:

Är det lönsamt att hyra ut lägenhet?

Innehållsförteckning:

  1. Är det lönsamt att hyra ut lägenhet?
  2. Vad får man hyra ut för skattefritt?
  3. Är Airbnb lagligt i Sverige?
  4. Vad krävs för att få hyra ut bostad?
  5. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
  6. Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?
  7. Vad är mest lönsamt att hyra ut?
  8. Hur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätt?
  9. Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?
  10. Hur mycket kan man tjäna på Airbnb?
  11. Måste man ha tillstånd för att hyra ut?
  12. Kan Skatteverket se Airbnb?
  13. Är det värt att köpa lägenhet och hyra ut?
  14. Hur hög hyra är rimligt?
  15. Hur mycket får man behålla Airbnb?

Är det lönsamt att hyra ut lägenhet?

Du får inte ta ut vilken hyra du vill, den måste vara ”skälig”. Detta gäller både för hus och bostadsrätter. Du kan läsa mer om skälig hyra 🔗 här på Ekonomifokus. Där erbjuder vi även kalkylatorer som räknar ut skälig hyra åt dig.

Det finns en del regler kring att hyra ut en bostadsrätt. De flesta bostadsrättsföreningarna säger exempelvis nej till uthyrningar under längre tid än 1 år. Läs mer om regler för uthyrning av bostadsrätt i vår artikel.

🔗 Läs vår djupgående artikel: Hyra ut bostadsrätt – regler och förutsättningar

Räkneexempel:Du köper en bostadsrätt för 2 miljoner och du får en ränta på bolånet på 4 %. Du lånar 85% av bostadsrättens pris, dvs 1 700 000 kr.Bostadsrättens månadsavgift till bostadsrättsföreningen är 4 000 kr och driftskostnaderna är 1000 kr per månad. Bostaden hyrs ut omöblerad och med hjälp av vår kalkylator räknar vi då ut att en skälig hyra är ca 14 000 kr/mån för detta hus.

Vad får man hyra ut för skattefritt?

Om du hyr ut din bostad skall du ta upp hyresintäkterna i din deklaration och betala skatt på en del av dem. I denna artikel går vi igenom hur man räknar ut sin skatt och erbjuder enkla kalkylatorer som räknar ut skatten åt dig.

Är Airbnb lagligt i Sverige?

24 juni 2020 kl 14:00

Göteborg Kvinnan hyrde ut till turister minst 148 gånger utan värdens tillåtelse. Priserna hon tog motsvarar en månadshyra på 51 000 kronor. Hon hyrde ut elva gånger efter att den nya lagen trätt i kraft. Men värdens ombud bedömer ändå inte att det går att polisanmäla.

Vad krävs för att få hyra ut bostad?

Reglerna för uthyrning av bostadsrätter är reglerat i bostadsrättsföreningens stadgar och i Bostadsrättslagen. Står det i bostadsrättsföreningens stadgar att uthyrningen måste godkännas av styrelsen, vilket det vanligtvis gör, krävs det att styrelsen godkänner din uthyrning.

Om styrelsen nekar din uthyrning kan du ändå ha rätt att hyra ut. Du kan få hjälp av Hyresnämnden att få din uthyrning godkänd. För att du skall ha rätten på din sida krävs det att du kan uppvisa giltiga skäl för uthyrningen.

Alla skäl är inte godtagbara. Att exempelvis köpa en bostadsrätt med avsikten att bara hyra ut den godtas oftast inte av varken bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden.

Att bestämma vilken hyra du kan ta ut för uthyrning av bostadsrätt är inte det enklaste. Du måste ta hänsyn till vad som räknas som en en skälig hyra för din bostadsrätt. Om du tar ut en oskälig hyra kan hyresgästen gå via Hyresnämnden och begära att hyran sänks.

Se hur mycket du kan ta ut i hyra för en bostadsrätt

Med kalkylatorn nedan kan du räkna ut vad som är en skälig hyra för din bostadsrätt. Du väljer helt enkelt alternativet ”Bostadsrätt” och fyller sedan i uppgifterna i fälten.

Var du ska annonsera att du hyr ut din bostadsrätt är helt upp till dig. Många lägger upp annonsen på Blocket.se, andra i den lokala tidningen, och den senaste tiden har det blivit allt vanligare att lägga upp en annons på Facebook.

Om du lägger upp din annons på Facebook kan det vara bra att göra inlägget delbart, så att dina vänner kan dela annonsen med sina vänner. Oavsett var du lägger upp annonsen bör du ta del av våra tips på hur du skriver en bostadsannons och hittar rätt hyresgäst.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

  • Får du ett överskott av uthyrningen (hyresersättning minus avdrag) ska du deklarera det i inkomstdeklarationen som kapital, punkt 7.2.
  • Skatten på överskottet är 30 procent.
  • Du får göra avdrag för utgifter som direkt hör ihop med uthyrningen.
  • Du får inte göra avdrag för utgifter som du normalt skulle ha haft för tillgången.
  • Om du hyr ut din bil så kan du få avdrag för ökat slitage med ett schablonbelopp om du inte kan visa att kostnaden är högre. Schablonbeloppet är 9 kronor per mil för inkomstår 2022 och 13 kronor per mil för inkomstår 2023.
  • Är din uthyrning omfattande ska den redovisas som inkomst av näringsverksamhet.
  • Är din uthyrning frekvent och kontinuerlig så kan du vara skyldig att redovisa och betala moms.
  • Personbil
  • Husbil
  • Takbox
  • Släpvagn
  • Hästtransport
  • Båt
  • Båttrailer
  • Vattenskoter
  • Verktyg
  • Byggställning
  • Trädgårdsredskap och trädgårdsmaskiner
  • Partytält

Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?

Om du hyr ut två lägenheter gäller lagen om uthyrning av egen bostad bara för den första uthyrningen. Du som hyr ut fler än två lägenheter anses bedriva näringsverksamhet och då gäller inte lagen om uthyrning av egen bostad för någon av lägenheterna.

Vad är mest lönsamt att hyra ut?

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Hur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätt?

Om du hyr ut din bostad skall du ta upp hyresintäkterna i din deklaration och betala skatt på en del av dem. I denna artikel går vi igenom hur man räknar ut sin skatt och erbjuder enkla kalkylatorer som räknar ut skatten åt dig.

Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?

Skatteverket förlänger sin särskilda insats mot Airbnb-uthyrare som inte skattar för sina inkomster. 

Sedan några år har Skatteverket fått upp ögonen för privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Inkomsterna ska beskattas om de överstiger 40 000 kronor. Men det är många som glömmer att ta upp inkomsten, eller som redovisar den fel, enligt en undersökning som Skatteverket gjorde för två år sedan.

Hur mycket kan man tjäna på Airbnb?

8 februari 2021 kl 08:30

Nyheter De tjänar hundratusentals kronor på att hyra ut sina boenden till turister. Men enligt vissa forskare bidrar de också till ökad bostadsbrist. Hem & Hyra har kartlagt de svenska supervärdarna på Airbnb.

Måste man ha tillstånd för att hyra ut?

Om du har för avsikt att hyra ut hela din bostad behöver du ett tillstånd. Detta gäller vare sig du bor i en hyres- eller bostadsrätt. Du behöver ha tillstånd för all typ av uthyrning där du själv inte bor kvar i lägenheten. När det gäller bostadsrätter finns det oftast beskrivet i föreningsstadgarna hur detta ska gå till.

Det finns en mängd olika anledningar till att hyra ut sitt boende i andra hand, men beroende på om du har en hyresrätt eller bostadsrätt ser kraven lite olika ut. 

Kan Skatteverket se Airbnb?

Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

Är det värt att köpa lägenhet och hyra ut?

Att investera i en lägenhet kan vara ett smart och förmånlig beslut för din ekonomi. Fördelarna med att investera i en lägenhet inkluderar en potentiell avkastning på bostadsinvestering samt möjligheter för passiv inkomst och långsiktig kapitaltillväxt.

När du investerar i en lägenhet får du en bostadsrätt som är en form av ägande. Det innebär att du har större frihet att göra förbättringar och anpassningar av ditt hem än om du hade hyrt. Detta kan öka värdet på din investering över tid, vilket kan göra bostadsrätt till en bra investering.

Hur hög hyra är rimligt?

Länger ner i artikeln kan du läsa om hur skälig hyra beräknas för respektive bostadstyp samt vilka regler som gäller. Med denna kalkylator kan du räkna ut skälig hyra för bostadsrätt, hus och hyresrätt.

Kalkylatorn räknar med Riksbankens referensränta + 2 procentenheter. Just nu räknar kalkylatorn alltså med 5,50 % i avkastningsränta.

Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för en bostadsrätt eller ett hus. Med Ekonomifokus egna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.

Hur mycket får man behålla Airbnb?

Enligt kvinnans profil på Airbnb har det kostat 1300 kronor per natt att hyra lägenheten, vilket motsvarar en månadskostnad på 39 000 kronor. Det är 500 procent mer än det hon själv betalade för trerummaren i Majorna. Hyresnämnden menade i höstas att uthyrningen är att likna med hotellverksamhet, men kvinnan säger att de inte haft för avsikt att “bedriva hotellverksamhet” och att det är Airbnb som satt priset och inte de själva. Uthyrningen har bara skett när de varit på besök i sommarhuset som ligger en timme från stan. Att familjen skulle bo stadigvarande i det huset stämmer inte, menar hon.

Värden hänvisar till jordabalken i sin argumentation och menar att kvinnan ska bli av med sitt hyreskontrakt. Detta eftersom hon hyrt ut lägenheten i andrahand utan att det varit godkänt av värden och att hon dessutom tagit ut en oskäligt hög hyra. Och det är klarlagt. Men för att de två ovan nämnda orsakerna ska vara grund för att förlora kontraktet, enligt jordabalken, krävs det att hyresvärden sagt upp kontraktet inom sex månader från datumet den senaste andrahandsuthyrningen avslutades. Hon ska också ha fått en tillsägelse innan, då värden anser att hon bedrivit hotell-liknande verksamhet och inte använt lägenheten som bostad.

Och det är det som det bråkats om i både hyresnämnden och hovrätten.