:

Vad menas med Bostadsuppskov?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med Bostadsuppskov?
  2. Vad är en schablonintäkt?
  3. Hur mycket är skatten på Bostadsuppskov?
  4. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  5. Hur mycket ska man betala av uppskovsbeloppet?
  6. Hur ansöker man om Bostadsuppskov?
  7. Hur räknar man ut schablonintäkt?
  8. Hur mycket är schablonintäkt?
  9. Vad kostar det att ha ett slutligt uppskov?
  10. Hur mycket av vinsten får man uppskov med?
  11. Kan man slippa betala vinstskatt?
  12. Vad händer med uppskov när man dör?
  13. Kan man få tillbaka räntan på uppskov?
  14. Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?
  15. Hur mycket får man ha i uppskov?

Vad menas med Bostadsuppskov?

Kalkylatorn hjälper dig att räkna ut hur stor del av din vinst du kan skjuta upp och hur mycket som måste beskattas.

Tänk på att vinst + eventuellt gammalt uppskov uppgå till minst 50 000 kr för att uppskov skall kunna göras.

Tänk även på att uppskovstaket är på 3 miljoner kr per bostad. Omden nya bostaden ägs ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

Att göra uppskov betyder att du väntar med att betala vinstskatten på försäljning av en bostad. I stället för att betala in hela skatten direkt kan du skjuta upp det till ett senare tillfälle. Du kan skjuta upp vinsten ända fram tills du dör så länge du uppfyller reglerna för uppskov. Du kan begära uppskov hos Skatteverket när du deklarerar försäljningen av en bostad, vilket alltså blir året efter att du sålt din bostad.

Att göra uppskov innebär inte att du slipper betala skatten utan att du skjuter fram betalningenEtt uppskov räknas alltså som en skatteskuld. Sedan uppskovsräntan togs bort får man dock ha den skatteskulden helt räntefritt vilket såklart är mycket fördelaktigt.

Vad är en schablonintäkt?

Vid försäljning av fondandelar beskattas din vinst med 30%. Avdrag kan göras för förluster. Du betalar också en årlig skatt på en schablonintäkt som beräknas 0,4% av fondens värde vid ingången av beskattningsåret (1 januari).

Vi rapporterar vinst eller förlust vid försäljning samt årlig schablonintäkt till Skatteverket.

Hur mycket är skatten på Bostadsuppskov?

Du betalar den årliga skatten på ditt nuvarande bostadsuppskov till och med inkomståret 2020, som du deklarerar 2021. Sedan upphör den.

Skatten tas ut genom en schablonintäkt som Skatteverket fyller i, i din inkomstdeklaration. Schablonintäkten är en kapitalinkomst.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

För att du ska kunna få uppskov med beskattning av vinsten, måste uppskovsbeloppet vara minst 50 000 kronor. Om ni är två eller flera som äger en bostaden tillsammans, behöver uppskovsbeloppet vara minst 50 000 kronor per delägare.

  • En privatbostad är ett småhus (till exempel villa eller radhus), en ägarlägenhet eller en bostadsrätt där du och dina närstående har använt mer än halva ytan till permanent- eller fritidsboende. Har småhuset två bostäder räcker det att ni har använt 40 procent av ytan till permanent- eller fritidsboende.
  • Bostadsrätten ska vara en andel i ett privatbostadsföretag (en så kallad äkta bostadsrätt) den 1 januari försäljningsåret. Är bostadsföretaget oäkta den 1 januari, måste det ha blivit ett privatbostadsföretag när du och köparen skriver på köpekontraktet för att det ska vara möjligt att begära uppskov.

Har du sålt en andelslägenhet kan du inte få uppskov. Ett andelshus är ett hyreshus.

Hur mycket ska man betala av uppskovsbeloppet?

Hos oss kan du låna upp till 350 000 kr med schyssta villkor och till bra ränta. Du behöver inte lämna någon säkerhet och uppläggningsavgiften är alltid 0 kr på alla våra lån. Du kan även samla dina lån och krediter och ofta kan vi sänka din månadskostnad. Ansök online med BankID och få besked direkt.

Hur ansöker man om Bostadsuppskov?

Du som sålde din bostad med vinst under åren 2014-2019 utan att begära uppskov kan nu göra det i efterhand i Skatteverkets nya tjänst. Vill du veta om uppskov är möjligt och hur mycket pengar du kan få tillbaka av den redan inbetalda vinstskatten kan du logga in i tjänsten och göra en beräkning innan du bestämmer dig.

Från och med deklarationen 2022 avskaffas den årliga skatten på befintliga och nya bostadsuppskov, ofta kallad uppskovsränta. Eftersom det inte längre kommer att kosta något att skjuta på beskattningen av en bostadsvinst, kan det för vissa vara lönsamt att ansöka om uppskov i efterhand. – Det är många som har hört av sig och undrat om uppskov i efterhand är något för dem. Det beror på många olika saker och därför rekommenderar jag dig som vill veta vad det innebär ekonomiskt att testa tjänsten innan du bestämmer dig. Då får du reda på om du kan få uppskov, hur mycket du kan få tillbaka av vinstskatten du har betalat in och hur stor den retroaktiva uppskovsräntan blir, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. Det går att begära omprövning av en deklaration sex år tillbaka i tiden. De som sålde bostaden år 2014 behöver alltså ha skickat in sin ansökan om uppskov senast den 31 december 2020. De som får uppskov kommer att få tillbaka hela eller delar av sin inbetalda vinstskatt, och skjuter på beskattningen av vinsten. Samtidigt behöver de betala uppskovsränta för året efter försäljningen fram till och med deklarationen 2021, när uppskovsränta ska betalas för sista gången.

Hur räknar man ut schablonintäkt?

Här kan du räkna ut och göra en prognos för schablonintäkten på ditt investeringssparkonto (ISK). Kom ihåg att du inte behöver skicka in någon uppgift om din schablonintäkt till Skatteverket.

Den slutliga schablonintäkten är redan förifylld i din deklaration och lämnas in av investeringsföretaget som hanterar ditt ISK (till exempel din bank).

Hur mycket är schablonintäkt?

Skatten på ISK beräknas i två steg. (1). Först och främst genom att räkna fram en så kallad schablonintäkt. Den får du genom att multiplicera kapitalunderlaget, alltså de tillgångar som finns på investeringssparkonto under året, med summan av statslåneräntan den 30 november föregående år, och en procentenhet. Låt oss ta år 2019 som exempel. Säg att kapitalunderlaget är 10 000 kronor. Statslåneräntan den 30 november 2018 var 0,51 procent. Alltså blir schablonintäkten 10 000 kronor * (1% + 0,51%) = 151 kronor. Därefter följer steg två (2), och det är att beräkna skattesatsen. Det gör man genom att multiplicera schablonintäkten med 30 procent. I vårt exempel 151 kronor * 30 procent = 45,3 kronor. Med andra ord betyder det att skatten på investeringssparkonto var 0,453 % för taxeringsåret 2019.

Vad kostar det att ha ett slutligt uppskov?

Uppskov innebär att skjuta upp den vinstskatt du behöver betala om du säljer en bostad med vinst. Det kan vara ett bra alternativ, om du till exempel ska köpa en ny bostad och behöver använda pengarna från försäljningen till kontantinsats.

Hur mycket av vinsten får man uppskov med?

Om du har gått med ekonomisk vinst vid din bostadsförsäljning kan det vara en god idé att ansöka om uppskov hos Skatteverket. Med uppskov menas att man skjuter fram betalningen av skatten. Numera utan kostnad. Dock kan regelverket kring uppskov upplevas som snårigt – varför Mäklarringen här reder ut hur du som säljare kan tänka kring skatter och deklaration.

Skatteverkets riktlinjer

Kan man slippa betala vinstskatt?

Om du går med vinst när du säljer din bostad behöver du betala en skatt på vinsten, även kallat reavinstskatt. Du kan skjuta upp hela skatten, eller en del av den, genom att ansöka om uppskov.

Om du väljer att skjuta upp vinstskatten kan du använda pengarna till annat - en kontantinsats på en ny bostad till exempel. På så sätt behöver du inte låna lika mycket pengar av banken.

Tidigare var man tvungen att betala en ränta på uppskovet till staten, men den togs bort den 1 januari 2021. Det kostar ingenting att skjuta upp betalningen om du har sålt en bostad som du deklarerar för under 2022, eller senare.

Vad händer med uppskov när man dör?

Enligt inkomstskattelagen (IL) har den som säljer sin privatbostad under vissa förutsättningar rätt att få uppskov med beskattningen av vinsten på denna bostad. Förutsättningarna för att få uppskov är att

Har säljaren inte bosatt sig i någon ersättningsbostad senast 2 maj året efter försäljningsåret kan han eller hon få preliminärt uppskov.

Kan man få tillbaka räntan på uppskov?

Nu avskaffas räntan på både befintliga och nya uppskov från och med deklarationen 2022. Det betyder att de som sålt sin bostad under åren 2014-2019 utan att begära uppskov kan göra det i efterhand och då få tillbaka den skatt de redan har betalt in. Den som vill kommer att kunna begära omprövning i skatteverkets e-tjänst på skatteverket.se. Tjänsten öppnar den 16 december.

Regelförändringen innebär att det från och med inkomståret 2021 inte kommer att kosta någonting att skjuta på vinstbeskattningen. Den som sålt sin permanentbostad med vinst 2014-2019 men då avstod från att begära uppskov, kan i efterhand ansöka om uppskov genom att begära omprövning i skatteverkets kommande e-tjänst.

Hur länge kan man få uppskov på vinstskatt?

Uppskov innebär att skjuta upp den vinstskatt du behöver betala om du säljer en bostad med vinst. Det kan vara ett bra alternativ, om du till exempel ska köpa en ny bostad och behöver använda pengarna från försäljningen till kontantinsats.

Hur mycket får man ha i uppskov?

Om du har gått med ekonomisk vinst vid din bostadsförsäljning kan det vara en god idé att ansöka om uppskov hos Skatteverket. Med uppskov menas att man skjuter fram betalningen av skatten. Numera utan kostnad. Dock kan regelverket kring uppskov upplevas som snårigt – varför Mäklarringen här reder ut hur du som säljare kan tänka kring skatter och deklaration.

Skatteverkets riktlinjer