:

Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?
  2. Vad händer när man skriver ut sig från Sverige?
  3. Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?
  4. Kan man bli utskriven från Sverige?
  5. Hur länge kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?
  6. Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?
  7. Kan man förlora sitt svenska personnummer?
  8. Vad är 183 dagars regeln?
  9. Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?
  10. Hur många månader får man bo utomlands?
  11. Hur länge kan jag vara borta från Sverige?
  12. Måste man betala skatt i två länder?
  13. Kan man jobba utomlands och betala skatt i Sverige?
  14. Kan man bli utvisad om man är svensk medborgare?
  15. Kan man ha ett ISK konto om man bor utomlands?

Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?

När du lämnar Sverige för mer än ett års tid är du skyldig att anmäla detta till Skatteverket. Senast en vecka före flytten utomlands ska du ha anmält detta till Skatteverkets folkbokföringsenhet och till Försäkringskassan. Det är viktigt att ta reda på om motsvarande inskrivning i det nya landet krävs, samt hur det i så fall går till. Det skiljer sig från land till land. Är du utomlands mindre än ett år ska du stå kvar i folkbokföringen i Sverige. Om det visar sig att du sedan fortsätter vara utomlands mer än ett år ska du anmäla detta till Skatteverket. Utsända i svenska statens tjänst samt EU-parlamentariker kan vara folkbokförda i Sverige längre än ett år. Hör efter med Skatteverket om vad som gäller för just din situation.

När du flyttar tillbaka till Sverige ska du återinskriva dig snarast genom att personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor för att bli folkbokförd i Sverige – använd blanketten ”Anmälan flyttning till Sverige”. Det är viktigt att alla familjemedlemmar som varit med i utlandet skriver in sig. Det gör man bäst samtidigt och så snart ni har kommit till Sverige. Du ska uppge var du ska bo och när du kom tillbaka. Ta med pass och identitetshandlingar men även annan dokumentation i original. Skatteverket tar egna kopior. Det är bra om det finns en vidimerad originalöversättning ifall texten är på ett annat språk än engelska, eftersom det skyndar på alla processer.

Vad händer när man skriver ut sig från Sverige?

Man måste ingenting. Svaret är att det bestämmer du själv beroende på din speciella situation. Detta i sin tur beror på när och om du önskar att kapa alla band med Sverige. Du måste emellertid se till att du har allt klart i Spanien vad gäller försäkringar innan du avregistrerar dig hos Försäkringskassan. Vidare måste du vara medveten om skillnaden mellan att fysiskt bli utskriven jämfört med att skattemässigt bli utskriven ur Sverige. För detta gäller speciella regler och dessa två saker kan inte uppnås i samma ansökan. När du väl har bestämt dig för att flytta från Sverige till Spanien ska du avregistrera dig hos folkbokföringsmyndigheten, som numera är Skatteverket. Samma dag du anmäler utflyttning, eller högst ett par dagar senare, är du folkbokföringsmässigt utskriven ur Sverige. Därmed är du också utskriven från Försäkringskassan och det svenska socialförsäkringssystemet. Däremot påverkas inte skyldigheten att betala skatt i Sverige. Många tror att bara man är folkbokföringsmässigt utskriven från Sverige så är man också skattebefriad där men skattskyldigheten påverkas inte av folkbokföringen.

Från och med utresedagen måste du bevisa att du inte har så kallad väsentlig anknytning till Sverige för att bli skattemässigt utskriven från Sverige. Frågan prövas av Skatteverket i samband med den årliga deklarationen. Innan deklarationen lämnas in kan man i och för sig begära förhandsbesked, men det är mycket svårt att få. Det innebär således en viss svårighet för dig som individ att veta din skatteplikt från utresedagen till den dag din deklaration har blivit granskad av Skatteverket. Under fem år efter utflyttning måste man visa att man inte har anknytning till Sverige för att bli skattebefriad i Sverige. Låt oss börja med att reda ut begreppen om vad som krävs för att man ska vara utflyttad enligt svenska skatteregler. Med utflyttad menas en svensk som utvandrar, det vill säga permanent flyttar ut från Sverige till ett annat land. Hur en person ska beskattas i detta fall avgörs först sedan Skatteverket bestämt hans skatterättsliga hemvist.

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

Om du inte längre vistas stadigvarande i Sverige, men tidigare varit bosatt i landet, kan du fortfarande - skatterättsligt - komma att behandlas på samma sätt som om du varit bosatt i Sverige.

Konsekvensen är att du, liksom tidigare, betraktas som obegränsat skattskyldig. Detta innebär att alla inkomster, såväl från Sverige som från annat land, ska redovisas i inkomstdeklarationen efter utflyttningen.

Kan man bli utskriven från Sverige?

En person som har för avsikt att flytta till utlandet är skyldig att göra en skriftlig anmälan om detta senast en vecka före utresan (23 och 27 §§ FOL). Skatteverket har då möjlighet att under tiden före utresan begära in kompletterande uppgifter som kan behövas vid prövningen av anmälan.

En anmälan ska enligt 29 § FOL innehålla följande uppgifter:

  • namn och personnummer
  • bostads- och postadress i Sverige
  • datum för utresan
  • adress i utlandet samt bostadstyp
  • avsikten med vistelsen och dess beräknade varaktighet
  • arbetsgivare under vistelsen i utlandet
  • fastighet eller bostad i Sverige som efter utresan fortfarande ägs eller hyrs.

Skatteverket kan på eget initiativ starta en utredning av en persons bosättning, en bosättningskontroll. Detta kan exempelvis ske när det har kommit in en underrättelse från annan myndighet om att en folkbokförd person kan vara bosatt i utlandet. Skatteverket kan efter utredning besluta att avregistrera en person som utflyttad, även utan en anmälan (20 och 34 §§ FOL).

Hur länge kan man vara skriven i Sverige och bo utomlands?

Övrigt/annat

Är det tillåtet att vara folkbokförd på en adress i Sverige samtidigt som man sedan flera år tillbaka bor i ett annat land och arbetar där? Om inte och det kommer fram, vad händer då?

Hur länge kan man bo utomlands som svensk medborgare?

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands. 

Kan man förlora sitt svenska personnummer?

Du som har blivit svensk medborgare genom ansökan kan inte förlora ditt svenska medborgarskap om du flyttar utomlands. Du som är svensk medborgare och är född och bosatt utomlands kan i vissa fall förlora ditt svenska medborgarskap. Här får du veta hur du ansöker om att få behålla det.

Du förlorar ditt svenska medborgarskap när du fyller 22 år om du

  • är född utanför Sverige
  • aldrig har bott här och
  • inte har varit i Sverige under förhållanden som visar samhörighet med Sverige.

Vad är 183 dagars regeln?

Huvudregeln är att personer som är bosatta i Sverige ska beskattas i Sverige för arbete utomlands. Om den anställde uppfyller villkoren för sexmånaders- eller ettårsregeln är däremot inkomsten skattefri i Sverige. Detta är alltså regler som anger om inkomster som en person tjänar in vid arbete utomlands ska undantas från beskattning i Sverige.

Reglerna gäller oavsett om lönen betalas ut i Sverige eller utomlands. Det spelar inte heller någon roll om arbetsgivaren är svensk eller utländsk. Reglerna kan exempelvis bli aktuella när en svensk arbetsgivare sänder ut en anställd för arbete utomlands eller när någon åker utomlands och arbetar för en utländsk arbetsgivare.

Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap om jag bor utomlands?

Övrigt/annat

Om man flyttar utomlands med skulder på internetbanker och inte kan betala amortering eller räntan på ett tag, kommer man tappa svenska medborgarskapet?

Hur många månader får man bo utomlands?

Som svensk medborgare behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd om du flyttar till ett annat EU/EES-land för att jobba, medan läget är ett annat om du exempelvis flyttar till USA. Sträcker sig din vistelse över tre månader i ett EU/EES-land måste du allmänhet anmäla flytten till de lokala myndigheterna. Hur reglerna ser ut för det land du valt att flytta till ska du alltså se till att ta reda på i så god tid som möjligt och ordna med nödvändig byråkrati. Kontakta det aktuella landets ambassad för att få klarhet kring vad som gäller.

Om du planerar att stanna utomlands längre än ett år är du skyldig att meddela Skatteverket om saken. Det här gör du genom att lämna in blanketten "Flyttning till utlandet". Detsamma gäller om du haft planer på att stanna en kortare tid men bestämmer dig för att förlänga vistelsen.

I samband med din flyttanmälan kommer Skatteverket att registrera den adress du angivit. Härifrån kommer din adress att förmedlas vidare till myndigheter, kommun, landsting och statens personadressregister SPAR, som i sin tur förmedlar den vidare till exempelvis banker och försäkringsbolag. Notera att du också måste se till att företag, organisationer och privatpersoner du haft att göra med uppdateras om den nya adressen.

Du registreras som utflyttad från landet från och med ditt flyttdatum, om du kommit ihåg att göra anmälan senast den dagen. I annat fall sker registreringen från och med anmälningsdatum. Du behöver inte bekymra dig för ditt medborgarskap och personnummer om du registreras som utflyttad - de fortsätter att gälla oförändrade.

Om du flyttar utomlands med barn som är under 18 ska flyttanmälan ha båda vårdnadshavarnas underskrift. I det fall att barnen fyllt 16 kan de sköta anmälan på egen hand.

Huruvida du kommer att behöva betala skatt i Sverige beror på omständigheterna kring din flytt. Skatteverket kan bedöma att du är begränsat eller obegränsat skattskyldig. I det förra fallet bedömer Skatteverket att du inte längre skattemässigt bor i landet och du är endast tvungen att betala skatt för sådana inkomster du tjänar i Sverige. Om man däremot bedömer att du forsättningsvis bor i Sverige måste du deklarera och betala inkomstskatt - även om du tjänar dina pengar utomlands. Kontakta Skatteverket för att få klarhet i din egen situation för att inte behöva bli överraskad.

Hur länge kan jag vara borta från Sverige?

Vad vi gör

Hitta ett jobb utomlands med Workwide. Det är lättare än du tror och tusentals svenskar har redan gjort det sedan 2014. Sök i den största databasen med svenska utlandsjobb och registrera dig för att prata med vårt hjälpsamma rekryteringsteam.

Måste man betala skatt i två länder?

Om du blir folkbokförd i Sverige och vill börja arbeta i Sverige ska du kontakta Skatteverket för att få en A-skattsedel. Med skattsedeln kan din arbetsgivare dra skatt från din lön samt betala arbetsgivaravgifter och sociala avgifter.

Kan man jobba utomlands och betala skatt i Sverige?

Vad gäller för företag som har etablerat sig utomlands? Här är huvudregeln att ett företag ska betala inkomstskatt i det land som där de anses ha ett fast driftställe. I Sverige brukar vi utgå från OECD:s tolkning av vad ett fast driftställe är. Det kan till exempel vara en filial, verkstad eller en plats där ledningen sitter.

- Efter pandemin har till och med hemmakontoret ansetts kunna utgöra ett fast driftställe under vissa förutsättningar, säger Maria Malm.

Kan man bli utvisad om man är svensk medborgare?

Myndighetsjuridik

Hej! En av mina bekanta är invandrare och har bott i Sverige i över 10 år. Hen är svensk medborgare, men har också sitt medborgarskap från sitt hemland kvar. Nu undrar jag: Om hen begår ett brott, är det möjligt att hen blir utvisad från Sverige? Vad gäller vid utvisningen? Kan den drabba alla invandrare som har begått ett brott, oavsedd hur länge man har bott i Sverige och om man har svenskt medborgarskap? Tack för svar!

Kan man ha ett ISK konto om man bor utomlands?

Tipsar om att vid flytt till UK, Spanien eller utanför EU, så bör man noga kolla upp vad som gäller då KF inte alltid är optimal.

De kan vara bra om man vill flytta utomlands kortsiktigt men ha kvar kapitalet i Sverige, då kan man lägga över pengar till en KF hos någon man litar på och ha sig själv som förmånstagare, sen vid återflytt får man tillbaks kapitalet.