:

Kan man lägga till eftersändning i efterhand?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man lägga till eftersändning i efterhand?
 2. Hur skickar man vidare post?
 3. Kan man vidarebefordra post?
 4. Hur lång tid tar eftersändning av post?
 5. Vad händer om man skickar paket till fel adress?
 6. Är det olagligt att öppna andras post?
 7. Kan man få sin post till en annan adress?
 8. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
 9. Vad kostar eftersändning av posten?
 10. Vad händer med posten vid dödsfall?
 11. Måste man betala om man inte hämtar ut paket?
 12. Vad händer om jag skickar ett paket som inte får plats i brevlådan?
 13. Får ens föräldrar öppna ens brev?
 14. Är det olagligt att logga in på någon annans mail?
 15. Får post till min gamla adress?

Kan man lägga till eftersändning i efterhand?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Hur skickar man vidare post?

Här är några vanliga scenarier för vidarebefordran i Gmail och hur du konfigurerar dem i Google Workspace:

Leverera meddelanden till nya ytterligare mottagare som du anger, utöver att leverera meddelandet till den ursprungliga mottagaren. Ett exempel är att leverera meddelanden till en person som är frånvarande (så att hen får sin e-post när hen är tillbaka) och till personen som gör hens arbete under frånvaron.

Kan man vidarebefordra post?

 • Logga in via stud.ki.se. Observera att ditt användarnamn är din student-e-postadress (fö[email protected]). Lösenordet är samma som när du loggar in till övriga e-tjänster på KI (t ex Canvas).
 • Klicka på kugghjulet i högra hörnet och sedan Visa alla Outlook-inställningar längst ner på sidan.

Hur lång tid tar eftersändning av post?

En flyttanmälan ändrar din folkbokföringsadress, vilket påverkar myndighetsutskick. Det kan exempelvis vara från Pensionsmyndigheten, CSN eller Skatteverket. Din bostadsort påverkar ofta din skatt eftersom du betalar kommunalskatt i kommunen där du bor. Folkbokföringen påverkar också vilken vallokal du ska gå till för att rösta i allmänna val och kan också påverka bostadsbidrag, barnbidrag och liknande.

Vad händer om man skickar paket till fel adress?

Att skicka paket till fel adress kan vara en av de mest frustrerande upplevelserna. För en paketavsändare kan det innebära extra tid att ta reda på var deras paket är, ansöka om utredning och mer tid att vänta på ett paket som skulle ha anlänt inom den förväntade tidsramen.

För paketmottagare kan det innebära en fullständig förlust av deras paket - att aldrig anlända till sin avsedda destination alls. Även om transportörer tillhandahåller omfattande spårningstjänster, uppstår problem när viktig information som paketadresser skrivs in felaktigt under förberedelse av försändelsen eller till och med vid ankomsten av paketet.

För att förhindra att detta misstag inträffar i första hand, är noggrann och exakt inmatning av paketdata viktigt för att säkerställa att paketen hittar sin rätta och säkra mottagare.

Är det olagligt att öppna andras post?

Är det olagligt att kasta tidigare hyresgästs brev, eller brev som är feladresserade, om du får dem i din brevlåda?

Ja, det kan komma att betraktas som egenmäktigt förfarande, iaf enligt ett svar hos Lawline.

Kan man få sin post till en annan adress?

Om du under en längre tid bor på annan adress än din folkbokföringsadress kan du kostnadsfritt ansöka om en särskild postadress hos Skatteverket.

För att få post som är adresserad till din folkbokföringsadress vidarebefordrad till din särskilda postadress behöver du beställa eftersändning av Svensk Adressändring via vår kundtjänst på 0771-97 98 99. Eftersändning sker i samarbete med PostNord, Citymail och övriga postoperatörer, och innebär att post som adresserats till din folkbokföringsadress vidarebefordras till den särskilda postadressen under 12 månader.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Så ser lagen ut sedan 2018, rapporterar Hem & Hyra.

Om du flyttar är det din plikt att göra adressanmälan till Skatteverket inom en vecka, men det går också bra att anmäla flytten till din nya adress i förväg.

Vad kostar eftersändning av posten?

Ska du byta eller har du nyligen bytt bostad? Adressändring och eftersändning sker via Adressändring.

Med Eftersändning vid flytt får du möjlighet att eftersända din post under 12 månader. Vill du eftersända din post under en kortare period? Välj då istället Tillfällig eftersändning.

Du kan få all din post eftersänd, men det är inte möjligt att eftersända paket- och pallförsändelser.

Vad händer med posten vid dödsfall?

Den första adressändringen efter dödsfallet kan göras av:

 • Dödsbodelägare
 • Boutredningsman
 • Bouppteckningsförrättare
 • Begravningsbyrå
 • Annan behörig person förutsatt att den personen företräder dödsboet

Om dödsboet vill ändra adressen vid ett senare tillfälle måste anmälan vara undertecknad av:

Måste man betala om man inte hämtar ut paket?

Om du har skickat en försändelse som hamnat på ett serviceställe så ligger försändelsen normalt kvar i 7 dagar, om mottagaren väljer att inte hämta försändelsen inom denna tid så returneras försändelsen till dig som avsändare.

Vid retur tillkommer ofta en returavgift men i vissa tjänster ingår den. Eventuell returavgift betalar du antingen när du hämtar returen hos ett serviceställe eller via faktura om du är avtalskund hos oss.

Vad händer om jag skickar ett paket som inte får plats i brevlådan?

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

Får ens föräldrar öppna ens brev?

Övrigt/annat

Jag fick ett meddelande av min pappa där han har öppnat post som är adresserat till mig, utan mig tillåtelse alls. Är inte det olagligt?

Är det olagligt att logga in på någon annans mail?

Det schweiziska fallet är intressant på många sätt. Ur en moralisk synpunkt skulle kanske de flesta hålla med om att mannen hade begått en mer omoralisk handling, men lagen säger en annan sak.

Det är en sak om man råkar se något som öppet finns framför ens ögon. Det blir ett brott när man gör en aktiv handling.

Att vara otrogen är inte ett brott enligt lagen, men när du ser på din makes eller partners dator så kan det vara ett brott

Får post till min gamla adress?

När du flyttat från en adress är det viktigt att vi får kännedom om det för att kunna dela ut din post rätt, du ordnar det enklast genom att göra en adressändring hos Svensk Adressändring.

Du kan i samband med adressändringen köpa till eftersändning av post, det innebär att post som kommer till din gamla adress skickas vidare till din nya adress. Väljer du att inte köpa till eftersändning kommer post som är adresserad till din gamla adress att returneras till avsändaren, det är då viktigt att du kontaktar dina avsändare för att säkerställa att de har din nya adress så att du inte riskerar att missa någon viktig post.