:

Vad är resekostnadsersättning?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är resekostnadsersättning?
  2. Vad gäller vid resor i tjänsten?
  3. Hur mycket får man tillbaka för resor till jobbet?
  4. Måste arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?
  5. Hur mycket får man ge i milersättning?
  6. När har man rätt till reseersättning?
  7. Vad är rimligt att ta ut i milersättning?
  8. Kan man få reseersättning från jobbet?
  9. Vad är rimligt att ta i milersättning?
  10. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  11. Vad ingår i reseersättning?
  12. Är reseersättning skattefri?
  13. Vad är en rimlig milersättning 2023?
  14. Vad är en vanlig milersättning?
  15. Vad heter det när ett företag betalar din resa?

Vad är resekostnadsersättning?

Sjukresor är en resa till och från en vårdgivare. Regionerna är huvudmän för sjukvården och har skyldighet att pröva frågor om och betala ut ersättning för sjukresor. En sjukresa kan ske på olika sätt i olika län.

Den enskilde har rätt till resekostnadsersättning för resor som måste genomföras till de flesta former av sjuk- och tandvård på grund av sjukdom eller förlossning. Till detta räknas även sjukgymnastik, utprovning av handikapphjälpmedel och rehabiliteringsinsatser.

Vad gäller vid resor i tjänsten?

Om du har gjort resor i tjänsten och fått ersättning för dina resekostnader behöver du inte deklarera ersättningen om den gäller resor med allmänna kommunikationer, taxi eller hyrbil. Du får då inte heller göra avdrag för dessa kostnader.

Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning enligt schablon. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

Hur mycket får man tillbaka för resor till jobbet?

För den som reser till och från arbete eller gör tjänsteresor kan ha rätt till reseavdrag som är en skattereduktion. Det är endast de utgifter som överstiger 11 000 kronor som kan användas för avdrag. När du beräknar restiden och avståndet måste privata ärenden räknas bort. Själva avdraget görs i din årliga deklaration till Skatteverket. Hela avdraget är inte ett belopp du får tillbaka utan ger i stället en skatteminskning eftersom det sänker inkomsten som din skatt sedan beräknas på.

Kraven och schablonbeloppen som kan räknas som utgifter beror på transportsättet. Om man har använt flera olika transportsätt räknas dessa ihop så länge man uppfyller kraven för varje.

Måste arbetsgivaren betalar resor till och från arbetet?

Den tid då det var vanligt att jobba på en arbetsplats i närheten av sitt eget hem är för de allra flesta förbi. Resor till och från arbetet kan vara både korta och långa, men för många är det en del av vardagen som det inte går att komma undan.

Oavsett om du använder dig av bil, kollektivtrafik eller annat transportmedel för dina regelbundna resebehov, finns dock möjligheten att få reseavdrag för dina utgifter. Den här artikeln kommer kort gå igenom vad som gäller för olika transportmedel och vad du bör tänka på när du ansöker om avdrag för resor till och från arbetet i deklarationen.

Hur mycket får man ge i milersättning?

Behöver du en bil för att utföra dina arbetsuppgifter, ska din arbetsgivare i första hand tillhandahålla en tjänstebil eller en hyrbil. Det finns ingen skyldighet för dig att ställa din bil till arbetsgivarens förfogande om ni inte specifikt har kommit överens om detta när du blev anställd.

Om du har gått med på att använda egen bil i tjänsten, så är det viktigt att det är tydligt vilken ersättning du ska ha för de kostnader som uppkommer på grund av detta. Det är vanligt att sådana kostnadsersättningar är reglerade i ett resereglemente på företaget. Om det inte finns något sådant är det viktigt att du själv kommer överens med arbetsgivaren om ersättningen.

Ersättningar när du använder bil i tjänsten finns vanligtvis inte reglerade i .

Arbetsgivaren kan ersätta dig med 25 kronor per körd tjänstemil skattefritt. Detta är ett schablonbelopp som skatteverket har fastställt och som är tänkt att täcka utgifter för bensin och andra kostnader som tillkommer, till exempel slitage.

Bilen kostar dock mer än så, och de som kör mycket i tjänsten med egen bil bör förhandla om en högre milersättning. På större företag finns det ofta resebestämmelser om ersättningar.

Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.

När har man rätt till reseersättning?

Restid är den tid utanför din ordinarie arbetstid som går åt för att resa från din ordinarie arbetsplats till den plats där du ska utföra ditt arbete, inklusive väntetider mellan olika färdsätt, till exempel tågbyten, mellan buss och flyg och liknande. Restid räknas inte som arbetstid.

Om du däremot reser under ordinarie arbetstid, så betraktas det som arbete och räknas in i din arbetstid, det vill säga detta är inte restid.

Vad är rimligt att ta ut i milersättning?

Använder du din privata bil i företaget? Då har du rätt att ta ut en skattefri milersättning från företaget på 18,50 kr per mil (milersättning 2021). Denna ersättning har varit oförändrad under många år och inte räknats upp annars är brukligt. Det är viktigt att du kan styrka att dina resor verkligen gjorts för ditt företag och inte för privat bruk. För att styrka detta behöver du en körjournal. Körjournalen kan vara en digital körjournal eller en manuell körjournal. Körjournalen skall kunna visas upp för Skatteverket vid en eventuell revision. Körjournalen skall innehålla

  • datum och tid för resan
  • vilken organisation du besöker
  • syftet med resan
  • mätarställning
  • antal körda mil

Kan man få reseersättning från jobbet?

Om du reser till, från eller i jobbet så kan du ha rätt till skattefri reseersättning. För att få göra ett reseavdrag måste du uppfylla följande tre krav:

För att få din reseersättning för pendling till och från jobbet så ansöker du om detta i och med att du skickar in din deklaration. Du gör det enkelt genom att fylla i ett reseavdrag för den summa som du har spenderat på din pendling under årets gång. Reseersättningen betalas sedan ut i samband med att deklarationen godkänns.

Tänk på att spara alla kvitton eftersom du behöver dem vid din deklaration. Då kan du räkna ut hur mycket pengar du har förbrukat samt bevisa att du har tankat din bil inför pendlingen etcetera. Du behöver inte skicka in dina kvitton i samband med att du ansöker om reseavdraget i din inkomstdeklaration. Du ska dock kunna göra det om Skatteverket kontaktar dig för att få se dem.

Du ska även kunna visa att ditt fordon har rullat det antal mil som du uppger att du har pendlat till och från jobbet. Det är extra viktigt att tänka på om du byter bil eller lånar en bil av familj och vänner.

Vad är rimligt att ta i milersättning?

Om du äger eller leasar bilen du kör i företagets namn kan arbetsgivaren ersätta dig för både kostnaden att äga och köra fordonet, dock endast för den del som relaterar till företaget. Om din arbetsgivare inte kompenserar dig för dina resor kan du istället göra skatteavdrag.

Din arbetsgivare kan använda Skatteverkets standardbelopp istället för att du ska behöva registrera alla dina utgifter. Om arbetsgivaren ersätter dig till en summa som är samma eller lägre än Skatteverkets är ersättningen skattefri, förutsatt att du lever upp till Skatteverkets regler om vad som är rimligt (scrolla ner för en förklaring av detta).

Beloppet från Skatteverket är 25 kronor per mil oavsett vilken sorts bränsle bilen använder. Se beloppen från tidigare år här.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Skattefri bilersättning och maxavdrag betalas per mil, förutsatt att du som anställd själv betalar drivmedlet.

Ersättningens storlek varierar också beroende på om du äger bilen själv eller om det är en förmånsbil.

Vad ingår i reseersättning?

Milersättning är en form av ersättning för dig som kör privat bil i tjänsten. Oavsett om det gäller dig som anställd eller dig som egenföretagare så finns det möjligheter att få ersättning för sin tjänstebilskörning i den privata bilen. Däremot kan det vara svårt att veta hur man som bilförare ska gå tillväga för att få denna milersättning. Vad säger egentligen Skatteverket om milersättning? Och vad är det som gäller vid utbetalning?

Enligt skatteverket har du som kör bil till och från jobbet rätt att få den så kallade milersättningen. Detta kan exempelvis vara vanligt för de som jobbar som försäljare, eller även i andra yrkesroller där man vanligtvis är i behov av att ta sig till olika platser och kunder. 

Har du som anställd, eller egenföretagare, då inte en specifik företagsbil kan det i många fall vara nödvändigt att man tar sig fram med sin egen privata bil. Det är just i sådana situationer som det kan bli tal om milersättning, även kallat bilersättning. Gäller det en företagsbil kan det även där finnas rättigheter för milersättning. 

Med en elektronisk körjournal från MiniFinder registreras din milersättning automatiskt. Luta dig tillbaka och fokusera på det du är bra på – MiniFinder löser resten. Begär en offert från MiniFinder eller skaffa elektronisk körjournal direkt.

Är reseersättning skattefri?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.
  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Vad är en rimlig milersättning 2023?

Från och med 1 januari 2023 höjdes schablonbeloppet för resor till och från arbetet, vilket Riksdagen har beslutat. Det är schablonbeloppen som får dras av för kostnader för arbetsresor med egen bil eller förmånsbil som höjts. Avdraget höjs från 18,50 kr till 25 kr per mil för arbetsresor, tjänsteresor och hemresor med egen bil. Även avdraget för resor med förmånsbil höjs, från 6,50 kr (diesel) respektive 9,50 kr (laddhybridbil som drivs med både el och diesel) till 12 kr per mil. För förmånsbil som helt drivs på elektricitet är beloppet dock fortsatt 9,50 kr per mil.

Höjningen började gälla 1 januari 2023 och gäller deklarationen som du lämnar in under 2024.

Vad är en vanlig milersättning?

Har du använt bil i ditt arbete i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten har du rätt till reseersättning för privat bil i tjänsten. Läs mer om hur det fungerar nedan.

  • Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.
  • Har du fått en lägre ersättning än 25 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen. Du drar sedan av dina utgifter för tjänsteresor med 25 kronor per mil.

Vad heter det när ett företag betalar din resa?

Det uppkommer en skattepliktig förmån när ett kort (årskort, månadskort eller annat periodkort) för resor i tjänsten används för privata resor. Den anställda ska beskattas för värdet av de privata resor som hen faktiskt har gjort med periodkortet.

Om den anställda inte lämnar någon redogörelse för den privata användningen av kortet, och det inte finns några inskränkningar för den privata användningen, bör hen beskattas för ett förmånsvärde som motsvarar hela kostnaden för kortet. Förmånsvärdet för ett årskort på flyg eller tåg får redovisas månadsvis i arbetsgivardeklarationerna i takt med att den anställda kan utnyttja förmånen.