:

Vilket land har högst alkoholskatt?

Innehållsförteckning:

 1. Vilket land har högst alkoholskatt?
 2. Hur mycket är alkoholskatten i Tyskland?
 3. Hur mycket är skatten på alkohol?
 4. Får man köpa alkohol på taxfree inom EU?
 5. Vilket land i Europa har billigast alkohol?
 6. Vilket land betalar mest skatt i Europa?
 7. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Spanien?
 8. Är alkohol billigare i Tyskland?
 9. Varför har vi alkoholskatt?
 10. Hur många liter öl får man ta in i Sverige från Tyskland?
 11. Hur mycket alkohol får man köpa inom EU?
 12. Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Tyskland 2023?
 13. Vilket land har dyrast alkohol?
 14. Vilket land är dyrast i Norden?
 15. Har Sverige högst skatt i Europa?

Vilket land har högst alkoholskatt?

Alkoholskatten har höjts flera gånger under den senaste tiden. År 2004 sänktes däremot skattesatserna med i genomsnitt 33 procent i samband med att de baltiska länderna blev medlemmar i EU och Finlands tidsbestämda restriktioner för importen av varor som ingår i det personliga bagaget hos resande upphörde. Syftet var att styra alkoholkonsumtionen till produkter som beskattas i Finland och bort från införd alkohol. Därefter har skatten höjts flera gånger av fiskala skäl och i syfte att förebygga de negativa konsekvenser för folkhälsan som alkohol orsakar.

Hur mycket är alkoholskatten i Tyskland?

Om vi börjar med sprit så vinner Finland skatteligan med nio gånger så hög skatt som den lägsta tillåtna nivån, med Sverige som god tvåa och Irland på tredje plats. Lägst nivå har Bulgarien med en skatt strax över EU-min som ligger på 550 EUR per hektoliter exkl. moms.

Hur mycket är skatten på alkohol?

Alkoholskatten har höjts flera gånger under den senaste tiden. År 2004 sänktes däremot skattesatserna med i genomsnitt 33 procent i samband med att de baltiska länderna blev medlemmar i EU och Finlands tidsbestämda restriktioner för importen av varor som ingår i det personliga bagaget hos resande upphörde. Syftet var att styra alkoholkonsumtionen till produkter som beskattas i Finland och bort från införd alkohol. Därefter har skatten höjts flera gånger av fiskala skäl och i syfte att förebygga de negativa konsekvenser för folkhälsan som alkohol orsakar.

Får man köpa alkohol på taxfree inom EU?

Om du reser till Sverige från ett annat EU-land eller från ett land utanför EU skiljer sig reglerna åt, men det finns tre saker som alltid gäller:

 • Du har fyllt 20 år.
 • Du transporterar eller bär alkoholen själv.
 • Alkoholen är för ditt eller din familjs personliga bruk.

Vilket land i Europa har billigast alkohol?

Priserna på livsmedel, drycker och tobaksprodukter varierar mycket mellan de olika EU-länderna, visar den europeiska statistikbyrån Eurostats färska siffror. Eurostat har sammanställt priserna 2021. Då var alkoholdryckerna dyrast i Finland, medan Irland hade de dyraste tobaksprodukterna. De irländska priserna låg hela 145 procent över medeltalet i EU.

Schweiz är Europas dyraste land, medan Luxemburg är dyrast bland EU-länderna, framkommer det i Eurostats sammanställning. Finland ligger över medeltalet i EU också då det gäller livsmedel och alkoholfria drycker, men både Sverige och Danmark är dyrare. Av de europeiska länder som inte tillhör EU hade också de två övriga nordiska länderna Island och Norge en högre prisnivå än Finland i fjol.

Vilket land betalar mest skatt i Europa?

En rekke europeiske land har høyere skattenivå enn Norge. I Frankrike er det på 45 prosent av BNP, i Italia på 43 prosent og i Belgia på 44 prosent. 

– Vi har ikke et så høyt skattenivå i Norge som enkelte liker å framstille det som, sier Vidar Christiansen, professor emeritus ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO). 

Samtidig minner Christiansen om at Norge har et høyt BNP sammenlignet med andre land – på grunn av inntekter fra oljesektoren. 

Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Spanien?

Tänk på att det finns alkoholbestämmelser som säger att bara den som har fyllt 20 år får föra in sprit, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker till Sverige.

Även om du följer skattebestämmelserna kan det alltså i vissa fall vara otillåtet att föra in alkohol till Sverige. Kontakta Folkhälsomyndigheten om du undrar vad som är tillåtet enligt alkohollagen.

Är alkohol billigare i Tyskland?

Här har vi bara letat efter det billigast ölet vi kunde hitta i bordershopens prislista och jämfört det med systemets billigaste dito.

I Tyskland: (Harboe classic, burk, 33cl, 4,6%) Pris: Ca 59 kr för 24 burkar = ca 2,50 kr/st

Varför har vi alkoholskatt?

 • Coronapandemin och restriktioner visar tydligt att prisskillnader mellan grannländer leder till omfattande gränshandel. Genom att sänka alkoholskatten i Sverige skulle det bli mindre intressant för svenskar att handla alkohol i Danmark och Tyskland. Värna monopolet #sänkalkoholskatten. Ta del av filmen här
 • Genom att sänka alkoholskatten i Sverige skulle försäljningen på Systembolaget öka. Det skulle både öka skatteintäkterna och förbättra folkhälsan. Värna monopolet #sänkalkoholskatten. Ta del av filmen här
 • En höjd alkoholskatt riskerar att gynna smuggling och hembränning. Det ökar risken för att ungdomar köper alkohol från en baklucka. Värna monopolet #sänkalkoholskatten. Ta del av filmen här
 • Hur många liter öl får man ta in i Sverige från Tyskland?

  När ekonomin sviktar väljer allt fler att hämta hem alkohol från utlandet där det i många fall blir billigare. Men du får bara köpa med dig en viss mängd annars riskerar du att hamna i tullen. Martin Petersson, sakkunnig Tullverket, reder ut vad som menas med ”privat bruk”.

  Martin Petersson på Tullverket berättar att det inte är alla som har koll på vad det är som gäller när du köper med dig alkohol från ett annat land.

  Hur mycket alkohol får man köpa inom EU?

  Sedan Sverige gick med i EU finns det i princip inga begränsningar för hur mycket alkohol du får ta in i Sverige. Du får givetvis inte importera stora mängder som du sedan säljer vidare till vänner och bekanta hemma i Sverige. Men så länge varorna är för ditt eget personliga bruk finns inga lagstadgade begränsningar.

  Hur mycket alkohol får man ta in i Sverige från Tyskland 2023?

  Från länder utanför EU (området utanför EU:s skatteområde) är mängden avsevärt mer begränsad. Det som gäller är 16 liter öl, 4 liter vin samt 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin).

  När det gäller införsel från EU-länder gäller dock förbehållet att alkoholen ska vara för din eller din familjs privata bruk. Men familj avses de av dina närmast anhöriga som du bor i samma hushåll med (till exempel hustru eller man). Det är ytterst den enskilde tulltjänstemannen som avgör vad som är rimligtvis kan betraktas som en mängd för privat bruk. De angivna mängderna är bara riktmått, det vill säga referensmängder.

  Också när du överstiger det angivna ovan (110 liter starköl och så vidare) måste du kunna visa att mängden är rimlig för din eller din familjs privata bruk.

  Vilket land har dyrast alkohol?

  Bland de länder som ingår i EU-kommissionens prisjämförelseprogram hör Danmark, Norge, Schweiz och Irland till de dyraste. Finland är det tredje dyraste av EU-länderna och det andra dyraste av euroländerna. I den internationella prisjämförelsen som koordineras av Eurostat ansvarar Statistikcentralen för Finlands material.

  Vår uppfattning om att Finland är dyrt när det gäller privatkonsumtionen får stöd av den internationella prisjämförelsen. Dyrare än Finland var i fjol Danmark, Norge, Schweiz och Irland. Skillnaderna i prisnivåer mellan de nordiska länderna har ökat i och med den ekonomiska recessionen. Sverige var 9 procent förmånligare än Finland. För euron får man nu avsevärt mer isländska och svenska kronor än för ett år sedan. Också pundet har försvagats i förhållande till euron, vilket syns som en låg prisnivå i Storbritannien. Situationen förändrades i synnerhet i slutet av år 2008.

  Vilket land är dyrast i Norden?

  En ny AI-lösning gör det möjligt att automatisera en stor del av juristernas arbete med att granska och skriva avtal. Därmed frigörs tid för mer strategiska och värdeskapande uppgifter.

  – Syftet med vår lösning är inte att ersätta juristerna utan att öka deras produktivitet och konkurrenskraft, säger Erik Sandström, grundare av Brackets.

  Har Sverige högst skatt i Europa?

  Med anledning av det har vi sammanställt 100 fakta om skatter.

  2. År 2020 deklarerade 8 093 000 personer en inkomstdeklaration som privatperson eller enskild näringsidkare.

  3. 788 000 deklarationer lämnades år 2020 in för aktiebolag, ekonomiska föreningar, stiftelser och handelsbolag.

  8. Lägst skattetryck i OECD har Mexiko med 16,5 procent av BNP.

  9. Högst skattetryck i OECD har Danmark med 46,3 procent av BNP

  10. En medelinkomsttagare betalar cirka 58 procent i marginalskatt på nästa intjänade hundralapp, när även konsumtionsskatter räknas in.