:

Vad ingår i Försäljningsutgifter?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ingår i Försäljningsutgifter?
  2. Hur beskattas försäljning av småhus?
  3. Vad får man dra av när man säljer huset?
  4. Hur mycket skatt på vinst vid försäljning av småhus?
  5. Hur deklarerar man försäljning av småhus?
  6. Får man dra av lagfart vid försäljning?
  7. När ska man deklarera försäljning av småhus?
  8. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  9. Kan man dra av hela mäklararvodet?
  10. Hur undviker man vinstskatt?
  11. Måste man deklarera småhus?
  12. Får man dra av flyttstädning vid försäljning?
  13. Vem ska deklarera försäljning av småhus?
  14. Hur mycket får man dra av för renovering vid försäljning?
  15. Hur mycket skatt vid försäljning av fritidshus?

Vad ingår i Försäljningsutgifter?

För att kunna deklarera måste du räkna ut hur mycket vinst eller förlust du gick med vid försäljningen. Hur du räknar ut detta kan skilja sig lite åt beroende på vilken typ av bostad du har sålt. Du fyller i informationen om vinst eller förlust i din inkomstdeklaration och lämnar denna tillsammans med en bilaga för den typ av bostad du har sålt in till Skatteverket. Om du deklarerar med hjälp av e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 skapas din aktuella bilaga automatiskt, även vinsten eller förlusten fylls då i automatiskt och du slipper räkna ut den själv.

Hur beskattas försäljning av småhus?

Vinstskatt kallas även för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt - och är en skatt du måste betala om du säljer din bostad med vinst. (Om du har sålt med förlust - går vi igenom det lite längre ned i artikeln.) Skatten ligger idag på 22 procent av vinsten - och du ska deklarera och betala skatten till Skatteverket. Vilka avdrag du får göra beror på om du sålt en bostadsrätt eller en fastighet.

Ordet reavinst - eller realisationsvinst - är ett äldre uttryck för kapitalvinst.

Försäljningen ska deklareras året efter du skrivit kontrakt. Vinstskatten ska betalas in samma år som du deklarerar. För att undvika kostnadsränta kan du göra en egen inbetalning, ävenkallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto. Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

Tänk på: Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Dagen för tillträde till bostaden spelar ingen roll. (Inkomstår är kalenderåret före året då deklarationen lämnas in).

Eventuell vinst vid en försäljning ska tas upp i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster. Du behöver dock inte skatta på hela vinsten om du har sålt en privatbostad utan endast 22/30 tas upp till beskattning. Så här fungerar det:

Om vi säger att du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor - och säljer den för 3 miljoner kronor och du inte har några andra avdrag. Då har du alltså gjort en vinst på 1 miljon kronor.

Vad får man dra av när man säljer huset?

Kapitalvinsten är skillnaden mellan försäljningspris (efter avdrag för mäklararvode och andra försäljningskostnader) och omkostnadsbeloppet (anskaffnings- och förbättringsutgifter).

Om fastigheten är köpt före 1952 får man som alternativ anskaffningsutgift använda 150 % av 1952 års taxeringsvärde.

Anskaffningsutgiften är inköpspriset plus stämpelskatt, avgift för inteckningar och andra inköpsutgifter. Dessa minskas med eventuella värdeminskningsavdrag om fastigheten tidigare har redovisats som näringsfastighet. I anskaffningsutgiften ingår även kostnader för pantbrev.

Deklaration av bostadsrätt sker på Skatteverkets K6-blankett. Den lämnar man in i samband med Inkomstdeklaration 1 och det går bra att deklarera på nätet. Om ni är två som ägt sålt bostaden tillsammans måste båda deklarera försäljningen av bostadsrätten.

Hur mycket skatt på vinst vid försäljning av småhus?

Denna smidiga kalkylator räknar ut vilken vinst eller förlust du gjort på din bostad. Den räknar även ut vilken vinstskatt du skall betala eller hur mycket skatt du skall få tillbaka vid förlust.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Nedan följer ett exempel på hur man räknar ut vinsten eller förlusten när man sålt sin bostadsrätt. Du kan byta ut siffrorna mot dina egna eller så kan du använda vår smidiga kalkylator som räknar ut allt åt dig. Under räkneexemplet länkar vi till kalkylatorn som hjälper dig att räkna.

Hur deklarerar man försäljning av småhus?

För att kunna deklarera måste du räkna ut hur mycket vinst eller förlust du gick med vid försäljningen. Hur du räknar ut detta kan skilja sig lite åt beroende på vilken typ av bostad du har sålt. Du fyller i informationen om vinst eller förlust i din inkomstdeklaration och lämnar denna tillsammans med en bilaga för den typ av bostad du har sålt in till Skatteverket. Om du deklarerar med hjälp av e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 skapas din aktuella bilaga automatiskt, även vinsten eller förlusten fylls då i automatiskt och du slipper räkna ut den själv.

Får man dra av lagfart vid försäljning?

Ett småhus är ett hus med en eller två bostäder. En ägarlägenhet är en lägenhet som du själv äger och som ligger i ett flerbostadshus. Den innehåller en enda bostad. Småhuset eller ägarlägenheten är antingen en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Avgörande för bedömningen är hur husets eller ägarlägenhetens yta används eller är avsedd att användas. Vid en försäljning är det förhållandena på försäljningsdagen som avgör om småhuset eller ägarlägenheten är en privatbostad eller inte.

En privatbostad kan endast ägas av en fysisk person, det vill säga en privatperson.

För att ett enfamiljshus ska vara en privatbostad krävs att mer än 50 procent av dess yta används eller är avsedd att användas av dig som ägare eller dina närstående för permanent boende eller som fritidsbostad.

Använd gärna tjänsten för att beräkna vinst och förlust på din bostadsförsäljning samt hur mycket skatt du behöver betala för din eventuella vinst.

Uträkning av vinst eller förlust gör du enligt följande uppställning:

Försäljningspriset − försäljningsutgifter − inköpspris och lagfartskostnad m.m. − förbättringsutgifter + återföring av uppskov = vinst eller förlust

När ska man deklarera försäljning av småhus?

En deklaration kan ta olika lång tid beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Om du har sålt en fastighet ska du lämna in en K5-bilaga till din inkomstdeklaration. Det kan finnas många frågetecken kring den då du kan behöva räkna ut vinstskatt eller kapitalförlust, ta reda på vilka kostnader du kan göra avdrag för i samband med försäljningen, eller så kanske det är så att du vill begära uppskov.

Oavsett vad du behöver hjälp med kring husförsäljningen kan vi erbjuda dig vår deklarationshjälp. Hos oss ser vi till att deklarationen och K5-blanketten fylls i på ett korrekt sätt.

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Vid ett villaköp tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. Glöm inte bort att såväl lagfartskostnad som pantbrev är avdragsgillt. Bara detta kan spara dig många tusenlappar.

Kan man dra av hela mäklararvodet?

Juridik vid dödsfall

Hej, vi är tre syskon som ärvt ett sommarhus. Vi har en jurist som sköter bouppteckningen. Han hävdar att man ska ta med mäklararvode i uträkningen av värdet på huset. Stämmer detta att ta med framtida mäklaravode i uträkningen?

Hur undviker man vinstskatt?

Alla som äger ett småhus ska du alltså deklarera. Hur detta ska gå till skiljer sig däremot mellan om du 1) bara fått ett nytt taxeringsvärde, vilket är det vanliga, eller 2) om du fått en fastighetsdeklaration.

Som småhus räknas alla friliggande villor, radhus, kedjehus och parhus. Det gäller även kolonilotter och fritidsboenden.

Måste man deklarera småhus?

Alla som äger ett småhus ska du alltså deklarera. Hur detta ska gå till skiljer sig däremot mellan om du 1) bara fått ett nytt taxeringsvärde, vilket är det vanliga, eller 2) om du fått en fastighetsdeklaration.

Som småhus räknas alla friliggande villor, radhus, kedjehus och parhus. Det gäller även kolonilotter och fritidsboenden.

Får man dra av flyttstädning vid försäljning?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

Vem ska deklarera försäljning av småhus?

Vinstskatt kallas även för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt - och är en skatt du måste betala om du säljer din bostad med vinst. (Om du har sålt med förlust - går vi igenom det lite längre ned i artikeln.) Skatten ligger idag på 22 procent av vinsten - och du ska deklarera och betala skatten till Skatteverket. Vilka avdrag du får göra beror på om du sålt en bostadsrätt eller en fastighet.

Ordet reavinst - eller realisationsvinst - är ett äldre uttryck för kapitalvinst.

Försäljningen ska deklareras året efter du skrivit kontrakt. Vinstskatten ska betalas in samma år som du deklarerar. För att undvika kostnadsränta kan du göra en egen inbetalning, ävenkallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto. Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

Tänk på: Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Dagen för tillträde till bostaden spelar ingen roll. (Inkomstår är kalenderåret före året då deklarationen lämnas in).

Eventuell vinst vid en försäljning ska tas upp i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster. Du behöver dock inte skatta på hela vinsten om du har sålt en privatbostad utan endast 22/30 tas upp till beskattning. Så här fungerar det:

Om vi säger att du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor - och säljer den för 3 miljoner kronor och du inte har några andra avdrag. Då har du alltså gjort en vinst på 1 miljon kronor.

Hur mycket får man dra av för renovering vid försäljning?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

Hur mycket skatt vid försäljning av fritidshus?

Var fritidshuset ligger är den faktor som påverkar värdet på huset mest. Många spekulanter till sommarstugor letar efter hus som inte ligger allt för långt bort från deras permanentbostad eller från en stad samtidigt som de önskar avskildhet, utan störande trafik. Närhet till vatten är också en viktig variabel för många blivande husköpare. Marknadsvärdet påverkas också av husets skick och storlek. Hur husets grund och tak ser ut kan vara en sådan fråga som är viktig för en spekulant, liksom om huset är vinterisolerat och om det finns vatten, avlopp och fiber. En mäklare kan hjälpa till att värdera fritidshuset. Mäklaren tittar då på faktorer som läge, storlek och skick men också hur bostadsmarknaden ser ut för stunden och vad liknande hus har gått för den senaste tiden.

Innan försäljningen av fritidshuset marknadsförs är det bra att samla ihop så mycket information om huset som möjligt. Det kan till exempel vara ritningar, eventuella servitut, eventuellt arrende och renoveringskvitton. Har fritidshuset enskilt vatten kan resultat från vattenprover vara bra att ha. Säljarens upplysningsplikt innebär att säljaren ska informera om fel och brister på huset som hen känner till och som kan vara svåra att upptäcka vid en undersökning. Köparens undersökningsplikt innebär att undersöka huset noggrant före köpet. Säljaren är dock ansvarig för dolda fel på ett fritidshus. Ett dolt fel måste ha funnits vid köptillfället, ska inte ha kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning och ska inte vara förväntat utifrån husets ålder och skick. Säljaren är ansvarig för dolda fel i tio år. Att sälja ett fritidshus i befintligt skick tar inte bort säljarens upplysningsplikt. Säljaren kan teckna en så kallad dolda fel-försäkring. Både säljaren och köparen kan låta en besiktningsman besikta bostaden.