:

Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?
 2. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
 3. Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?
 4. Vad gäller vid privat uthyrning?
 5. Får man tjäna pengar på att hyra ut?
 6. Hur mycket får jag ta ut i hyra?
 7. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
 8. Kan Skatteverket se Airbnb?
 9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 10. Hur mycket pengar får man tjäna svart?
 11. Hur mycket får man ta ut i hyra?
 12. Hur mycket extra får man ta ut i hyra?
 13. Vad tjänar man mest på att hyra ut?
 14. Vad är bra att hyra ut?
 15. Är Airbnb lagligt i Sverige?

Hur mycket får man ta ut i hyra utan att skatta?

Skatteregler för uthyrning varierar beroende på bostadsform. Det finns olika skatteregler som påverkar din uthyrning beroende om det är ett privatbostad, en bostadsrätt eller hyreslägenhet. Du kan dock göra ett schablonavdrag på alla typer av boenden vid uthyrning när du deklarerar. På denna sida förklarar vi vad skatteregler innebär för din bostadsuthyrning. Har du en bostad som du vill hyra ut? Hos oss är det gratis att annonsera din bostad.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Du ska i vissa fall betala skatt när du hyr ut din bostadsrätt, ditt småhus eller din hyresrätt i andra hand. Hur mycket du ska betala i skatt beror bland annat på vilken hyra du tar ut av din hyresgäst.

Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?

Som sommarjobbare finns det dock anledning att titta över hur mycket man kommer tjäna under året. I Sverige behöver man inte betala skatt på inkomst under 22 208 kronor per år (gäller för 2023). Det betyder att om du till exempel tjänar 22 000 kronor på ditt sommarjobb så kommer du inte behöva betala någon skatt utan du kan få hela beloppet utbetalt på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

Du måste fylla i blanketten intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämna till din arbetsgivare. Annars kommer arbetsgivaren automatiskt att dra av cirka 30% av din lön i skatt. Dessa pengarna får du då först tillbaka i samband med att man gör en deklaration cirka ett år senare. Var därför mycket noga med att lämna in denna blankett så att du får hela lönen du har förtjänat direkt!

Vad gäller vid privat uthyrning?

Kostnadsfri inledande rådgivningRing oss: 0771-333 444Måndag - fredag: 8:00 - 17:00Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Får man tjäna pengar på att hyra ut?

Genom att hyra ut en bostadsrätt tjänar man pengar på själva hyran, men även på lägenhetens ökade värde.

Det innebär att man får en stabil månatlig inkomst i form av mellanskillnaden som betalas av hyresgästen, men även ser sina investeringar växa eftersom lägenheten blir värd mer och mer över tid.

Ett av de första och absolut viktigaste tipsen till den som vill hyra ut sin bostadsrätt är att köpa i ett attraktivt område.

De allra flesta som hyr lägenheter är ute efter något praktiskt som är nära till arbete, stadens puls och bra pendlingsmöjligheter.

Därför är bostäder som har bra läge enklare att tjäna bra pengar på eftersom många prioriterar detta framför pris.

Hur mycket får jag ta ut i hyra?

Låt oss först reda ut begreppen kring uthyrning. I dagligt tal används begreppet andrahandsuthyrning för alla typer av situationer där vi hyr ut en bostad som vi äger. Men om du äger en bostadsrätt, villa eller fritidshus som du hyr ut till en hyresgäst är det juridiskt sett inte en andrahandsuthyrning, utan en förstahandsuthyrning. En andrahandsuthyrning blir det först när du som förstahandshyresgäst hyr ut bostaden till någon annan. Här är tre exempel:

 • Du hyr ut din bostadsrätt – uthyrning av egenägd bostad
 • Din hyresgäst hyr ut din bostadsrätt – andrahandsuthyrning av bostadsrätt
 • Du hyr ut din hyreslägenhet – andrahandsuthyrning

I guiden använder vi oss av uttrycket andrahandsuthyrning som ett samlat begrepp men fokus ligger på uthyrning av bostadsrätt.

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

1 september 2022 kl 13:00

Nyheter Trots generösa avdragsregler för inkomster via andrahandsuthyrning misstänker Skatteverket utbrett skattefusk. Ingen vet hur stort svinnet är och mycket av uthyrningen sker via forum där kontrollen bygger på människors ärlighet. "Vi har inte resurser att kontrollera", säger en expert på Skatteverket.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Vissa av EU:s skattelagar ålägger företag rättsliga skyldigheter att föra tillräckligt detaljerade register över skatteinformation för att göra det möjligt för EU:s skattemyndigheter att verifiera att de har mottagit rätt skattebelopp. Företag kan enligt lag åläggas att tillhandahålla dessa register till EU:s skattemyndigheter.

De skattelagar som det hänvisas till kan kräva att vi delar uppgifter med Skatteverket, inklusive, i begränsade fall, uppgifter som identifierar en värd.

EU:s skattemyndigheter är också underkastade stränga sekretesslagar och kommer vanligtvis endast att ha rätt att använda och dela dessa uppgifter för att fullgöra sina skyldigheter enligt lokala lagar. Dessa skyldigheter omfattar vanligtvis beräkning och indrivning av skatter, indrivning av obetalda skatter, tillämpning av lagar mot penningtvätt och säkerställande av att det statliga socialförsäkringssystemet är informerat om skattebetalares inkomster.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

 • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
 • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
 • Att swisha är precis lika säkert som att använda nät- eller mobilbanken. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

  Hur mycket pengar får man tjäna svart?

  • Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. Du ska då också betala egenavgifter på överskottet.
  • Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med underskott (förlust) men du måste spara alla underlag för verksamheten.
  • Om du inte får någon vinst och det blir underskott ett år får du spara det och dra av det från eventuellt kommande överskott av samma hobbyverksamhet de fem följande åren.
  • Du får bara göra avdrag för de utgifter som hör till hobbyverksamheten och som du har betalat under inkomståret.

  Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.

  Hur mycket får man ta ut i hyra?

  Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andrahand? En viktig del av uthyrningen är att sätta rätt hyra, men vilken hyra som är rimlig att ta ut beror bland annat på om det är en hyres- eller bostadsrätt du hyr ut. Här får du reda på allt du behöver veta för att sätta rätt hyra

  Du som hyr ut din lägenhet i andra hand kan inte helt själv bestämma vad du sätter för pris på andrahandshyran. Oavsett om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt så måste hyran vara skälig. Vad det innebär räknar man ut på lite olika sätt.

  Hur mycket extra får man ta ut i hyra?

  Låt oss först reda ut begreppen kring uthyrning. I dagligt tal används begreppet andrahandsuthyrning för alla typer av situationer där vi hyr ut en bostad som vi äger. Men om du äger en bostadsrätt, villa eller fritidshus som du hyr ut till en hyresgäst är det juridiskt sett inte en andrahandsuthyrning, utan en förstahandsuthyrning. En andrahandsuthyrning blir det först när du som förstahandshyresgäst hyr ut bostaden till någon annan. Här är tre exempel:

  • Du hyr ut din bostadsrätt – uthyrning av egenägd bostad
  • Din hyresgäst hyr ut din bostadsrätt – andrahandsuthyrning av bostadsrätt
  • Du hyr ut din hyreslägenhet – andrahandsuthyrning

  I guiden använder vi oss av uttrycket andrahandsuthyrning som ett samlat begrepp men fokus ligger på uthyrning av bostadsrätt.

  Vad tjänar man mest på att hyra ut?

  28 oktober 2013 kl 07:55 Uppdaterad 7 oktober 2014 kl 14:15

  Tips & Råd Drygt 80 procent av de kommunala bostadsbolagen går med vinst. Totalt gav din hyra förra året värdarna 1,4 miljarder kronor.

  Vad är bra att hyra ut?

  Innan du hyr ut ditt hus bör du beräkna vilken hyra som är skälig att ta ut. Du får inte ta ut vilken hyra som helst utan den ska vara baserad på kostnaderna du har för huset samt kapitalkostnader, som räntekostnader och liknande.

  Det finns många olika uthyrningstjänster du kan använda dig av om du vill hyra ut ditt hus. Ska du hyra ut huset i kortare perioder kan det vara ett alternativ att hyra ut via Airbnb, en tjänst som låter dig lägga upp en annons och hitta en tillfällig hyresgäst. Skall du hyra ut under en längre tid är Samtrygg ett bra alternativ.

  Tips! Ska du själv annonsera uthyrningen av ditt hus kan du lägga upp annonsen på sidor som Blocket.se och även på Facebook. I så fall kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du lägger upp en annons.

  När du har hittat en lämplig hyresgäst kan det vara bra att be om referenser och att personen ska ta en kreditupplysning på sig själv att visa dig. På så sätt kan du säkerställa att hyresgästen är pålitlig och att han eller hon kan betala hyran. Detta är särskilt viktigt om du ska hyra ut ditt hus under en längre period.

  Är Airbnb lagligt i Sverige?

  Det som skiljer Airbnb från många andra tjänster för andrahandsuthyrning är att det är smidigt att hyra ut hela eller delar av bostaden under kort tid, exempelvis enstaka dygn.

  De flesta andra hyresförmedlingar förmedlar andrahandsuthyrning på lite längre sikt, från en vecka upp till flera månader och ibland även flera år. Med Airbnb kan man till exempel hyra ut sin bostad när man själv är på semester eller bara borta över helgen. Man kan även hyra ut enskilda rum i sin bostad för att tjäna lite extra pengar.

  Om du istället vill hyra ut din bostad under lång tid så är hemsidan Samtrygg.se toppenbra med alla de hjälpmedel och trygghetslösningar de erbjuder sina uthyrare och hyresgäster. Samtrygg erbjuder till exempel hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

  Du får hyra ut ditt hus hur mycket du vill. Det finns inga gränser och du behöver inga tillstånd.