:

Vilket av följande avfall räknas som farligt avfall?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket av följande avfall räknas som farligt avfall?
  2. Vad är Avfallsdirektivet?
  3. Vem är ansvarig för sophämtning?
  4. Vad är inte farligt avfall?
  5. Var slänger man deodorant spray?
  6. Var slänger man gammal parfym?
  7. Är man skyldig att källsortera?
  8. Är det lag på att källsortera?
  9. Är sophämtning obligatorisk?
  10. Kan man säga upp sophämtning?
  11. Vad räknas som riskavfall?
  12. Hur länge får man lagra farligt avfall?
  13. Var slänger man trasigt porslin?
  14. Kan man slänga porslin i brännbart?
  15. Kan man slänga nagellack i vanliga soptunnan?
  16. What is Directive 2008/98/EC?
  17. Was ist die Richtlinie 2008/98/eg?
  18. What is F1 directive 2008/56/ec?
  19. What is Regulation (EC) 1272/2008?

Vilket av följande avfall räknas som farligt avfall?

Farligt avfall kan skada människor eller miljö om det lämnas på fel ställe. Det får inte hamna bland övrigt avfall eller spolas ner i avloppet utan ska lämnas till särskild insamling.

Kommunens återvinningscentral tar emot de flesta slags farligt avfall. Det kan också finnas miljöstationer, exempelvis vid bensinstationer, där farligt avfall kan lämnas. Vissa kommuner hämtar farligt avfall direkt hos hushållen. En del farligt avfall kan du också lämna i butiker och liknande.

Vad är Avfallsdirektivet?

I de flesta fall är det okomplicerat att konstatera vem som är avfallsproducent men i vissa fall kan det vara svårare att bedöma. Det är viktigt att veta vem som är avfallsproducent eftersom en avfallsproducent har vissa skyldigheter. Vissa krav riktas mot just avfallsproducenten till exempel ska avfallsproducenten ansvara för att se till att avfallet behandlas och även stå för kostnaderna för hanteringen av avfallet. Det är inte möjligt att avtala om vem som ska vara avfallsproducent. Genom avtal går det dock att frigöra sig från ansvar från avfallets fullständiga behandling och från kostnaderna för hantering av det producerade avfallet. 

Enligt principen om att förorenaren betalar är det viktigt att det finns en tydligt utpekad aktör som står för kostnaderna för behandlingen av avfallet. Är inget annat föreskrivet eller avtalat ska kostnaderna därför bäras av den ursprungliga avfallsproducenten.

Vem är ansvarig för sophämtning?

Du är ansvarig för att ditt avfall hamnar på rätt ställe. Din hantering är avgörande för att minmera ditt avfalls miljöpåverkan samt möjlighet att nyttja det som en eventuell resurs.

Du är ansvarig för att ditt avfall hamnar på rätt ställe. Din hantering är avgörande för att minmera ditt avfalls miljöpåverkan samt möjlighet att nyttja det som en eventuell resurs.

Vad är inte farligt avfall?

Farligt avfall kan skada miljön om det lämnas på fel ställe. Detta avfall kan vara t.ex. giftigt eller cancerframkallande. Det får inte hamna bland det övriga restavfallet eller spolas ner i avloppet, utan ska lämnas till särskild insamling.

På återvinningscentralerna finns miljöstationer där de flesta slags farligt avfall tas emot. Många kommuner erbjuder hämtning av farligt avfall direkt hos hushållen. Gå in på din kommuns webbplats för att se vad som gäller hos dig! Visst farligt avfall kan du också lämna i butiker och liknande.

Var slänger man deodorant spray?

Fel 1: Slänga kuvert i tidningsinsamlingen Ett kuvert räknas faktiskt inte som förpackning, och det är bara förpackningar som samlas in på återvinningsstationerna. Men det stora problemet är att klistret på kuverten slammar igen de maskiner som används vid återvinningen. Kuvert ska istället slängas med vanliga brännbara hushållssopor.

Fel 2: Slänga glödlampor, dricksglas, speglar och porslin (eller rentav porslinstomtar) i glasåtervinningen Dels är det inte förpackningar, dels blir det återvunna glaset av sämre kvalitet när flaskor och glasburkar blandas med annat glas.

Fel 3: Slänga tidningar som är för gamla Jo, tidningar kan faktiskt bli för gamla för att återvinnas. Efter ungefär tre månader har trycksvärtan torkat och då är pappret för gammalt för återvinning. Samma gäller tidningspapper som gulnat i solen.

Var slänger man gammal parfym?

Efter att ha höjt den så kallade styrräntan åtta gånger sedan förra våren väljer Riksbanken nu en annan inriktning. Styrräntan förblir oförändrad på 4,0 procent.

Det är ett besked som välkomnas av många ekonomiska experter. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo är en av dem:

Är man skyldig att källsortera?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du är skyldig att sortera enligt förordningen

Är det lag på att källsortera?

Som konsument är man enligt lag skyldig att sortera sina sopor, men det vet bara tre av tio (29 %) svenskar. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm har genomfört med hjälp av Novus. Undersökningen visar också att kunskapen om hur man sorterar varierar. 42 procent av svenskarna tror till exempel att det är okej att slänga både dricksglas och fönsterglas i glasåtervinningen, men det ska man inte göra. 

En djupdykning i svenska folkets kunskaper om skräp och sopsortering visar att det finns kunskapsluckor.Enligt Avfallsförordningen, som har stöd i Miljöbalken, är man som konsument skyldig att sortera ut förpackningar, returpapper, elavfall, batterier och grovsopor och lämna till ett insamlingssystem. Hur och var varierar från kommun till kommun.

Är sophämtning obligatorisk?

Sopbilen kommer på vardagar och hämtar ditt avfall enligt schema som vår entreprenör har gjort upp för att göra sin körrutt så effektiv som möjligt. Matavfallet kan hämtas en annan dag än restavfallet.

Kan man säga upp sophämtning?

Stockholm Vatten och Avfall och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Vad räknas som riskavfall?

Farligt avfall är giftigt för människa och miljö. Avfallet kan till exempel vara explosivt, brandfarligt, smittförande eller frätande.

Här är vanliga exempel på farligt avfall:

Hur länge får man lagra farligt avfall?

Hur länge får man som verksamhetsutövare förvara farligt avfall innan det behöver transporteras bort? Vår miljökonsult Daniel svarar och förklarar:

Var slänger man trasigt porslin?

Till Jord, sten, tegel och betong räknas grovavfall som porslin samt inerta material från trädgård/ balkong.

Kan man slänga porslin i brännbart?

Här är exempel på sådant som du ska slänga i den vanliga soppåsen:

  • Tops (öronpinnar)
  • Tamponger och bindor
  • Blöjor
  • Tvättlappar, våtservetter och näsdukar
  • Gamla leksaker som inte innehåller batterier eller elektronik
  • Diskborstar, tandborstar
  • Dammsugarpåsar
  • Fönsterkuvert och vanliga kuvert
  • Trasigt porslin i mindre mängder
  • Pennor
  • Snus och cigaretter
  • Cd-skivor och fodralet
  • Kattsand
  • Små mängder blomjord

Din soppåse bränns i Renovas anläggning i Sävenäs, där det blir tillfjärrvärme och el. Rökgaserna från förbränningen renas och det som blir kvar, slagg och aska, läggs på deponi.

Kan man slänga nagellack i vanliga soptunnan?

Du kan lämna farligt avfall till SÖRAB. De närmaste återvinningscentralerna finns i Hagby i Täby kommun och Stockby på Lidingö. Det går även bra att lämna elavfall till den mobila återvinningscentralen som besöker kommunen enligt schema.

What is Directive 2008/98/EC?

Directive 2008/98/EC of the European Parliament and of the Council of 19 November 2008 on waste and repealing certain Directives (Text with EEA relevance) Waste Framework Directive ...

Was ist die Richtlinie 2008/98/eg?

Richtlinie 2008/98/EG des Europäischen Parlaments und des Rates vom 19. November 2008 über Abfälle und zur Aufhebung bestimmter Richtlinien (Text von Bedeutung für den EWR) Richtlinie 2008/98/EG des Europäischen Parlaments und des Rates vom 19. November 2008 über Abfälle und zur Aufhebung bestimmter Richtlinien (Text von Bedeutung für den EWR)

What is F1 directive 2008/56/ec?

[ F1 Directive 2008/56/EC of the European Parliament and of the Council of establishing a framework for Community action in the field of marine environmental policy (Marine Strategy Framework Directive) ( OJ L 164, , p. 19 ).]

What is Regulation (EC) 1272/2008?

( 14 ) Regulation (EC) No of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on classification, labelling and packaging of substances and mixtures, amending and repealing Directives 67/548/EEC and 1999/45/EC, and amending Regulation (EC) No (OJ L 353, , p. 1).