:

Vad händer med mina Josab aktier?

Innehållsförteckning:

 1. Vad händer med mina Josab aktier?
 2. Vem får mina aktier om jag dör?
 3. När ska man sälja aktier som går dåligt?
 4. Kan man förlora allt på aktier?
 5. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 6. Vilka aktier ska man satsa på 2023?
 7. Hur mycket pengar har en 40 åring?
 8. Hur mycket pengar måste man ha för att vara miljonär?
 9. Vilken tid på dagen är det bäst att köpa aktier?
 10. Vilka aktier har gått sämst 2023?
 11. Hur många har 100 000 på banken?
 12. Hur många har över 1 miljon på Avanza?
 13. När är man förmögen i Sverige?
 14. Vad bör man satsa på 2023?
 15. Vad ska man satsa på 2023?

Vad händer med mina Josab aktier?

Josab Water Solutions AB (publ) är ett svenskt företag verksamma inom vattenrening. Bolaget säljer dels större vattenreningsenheter till större operatörer, dels mindre vattenreningsenheter verksamma i driften. Vattenreningen sker genom Josabs egenutvecklade material AqualiteTM, som baseras på mineralen Zeolit. Processen inleds med att vatten trycksätts genom en bädd av Aqualite och förs igenom ett UV-filter. Zeoliten utvinns ur Bolagets gruva i Ungern där produktionen av vattenreningsenheterna även sker. Bolaget är idag primärt verksamma på den indiska marknaden där antalet installerade vattenkiosker under Q2-18 uppgick till 190 stycken. Vidare ska Josab under september 2018 inleda ett testprojekt med Kinesiska vattenmyndigheten. Bolaget arbetar också mot den Östeuropeiska marknaden.

Tyvärr kan finansiell information för tillfället ej hämtas på detta bolag.

Vem får mina aktier om jag dör?

Juridik vid dödsfall

Ni har hjälpt mig att skriva mitt testamente. En fråga bara på det. Då jag går bort undrar jag om mitt Testamente tar över mitt ISK-sparande. Texten idag: Den av oss som överlever den andra ska med fri förfoganderätt erhålla vår bostad, bil, båt dock ej arvegods. Resterande kvarlåtenskap ska tillfalla bröstarvinge enligt lag. Jag är gift, har ett barn o min man 2 barn sedan tidigare. Inga gemensamma barn. Vi vill att resp barn ska ärva från resp förälder.

När ska man sälja aktier som går dåligt?

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI har nu fallit 12,7 procent från senaste toppen den 4 januari och befinner sig alltså i en så kallad korrektionsfas som innebär en nedgång på 10 procent från senaste toppen.

Sedan senaste toppnoteringen den 4 januari har Stockholmsbörsens storbolagsindex OMX30-index nu fallit drygt 9,3 procent. Här är det alltså fortfarande lite kvar till en korrektion.

Kan man förlora allt på aktier?

Gillar du vårt arbete? Stötta oss på Patreon!

“Ajdå. Aktiekursen ner 12 kr. Jag har 12 000 där”. Jag är 10 år och ser på A-ekonomi med min farmors man. Innan han fortsätter hinner jag tänka att om han har 12 000 kr i den där aktien så förlorade han kanske ett par tusen kr – mycket pengar för en 10-åring. Han fortsätter: “så jag  förlorade 144 000 kr”.

Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

Att gå från 0 till 12 aktier direkt är dock för mycket att begära. Som första steg kan du därför ta en mellanväg. Köpa aktier i tre till fyra olika investmentbolag, för ca 2 000 kronor per aktie. Då har du en bra bas.

Investmentbolag är riktigt bra nybörjaraktier som ger en automatisk riskspridning. Deras affärsidé är att äga aktier i andra bolag och de fungerar därför lite som en fond, fast med färre innehav. Bakom investmentbolag finns i princip alltid en stark ägarfamilj som huvudägare.

På Stockholmsbörsen finns idag drygt 10 noterade investmentbolag, med flera olika inriktningar. Vissa fokuserar på att äga aktier i världsledande stora bolag, andra fokuserar på mindre tillväxtbolag. Vissa favoriserar börsnoterade innehav, andra har en stor del onoterade innehav eller en mix av båda kategorierna. Vissa investmentbolag är passiva ägare, andra desto mer aktiva med löpande operativt engagemang. Här kan du se en lista över noterade investmentbolag.

Sen är det dags att själv välja ut en eller ett par (på sikt säkerligen fler) aktier att plocka in i portföljen. Här kan du med fördel välja stabilare bolag som visat upp långsiktig vinsttillväxt och som ger utdelning. Men stirra dig inte blind direktavkastningen. Det är inte så att högst direktavkastning per definition är bäst. En hög direktavkastning kan även vara ett tecken på att bolaget förväntas sänka utdelningen. Aktierna på Stockholmsbörsen ger i snitt en direktavkastning på 3-4 procent. Tittar du på en aktie vars direktavkastning vida överstiger det, kan det även vara en anledning till att kika lite extra noga på den bakomliggande orsaken. På samma sätt som det kan finnas anledning att titta lite extra noga på varför ett bolag inte ger utdelning. Är det kanske ett tillväxtbolag som inte går med vinst ännu och i så fall varför?

Vilka aktier ska man satsa på 2023?

Här är en lista med aktier som kan vara köpvärda med potential. Gemensamt för dessa bolag är att de går med vinst. De har en rimlig skuldsättning och uppvisar stabil tillväxt (läs mer i avsnittet om tillväxtaktier). Den typen av aktier är ofta köpvärda på lång sikt. Tips – klicka på företagsnamnet för att läsa mer om aktien hos Avanza.

Ett sätt att hitta köpvärda bolag är genom att leta efter de billigaste aktierna. Det är viktigt att påpeka att ”billiga aktier” inte alls handlar om hur många kronor och ören en aktie kostar. Istället handlar det om aktiens värdering.

Hur mycket pengar har en 40 åring?

Vill du sluta jobba och istället leva på avkastningen från ditt sparande? Vi bad vår privatekonom Anders Stenkrona förklara hur mycket pengar du behöver för att göra verklighet av dina drömmar.

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende och leva på avkastningen och räntan från ett sparande istället för att jobba. För att det ska vara möjligt behöver du ta hänsyn till tre saker: 

 • hur mycket pengar du behöver för att klara dig varje månad
 • hur stor avkastning du kan förvänta dig från dina investeringar 
 • Hur mycket pengar måste man ha för att vara miljonär?

  I en undersökning har man frågat 1000 svenskar vid vilken summa pengar de anser att man är rik. Var tredje svensk menar då att man klassas som ekonomisk rik vid 1,5 miljoner kronor. De allra flesta anser dock att det krävs ett kapital på 5 miljoner kronor för att ha uppnått ekonomisk rikedom.

  I undersökningen kan man också se hur svaren på frågan skiljer sig åt mellan könen. Kvinnor är mer generösa än män när det kommer till att kalla någon för rik. Även de äldre har angett en lägre summa i undersökningen från Fundler. Yngre män är de allra mest svårflörtade och kräver ett högre kapital innan de klassar någon som ekonomiskt rik.

  Vilken tid på dagen är det bäst att köpa aktier?

  Första på morgonen kan marknadsvolymer och priser vara vilda. Öppettiderna representerar fönstret där marknadsfaktorerna är i alla nyhetsmeddelanden sedan föregående stängnings, vilket bidrar till prisvolatiliteten. En skicklig trader kan känna igen lämpliga mönster och göra en snabb vinst, men en mindre kompetent trader kan drabbas av allvarliga förluster som följd. Så om du är en nybörjare, kanske du vill undvika handel under dessa flyktiga timmar – eller åtminstone inom den första timmen.

  Men för skickliga daghandlare är de första 15 minuterna efter öppningscallen prime tid, som oftast erbjuder några av dagens största affärer på de första trenderna. 9:00 till 10:00 ET-perioden är ofta en av de bästa timmarna för dagen för dagens handel, och erbjuder de största rörelserna på kortast möjliga tid – en effektiv kombination. Många professionella daghandlare slutar handla eter detta, då det är när volatiliteten och volymen tenderar att avta. När det händer blir affärerna längre och rörelserna är mindre med mindre volym.

  Om dagens handelsindexindexterminer som S & P 500 E-Minis eller en aktivt handlat index ETF, som S&P 500 SPDR SPY ETF, kan du börja handla så tidigt som 08:30 (pre-market) och sedan minska runt 10:30 AM. Som med aktier kan handel fortsätta fram till kl. 11.30, men endast om marknaden fortfarande erbjuder möjligheter.

  Mitten av dagen tenderar att vara den mest lugna och stabila perioden för de flesta handelsdagar. Nej, det är inte det som handlar om lunch. Det är att det här är dags när människor väntar på att ytterligare nyheter ska meddelas. Eftersom de flesta av dagens pressmeddelanden redan har blivit föremål för aktiekurser, tittar många på att se var marknaden kan gå under resten av dagen. Eftersom priserna är relativt stabila under den här perioden är det en bra tid för en nybörjare att placera affärer, eftersom åtgärden är långsammare och avkastningen kan vara mer förutsägbar.

  Under handelsdagens sista timmar ökar volatiliteten och volymen igen. Faktum är att gemensamma dagliga aktiemarknadsmönster visar att den sista timmen kan vara som den första: skarpa kast och stora drag, särskilt under de senaste flera minuter av handel. Från 16:30 till 17:30 PM försöker dagshandlare ofta att stänga sina positioner, eller de kan försöka bli med i ett senat rally i hopp om att momentumet kommer att fortsätta till nästa handelsdag.

  Vilka aktier har gått sämst 2023?

  Stockholmsbörsen har varit en bra plats att ha sina pengar den senaste veckan. I dagarna tre har börsen gått plus. Det har Dagens PS skrivit om tidigare. Och det kan man tacka en blandning av olika sektorer tar sig in på topplistan, som kommer från Omni Ekonomis genomgång. Det framgår av en artikel som skrivits på Aktiespararnas hemsida.

  MISSA INTE: Så blir elpriset 2023, enligt experterna: “Vädret avgör”

  Hur många har 100 000 på banken?

  SBAB: En av tio hushåll uppger att de har mer än 1 miljon kronor i banksparande. En stor majoritet har mer än 100 000 kronor. Samtidigt har 7 procent av alla hushåll mindre än 10 000 kronor på banken.

  Sedan förmögenhetsstatistiken togs bort är det svårt att via officiell statistik bilda sig en uppfattning om fördelningen av hushållens totala finansiella sparande och specifikt banksparande. SBAB har därför via Sifo Kantar frågat drygt 1800 hushåll om hur stort banksparande de har på ett eller flera bankkonton.

  Hur många har över 1 miljon på Avanza?

  Att spara i fonder är ett enkelt men ack så kraftfullt sätt att få en exponering mot börsen. Men hur sparar våra mest förmögna kunder i fonder och vad favoriserar de? Låt oss lyfta på statistiklocket för en spännande inblick!

  Av våra snart 1,7 miljoner kunder är det över 1 miljon av dem som har ett sparande i fonder. Bland våra förmögna kunder inom vår Private Banking har 7 av 10 kunder ett fondsparande. Det genomsnittliga månadssparandet uppgår till 9 278 kronor jämfört med 2 449 kronor som är snittet för samtliga våra fondkunder.

  När är man förmögen i Sverige?

  Det går såklart att bli rik på olika sätt. Men oavsett, för de allra flesta handlar det om att investera pengarna rätt för att få dem att växa. Hur snabbt det går beror givetvis på hur mycket pengar som sparas varje månad – men också vilken sparform man väljer.

  Håll dem borta från ett vanligt sparkonto på banken, där kommer pengarna snarare minska i köpkraft till följd av den årliga inflationen.

  – Vi tror att alla vill se sina pengar växa, men att det fortfarande är många som inte vet exakt hur de ska komma igång med ett lönsamt sparande. Det vill vi ändra på. Med en fondrobot investeras pengarna automatiskt i fonder med en anpassad risknivå, samtidigt som du har full insikt och kontroll. Och när du väljer fondrobot, tänk på att välja en med låg avgift och oberoende rådgivning – så att du själv får så mycket som möjligt av kakan, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler.

  Vad bör man satsa på 2023?

  Barron’s börjar sin artikel med att förklara att årets favoriter slog det breda indexet S&P 500 med råge.

  Totalt resulterade Barron’s favoriter för 2022 i en avkastning på minus 1,7%, att jämföra med S&P 500 som landade på minus 12,1%.

  Vad ska man satsa på 2023?

  Halvårets kursvinnare är en salig blandning av olika bolag och branscher – vid första anblick verkar det som den enda gemensamma faktorn är att de varit just kursvinnare.

  Men om man kikar närmare på bolagen kan man dock se några saker de har gemensamt – de har utvecklat affären och presterat bra under året. Till exempel klädjätten H&M, hårdvarubolaget Hanza och bioteknikbolaget Saniona har visat rejäla uppsving i sina rapporter. Dessutom är drygt hälften av bolagen lönsamma, vilket brukar vara till fördel när det skakar på börsen eftersom det generellt betyder lägre risk och bevisat fungerande affärsmodell.