:

Hur beskattas eget uttag i handelsbolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas eget uttag i handelsbolag?
  2. Kan man ta ut pengar från bolaget?
  3. Hur tar man ut pengar från ett handelsbolag?
  4. Hur bokföra eget uttag handelsbolag?
  5. Hur påverkar egna uttag resultatet?
  6. Vad är nackdelar med handelsbolag?
  7. Hur mycket skatt på eget uttag?
  8. Kan man låna ut pengar till sitt eget företag?
  9. Hur räknar man ut eget uttag?
  10. Är egna uttag en kostnad?
  11. Hur redovisa eget uttag?
  12. Vilka risker finns med handelsbolag?
  13. Vad är bäst aktiebolag eller handelsbolag?
  14. Hur mycket kan man ta ut i lön som egen företagare?
  15. Hur mycket får jag låna eget företag?

Hur beskattas eget uttag i handelsbolag?

Handelsbolag (HB) är en vanlig bolagsform. Handelsbolagformen används vanligtvis om två eller flera vill starta ett företag tillsammans. Den som är delägare kallas för handelsbolagsdelägare.

När man driver ett handelsbolag så behöver man registrera ett namn på sitt handelsbolag. En grundregel är att man behöver hitta på ett namn. Det kan vara svårt att finna något som man trivs med själv och samtidigt är säljande. Här tycker vi att man bör lägga lite tid. Ett företagsnamn ska du förhoppningsvis leva länge med och det ska helst berätta lite om vad ditt företag sysslar med. Det kanske är ett av dina viktigaste beslut som du behöver fatta, redan från början.

När du väl har beslutat dig för att starta ett företag som handelsbolag, så ska det registreras hos Bolagsverket. Det gör ni enklast genom att använda de blanketter som finns på Bolagsverkets hemsida eller den online-tjänst som Bolagsverket tillhandahåller. Här kommer en länk till Bolagsverkets hemsida(klicka här).

Kan man ta ut pengar från bolaget?

Som delägare i ett aktiebolag får du plocka ut pengar ur bolaget i form av lön, utdelning eller som återbetalning när du gjort egna utlägg eller satt in eget kapital i bolaget. Du får däremot inte låta bolaget låna ut pengar till dig som privatperson. Ett sådant lån kallas nämligen “förbjudet lån” och kan bestraffas med böter eller till och med fängelse.

En fördel med att driva aktiebolag istället för enskild firma är att bolagets ekonomi och den privata ekonomin hålls åtskilda. På så sätt behöver du aldrig oroa dig för att du som privatperson ska riskera att hamna i ekonomiska trångmål om bolaget skulle gå dåligt. 

Hur tar man ut pengar från ett handelsbolag?

Tar du ut varor eller inventarier från handelsbolaget utan att betala marknadsvärdet så ska uttaget beskattas precis som om du hade sålt sakerna på vanligt sätt. I de flesta fall ska bolaget dessutom redovisa moms på uttaget. Det kan även vara så att du gör uttag till familjemedlemmar, vänner och liknande.

Hur bokföra eget uttag handelsbolag?

och lösöre i din verksamhet är det bäst att sälja sakerna – både ur hållbarhets- samt ekonomisk synpunkt. Du kan även skänka till välgörande ändamål. Vissa välgörenhetsorganisationer erbjuder, vid större partier, även upphämtning.

För inventarier och lösöre som ej går att sälja bör det återvinnas i så hög grad som möjligt. Farligt avfall ska hanteras på korrekt sätt. Här finns mer information: Avfall, farligt avfall (naturvardsverket.se)

Hur påverkar egna uttag resultatet?

Eget uttag (även egna uttag) är ett begrepp inom bokföring som innebär att ägaren till ett företag eller en medlem i en förening tar ut kontanter, varor, inkomst eller egendom ur företaget eller föreningen. Den exakta betydelsen av begreppet eget uttag skiljer sig beroende på företagsform.

En enskild näringsidkares uttag av kontanter, varor eller tjänster ur näringsverksamheten kallas för eget uttag. Du som driver en enskild firma kan inte ta ut någon lön i vanlig mening ur din firma, eftersom du som enskild näringsidkare inte anses som anställd i ditt eget företag. Av företagets vinst tar du ut lön vilket då räknas som eget uttag. När du gör eget uttag minskar eget kapital, det vill säga firmans skuld till dig som ägare. Hur stor del du kan ta ut av företagets vinst beror på hur mycket du ska betala i skatt och som egenavgifter. Eftersom du betalar skatt och egenavgifter på verksamhetens överskott ska du inte betala skatt för de egna uttagen.

 Relaterad läsning: Bokföring – allt du (någonsin) behöver veta om att bokföra

Vad är nackdelar med handelsbolag?

Trots att ett handelsbolag är juridisk person har bolagsmännen (delägarna) ett personligt och solidariskt ansvar för bolagets ­skulder.

Med det menas att en långivare kan kräva vilken som helst av bolags­männen på hela skuldbeloppet. Sedan är det upp till den krävde att i sin tur kräva sina (före detta) kompan­joner på deras del av skulden.

Hur mycket skatt på eget uttag?

När man bedriver Enskild Firma och vill ta ut lön så gör du egentligen ett eget uttag ur din firma. Här beskriver vi hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att ta ut lön i Enskild Firma.

När du bedriver verksamhet som enskild näringsidkare så är det din vinst som är din lön. Alla pengar som du alltså har efter att dina kostnader är avdragna räknas som din personliga vinst och samtidigt en skuld för företaget. Detta är ju dina pengar som privatperson så för företaget blir det en skuld. Det är från dessa pengar som du kan ta ut din lön eller göra ett så kallat eget uttag.

Kan man låna ut pengar till sitt eget företag?

Det är inte heller tillåtet att ta ut för hög ränta på pengarna man lånar ut till sitt företag. Ett krav är att räntan är marknadsmässig. Således bör man ta en räntesats i paritet med räntan som en bank hade erbjudit. I dagens läge rör det sig om runt 4-8% i ränta. Denna kan dock vara olika hög för olika bolag då man måste beakta risk mm. Kontakta oss på Innecta om du funderar på att låna ut pengar till ditt aktiebolag och behöver rådgivning.

Precis som när du har tagit en utdelning från ditt aktiebolag behöver du skicka in en kontrolluppgift till Skatteverket när du har betalt ut ränta från ditt egna aktiebolag.

Hur räknar man ut eget uttag?

  • I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person och du är inte personligen ansvarig ifall bolaget går i konkurs.
  • I ett aktiebolag räknas du som anställd (trots att du driver det helt själv) och tar ut lön precis som vilken anställd som helst. I en enskild firma gör du istället egna uttag precis när du vill och betalar istället något som heter egenavgifter i slutet av året. Egenavgifterna är istället för arbetsgivaravgifter och sociala avgifter som betalas på lönen om du är anställd i ett aktiebolag.
  • Är egna uttag en kostnad?

    Som ägare av en enskild firma kan du aldrig vara både ägare och anställd. Det innebär att det egentligen inte finns någon klassisk lön att tala om för enskilda näringsidkare. Din privatekonomi och företagets ekonomi är mer eller mindre ett. När du behöver pengar privat betalar du alltså inte ut lön som till en vanlig anställd, du gör ett eget uttag.

    Hur redovisa eget uttag?

    Som enskild näringsidkare är du inte anställd i din egen näringsverksamhet och kan därför inte ta ut någon lön i vanlig mening. Därför ska kontanta uttag för ”lön”, pensionssparande och liknande inte redo­visas som kostnader, utan som egna uttag. Egna uttag av varor och tjänster från verksamheten ska redovisas som om en försäljning gjorts till mark­nadsvärdet.

    Vill du få full koll på skattereglerna för enskild firma och tips på hur du kan minska din skatt rekommenderas boken Enskild firma.

    Vilka risker finns med handelsbolag?

    Att välja den bästa bolagsformen för din verksamhet kan göra det enklare och mer kostnadseffektivt att driva ditt företag. Du kan också minimera olika ekonomiska risker genom att välja rätt. De tre vanligaste bolagsformerna i Sverige i dag är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Olika bolagsformer passar olika bra beroende på hur din verksamhet ser ut och i vilket läge du befinner dig.

    Vad är bäst aktiebolag eller handelsbolag?

    Det bästa sättet att få energi och inspiration varje dag är att få våra framgångstips på sociala medier. Närmare 30 000 företagare får varje vecka:

    • Våra bästa business hacks, life hacks och bio hacks
    • Strategierna och råden från världens främsta entreprenörer och experter
    • Senaste nyheterna alla företagare måste ha koll på

    Var passar det dig bäst att få helt avgörande framgångstips? Välj en eller flera kanaler här.

    Hur mycket kan man ta ut i lön som egen företagare?

    Vi egenföretagare missar ofta att se över vår egen lön och möjligheterna till utdelning. Det kan vara väl investerad tid att regelbundet se över om din lön är optimal utifrån dina förutsättningar och gällande regler. I och med att vi har ett nytt år ändras förutsättningarna och gränsvärdena. Lön En vanlig miss är egenföretagare tar ut för låg lön, eftersom lön generellt beskattas högre än utdelning. Samtidigt bör man undvika att ta ut för hög lön med hänsyn till statlig skatt. Så hur mycket lön bör du ta ut? Här är några viktiga faktorer att ta hänsyn till:

    Om företagets ekonomi tillåter så är rekommendationen för att få bästa möjliga grundskyddet alltså att ta ut en månadslön på 51 158 kr per månad innan skatt. Givetvis kan inte alla företagare ta ut dessa löner från starten men glöm inte att varje krona räknas till din framtida allmänna pension. Lönen påverkar även din rätt till utdelning, ett ämne vi kommer att titta närmre på i kommande artiklar. Vi på Fedelta Företagslån står alltid redo som din partner gällande flexibel och okrånglig företagsfinansiering och kan hjälpa ditt företag med följande tjänster:

    Hur mycket får jag låna eget företag?

    Den statliga aktören Almi erbjuder mikrolån upp till 200 000 kronor för nystartade företag. Ett Almi-lån kan jämföras med bostadslånets topplån. Räntan är högre än för ett banklån, eftersom långivaren är beredd att ta en större risk.