:

Vad ska man tänka på när man byter efternamn?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man tänka på när man byter efternamn?
  2. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
  3. Hur lätt är det att byta efternamn?
  4. Får man byta efternamn till vad man vill?
  5. Kan man ha ett annat namn på Swish?
  6. Vilka behöver man meddela vid namnbyte?
  7. Hur byter man namn på BankID?
  8. Kan man byta sitt namn på Swish?
  9. Hur lång tid tar det att ändra efternamn?
  10. Varför tar det så lång tid att byta efternamn?
  11. Kan man byta efternamn gratis?
  12. Kan man ta ett adligt efternamn?
  13. Hur mycket kostar det att byta efternamn?
  14. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  15. Måste man skaffa nytt BankID när man byter telefon?
  16. Hur kan du byta efternamn?
  17. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
  18. Kan man byta efternamn när man gifter sig?
  19. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
  20. Hur kan du byta efternamn?
  21. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
  22. Kan man byta efternamn när man gifter sig?
  23. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Vad ska man tänka på när man byter efternamn?

Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn, alltså ett efternamn som inte redan används.

Fem kriterier för att byta till ett nybildat efternamn:

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

Att betala med kort är enkelt och säkert. Läs mer om hur du beställer ett ett helt nytt bankkort eller ansöker om kreditkort, om du inte har något sedan tidigare.

Hur lätt är det att byta efternamn?

Ytterligare en stor förändring är att alla som är folkbokförda i Sverige får möjlighet att ta dubbla efternamn, på riktigt. Tidigare har ett av namnen varit ett mellannamn.

– Från och med nu behöver man inte vara Andersson och Bengtsson, utan man kan vara Bengtsson Andersson eller Andersson Bengtsson. Med eller utan bindestreck, säger Agneta Carlquist.

Finns det ett behov att ha dubbla efternamn i Sverige idag?

Får man byta efternamn till vad man vill?

Ett personnamn fungerar i teorin som en etikett på en person, för att man ska kunna urskilja personen och identifiera hen i relation till andra personer. Men namnet blir också en del av ens person och är ofta viktigt för vår identitet. De allra flesta är nöjda med det namn som de som barn tilldelas av sina föräldrar, och skulle aldrig kunna tänka sig att byta bort vare sig förnamn eller efternamn, medan andra tycker att det namn de bär inte passar dem. En del får smeknamn som de tar i mer eller mindre officiellt bruk, medan andra väljer att byta namn helt och hållet.

Som nybliven förälder står man inför en svår men rolig uppgift, nämligen att hitta ett namn som ens barn gillar och identifierar sig med. Det namn som barnet sedan får är ett namn som avspeglar föräldrarnas smak, ibland kanske något påverkat av omgivande närståendes goda råd. Vissa föräldrar vill att deras barn ska få ett traditionellt namn, som kanske finns i släkten, andra att det ska vara modernt. En del föräldrar vill också att namnet ska vara gångbart internationellt. Andra vill kanske att barnet ska få ett unikt namn som det är ensamt om i förskolegruppen. Namn följer trender och mode. Vissa namn har varit vanliga under olika perioder, och 2000-talet präglas till viss del av en strävan att namnen ska vara unika (något du kan läsa mer om i artikeln Inte bara Alice och William i Namnbloggen).

Kan man ha ett annat namn på Swish?

  • Snabbt och smidigt för privatkunder att betala med mobilen.
  • Smidiga och säkra betalningar.
  • Pengarna kommer direkt in på företagets konto.

Swish Företag är ett smidigt alternativ till kontanter och bra komplement till andra betalningslösningar. Tjänsten passar - framför allt - mindre företag, föreningar eller organisationer som tar emot betalningar från privatkunder eller håller på med insamlingar. 

Vilka behöver man meddela vid namnbyte?

Ni kan välja att ni båda har ett av era efternamn. Ni kan också välja att ha dubbla efternamn, det vill säga att ni bildar ert efternamn utifrån både ditt och din partners nuvarande namn. Huruvida ni ska ha bindestreck mellan efternamnen är helt upp till er. Om en av er redan har dubbla efternamn får bara ett av efternamnen ingå i det nybildade namnet. Däremot kan du byta till din partners dubbla efternamn om du vill det.

Ni kan ansöka om att byta efternamn både innan vigseln och under äktenskapet. Ni kan också byta efternamn flera gånger under ert äktenskap om ni skulle ångra er. Du kan till och med byta till din partners efternamn även om din partner fick det namnet i ett tidigare äktenskap. När Skatteverket godkänner namnbytet får du hem ett registerutdrag från dem. Där ser du bl a när namnet byttes och hur det är stavat. Då kan du säkerställa att allt är korrekt.

Vissa namnbyten kostar pengar och då kan det handla om ett par tusenlappar. Men att byta namn till din partners kommer inte att kosta dig någonting. När du har bytt efternamn skickar Skatteverket de nya uppgifterna till de flesta myndigheter och företag. Däremot måste du själv se till att förnya ditt leg, pass och meddela alla i ditt nätverk, både vänner, kollegor och andra, att du har bytt namn.

Hur byter man namn på BankID?

Vi använder kakor (cookies) som på olika sätt gör det lättare att använda våra sidor och för att vi ska förstå hur webbplatsen används.

Kan man byta sitt namn på Swish?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Såvitt jag förstår saken begär de företag du nämner kontinuerligt ut allmänna handlingar från myndigheter och tillhandahåller informationen ur dessa handlingar till allmänheten. På Mr Kolls sida går det exempelvis att läsa följande: "Den information som publiceras i tjänsten har sitt ursprung hos myndigheterna och är tillgänglig för allmänheten via offentlighetsprincipen". Tjänsterna visar information om privatpersoner som har ett svenskt medborgarskap eller en svensk folkbokföringsadress. Folkbokföringsregistret är i princip fritt tillgängligt för alla att ta del av med stöd av offentlighetsprincipen (2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen). Endast särskilt känsliga uppgifter, skyddad folkbokföring och liknande omfattas av sekretess (22 kap. 1 § och 2 § offentlighets- och sekretesslagen). Eventuella domar mot dig omfattas inte av sekretess.

Hur lång tid tar det att ändra efternamn?

Ja, efter skils­mäs­sa kan man välja att byta till­ba­ka till sitt ti­di­ga­re namn. Namn­by­tet sker dock inte direkt i sam­band med skils­mäs­san.

Det namn du haft som gift be­hål­ler du au­to­ma­tiskt. Om du vill byta namn ska en sär­skild an­sö­kan skic­kas in till Skat­te­ver­ket.

Läs mer om skils­mäs­so­an­sö­kan och snabb skils­mäs­sa

Nej, det är inte möj­ligt att tvinga den andra att byta ef­ter­namn efter en skils­mäs­sa. Du kan alltså välja att be­hål­la det ef­ter­namn du tog när du gifte dig trots att din före detta mot­sät­ter sig.

Ditt ef­ter­namn är ditt eget. Du kan be­hål­la det också om du väljer att gifta om dig och din nya make kan också ta namnet.

Varför tar det så lång tid att byta efternamn?

När man ska gifta sig kommer oundvikligen efternamnsfrågan på tal. Ska man behålla sitt gamla namn? Välja den enas? Eller kanske ta ett helt nytt namn? Här reder vi ut lite vad som gäller med efternamn.

Då skickar ni in en ansökan till Skatteverket som godkänner er namnansökan. En ansökan om at byta efternamn är helt avgiftsfri och kan göras här.

Det finns två olika typer av ansökan ni kan göra för att byta efternamn hos Skatteverket. Den ena är avgiftsfri och den andra är med en avgift. För avgiftsfria efternamn tar det mellan 8-12 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket om ni väljer den ena partnerns efternamn. Ifall ni skulle välja ett efternamn med avgift, till exempel ett helt nybildat efternamn eller ett efternamn som funnits i släkten tar det 4-8 veckor att få namnet registrerat hos Skatteverket.

Kan man byta efternamn gratis?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Skatteverket är den myndighet som ansvarar för namn och namnbyte. Om du vill byta efternamn ska du alltså vända dig till Skatteverket (3 § lag om personnamn). Om du går in på Skatteverkets hemsida kommer du att hitta blanketter och instruktioner angående hur du kan gå tillväga för att ändra ditt namn. Priset varierar beroende på vilket efternamn det är du vill byta till. Om du exempelvis vill ändra till förälders efternamn är det gratis men om du vill ändra till ett nybildat efternamn kommer det att kosta. Jag rekommenderar dig att skicka in en ansökan om namnbyte till Skatteverket om du vill byta efternamn så får de fatta ett beslut i ditt ärende. På Skatteverkets hemsida kan du även se hur lång tid ett namnbyte vanligtvis tar att genomföra.

Kan man ta ett adligt efternamn?

Vägen till ett allmänt bruk av efternamn hänger nära ihop med social skiktning och ståndsindelning, där de högre sociala skikten har spelat en avgörande roll som förmedlare. Bruket spred sig från högre samhällslager till lägre. Vissa typer av namn var länge förbehållna vissa samhällsgrupper. Man talar sedan gammalt om adelsnamn, lärda namn och borgerliga namn. Den traditionella bilden är att adeln bar praktfulla, ofta krigiska, namn som var sammansatta av två namnelement. Ett exempel på detta är Gyllensvärd. De lärda, mestadels präster, bar namn som slutade på -us, som Halenius, eller -ander, som Valander. Förleden hämtades ofta från hemortens namn. Slutligen bar andra grupper, i första hand i städerna, gärna sammansatta namn av mindre ståtligt slag, som Lundgren och Bergström.

På landsbygden, särskilt i södra Sverige, dröjde det längst innan folk började bruka släktnamn. Bönderna och de lägre sociala skikten fortsatte istället att använda patronymikon, eller fadersnamn som det också kallas, det vill säga faderns förnamn med tillägg av -dotter, som Johansdotter, respektive -son, som Johansson. Det innebar att namnen växlade från generation till generation tills patronymikon på -son i slutet av 1800-talet började gå i arv och få rollen som släktnamn.

En särskild grupp av efternamn är de så kallade soldatnamnen. Soldaterna skilde sig från allmogen genom att de tilldelades särskilda namn, närmast som ett slags tjänstenamn. Man tänker i första hand på namn som Sköld och Svärd, Rask och Modig, men soldater kunde lika gärna få namn som Moberg och Nordin. Soldatnamnen kom under 1800-talet i viss utsträckning att gå i arv och bli släktnamn.

Bruket med ärftliga släktnamn fick fäste i Sverige först under 1600-talet. Tidigare hade endast stadsbefolkning med tyskt ursprung och några få adliga släkter använt släktnamn. Några medeltida släktnamn är det tyska Bekman samt Bonde och Trolle, som är namn på två adelssläkter. Inom adeln blev släktnamn något vanligare under 1500-talet, men det var först med Riddarhusets bildande år 1626 som fasta släktnamn började bli obligatoriska. Inflytandet från tyskan var stort och det tyska namnbruket kom att bli en stor inspirationskälla till släktnamnens framväxt och hur namnen kom att se ut.

Även utanför adeln tog spridningen av släktnamn fart i slutet av 1600-talet, även om långtifrån alla namn gick i arv till en början. Vid 1700-talets mitt hade bruket slagit igenom hos borgare och i många andra samhällsgrupper. Framför allt spred sig bruket i vida kretsar i städerna, också i lägre socialgrupper. På landsbygden var fortfarande större delen av befolkningen utan släktnamn; det finns dock exempel på att hantverkare och bruksarbetare bar släktnamn. Inte förrän i mitten av 1800-talet började folk utanför städerna att använda släktnamn. Först i början av 1900-talet vi kan tala om ett allmänt bruk av släktnamn hos hela befolkningen.

Ett tidigt och vanligt sätt att identifiera en person var att till förnamnet lägga ett patronymikon. Man tog helt enkelt faderns förnamn, till exempel Johan, och la till -son, till Johansson, respektive -dotter, till Johansdotter. Namnen var till en början inte ärftliga utan växlade beroende på faderns förnamn. Det här förblev böndernas och de lägre sociala gruppernas namnbruk under 1600-talet och framåt. Under senare hälften av 1800-talet kom dock son-namnen att bli ärftliga och därmed släktnamn. Det innebar att även kvinnor fick släktnamn som slutade på -son och att dotter-namnen mer eller mindre försvann ur vårt namnskick.

När det blev ett allmänt bruk med släktnamn i början av 1900-talet var det många som behöll sitt son-namn som släktnamn. Det var ganska naturligt för många att ta eller behålla ett son-namn eftersom traditionen med patronymikon var så stark på landsbygden. I den patriarkala strukturen var det också självklart att det var son-namnen som blev släktnamn och inte dotter-namnen.

Än i dag dominerar son-namnen vårt namnskick och de 16 vanligaste efternamnen är son-namn. De bärs av tillsammans 1,75 miljoner svenskar. Sedan 1982 är det dock möjligt att skapa ett dotter-namn som efternamn. Först gällde detta endast kvinnor men i den senaste namnlagen från 2017 kan även män anta efternamn på -dotter.

Hur mycket kostar det att byta efternamn?

Idag är det fritt fram att byta efternamn eller att byta förnamn. Anledningarna till varför man vill byta namn kan vara många. Vissa byter namn när man gifter sig, när man skaffar barn eller av den enkla anledningen att man vill ha ett annat namn än det man har.

Den 1 juli 2017 ändrades namnlagen så att det blev lättare att byta namn. Efter det har man sett ett uppsving i antal namnbyte av både för- och efternamn. En av de saker som ändrads var rätten att ha dubbla efternamn. Tidigare var de som hade två efternamn tvungna att ha det ena efternamnet som mellannamn. Har man sedan tidigare ett mellannamn så behåller man detta men det går nu inte längre att skaffa ett nytt mellannamn.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Måste man skaffa nytt BankID när man byter telefon?

    Ja det kan du, men om du flyttar aktier eller andra investeringstillgångar från en depå eller ett värdepapperskonto anses du ha sålt dessa. Du kommer att få en kontrolluppgift på försäljningsersättningen och du ska redovisa en kapitalvinst eller en kapitalförlust i den deklaration som du lämnar året efter överföringen.

    Om aktierna har stigit i värde och du ska redovisa en kapitalvinst i deklarationen så tänk på att det inte har innehållits någon preliminärskatt på vinsten. Detta kan innebära att du får en kvarskatt som du måste betala vilket i sin tur kan innebära att du senare måste ta ut pengar från kontot för att kunna betala skatten.

    Hur kan du byta efternamn?

    Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

    Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

    En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

    Kan man byta efternamn när man gifter sig?

    Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

    Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

    Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

    Hur kan du byta efternamn?

    • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

    Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

    • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

    Kan man byta efternamn när man gifter sig?

    • Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

    Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

    • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .