:

Hur man räknar ut årsinkomst?

Innehållsförteckning:

 1. Hur man räknar ut årsinkomst?
 2. Hur räknar jag ut min årsinkomst till försäkringskassan?
 3. När kan jag se min årsinkomst?
 4. Vilken är hushållets årsinkomst brutto?
 5. Vad är en vanlig årsinkomst?
 6. Är en lön på 40000 bra?
 7. Hur vet jag om jag har SGI?
 8. Är årsinkomst offentlig?
 9. Vad är en normal årsinkomst?
 10. Vad räknas som en höginkomsttagare?
 11. Vad är en bra lön för en 30 åring?
 12. Hur många i Sverige tjänar över 50 000?
 13. Hur många i Sverige tjänar över 60000?
 14. Vad händer om jag inte har SGI?
 15. Hur länge måste man jobba för att höja SGI?

Hur man räknar ut årsinkomst?

Årsinkomst är en persons totala inkomst under ett år. Vanligtvis menas enbart förvärvsinkomst, alltså din taxerade inkomst (årslön). Vid exempelvis ansökan om ett lån eller för att beräkna kommunala avgiften för en förskoleplats är det enbart förvärvsinkomsten som räknas med.

Det finns däremot tillfällen då både förvärvsinkomst, bidrag och kapitalinkomster ska räknas med. Så är det exempelvis med CSN-bidraget. Det är alltså viktigt att kontrollera vad som ska inkluderas när årsinkomst ska anges till exempelvis långivare, Försäkringskassan, fackförbund eller CSN.

Hur räknar jag ut min årsinkomst till försäkringskassan?

Oftast beräknas årsinkomsten endast utifrån förvärvsinkomster som lön, men det kan också inkludera andra intäkter, såsom:

 • Bostadsförsäljning
 • Ränta
 • Aktieförsäljning
 • A-kassa
 • CSN
 • Föräldrapenning
 • Sjukpenning
 • Lön
 • Pension

Vilka inkomster som ingår när du ska räkna ut din årsinkomst beror på sammanhanget som du ska ange den. Oftast omfattar årsinkomst enbart din förvärvsinkomst, dvs. din lön. I vissa fall kan det variera om du även ska uppge exempelvis utdelning eller räntor, men vanligen är det endast din förvärvsinkomst som årsinkomsten ska inkludera. Bostadsbidrag, barnbidrag, skatteåterbäring räknas inte som inkomst.    

Du räknar ut din årsinkomst beroende på om du har tim-, vecko- eller månadslön eller en oregelbunden månadslön. 

När kan jag se min årsinkomst?

På forsakringskassan.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.Vi använder också kakor för webbanalys för att göra webbplatsen bättre.

Godkänner du att vi också använder kakor för webbanalys?

Vilken är hushållets årsinkomst brutto?

Har du en fast inkomst är det enkelt att räkna ut din årsinkomst:

 • Vid fast månadslön multiplicerar du månadslönen med 12
 • Vid fast veckolön multiplicerar du veckolönen med 52
 • Vid fast timlön multiplicerar du timlönen med 2080  

Har du ingen fast lön utan en inkomst som varierar månad till månad räknar du på ett genomsnitt. Ta den inkomst du fått ut de senaste tre månaderna och dela på tre så får du en genomsnittlig månadslön. Därefter kan du multiplicera med 12 och få fram en ungefärlig årsinkomst.  

Vad är en vanlig årsinkomst?

För att räkna ut sin årsinkomst behöver man summera alla inkomster man haft under året. I de totala inkomsterna inkluderas lön från förvärvsarbete, a-kassa, ersättning från Försäkringskassan, kapitalinkomster, studiebidrag och barnbidrag.

Nedan kan du läsa mer om hur du räknar ut årsinkomst:

Är en lön på 40000 bra?

En lön på 40 000 kr per månad är högre än genomsnittet i Sverige. Enligt SCB (Statistiska Centralbyrån) var medianlönen i Sverige 35 000 kr per månad 2020, vilket innebär att 50% av arbetstagarna tjänade mindre än så, medan de andra 50% tjänade mer. En lön på 40 000 kr per månad är därför högre än vad majoriteten av arbetstagarna tjänar i Sverige.

De vanligaste yrkena med en lön på 40 000 kr per månad i Sverige är oftast yrken som kräver hög utbildning eller specialkompetens. Exempel på sådana yrken är:

Det beror på personliga preferenser och levnadssätt, men generellt sett är en lön på 40 000 kr per månad tillräcklig för att leva ett bra liv i Sverige. Men vad innebär ett ”bra liv” egentligen?

Hur vet jag om jag har SGI?

Myndighetsjuridik

Min fru fick sin SGI nollad. Hon hade en tidigare SGI baserad på arbete. Motiveringen är att hon inte uppfyller kraven för ny SGI då hon inte har arbetat minst 6 månader. Hon fick i november en timanställning, hon jobbade därefter fram till början av februari då hon blev sjukskriven. Hon fick ett större antal erbjudanden om arbete samtliga månader. Hade hon inte blivit sjuk så hade hon garanterat arbetat i hög omfattning. Jag har argumenterat för att det finns anledning att anta att arbetet kan antas vara under minst 6 månader i följd. Försäkringskassan har dock, tagit ett omprövningsbeslut med fortsatt nollad SGI. Jag hade gärna fått er syn på hur man ska tolka skrivningen i 25 kap. 2 och 3 §§ socialförsäkringsbalken.

Är årsinkomst offentlig?

Uppdatering 2023-04-06

Idag uppdaterades en första våg av de nya inkomstuppgifterna för 2022. Det ska gälla ”alla” som har deklarerat senast 30 mars och gjort det digitalt och utan ändringar. Den som har fått inkomstuppgifterna uppdaterade kan nu alltså ansöka med ny taxerad inkomst. Till ansökningsformuläret. Kolla vad du kan få för ränta.

Vad är en normal årsinkomst?

Var i Sverige är medellönen högst? Detta är en frågeställning som kan vara spännande att finna svaret på om man funderar på att söka nytt jobb eller av andra skäl skulle behöva flytta inom landet. SCB presenterar med jämna mellanrum relevant data som besvarar denna skillnad och i denna artikel gör vi en djupdykning i deras statistik. Dessutom kan det vara intressant att veta vilka faktorer som har en inverkan. Denna artikel tar upp:

Innan vi börjar gräva i den ekonomiska data som finns tillgänglig måste vi först reda ut vad de olika begreppen innebär. Det är lätt att som lekman tror att medelinkomst och medianinkomsten är den samma då de båda begreppen är vanligt förekommande. Men så är inte fallet. Medianen är ett begrepp inom statistiken som utgörs av den mest centrala observationen. Medelinkomsten å andra sidan är genomsnittet av de observationer som återfinns i urvalet. Se exemplet nedan. Exempel

Medianinkomsten för de tre personerna ovan är 280.000 SEK per år då det är den mellersta observationen. Medelinkomsten är dock inte 280.000 SEK, istället är den 285.000SEK. För att få fram den siffran adderas de tre beloppen för att sedan divideras med antalet observationer. Medelinkomst Sverige är synonymt med snittlön Sverige (medellön) samt genomsnittslön Sverige.

Vad räknas som en höginkomsttagare?

En höginkomsttagare i Sverige är som regel en person som tjänar minst 50 000 kronor per månad. Men det är mycket mer än så som påverkar hur mycket du faktiskt tjänar, skatten som dras och vad som till sist blir över.

För att ta reda på om du ligger under gränsen för höginkomsttagare ska du räkna ut brytpunkten. Den här punkten är skiljelinjen mellan att betala statlig inkomstskatt eller inte. Det finns 2 brytpunkter:

 • Brytpunkt för dig som har fyllt 65 år. Då kan du ha en total inkomst för året på 618 700 kronor. Detta är alltså 540 700 + 78 000 kronor. Brytpunkten för dig är högre än för de som inte fyllt 65 eftersom grundavdraget är högre. Belopp över detta ska beskattas med statlig inkomstskatt.
 • Brytpunkt för dig som inte har fyllt 65 år. Du kan ha en total årsinkomst på 554 900 kronor. Då räknar vi på 540 700 + 14 200 kronor.
 • Vad är en bra lön för en 30 åring?

  Hej

  Undrar om det finns personer som är under 30 (tvungen att dra en gräns någon stans) som vill dela med er av vad ni har för inkomst?

  Hur många i Sverige tjänar över 50 000?

  • Låga löner: mindre än 25 000 kr/mån
  • Mellanlöner: 25 000 – 50 000 kr/mån
  • Höga löner: över 50 000 kr/mån

  Hur många i Sverige tjänar över 60000?

  För inkomståret 2022 är skiktgränsen 540 700 kronor. Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

  Vad händer om jag inte har SGI?

  Myndighetsjuridik

  Min fru fick sin SGI nollad. Hon hade en tidigare SGI baserad på arbete. Motiveringen är att hon inte uppfyller kraven för ny SGI då hon inte har arbetat minst 6 månader. Hon fick i november en timanställning, hon jobbade därefter fram till början av februari då hon blev sjukskriven. Hon fick ett större antal erbjudanden om arbete samtliga månader. Hade hon inte blivit sjuk så hade hon garanterat arbetat i hög omfattning. Jag har argumenterat för att det finns anledning att anta att arbetet kan antas vara under minst 6 månader i följd. Försäkringskassan har dock, tagit ett omprövningsbeslut med fortsatt nollad SGI. Jag hade gärna fått er syn på hur man ska tolka skrivningen i 25 kap. 2 och 3 §§ socialförsäkringsbalken.

  Hur länge måste man jobba för att höja SGI?

  Sjukersättning kan du få ifall du på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning troligtvis aldrig kommer att kunna jobba heltid. Du kan få sjukersättning från och med juli det år du fyller 19 år till och med månaden innan du fyller 65 år.

  Beroende på hur nedsatt din arbetsförmåga är kan du få sjukersättning på 100, 75, 50 eller 25 procent. Det krävs även att du är försäkrad i Sverige och att du var det när du blev sjuk.