:

Finns företaget registrerat?

Innehållsförteckning:

 1. Finns företaget registrerat?
 2. Hur vet jag om mitt företag är registrerat?
 3. Vad händer om man inte registrerar sitt företag?
 4. Hur lång tid tar det innan mitt företag är registrerat?
 5. Hur ser man om ett företag är aktivt?
 6. Vad krävs för att registrera företag?
 7. Måste man registrera sitt företag?
 8. Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?
 9. Är det gratis att registrera ett företag?
 10. Hur mycket kostar det att registrera ett företag?
 11. Är mitt företag aktivt?
 12. Är mitt företag registrerat hos Bolagsverket?
 13. Är det gratis att registrera företag?
 14. Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?
 15. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Finns företaget registrerat?

Färdigt registrerade bolag (s.k. hyllföretag) erbjuder möjlighet att förkorta startproceduren för företag i Tyskland. Ett brådskande avtal eller en viktig kunds begäran om att ett tyskt företag ska utfärda fakturor – dessa exempel visar på vanliga situationer i affärslivet där även klarsynta företagsledare behöver en tysk rättslig struktur som helst bör kunna tillämpas så snabbt som ”igår”.I Sverige kan man registrera ett företag på Bolagsverkets webbplats på några minuter. Proceduren att starta ett företag i Tyskland tar tid. Det finns flera orsaker till detta. Till att börja med är det inte möjligt att helt enkelt starta ett bolag på nätet, utan det behöver ske med hjälp av notarius publicus. I ett andra steg krävs att företaget registreras i handelsregistret. Det är först därefter som bolaget kan registreras i skatterättsligt hänseende.

Hur vet jag om mitt företag är registrerat?

 • Gå till verksamt.se.
 • Logga in på Mina sidor med din e-legitimation.
 • Klicka på registrera företag.
 • Starta Skatteverkets tjänst och följ anvisningarna.
 • Skicka in din ansökan.

Godkännandet för F-skatt visar att du är en företagare som själv ansvarar för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för utfört arbete. Din uppdragsgivare ska inte dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen om du är godkänd för F-skatt. Istället betalar du själv dina skatter och egenavgifter genom att ha en debiterad preliminärskatt.

Om en uppdragstagare inte är godkänd för F-skatt ska den som betalar ut ersättning för arbete normalt dra av skatt på ersättningen. Detta gäller oavsett om mottagaren bedriver enskild näringsverksamhet eller är ett bolag. Om mottagaren är en fysisk person ska den som betalar ut ersättningen förutom att dra skatt även betala arbetsgivaravgifter.

För att uppdragsgivaren inte ska behöva betala dina skatter och avgifter behöver du alltså vara godkänd för F-skatt åtminstone när du och uppdragsgivaren kommer överens om ersättningen eller när ersättningen betalas ut. Det innebär att om du blir godkänd för F-skatt när ersättningen redan har betalats ut kan du inte hänvisa till godkännandet i uppdraget. Uppdragsgivaren har då samma ansvar för att dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter som om du varit anställd.

Vad händer om man inte registrerar sitt företag?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Hur lång tid tar det innan mitt företag är registrerat?

Ett bankintyg ger dig en bankkontakt och ett konto att sätta in ditt aktiekapital på. Kom ihåg att registrera din ansökan om att starta aktiebolag på verksamt.se i samband med att du ansöker om bankintyg. När du blir företagskund hos oss betalar du 2 500 kr i startavgift.

Hur ser man om ett företag är aktivt?

 • Företagsregistret innehåller 1 674 052 företag och 1 324 079 arbetsställen. 
 • 42 procent av företagen bedrivs som enskild firma och 37 procent som aktiebolag.
 • 99,7 procent av företagen är privatägda.
 • 1 946 aktiebolag, av 617 710 aktiebolag totalt, ägs av kommuner.

Det är smart att vårda sitt register därför att varje år:

 • ändrar cirka 180 000 företag och arbetsställen adressuppgifter
 • byter cirka 15 000 företag namn
 • nyaktiveras cirka 100 000 företag (registrerade med moms, F-skatt eller som arbetsgivare)
 • avaktiveras cirka 76 000 företag (upphör med moms, F-skatt eller som arbetsgivare).

Vad krävs för att registrera företag?

Att driva företag innebär nya saker ekonomiskt och administrativt jämfört med att vara anställd. Läs vår samlade information för dig som vill starta företag.

Måste man registrera sitt företag?

Till en början ska vi kolla på de olika anledningar som man kan ha till att starta företag i USA och vad för- och nackdelarna är när man väljer att göra det.

Den främsta anledningen till att starta företag i USA är för att få åtkomst till den amerikanska marknaden. Det är nämligen inte vilken marknad som helst utan landet står även för världens största ekonomi – med den amerikanska dollarn som världens reservvaluta.

Så vad är då fördelarna, jämfört med nackdelarna, med att starta företag i USA? Nedan har vi sammanställt de vi själva tycker väger tyngst.

När vi väl kollat på de olika för- och nackdelar som finns, ska vi direkt ge oss på själva processen med att starta ett företag. Denna process börjar dock inte med att välja företagsnamn och skriva på papper utan långt innan dess. Först måste man se över sin affärsidé och se till så att man har tydliga målsättningar för sitt nya företag.

Det finns såklart en massa olika sätt att göra detta på, men i stort sätt så går det att lista ut det mesta man behöver veta genom att ställa sig följande frågor:

 • Ska företaget förmedla en tjänst eller sälja en produkt? Detta är den absolut viktigaste frågan att ställa sig till en början, eftersom svaret sedan kommer att definiera resten av verksamheten.

 • Bygger verksamheten på en unik affärsidé eller kommer den att försöka bryta sig in på en redan etablerad marknad? Nästa viktiga fråga som definierar företagets strategi och hur det väljer att till exempel positionera och marknadsföra sig.

 • Finns det liknande produkter eller verksamheter i USA? Även om idén har etablerats utomlands kan det fortfarande finnas möjlighet att ta sig in på den amerikanska marknaden – och den globala, i förlängningen.

 • Hur stor investering kommer att behövas för att starta upp? Behövs det ytterligare investerare eller finns det tillräckligt med startkapital? Viktigt att ha koll på ekonomin direkt från början.

 • Finns det nog med expertis inom företaget eller kommer det krävas ytterligare kompetens i form av fler anställda? För en så lyckad start som möjligt bör företaget vara så nära 100% verksamma som möjligt – från dag ett.

 • Vem är den tänkta målgruppen? Kommer försäljning ske mot konsument eller företag?

Hur mycket kan man tjäna utan att registrera företag?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Är det gratis att registrera ett företag?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du startar eget vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Hur mycket kostar det att registrera ett företag?

Söker du friheten att själv kunna bestämma vad du vill jobba med, kontrollera din tid och vara din egen chef?

Då är eget företag det bästa sättet att förverkliga sig själv och sina idéer. Men vad kostar det att starta enskild firma?

Är mitt företag aktivt?

. Socialavgifterna administreras av Skatteverket och ger ett grundskydd i form av till exempel sjukpenning och pension, och är avdragsgilla i deklarationen. De är avdragsgilla i deklarationen. Egenavgifterna nedan gäller vid 7 karensdagar.

Är mitt företag registrerat hos Bolagsverket?

Här får du hjälp att räkna ut din skatt. Fyll i hur mycket du har tjänat och hur mycket preliminärskatt du har betalat och få hjälp att beräkna nettoresultatet för inkomståret.

Är det gratis att registrera företag?

En enskild firma (även enskild näringsverksamhet) är en populär bolagsform eftersom den är enkel att både starta och driva. Till skillnad från ett aktiebolag kräver en enskild firma inget startkapital och det enda du behöver för att komma igång är en F- eller F/A-skattsedel, vilket är helt kostnadsfritt.

Precis som namnet antyder är det bara en person som kan starta en enskild firma och här finns inga krav på varken styrelse eller bolagsstämma. Detta betyder dock inte att du måste driva verksamheten helt själv, utan du kan såklart anställa personal vid behov. Innan du gör det måste du emellertid registrera dig som arbetsgivare, vilket du gör hos Skatteverket.

När du startar en enskild firma är du ditt företag. Företagets organisationsnummer blir detsamma som ditt personnummer och eftersom enskilda näringsverksamheter inte är juridiska personer har du personligt ansvar för företagets skulder.

Det finns många fördelar med att starta en enskild firma. Nedan listar vi fyra av de främsta.

Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.