:

Hur redovisar ideella föreningar?

Innehållsförteckning:

  1. Hur redovisar ideella föreningar?
  2. När är en ideell förening bokföringsskyldig?
  3. Måste en ideell förening upprätta årsredovisning?
  4. Måste en ideell förening ha en revisor?
  5. Är en ideell förening Momsskyldig?
  6. Vilka inkomster är skattefria ideell förening?
  7. Måste man ha ett årsmöte i en ideell förening?
  8. Vilka regler gäller för ideella föreningar?
  9. När måste en ideell förening ha årsmöte?
  10. Måste man ha en ordförande i en ideell förening?
  11. Vad händer om en ideell förening inte deklarerar?
  12. Kan man ta ut lön ideell förening?
  13. Vem ansvarar för skulderna i en ideell förening?
  14. Är en ideell förening skattepliktig?
  15. Vem är ansvarig i en ideell förening?

Hur redovisar ideella föreningar?

Nedanstående gäller även för registrerade trossamfund.

En ideell förening kan vara bokföringsskyldig enligt 2 kap. bokföringslagen. När ideella föreningar är bokföringsskyldiga, vad bokföringsskyldigheten innebär och hur den löpande bokföringen ska avslutas beskrivs i informationsskriften Ideella föreningar m.fl. – Bokföringsskyldighet och hur den löpande bokföringen ska avslutas.

När är en ideell förening bokföringsskyldig?

Det finns ingen legaldefinition för vad en ideell förening är. Men utmärkande för ideella föreningar är att de har en ideellt syfte. Föreningen bygger på ideellt och frivilligt arbete från sin medlemmar och demokratiska principer. När föreningen är bildad blir föreningen en juridiska person. Vilket betyder att föreningen kan anställa, gå in i avtal och bär ansvar för skulder och andra förpliktelser. 

Det krävs minst 3 medlemmar för att bilda en ideell förening och sker genom en överenskommelse om att bilda en förening. Därefter måste man välja en styrelse och stadgar för den ideella verksamheten. I stadgarna ska det framgå föreningens namn, ändamål och hur beslut ska fattas i föreningen. Man bör även inkludera regler gällande medlemskap, hur verksamheten ska bedrivas, kallelse till föreningsmöte, rösträtt, ändring av stadgar samt upplösning av föreningen.

När styrelsen är bestämd och stadgarna är skrivna är det dags att kalla till ett möte där man beslutar och godkänner styrelsen, stadgarna och att föreningen har bildats. Under mötet ska ett protokoll föras som sedan skrivs under av minst två personer. I protokollet ska besluten som tagits på mötet framgå samt vilka personer som är med i styrelsen. Därefter är den ideella föreningen en juridisk person.

Ideella föreningen behöver inte ha något organisationsnummer. Men om man planerar att ha en bankkonto eller ansöka om bidrag måste man ansöka om ett. Du ansöker om ett organisationsnummer hos skatteverket. Blanketten för ansökan hittar du här.

Måste en ideell förening upprätta årsredovisning?

BFN har publicerat K1 för ideella föreningar och registrerade trossamfund (BFNAR 2010:1). Enligt denna K1 får bokföringsskyldiga ideella föreningar upprätta förenklat årsbokslut om föreningens nettoomsättning tillsammans med medlemsavgifter, gåvor, bidrag och övriga liknande intäkter normalt uppgår till högst 3 mkr. Om dessa intäkter sammanlagt överstiger 3 mkr eller om föreningen inte vill upprätta förenklat årsbokslut ska föreningen i stället upprätta ett årsbokslut i enligt med 6 kap. 4 § BFL och tillämpa de regler som gäller för årsbokslut. En ideell förening som tillämpar K1 måste följa reglerna i sin helhet.

K1 får även tillämpas av föreningar som inte är bokföringsskyldiga enligt BFL men som frivilligt väljer att avsluta sina räkenskaper med ett förenklat årsbokslut.

Föreningar som utgör mindre företag får enligt ÅRL upprätta balans- och resultaträkning i förkortad form.

Måste en ideell förening ha en revisor?

Alla föreningar ska ha stadgar. I stadgarna framgår det hur en ideell förening ska skötas och vilka regler man ska följa. Man godtar stadgarna när man håller föreningsstämma, och man behöver ha stadgar från första början när man startar sin förening. Då godkänner man dem alltså på den allra första föreningsstämman. 

I stadgarna ska man bland annat bestämma hur arbetet i föreningen ska se ut och hur många som ska sitta med i styrelsen. Utöver sådana uppgifter ska man också ha med paragrafer som rör en eventuell revision. Om det står i stadgarna att en ideell förening ska göra revision så måste man också anlita en revisor, i enlighet med de riktlinjer som finns i stadgarna. År det exempelvis så att man inte har inskrivet i stadgarna att föreningen ska ha en revisor men man upplever att föreningen blivit så pass stor att det hade kunnat vara lönsamt så ska man ge ett förslag till ändringar av stadgarna och då ska de ändringarna godkännas av föreningsstämman där alla medlemmar får medverka och avlägga sin röst. 

När man pratar om revisorer finns det flera olika slags benämningar på dessa. Först och främst finns det de som är auktoriserade revisorer. En auktoriserad revisor har både utbildning, arbetserfarenhet och ett avlagt godkänt kunskapsprov hos Revisorsinspektionen. Vem som helst kan alltså inte använda sig av titeln auktoriserad revisor.

Det finns även revisorer som inte är auktoriserade. Det kan vara individer som just nu håller på att tillskansa sig den arbetserfarenhet de behöver för att därefter kunna ansöka om auktorisation. De som benämner sig som revisorer har ofta en relevant utbildning och arbetar för tillfället under handledning av en auktoriserad revisor. 

Sist och slutligen finns det lekmannarevisorer. Det kan vara en person som är intresserad av och kunnig inom ekonomi, men som inte har någon utbildning inom området. En lekmannarevisor får inte verka som revisor i exempelvis ett aktiebolag och de är sällan lämpliga att göra revisioner av verksamheter som på något sätt är vinstdrivande. Däremot kan en lekmannarevisor i många fall vara aktuell för en ideell förening. I grund och botten behöver inte den revisor man väljer i en ideell förening ha några förkunskaper, men för att man verkligen ska få ett gediget jobb utfört är det självklart bra om den person man väljer åtminstone har ett genuint intresse av att granska ekonomin och förvaltningen. 

Är en ideell förening Momsskyldig?

Allmännyttiga ideella föreningar som inte är skyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet är heller inte skyldiga att deklarera och betala moms på sin försäljning. Ni ska då inte ta ut moms vid försäljning av varor och tjänster och får inte heller dra av moms på inköp för er verksamhet. Om ni felaktigt tar ut moms på till exempel reklam, annonser, sponsring m.m. har köparen ingen rätt att göra avdrag för den felaktigt debiterade momsen. Ni ska ändå redovisa momsen i en särskild skattedeklaration.

Om ni däremot blir betalningsskyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet och självständigt bedriver ekonomisk verksamhet, ska ni också deklarera och betala moms på momspliktig försäljning av varor och tjänster. Ni får då också dra av moms på inköp för den momspliktiga delen av verksamheten.

Ideella föreningar som inte är allmännyttiga och självständigt bedriver ekonomisk verksamhet är betalningskyldiga till moms på samma villkor som andra näringsidkare.

Vilka inkomster är skattefria ideell förening?

Moms och skatter Moms är ett annat ord för Mervärdesskatt. Moms är en skatt som näringsidkare tillför kostnaden för en vara eller tjänst. I Sverige är momsen 25 procent av priset på de allra flesta varor. Det vill säga att en näringsidkare lägger på 25 procent av kostnaden av en vara eller tjänst, på priset. De 25 procent av varan eller tjänsten går sedan till staten.

Föreningar med ideell verksamhet har inkomster som inte är skattepliktiga. Sådana inkomster är medlemsavgifter, bidrag och gåvor som avser den ideella verksamheten. Allmännyttiga ideella föreningar beskattas bara för fastighets- och rörelseinkomster. Förutom den ideella verksamheten är även kapitalinkomster som räntor, utdelningar och kapitalvinster skattefria.

Måste man ha ett årsmöte i en ideell förening?

I en ideell förening ska medlemmarna normalt kunna delta i och påverka besluten. Det ordinarie föreningsmötet är föreningens beslutande organ efter modell som hämtats från lagen om ekonomiska föreningar.

Av föreningens stadgar bör det därför framgå

  • när man ska hålla årsmöte
  • under vilka omständigheter man ska hålla extra föreningsmöte
  • hur man ska kalla till möten
  • vilka frågor man ska behandla på de olika mötena
  • hur medlemmarna utövar sin rösträtt
  • hur man ska fatta besluten.

Vilka regler gäller för ideella föreningar?

Övrigt/annat

Kan en ideell förening (fotbollsklubb) skicka en faktura, till föräldrar till barn i klubben, för utebliven inkomst i samband med lottförsäljning för att föräldern inte uppfyllt sitt pass av lottförsäljning?

När måste en ideell förening ha årsmöte?

De flesta frågor och svar är hämtade med tillstånd från Christer Leopolds sida Voluntaris – Ideella Strategier / Föreningsdoktorn

Kan styrelsen istället kalla till årsmöte på hemsidan?

Måste man ha en ordförande i en ideell förening?

Om det visar sig vid det föreningsmöte, som har i uppgift att välja ordförande och övriga styrelsemedlemmar, att någon kandidat inte finns, är det i praktiken möjligt att avbryta mötet och fortsätta behandlingen vid ett fortsatt föreningsmöte. Föreningslagen känner inte till detta förfarandesätt, men möjligheten att hålla fortsatt föreningsstämma finns enligt lagen om försäkringsföreningar. Även lagen om bostadsaktiebolag känner till möjligheten att hålla en fortsatt stämma. Min tolkning är därför att det ska vara möjligt för en förening att avbryta behandlingen och senare fortsätta behandlingen på ett fortsatt föreningsmöte. Så sker ju också i praktiken. Jag rekommenderar att en ny kallelse till det fortsatta föreningsmötet skickas ut.

Extra föreningsmöte kan hållas om ordförandeposten blir vakant under verksamhetsperioden så att det inte är möjligt att vänta till följande föreningsmöte där valet borde ske.

Vad händer om en ideell förening inte deklarerar?

Fysiska och juridiska personer som har inkomst av näringsverksamhet kan få skattereduktion vid köp eller egentillverkning av inventarier som införskaffats under 2021. Underlaget för skattereduktion ska i de flesta fall anges i inkomstdeklarationen för det beskattningsår som avslutas den 31 december 2022 (om beskattningsåret inte avslutas den 31 december 2022, anges underlaget i deklarationen för det första beskattningsåret som avslutas efter detta datum). För att ha rätt till skattereduktionen måste vissa villkor vara uppfyllda.

Kan man ta ut lön ideell förening?

Idrottsföreningen Höjdarna BK har haft följande inkomster under beskattningsåret:

Loppmarknad: 15 000 kronorFörsäljningskampanjer: 35 000 kronorEnklare servering: 20 000 kronorBingolotter: 10 000 kronorButiksinventering: 10 000 kronorBemanning vid parkering:10 000 kronor

Vem ansvarar för skulderna i en ideell förening?

En enkel regel att utgå ifrån är att en ideell förening inte kan bedriva näringsverksamhet

som ger medlemmarna ekonomisk vinst. Men föreningen kan bedriva näringsverksamhet om pengarna går tillbaka till exempelvis idrottsverksamheten som finns för ungdomarna på orten.

Är en ideell förening skattepliktig?

Moms och skatter Moms är ett annat ord för Mervärdesskatt. Moms är en skatt som näringsidkare tillför kostnaden för en vara eller tjänst. I Sverige är momsen 25 procent av priset på de allra flesta varor. Det vill säga att en näringsidkare lägger på 25 procent av kostnaden av en vara eller tjänst, på priset. De 25 procent av varan eller tjänsten går sedan till staten.

Föreningar med ideell verksamhet har inkomster som inte är skattepliktiga. Sådana inkomster är medlemsavgifter, bidrag och gåvor som avser den ideella verksamheten. Allmännyttiga ideella föreningar beskattas bara för fastighets- och rörelseinkomster. Förutom den ideella verksamheten är även kapitalinkomster som räntor, utdelningar och kapitalvinster skattefria.

Vem är ansvarig i en ideell förening?

Alla ideella föreningar och stiftelser behöver ha en styrelse. Styrelsen ansvarar för organisationens verksamhet och förvaltning. För en ideell förening ansvarar styrelsen för att bereda olika frågor och förvalta föreningsstämmans beslut. I både stiftelser och ideella föreningar ligger ansvaret på styrelsen att säkerställa att gällande stadgar efterlevs och i att representera organisationen.

Styrelsen har en skyldighet att uppfylla intressenternas, exempelvis givare, anställda och medlemmars, intressen genom att verksamheten bedrivs i enlighet med förväntningar och stadgar.