:

Vad menas med renovering?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med renovering?
  2. Vilka renoveringar lönar sig?
  3. Vilken renovering ökar värdet mest?
  4. Vad kostar det att renovera per kvm?
  5. Vad klassas som renovering?
  6. Var går gränsen för renovering?
  7. Hur får man råd att renovera?
  8. Får man flippa hus?
  9. Vad kostar det att renovera 100 kvm?
  10. Hur mycket kostar renovering av toalett?
  11. Vad räknas som renovering Skatteverket?
  12. Vilka renoveringar är avdragsgilla?
  13. Hur mycket kan man renovera utan bygglov?
  14. Får man ta lån för renovering?
  15. Hur ser man vad ett hus såldes för?

Vad menas med renovering?

Att restaurera härstammar från latinets ord för ”att återställa”, och är ju ett ord vi känner till från bland annat konstvärlden (där man till exempel restaurerar skadade konstverk). Inom bostäder och möbler handlar det alltså om att återställa huset, fåtöljen eller fönstret så att det både utseendemässigt och vad gäller material motsvarar det ursprungliga skicket. Med andra ord – inte plastfärger på något som i grunden var målat med linoljefärg, till exempel. Inte heller MDF där originalet var massivt trä. Och så vidare. Ofta när vi säger byggnadsvård så menar vi nog snarare restaurering.

Vilka renoveringar lönar sig?

De flesta bostadsspekulanter vill köpa bostäder i bra skick. Man vill helt enkel kunna flytta in i sin nya bostad utan att behöva måla om och renovera. Svårigheten är dock att många samtidigt vill ha bostaden i sin egen stil. Det gäller alltså att vara smart och göra renoveringar som höjer värdet på bostaden, inte sänker värdet och gör den svårsåld.

Det bästa du kan göra om du äger ett hus eller en bostadsrätt är att renovera löpande och hålla bostaden i ett så gott skick som möjligt. Fixa kantstötta snickerier, flagande tak, droppande kranar och sönderrivna tapeter, och försök att hålla en enhetlig stil genom hela bostaden. Stilen bör anpassas efter bostadens ålder och byggnadsstil. Renoveringar som ändrar och förstör bostadens karaktär blir sällan bra. Håller bostaden en väldigt låg standard är det dock inte lönt att fixa och smårenovera ytorna. Då är det bättre att sälja bostaden som ett renoveringsobjekt.

Vilken renovering ökar värdet mest?

De flesta bostadsspekulanter vill köpa bostäder i bra skick. Man vill helt enkel kunna flytta in i sin nya bostad utan att behöva måla om och renovera. Svårigheten är dock att många samtidigt vill ha bostaden i sin egen stil. Det gäller alltså att vara smart och göra renoveringar som höjer värdet på bostaden, inte sänker värdet och gör den svårsåld.

Det bästa du kan göra om du äger ett hus eller en bostadsrätt är att renovera löpande och hålla bostaden i ett så gott skick som möjligt. Fixa kantstötta snickerier, flagande tak, droppande kranar och sönderrivna tapeter, och försök att hålla en enhetlig stil genom hela bostaden. Stilen bör anpassas efter bostadens ålder och byggnadsstil. Renoveringar som ändrar och förstör bostadens karaktär blir sällan bra. Håller bostaden en väldigt låg standard är det dock inte lönt att fixa och smårenovera ytorna. Då är det bättre att sälja bostaden som ett renoveringsobjekt.

Vad kostar det att renovera per kvm?

En renovering kan göras på många olika sätt. När man pratar om ytskiktsrenovering menar man generellt den typ av kosmetiska ingrepp man kan utföra själv för att göra lägenheten snyggare och trevligare att bo i. Typiska moment i en ytskiktsrenovering är målning av väggar och tak, läggning av kakel på kakel i badrummet, byte av badrumsmöbler, golvslipning och installation av nya köksluckor.

En helrenovering (eller totalrenovering som det också kallas) är betydligt mer omfattande, och här gör man generellt sett ändringar i de strukturella och tekniska installationerna. Man kan säga att man har att göra med en helrenovering när man börjar ändra lägenhetens planlösning eller konstruktion. Detta kan exempelvis röra sig om rivning av bjälkar eller betongväggar, rörläggning, kabeldragning eller ändringar i ventilationen.

Vad klassas som renovering?

Mer plats, bättre planlösning och högre standard i hemmet; det finns många anledningar till varför man vill bygga om hus.

Det är vanligt att man använder renovering och ombyggnad som synonymer, men en ombyggnad har rent byggtekniskt en specifik innebörd. Ombyggnad innebär att väsentliga delar av byggnaden förnyas, men det är svårt att på ett tydligt sätt formulera vad som ska till för att ett projekt ska klassificeras som en ombyggnad då det saknas en tydlig definition i plan- och bygglagen. Om ett bygg- och renoveringsprojekt anses vara en ombyggnad så medför det emellertid att krav kan ställas på hela byggnaden. En renovering, eller så kallad “ändring”, ställer däremot endast byggtekniska krav på de delar som ska renoveras. Vilka krav som ställs påverkas egentligen inte, men eftersom en ombyggnad är mer omfattande kan även högre krav ställas, exempelvis gällande tillgänglighet för funktionsvarierade och brandsäkerhet. 

En ombyggnad kan beröra både exteriören och interiören, eller bägge delar. Invändig ombyggnad handlar oftast om väsentlig ändring av planlösning, tekniska lösningar och användning, exempelvis vid omvandling av biyta till boyta. Utvändig ombyggnad kan betyda att man väsentligt ändrar fasaden eller husets estetiska karaktär genom att exempelvis bygga om från sadeltak till platt tak. Varje projekt bedöms enskilt, så prata med byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på om ditt projekt klassas som ombyggnad eller renovering.

Var går gränsen för renovering?

I Göteborgs-Posten härom dagen kunde man läsa en intressant artikel, tyckte i alla fall jag, om ett fall som kan bli vägledande i liknande tvister rörande svartbyggnationer. Mölnlyckebon köpte ett befintligt hus efter det att kommunen muntligen inte hade sett några problem till att låta han bygga ett nytt hus. Men när han ansökte om bygglov så fick han inte det på grund av att en ny detaljplan var på väg. Tills den var framme så gav kommunen han rätt att bygga till huset så att det blev 58,5 m2.

En klen tröst må det ju ha varit, men privatpersonen gjorde så. Dock visade det sig under arbetena att det befintliga huset hade fukt- och mögelproblem som var allvarliga. Därför gick det inte att spara något av det befintliga huset utan de byggde helt nytt. Nu byggde de dock 5,5 m2 större än de 58,5 m2 som de hade fått lov till samt passade även på att göra ett sovloft. Huruvida om de gjorde andra avsteg från löftet som kommunen gav förtäljer inte artikeln.

Hur får man råd att renovera?

Renoveringsprojekt kan kännas svåra att greppa, och om det är första gången man ger sig på ett sådant är det ofta svårt att komma igång. Börjar man med att kontakta entreprenörer, eller väljer man först ett nytt kök, eller måste man höra av sig till kommunen innan det ens är lönt att tänka i renoveringsbanor? Hur ett projekt går till, hur lång tid det tar och hur mycket det kostar varierar kraftigt från projekt till projekt eftersom alla projekt är olika. I den här artikeln ger vi dig en översikt över hur man vanligtvis går tillväga när man ska renovera, vad man ska tänka på, vad man ska undvika och hur man kommer i kontakt med entreprenörer som matchar ens projekt.

Först och främst bör man göra upp en plan över vilka delar av boendet som behöver renoveras. I den här artikeln pratar vi först och främst om att invändigt renovera hus (som också kallas helrenovering) som bör åtskiljas från ytskiktsrenovering vilket är ett betydligt mindre omfattande projekt. När man ger sig på en totalrenovering gör man vanligtvis saker som att riva befintliga väggar och golv, byta ut badrum och kök eller ändra om i planlösningen. En ytskiktsrenovering innefattar åtgärder som att måla om väggarna, slipa golvet, byta ut WC/möbler i badrummet eller sätta kakel, vilket är betydligt mindre krävande ingrepp än de som utförs i en totalrenovering.

Oavsett vilken typ av projekt det gäller så bör man prata med banken i ett tidigt skede. Då får man en bra uppfattning om vad man har råd med och kan börja med att identifiera vilka utgiftsposter som ska prioriteras eller inte. 

Man kan spara in flera tusenlappar redan i planeringsstadiet, men man måste ofta fatta en del svåra beslut. Efter samtalet med banken är det dags att tänka igenom vad som är viktigast för familjens behov, och skriva en prioriteringslista över de områden ni tycker är viktigast att lägga pengar på samt var det går att spara in på utgifterna. Läs vidare för att lära dig mer om vad ett renoveringsprojekt kan kosta.

Får man flippa hus?

Att göra en vinst på att ”flippa” ett hus är enklast under en stark, dvs. uppåtgående, marknad. Det beror på att vinsten uppnås utifrån dubbla faktorer. 

Det viktigaste steget är en grundlig och genomtänkt budget. I detta fall är det ofta enklast att ”räkna baklänges” och utifrån det avgöra vilket inköpspris som är acceptabelt. Detta för att kunna få den vinst som förväntas. Läs mer om de olika posterna under tabellen. 

Vad kostar det att renovera 100 kvm?

Vi ska dock börja med att konstatera att det är viktigt att renovera ett hus i rätt ordning, eftersom renoveringen annars riskerar bli betydligt dyrare i slutändan. Att måla om en innervägg som du sedan måste bryta upp för att taket läckte in vatten är exempel på fel ordning.

- Läs igenom besiktningsmannens protokoll för att se vilka fel som är konstaterade och prioritera åtgärderna sedan utefter ovanstående ordning Ytterrock-Ekonomi-Kosmetika, säger Charlotte Andersson, byggingenjör och expert hos Byggahus.se.

"Ytterrock" avser husets utsida, börja med sådant som tak, fasad och fönster. Är det fel konstaterade avseende dessa är det alltså här du ska börja åtgärda huset. 

Taket är det första du bör renovera om du märker att det inte längre fyller sin funktion. Skulle det börja ta in vatten påverkar det genast stora delar av huset. 

Taket i prisexemplet är ett tegelpannetak där allt behöver bytas, från råspont till pannor. Det är 130 kvadratmeter stort med en takkupa. Allt ingår, från rivning till färdigt tak.

Hur mycket kostar renovering av toalett?

Det finns olika sätt att renovera sitt badrum på. Allt ifrån att byta ut några få utslitna delar till en totalrenovering. Ett alternativ är ett mellanting där du kanske byter ut golv och ytskikt på väggar men låter elledningar och rördragningar vara. Hur mycket du väljer att renovera ditt badrum påverkar självklart kostnaden. Nu ska vi fördjupa oss i de olika sätten att renovera badrummet på.

Badrumsinredning, såsom kommoder, speglar, toalettstolar och badkar kan slitas relativt snabbt beroende på kvalitet och hur mycket de används. Men som tur är, så är det relativt enkelt att byta ut enstaka möbler och delar i badrummet. Passa gärna på att byta ut flera delar när du ändå är igång, då kan du säkerställa att du får en enhetlig och harmonisk stil i badrummet.

Här är några exempel på vad det kan kosta att byta ut olika delar i badrummet:

  • Toalettstol - 2000 kr till 4000 kr

  • Kommod - 2000 kr till 7000 kr

  • Badkar - 4000 kr till 15 000 kr

  • Spegel - 1000 kr till 4000 kr

  • Duschset - 2000 kr till 6000 kr

  • Duschväggar - 2000 kr till 6000 kr

Om ytskikt och golv är slitna är det förmodligen läge att riva ut det och sätta in nytt. Det handlar oftast om kakel och klinker eller våtrumsmatta. Kakel och klinker kostar mer än våtrumsmatta, men ger å andra sidan ett mer gediget och lyxigt intryck. Våtrumsmatta är lätt att hålla rent och finns faktiskt i många olika varianter idag. Dessutom kostar det inte alls lika mycket för hantverkaren att hjälpa dig med våtrumsmattan - det går betydligt fortare att lägga den jämfört med kakel och klinker.

Vad räknas som renovering Skatteverket?

Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:

Du får göra avdrag för de renoveringar som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).

Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.

För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.

Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.

För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.

Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.

Vilka renoveringar är avdragsgilla?

Efter varje bostadsförsäljning måste du deklarera den. Det gäller både om du gör förlust eller vinst på den och ska ske året efter det att du sålt ditt boende. När du deklarerar finns det ett antal avdrag du kan göra som minskar summan på den vinstskatt du måste betala, eller summan på det belopp du söker uppskov för skatt på.

Du får dra av vissa kostnader som du haft medan du varit boende i eller ägt din bostad i din deklaration. För det mesta ingår mäklarens hjälp med dessa frågor i det avtal ni skriver men det är givetvis bra att själv ha koll på vilka avdrag du får göra så du kan spara exempelvis kvitton på rätt saker för en lång tid framöver. Har du dessutom sålt bostaden själv är det ju bra att ha stenkoll på dessa saker. Vi går igenom giltiga avdrag nedan.

Hur mycket kan man renovera utan bygglov?

För dig som behöver mer yta hemma, exempelvis för besök av släkten eller kanske för ditt hemmakontor, kan ett nyckelfärdigt mindre hus vara bra. Dessa finns i många snygga designer och både med stora glaspartier och utan. Ibland finns tillräckligt bra takhöjd för att installera ett sovloft. Fördelen med att köpa en färdig liten stuga är att arbetet går snabbt. Det kommer en hustillverkare och levererar huset och bygger ihop det. Beroende på husleverantör kan man ofta välja om man vill ha insidan inflyttningsklar eller endast själva husskalet.

Även om du endast får bygga ett litet hus utan bygglov kan du ju alltid bygga till en fin uteplats. Altaner på låg höjd brukar sällan behöva bygglov och kan vara något som gör hela nybygget trevligare och mer användbart.

Får man ta lån för renovering?

Det är ofta man vill göra renoveringar i ett nyköpt hus. Renoveringar där man sätter sin personliga prägel på inredningen och gör det mer hemtrevligt. Om man redan har belånat huset så mycket det går är ett renoveringslån ett bra alternativ. Ett renoveringslån fungerar precis som ett privatlån. Du behöver inte ta ut något nytt pantbrev och du behöver heller inte ha ditt boende som säkerhet när du ska låna till renovering vid husköp.

Tänk också på att om du renoverar din bostad kan den stiga i värde. Det finns dock en 5-års regel som säger att du tidigast kan ändra ditt amorteringsgrundande värde 5 år efter att du köpt den. Därefter löpande vart femte år. Om värdet på huset är högre än för 5 år sedan kan du höja ditt bolån eller sänka din amorteringskostnad om du önskar.

Hur ser man vad ett hus såldes för?

Fastighetsregistret är svenska statens officiella register över landets alla fastigheter. Det innehåller bland annat information om hur marken är uppdelad och vem som äger vad. Via Metria FastighetSök eller Metria Fastighetsuttag får du tillgång till de uppgifter du behöver.

Informationen i fastighetsregistret ger tillförlitliga beslutsunderlag för nästan alla typer av verksamheter. Här följer några exempel på hur olika branscher använder registret.