:

Kan makar ge varandra gåvor?

Innehållsförteckning:

  1. Kan makar ge varandra gåvor?
  2. Vilket är det viktigaste kravet för att en gåva mellan makar skall vara skyddad mot givarens borgenärer?
  3. Vilket taxeringsvärde gäller vid gåva?
  4. Hur mycket pengar får man ge bort som gåva?
  5. Vilka regler gäller för gåvor mellan makar?
  6. När ärver makar varandra?
  7. Måste gåva registreras?
  8. Måste man betala skatt på en gåva?
  9. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  10. Hur slipper man gåvoskatt?
  11. Är gåvor bindande?
  12. Är gåvor skattefria?
  13. Hur mycket ärver makar varandra?
  14. Hur ärver makar?
  15. När kan ett gåvobrev vara ogiltigt?

Kan makar ge varandra gåvor?

Tyvärr är alltför många inte medvetna om möjligheten att ge en gåva som enskild egendom och vilket skydd som detta innebär för gåvan. Den som ger en gåva utan föreskrift om att gåvan ska vara gåvotagarens enskilda egendom, riskerar att egendomen går förlorad om den som har tagit emot gåvan avlider eller skiljer sig.

Vilket är det viktigaste kravet för att en gåva mellan makar skall vara skyddad mot givarens borgenärer?

Personer som är gifta kan såklart ge varandra gåvor. För det äkta paret definieras en gåva som någon typ av egendom som har getts från den ena till den andra. Men juridiskt är det inte helt självklart vad som räknas som en gåva mellan makar, mycket på grund av att gåvan inte byter hushåll. Därför måste en del krav vara uppfyllda.

Med Jurio kan du skriva ett gåvobrev anpassat efter dina specifika önskemål idag.

För att en gåva av fast egendom och bostadsrätt mellan makar ska bli juridiskt giltig gäller i princip samma formkrav som vid ett köp. Makarna måste upprätta ett skriftligt gåvobrev som de båda undertecknar framför två vittnen. I gåvobrevet ska det tydligt framgå att maken som är gåvogivare överlåter den namngivna fastigheten eller bostadsrätten som just gåva till sin make. För att gåvotagaren ska kunna ansöka om lagfart hos Lantmäteriet behöver gåvobrevet först ha registrerats hos Skatteverket. Gåvan blir bindande genom det skriftliga gåvobrevet. 

Här kan du upprätta ett gåvobrev för fast egendom.

Vilket taxeringsvärde gäller vid gåva?

Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag är inte helt säker på om jag tolkar din fråga rätt, men kommer nedan att inleda med en kort sammanfattning. Därefter kommer jag mer ingående beskriva dels huruvida överlåtelsen betraktas som gåva om du mottar betalning motsvarande fastighetens taxeringsvärde (1a), dels vad som gäller kring förskott på arv (1b), samt slutligen vad som gäller kring bouppteckningen (2).

Hur mycket pengar får man ge bort som gåva?

En skattefri gåva vars värde understiger 5 000 euro kan ges till samma person med tre års mellanrum.

Gränsen för skattefrihet gäller per gåvogivare. Samma gåvogivare kan ge flera skattefria gåvor så länge som gränsen inte överskrids och gåvotagarna är olika personer.

Vilka regler gäller för gåvor mellan makar?

I princip gäller samma gåvoregler för makar som för alla andra. Det är alltså inte en gåva om en make endast överlämnar egendom till den andra maken utan att förklara att det verkligen rör sig om en gåva.

Det är dock svårt för makar att fullborda gåvan – givarmaken har ju normalt fortfarande kontroll över egendomen om makarna bor ­tillsammans. Givaren har ju då möjlighet att använda gåvan även efter gåvotillfället.

När ärver makar varandra?

Gifta par ärver i de flesta fall varandra eftersom efterlevande make eller maka ärver före gemensamma barn.

Undantaget är om det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma. Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv genast och behöver inte vänta tills den andra maken eller makan dör. Till skillnad från gemensamma barn. Ni kan välja att skriva ett gemensamt testamente eller enskilt testamente.

Måste gåva registreras?

För att en gåva mellan makar inte ska kunna tas i anspråk för att betala den givande makens skulder, efter det att gåvan getts över till den andre maken, ska gåvan registreras hos Skatteverket. En gåva mellan makar med ett högt värde behöver registreras för att undvika att gåvan kan komma att utmätas för gåvogivarens skulder.

För att registrera gåvan ska du lämna in originalhandlingen (gåvobrevet) till Skatteverket, gärna åtföljt med två bevittnade kopior (två vittnen ska intyga att kopian överensstämmer med originalet). Om gåvan är en fastighet måste man också ändra i lagfarten. När du fått tillbaka det registrerade gåvobrevet från Skatteverket, ska du skicka in gåvobrevet tillsammans med ansökan om lagfartsändring till Lantmäteriet. 

Måste man betala skatt på en gåva?

I Sverige beskattas inte gåvor, men när det kommer till fastigheter är det inte glasklart vad som ska räknas som gåva eller köp. En ren gåva är en gåva som gåvotagaren får helt gratis, men fastigheter kan faktiskt ges i gåva mot viss betalning. 

Ibland kan en fastighet säljas till ett pris under marknadsvärdet. I andra fall kan fastigheten ges bort gratis eller säljas till ett underpris, i utbyte mot att gåvotagaren tar över betalningsansvaret för fastighetens lån. Både köp till underpris och övertagande av lån är en typ av betalning, men ändå kan fastigheten betraktas som en gåva. Hur kommer det sig?

För att avgöra om överlåtelsen av en fastighet är en gåva eller ett köp används huvudsaklighetsprincipen: Om priset som den nya ägaren betalar för fastigheten är mindre än fastighetens taxeringsvärde, behandlas hela överlåtelsen som en gåva. Om priset motsvarar eller överstiger fastighetens taxeringsvärde betraktas hela överlåtelsen som ett köp. 

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Du som skänker minst 2 000 kronor under ett år till en eller flera ideella organisationer kan få avdrag på skatten. Det här gäller för skattereduktionen:

Klicka här för att läsa mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket  

Hur slipper man gåvoskatt?

För att kunna ge bort en fastighet, ställs vissa krav på hur detta dokumenteras. Som du säkert är bekant med, krävs det att ett avtal om fastighetsöverlåtelse är skriftligt. Detta gäller också när fastigheten överlåts som en gåva.

Gåvan måste dokumenteras av ett gåvobrev som undertecknas av både givaren och mottagaren. Gåvobrevet måste också tydligt innehålla vilken fastighet det gäller, inklusive fullständig fastighetsbeteckning. Om flera personer är mottagare av gåvan måste också förtydliga om varje mottagare har lika rätt till gåvan, eller annars hur den är uppdelad.

Ofta rekommenderas också att gåvobrevet ska bevittnas av två personer. Det är i sig inget krav för att gåvan ska vara giltig, men Lantmäteriet som inskrivningsmyndighet kräver att detta bevittnas och kan annars förklara lagfartsansökan som vilande. För att underlätta för er själva, kan ni därför se till att gåvobrevet bevittnas redan från början.

Är gåvor bindande?

Man behöver inte alltid krångla till det. Gåvor av lägre värde såsom julklappar och födelsedagspresenter behöver man inte skriva gåvobrev på. Om du däremot ger bort gåvor av större värden bör du fundera på om du bör upprätta ett gåvobrev. Ett gåvobrev förklarar inte enbart gåvoöverlåtelsen utan kan även ange villkor kopplade till gåvan såsom förskott på arv, att gåvan ska vara enskild egendom eller att gåvan kräver en motprestation som övertagande av lån eller liknande.

Är gåvor skattefria?

Trygga min framtid

Önskar ge bort en summa pengar till mina 3 syskonbarn.De är mina arvingar då mina syskon är avlidna. Hur mycket kan jag ge bort utan skatt för dem?

Hur mycket ärver makar varandra?

När en person dör måste en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder göras, en så kallad bouppteckning. Bouppteckning fungerar som ett underlag för bodelning och arvskifte och måste vara klar inom tre månader från dödsfallet. Om en förälder dör och lämnar efter sig make och barn under 18 år, ska i regel överförmyndaren förordna en god man som ska representera barnet vid till exempel bouppteckningen.

I regel är efterlevande make, registrerad partner, sambo, arvingar och universella testamentstagare (personer som enligt ett testamente ska få hela eller en viss del av boet) delägare i dödsboet. Delägarna ska gemensamt förvalta den avlidnes egendom under boets utredning.

Hur ärver makar?

Sambor har ingen arvsrätt efter varandra enligt lag. Vill man att sambo ska ärva måste man upprätta ett testamente.

Däremot kan efterlevande sambo genom att begära bodelning vid den förste sambons död erhålla rätt till hälften av sambornas bostad och bohag under förutsättning att egendomen är anskaffad för gemensam användning.

Sambor har ingen arvsrätt efter varandra enligt lag. Vill man att sambo ska ärva måste man upprätta ett testamente.

Däremot kan efterlevande sambo genom att begära bodelning vid den förste sambons död erhålla rätt till hälften av sambornas bostad och bohag under förutsättning att egendomen är anskaffad för gemensam användning.

När kan ett gåvobrev vara ogiltigt?

Om du vill skänka fast egen­dom som gåva, såsom en fas­tig­het, måste du upp­rät­ta ett skrift­ligt gå­vobrev. I det här fallet är det fråga om ett lagstad­gat krav.

Om det där­e­mot gäller lös egen­dom, måste du inte upp­rät­ta ett gå­vobrev enligt lag, men det kan ändå vara mycket prak­tiskt och är oftast att re­kom­men­de­ra.

Det finns inga lagstad­ga­de form­krav för gåva av lös egen­dom, men föl­jan­de saker är vik­ti­ga att ha med för att gå­vobre­vet över­hu­vud­ta­get ska kunna klas­sas som ett gå­vobrev.

  • Skriv vem det är som skän­ker gåvan och vem det är som tar emot gåvan. Skriv namn och per­son­num­mer i gå­vobre­vet.
  • Be­skriv gåvan på ett nog­grant sätt. Det und­vi­ker miss­för­stånd.
  • Om gåvan är en­skild egen­dom be­ty­der det att den inte om­fat­tas av en fram­ti­da bo­del­ning vid skils­mäs­sa. Om du till ex­em­pel ger något som är en­skild egen­dom till ditt barn, in­ne­bär det att barnet inte be­hö­ver dela med sig av gåvan till sitt ex vid se­pa­ra­tion.

    Egen­do­men är alltså enbart mot­ta­ga­rens egen, vilket kan ge trygg­het. Genom att i gå­vobre­vet ge ut­tryck för att egen­do­men ska vara en­skild, kan du alltså för­säk­ra dig om att det du ger bort stan­nar inom fa­mil­jen.