:

Varför har jag inte fått besked om skatteåterbäring?

Innehållsförteckning:

  1. Varför har jag inte fått besked om skatteåterbäring?
  2. När får man reda på om deklarationen är godkänd?
  3. Var kan jag se mitt slutskattebesked?
  4. Vilka datum betalar Skatteverket ut pengar?
  5. När får man veta om deklarationen granskas?
  6. Varför har jag inte fått min deklaration?
  7. När får vi besked om skatteåterbäring?
  8. Varför har jag inte fått min deklaration i Kivra?
  9. När besked om slutlig skatt?
  10. Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?
  11. När får man tillbaka på skatten om man har gjort ändringar?
  12. Hur vet man att ens deklaration är godkänd?
  13. Hur vet jag om min deklaration granskas?
  14. När besked deklaration?
  15. Varför har jag inte fått min deklaration på Kivra?

Varför har jag inte fått besked om skatteåterbäring?

  • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
  • Andra viktiga datum kring deklarationen
  • Skatteregler som påverkar din skatt

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

När får man reda på om deklarationen är godkänd?

Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. När vi är klara får du ditt slutskattebesked. Har du anmält ett konto till oss betalar vi också ut eventuell skatteåterbäring till dig automatiskt. 

Här kan du läsa mer om när du får dina pengar, beroende på när och hur du har deklarerat:

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Slutskattebeskedet är ett besked som skickas ut varje år efter att deklarationen har hanterats och innehåller en beräkning av den slutliga skatten.

Varje år ska både fysiska personer och juridiska personer skicka in en deklaration till Skatteverket som ska redovisa det gångna årets inkomster och hur mycket som har betalats i skatt. Den skatt man har betalat under det föregående året (beskattningsåret) kallas för preliminärskatt. Baserat på de redovisade inkomsterna i deklarationen kan man göra en uppskattning av om man betalat för mycket i preliminärskatt och alltså ska få tillbaka skatt, eller om man betalat för lite och därmed måste fyllnadsinbetala skatt. När man har redovisat alla inkomster och gjort alla eventuella avdrag i deklarationen ska den skickas in för behandling Skatteverket. Därefter får man tillbaka ett besked som visar den slutliga skatten. Detta kallas för slutskattebesked.

Vilka datum betalar Skatteverket ut pengar?

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen den 7-9 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj. Om vi har frågor om din deklaration kan du få din skatteåterbäring ett senare datum.

2023-06-09 - Skatteverket betalar ut - Skatteåterbäring

När får man veta om deklarationen granskas?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Varför har jag inte fått min deklaration?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

När får vi besked om skatteåterbäring?

Skatteåterbäringen betalas ut den 5–6 april 2023 till dig som uppfyller kriterierna för skatteåterbäring i april. Har du inte fått dina pengar kan det bero på att du inte har anmält bankkonto.

Du som gör ändringar eller tillägg i din deklaration kan inte få skatteåterbäringen i april. Det räknas som en ändring eller tillägg om du exempelvis

  • har sålt en bostad och ska lämna in bilaga K5 eller K6,
  • har sålt aktier eller andra värdepapper och ska lämna in bilaga K4,
  • driver enskild näringsverksamhet och ska lämna in bilaga NE,
  • är delägare i ett aktiebolag eller handelsbolag och ska lämna in bilaga K10 respektive N3A,
  • begär avdrag, till exempel reseavdrag,
  • har inkomster från till exempel royalty eller hobby, som redovisas i punkt 1.6 (egenavgifter),
  • gjorde avdrag för egenavgifter i förra årets deklaration och ska göra en avstämning av dessa i årets deklaration (det gäller även om avstämningen sker automatiskt),
  • deklarerar inkomster från utlandet som inte redan finns i deklarationen,
  • tar bort en bilaga som har skapats åt dig i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1, till exempel NE, K5 eller K6,
  • har lämnat bilaga K2, till exempel när preliminärt uppskov ska bli slutligt eller återföras,
  • har hyrt ut din bostad och ska deklarera det (du kan behöva betala skatt om du hyr ut din privatbostad för mer än 40 000 kronor på ett år).

    » Hyra ut privatbostad

Varför har jag inte fått min deklaration i Kivra?

Om du har deklarerat senast den 2 maj och har skatt att få tillbaka men ändå inte fått någon utbetalning i juni så kan din deklaration ha tagits ut för granskning eller för annan åtgärd och inte blivit klar. Du får då dina skattepengar i augusti eller december.

De flesta löntagare, pensionärer och företagare får sina skattepengar i juni. Pengarna betalas ut från ditt skattekonto under vecka 23 och slutskattebeskedet kommer runt en vecka senare.

När besked om slutlig skatt?

Skatteåterbäring är de pengar du får tillbaka av staten om du har betalat in för mycket skatt under året. Om du har betalat mer skatt än vad du är skyldig att betala, får du helt enkelt tillbaka den överskjutande summan som skatteåterbäring.

Kan man se slutskattebesked på Skatteverket?

Du som redovisar näringsverksamhet i deklarationen får ditt slutskattebesked senast den 15 december. Detsamma gäller delägare eller företagsledare i fåmansföretag.

Avstämning av skattekontot kommer att göras i samband med att granskningen är klar och du får ditt slutskattebesked. På slutskattebeskedet redovisas ditt beslut om årlig beskattning och din slutliga skatt.

När får man tillbaka på skatten om man har gjort ändringar?

Funderar du på när skatteåterbäringen kommer att trilla in på kontot? I den här artikeln går Zensum igenom de vanligaste frågorna och svaren om skatteåterbäring 2023, vilka viktiga datum du behöver ha koll på och när du behöver ha deklarerat för att få tillbaka pengarna vid en viss tidpunkt.‍

Skatteåterbäring är den del av skatten som du får tillbaka om du har skattat för mycket på dina inkomster under föregående år. Det är inte bara privatpersoner som kan få skatteåterbäring, utan även företag.‍

Det som avgör när du får pengarna insatta på kontot är den tidpunkt och på vilket sätt du deklarerar. En annan aspekt som påverkar är om du behöver ändra några uppgifter i deklarationen, så som göra ränteavdrag på bolån, eller om du bara kan godkänna deklarationen och skicka in direkt.‍‍

Hur vet man att ens deklaration är godkänd?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Hur vet jag om min deklaration granskas?

01 / 06 / 16Aktuellt Coelis jurist

I korthet går det till så att när Skatteverket har fått in deklarationerna väljs ett visst antal deklarationer ut för granskning. Detta sker genom att Skatteverket maskinellt gör ett urval utifrån frågeparametrar som kan indikera att det är något konstigt med deklarationen. Det kan exempelvis vara att utgifter för tjänsteresor överstiger en viss procent av löneinkomsterna eller att avdrag för räntekostnader verkar orimligt hög i förhållande till den skattskyldiges inkomster. Utöver detta gör Skatteverket varje år riktade kontroller mot vissa företeelser som de bedömer behöver utredas extra noga. Detta innebär att endast ett mindre antal av de inlämnade deklarationerna blir fysiskt granskade av en handläggare.

När besked deklaration?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

Varför har jag inte fått min deklaration på Kivra?

Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur gör jag då min kund har anmält sig till Kivra och fått sin deklarationsblankett där? Kunden har lyckats hämta den där och mailat den till mig. Jag ska göra hennes NE och filöverföra den. Jag är inte deklarationsombud. Så jag vill skicka in huvudblanketten på papper.