket?
  2. Kan man se deklarationen på nätet?
  3. När får man besked om skatteåterbäring 2023?
  4. När kan man se vad man får tillbaka på skatten?
  5. Varför kan jag inte se min deklaration?
  6. Hur vet man att deklarationen kommit in?
  7. Hur kan jag se min deklaration?
  8. Vart ser jag min deklaration?
  9. Var kan jag se mitt slutskattebesked?
  10. Vad gör jag om jag inte fått min deklaration?
  11. När kan man se sin deklaration 2023?
  12. Hur kan jag se om min deklaration kommit in?
  13. Varför har jag inte fått min deklaration i Kivra?
  14. Varför har jag inte fått min deklaration?
  15. Varför har jag inte fått min deklaration i kivra?

När kan man se sin deklaration på Skatteverket?

Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2023 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2017 eller senare.

Har du ännu inte fått slutskattebeskedet kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.

Kan man se deklarationen på nätet?

I den här texten kommer du få läsa om hur det svenska skattesystemet fungerar. Du kommer också få läsa om deklaration och hur du gör för att deklarera.

Skatt är en avgift för att betala för offentliga utgifter. Vi betalar skatt på vår inkomst, och på varor och tjänster.

När får man besked om skatteåterbäring 2023?

Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka av staten om du har betalat in för mycket skatt under året. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka den överskjutande summan som skatteåterbäring.

När kan man se vad man får tillbaka på skatten?

Du som har e-legitimation kan anmäla kontonummer på något av dessa sätt:

  • på Mina sidor
  • i e-tjänsten Skattekonto
  • i samband med att du deklarerar i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller appen Skatteverket. Om du redan har deklarerat kan du anmäla ditt bankkonto på Mina sidor eller i e-tjänsten Skattekonto.

Du hittar mer information om hur du anmäler ett konto i en utländsk bank på sidan Anmäla konto:

Varför kan jag inte se min deklaration?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur vet man att deklarationen kommit in?

Du kan korrigera uppgifterna i din förhandsifyllda skattedeklaration i MinSkatt. Om du inte kan deklarera på nätet kan du befullmäktiga en annan person att deklarera för dig i MinSkatt.

Om du deklarerar på papper ska du korrigera uppgifterna på de separata blanketter som nämns i skattedeklarationen vid respektive uppgift. Du ska inte korrigera på den A4-utskrift som du fick hem med posten. Det finns egna blanketter exempelvis för hushållsavdrag och hyresinkomster. Se alla skattedeklarationsblanketter.

Observera att blanketterna ska vara framme hos Skatteförvaltningen senast den dag som antecknats i din skattedeklaration. Var ute i god tid för att undvika en eventuell förseningsavgift.

Hur kan jag se min deklaration?

När du startat tjänsten så får du en personlig rådgivare. Nu har du möjlighet att ladda upp eventuella underlag till oss och vi påbörjar analysen.

Din rådgivare guidar dig med frågor under ert bokade webbmöte och vi fortsätter med analysen av din deklaration.

Vart ser jag min deklaration?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Jag hade en relativt komplicerad privat inkomstdeklaration för beskattningsåret 2020. Jag skickade in deklarationen i tid med öppna yrkande för ett flertal avdrag för kapitalförluster. Alla avdrag var väl dokumenterade med en stor mängd dokument som bilagor till min inkomstdeklaration.

Kring den 20 november 2021 kom ny information som jag tidigare inte vetat om. Skatteverket hade då ännu inte fattat beslut om min slutliga skatt. Den 21 november skickade jag in en nu inkomstdeklaration med ytterligare bilagor.

Vad gör jag om jag inte fått min deklaration?

Om du eller din make inte gjorde några ändringar i skattedeklarationen förblir det beskattningsbeslut, det beskattningsintyg och de giroblanketter för kvarskatt som du fick i våras i kraft. Då får du inte ett nytt beskattningsbeslut per post på hösten.

När kan man se sin deklaration 2023?

Det beror på. Datumen är olika beroende på om du deklarerar som privatperson eller juridisk person. Dessutom ska olika bolagsformer deklararera i olika Inkomstdeklarationer (Inkomstdeklaration 1, 2, 3 eller 4). Se vilka datum som gäller för dig nedan!

 Hämta, klicka, godkänn, skicka – exakt så enkelt kan det vara att deklarera! Och du gör det direkt från bokföringsprogrammet. Nu ingår deklarationstillval när du köper Visma eEkonomi!

Hur kan jag se om min deklaration kommit in?

Du kan korrigera uppgifterna i din förhandsifyllda skattedeklaration i MinSkatt. Om du inte kan deklarera på nätet kan du befullmäktiga en annan person att deklarera för dig i MinSkatt.

Om du deklarerar på papper ska du korrigera uppgifterna på de separata blanketter som nämns i skattedeklarationen vid respektive uppgift. Du ska inte korrigera på den A4-utskrift som du fick hem med posten. Det finns egna blanketter exempelvis för hushållsavdrag och hyresinkomster. Se alla skattedeklarationsblanketter.

Observera att blanketterna ska vara framme hos Skatteförvaltningen senast den dag som antecknats i din skattedeklaration. Var ute i god tid för att undvika en eventuell förseningsavgift.

Varför har jag inte fått min deklaration i Kivra?

Om du har deklarerat senast den 2 maj och har skatt att få tillbaka men ändå inte fått någon utbetalning i juni så kan din deklaration ha tagits ut för granskning eller för annan åtgärd och inte blivit klar. Du får då dina skattepengar i augusti eller december.

De flesta löntagare, pensionärer och företagare får sina skattepengar i juni. Pengarna betalas ut från ditt skattekonto under vecka 23 och slutskattebeskedet kommer runt en vecka senare.

Varför har jag inte fått min deklaration?

Snart har Skatteverket skickat ut alla deklarationer för 2023. Har du fortfarande inte fått din? Så här ser utskicksprocessen ut.

Skatteverket kommer att skicka ut deklarationerna för 2023 mellan måndag 6 mars och fredag 10 mars till de som har en digital brevlåda som skaffades innan 5 mars. 

Varför har jag inte fått min deklaration i kivra?

Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur gör jag då min kund har anmält sig till Kivra och fått sin deklarationsblankett där? Kunden har lyckats hämta den där och mailat den till mig. Jag ska göra hennes NE och filöverföra den. Jag är inte deklarationsombud. Så jag vill skicka in huvudblanketten på papper.