:

Är alkohol avdragsgillt vid representation?

Innehållsförteckning:

  1. Är alkohol avdragsgillt vid representation?
  2. Vad gäller vid intern representation?
  3. Får företag bjuda anställda på alkohol?
  4. Hur bokför man inköp av alkohol?
  5. Hur mycket är avdragsgillt vid intern representation?
  6. När är intern representation avdragsgill?
  7. Hur ofta får man ha intern representation?
  8. Får jag bjuda mina anställda på lunch?
  9. Får man ge bort alkohol till anställda?
  10. Hur bokför man intern representation?
  11. Får man bjuda anställda på julbord?
  12. Får man ge alkohol i present?
  13. Får man dricka alkohol på arbetsplatsen?
  14. Hur mycket får man dra av för representation?
  15. Får man ge bort alkohol i julklapp till anställda?

Är alkohol avdragsgillt vid representation?

Representation är ett samlingsbegrepp för de omkostnader ett företag har i samband med sin verksamhet. Hit hör utgifter för exempelvis mat, dryck, teaterbesök och hotellrum. Även utgifter som uppstår vid olika evenemang som informationsmöten och personalfester räknas i regel som representation. För att få göra avdrag för representation krävs att utgiften har ett omedelbart samband med näringsverksamheten.

Vad gäller vid intern representation?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Får företag bjuda anställda på alkohol?

Hej,

Jag har i några år arbetat för olika medelstora företag som alla har haft extremt mycket förmåner för sina anställda. Lyxfrukost varje dag, fika, kaffe, mänger med alkohol i kylarna att ta när som helst, stora fester med fri gästlista, middagar, evenemang, middag på jobbet etc.

Hur bokför man inköp av alkohol?

Få koll på om traditionell försäkring, fondförsäkring, eller depåförsäkring passar dig bäst.

  • Du är garanterad ett visst belopp vid utbetalning – med möjlighet till mer
  • Just nu är åter­bärings­räntan 4 %
  • Kostar 0 kr att öppna på webben
  • För aktiv handel med fonder, aktier och andra värdepapper
  • Årlig schablonskatt istället för skatt på vinster
  • Efterlevandeskydd med utbetalning till förmånstagare

Det finns flera olika sparformer att välja mellan. Vår Sparguide Plus hjälper dig att ta reda på vilken typ av försäkring du ska välja för att det ska passa dig och ditt sparande utifrån risk, hållbarhet, bekvämlighet och tidshorisont.

Hur mycket är avdragsgillt vid intern representation?

Intern representation kan bokföras under kontogrupp 7630 på konto 7631 Personalrepresentation, avdragsgill eller 7632 Personalrepresentation, ej avdragsgill.

Ett företags representationskostnader är omkostnader som uppstår i samband med till exempel personalfester, kundluncher och enklare förtäring vid ett personalmöte. För att en aktivitet ska få räknas som en representationskostnad måste den gynna och ha ett direkt samband med företagets verksamhet. Intern representation riktar sig till företagets personal och extern representation riktar sig till bland annat kunder och leverantörer.

När är intern representation avdragsgill?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Hur ofta får man ha intern representation?

För att representation ska bli skattemässigt avdragsgill krävs det att det finns ett direkt samband mellan kostnaden och företagets verksamhet. Det finns både intern och extern representation.

Det är inte lätt att komma ihåg alla bjudluncher med potentiella kunder, lattestunder med jobbkandidater och semlor på kontoret. Men all representation måste ha ett direkt samband med verksamheten. 

Därför är det superviktigt att du alltid dokumenterar syftet med representationen.

Skriv ner namnen på personerna som deltog, vilka företag de kom ifrån och spara informationen tillsammans med aktuella kvitton.

Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Skatteverket har meddelat att måltider i samband med distansarbete inte är en skattefri förmån. För att måltiden ska bli skattefri i samband med kurs- och konferens, personalfest, informationsmöten m.m. så ska måltiden intas gemensamt i en anvisad lokal.

Detta innebär att mat eller annan kost inte får skickas hem till deltagare i digitala möten och konferenser. Det är inte heller tillåtet att erbjuda deltagarna att hämta en frukost- eller lunchpåse på jobbet innan mötet eller konferensen.

Begreppet arbetsmåltid finns inte i skattelagstiftningen. Med arbetsmåltid menas här sådana måltider som intages då och då med olika kollegor på arbetsplatsen under eller i anslutning till arbetet, ofta för att spara tid. Om en mindre grupp medarbetare träffas för ett arbetsmöte och därefter går på lunch och låter högskolan betala så ses även det som ett typiskt exempel på en arbetsmåltid.

Huvudregeln är att sådana måltider är skattepliktiga. Tids- och effektivitetsvinster utgör ingen grund för annan bedömning. Det innebär att måltider, bekostade av högskolan och som intas i samband med exempelvis lunchmöten ska förmånsbeskattas enligt schablon. När utlägg för en sådan måltid sker lägger HR-Lön förmånsbeskattning på deltagarna per automatik.

Får man ge bort alkohol till anställda?

Skattefriheten för minnesgåvor gäller även om minnesgåvan är i form av vin eller sprit så länge övriga förutsättningar för skattefrihet är uppfyllda.

Hur bokför man intern representation?

Representation var tidigare en avdragsgill kostnad upp till ett visst värde. Men i och med att nya representationsregler trädde i kraft 2017 får du inte bokföra representation som en kostnad i företaget.

De nya reglerna omfattar nästan alla typer av representationsutgifter. Men du får fortfarande göra kostnadsavdrag i en del fall:

Får man bjuda anställda på julbord?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt en skattepliktig förmån för den anställde, men det finns vissa gåvor från arbetsgivaren till anställda som kan vara icke skattepliktiga. Julgåvor av mindre värde är en sådan gåva.

Under 2022 är julgåvor till anställda skattefria om gåvans marknadsvärde inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Det krävs även att gåvan ges till alla anställda eller åtminstone en större grupp av anställda. Om gåvans marknadsvärde överstiger gränsvärdet 500 kronor ska den anställde förmånsbeskattas för gåvans fulla värde från första kronan – och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på hela värdet. Viktigt att tänka på är att med gåvans marknadsvärde menas värdet för den anställde. Om gåvan i handeln kostar mer än 500 kronor har gåvan ett för högt värde för att vara en skattefri gåva även om arbetsgivaren av någon anledning kunnat köpa in gåvan billigare. Kostnaden är då visserligen avdragsgill som en lönekostnad, men arbetsgivaren får inte göra avdrag för ingående moms på inköpet av gåvan.

Under 2020 och 2021 har det funnits möjlighet att ge en skattefri gåva till anställda med ett högre belopp, till följd av en tillfällig lagstiftning med anledning av pandemin. Den möjligheten finns inte kvar i år.

Får man ge alkohol i present?

Mit den Bestimmungen des Jugendschutzgesetzes sollen Kinder und Jugendliche vor allem in der Öffentlichkeit vor negativen Einflüssen geschützt werden.

> Jugendliche unter 16 Jahren: dürfen weder Alkohol kaufen noch in der Öffentlichkeit Alkohol konsumieren. Der Konsum von Alkohol in der Öffentlichkeit ist ihnen ab 14 Jahren nur gestattet, wenn sie in Begleitung eines Personensorgeberechtigten, z. B. Vater oder Mutter sind.

Får man dricka alkohol på arbetsplatsen?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det finns ingen lagregeln kring nykterhet på arbetsplatsen överlag. Det är ett ämne man inte lagstadgat utan lämnat åt arbetsmarknaden att reglera. Majoriteten av arbetsmarknaden regleras centralt på arbetsmarknaden genom kollektivavtal och egna policys. Det enda området vi har lagstadgat är en del skyddslagstiftning för arbetstagarna. Med det sagt finns ingen lag som säger att du inte får dricka på jobbet eller måste vara nykter när du kommer till jobbet.

Hur mycket får man dra av för representation?

Reglerna om representation ändrades den 1 januari 2017. De nya reglerna innebär att om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms. Detta gäller på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Får man ge bort alkohol i julklapp till anställda?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I alkohollagen stadgas att alkoholdrycker inte får lämnas som gåva till den som inte har fyllt 20 år (i fråga om folköl gäller motsvarande 18 år). Motsatsvis innebär detta att du får ge bort alkohol som gåva till den som fyllt 20 år.