:

Hur länge har man anstånd med deklarationen?

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge har man anstånd med deklarationen?
 2. När ska deklarationen vara inne med anstånd?
 3. Hur söka anstånd deklaration?
 4. Vad innebär anstånd med deklaration?
 5. Hur långt anstånd kan man söka?
 6. Vad händer om man lämnar in deklarationen för sent?
 7. Vad händer om man skickar in deklarationen för sent?
 8. Kan man få uppskov med Restskatt?
 9. Kan man få anstånd med skatt?
 10. Vad innebär ansöka om anstånd?
 11. Hur fungerar anstånd?
 12. Kan man deklarera i efterhand?
 13. Kan man skicka in deklarationen flera gånger?
 14. Kan man deklarera efter 4 maj?
 15. Hur gör man för att slippa restskatt?

Hur länge har man anstånd med deklarationen?

Du kan ansöka om uppskov så sent som på sista ordinarie deklarationsdagen (Maj 2, 2023). Det är nog dock att föredra att försöka skicka ansökan åtminstone ett par veckor innan sista datumet. Så det är alltid säkrast att ansöka så tidigt som möjligt om du misstänker att du inte kommer hinna klart i tid.

När ska deklarationen vara inne med anstånd?

Missa inga viktiga datum för årets inkomstdeklaration för ditt företag.

För att Skatteverket ska kunna fastställa den slutliga skatten måste alla företag och privatpersoner årligen lämna in en inkomstdeklaration.

Hur söka anstånd deklaration?

Coronakrisen: Hur fort kan företag få tillbaka pengar vid retroaktivt anstånd? Kan jag ansöka om anstånd innan redovisningsperioden tagit slut? Hur lång tid tar handläggningen och hur bedöms om man brutit mot bestämmelserna?

Här besvaras några vanliga frågor kring hur det kommer fungera med anstånd på skatten med anledning av coronakrisen. Frågan är besvarad våren 2020.

Vad innebär anstånd med deklaration?

Förtryckt inkomstdeklaration/alla uppgifter online

Du som senast den 5 mars hade en digital brevlåda (minmyndighetspost.se, Kivra eller liknande) får din deklaration dit i början av mars, som pdf-fil. Om du inte hunnit skaffa digital brevlåda får du din deklaration på papper mellan 15 mars och 15 april.

Hur långt anstånd kan man söka?

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

Vad händer om man lämnar in deklarationen för sent?

Som vanligt är det speciellt en grupp i samhället som missar att deklarera och får straffavgiften på 1250 kronor.

Vad händer om man skickar in deklarationen för sent?

Skatteverket tar inte ut förseningsavgifter för deklarationer som kommer in för sent givet att förseningen inte är för stor.

Många kan nu ha svårt att lämna in deklarationer i tid. Med anledning av det kommer Skatteverket inte ta ut förseningsavgifter. För att det inte ska tas ut förseningsavgift krävs att deklarationen kommer in till Skatteverket inom en månad efter det att deklarationen skulle ha varit inne. Undantaget gäller för deklarationer och periodisk sammanställning med inlämningsdatum mellan den 12 mars och 30 april. Därmed träffar det alltså inte fysiska personers inkomstdeklarationer.

Kan man få uppskov med Restskatt?

Om du har gått med ekonomisk vinst vid din bostadsförsäljning kan det vara en god idé att ansöka om uppskov hos Skatteverket. Med uppskov menas att man skjuter fram betalningen av skatten. Numera utan kostnad. Dock kan regelverket kring uppskov upplevas som snårigt – varför Mäklarringen här reder ut hur du som säljare kan tänka kring skatter och deklaration.

Skatteverkets riktlinjer

Kan man få anstånd med skatt?

Har ditt företag svårt att betala skatter och avgifter i tid på grund av COVID-19? Setterwalls uppdaterar här informationen om vad som gäller angående möjligheten att ansöka om tillfälligt anstånd med skattebetalningar enligt regeringens krispaket.

Först publicerad 8 april 2020, uppdaterad den 16 april och 8 juni 2020. 

Vad innebär ansöka om anstånd?

Att få anstånd är detsamma som att få uppskov och innebär att sista datumet för att till exempel göra en inbetalning eller lämna in ett dokument, skjuts fram i tiden.

I regel krävs en ansökan för att få anstånd från banker, företag eller myndigheter. Som exempel på händelser där ansökningar för anstånd är vanliga kan vi nämna inlämningar av olika dokument till myndigheter, eller betalningar av diverse skulder och fakturor. Vissa ansökningar om anstånd är betydligt svårare att få godkända än andra, framför allt om det rör sig om flera återkommande ansökningar för att skjuta fram samma händelse. Ibland krävs det särskilda skäl till anståndet. Exempel på sådana särskilda skäl för mindre företag kan vara långvarig eller allvarlig sjukdom eller vård av barn och anhöriga.

Hur fungerar anstånd?

Skatteverket gör en bedömning från fall till fall, och beviljar det belopp de anser vara skäligt givet omständigheterna. Normalt sett beviljar Skatteverket inte belopp som är högre än underskottet på skattekontot.

De tillfälliga anstånden är uppdelade i två led. I det första ledet kan du få anstånd upp till tolv månader från den dag Skatteverket beviljar ditt anstånd, men som längst till och med den 12 mars 2022 (17 januari 2023 om du redovisar moms per helår). Detta innebär att anståndstiden kan variera beroende på när du ansöker.

När den maximala anståndstid i första ledet är utnyttjad kan du ansöka om en förlängning av det tidigare anståndet med maximalt 12 månader. Den bortre tidsgränsen blir då 12 mars 2023 (17 januari 2024 om du redovisar moms per helår). Även här kan din anståndstid variera beroende på när du ansöker.

Kan man deklarera i efterhand?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

Kan man skicka in deklarationen flera gånger?

I denna punkt visas de av följande uppgifter som gäller dig:

 • namn
 • det kontonummer som finns i Skatteförvaltningens uppgifter
 • hemkommun
 • församling (grunden för kyrkoskatt)
 • make/maka
 • antal minderåriga barn
 • invaliditetsprocent.

Kan man deklarera efter 4 maj?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Hur gör man för att slippa restskatt?

Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.

SBAB erbjuder sparkonton med bra räntor och insättningsgaranti utan avgifter och bindningstider. Du öppnar ditt konto enkelt i vår app eller på sbab.se.

Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.

Erik Penser Bank erbjuder tryggt sparande genom sina fastränteplaceringar med statlig insättningsgaranti. Ingen öppningsavgift, årsavgift eller annan fast avgift.

Insättningsgarantin täcker upp till 1 050 000 kronor per kund och institut. Erik Penser Bank erbjuder sparkonto under eget namn samt genom sparprodukten Rocker. Skulle du ha två eller fler konton hos både Erik Penser Bank och Rocker läggs beloppen samman och omfattas av den maximala gränsen på 1 050 000 kronor.

Mangold erbjuder depåkonto för värdepappershandel med hög ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Depåkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.