:

Hur ska utlägg bokföras?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ska utlägg bokföras?
  2. Hur redovisar man utlägg?
  3. Får man dra av moms på utlägg?
  4. När används konto 3590?
  5. När används konto 2890?
  6. Är det skatt på utlägg?
  7. Är utlägg skattefritt?
  8. Vad gäller vid utlägg?
  9. Vad är skillnaden mellan utlägg och kostnadsersättningar?
  10. När används konto 3001?
  11. När används konto 7388?
  12. När används konto 2850?
  13. Vad är 1930 för konto?
  14. Hur bokför man ersättning för utlägg?
  15. Hur bokför man skattefri gåva?

Hur ska utlägg bokföras?

Det finns två typer av utlägg, eget utlägg och utlägg för anställda. Egna utlägg innebär att en anställd eller delägare lägger ut privata pengar för arbetsrelaterande kostnader som exempelvis transportkostnader och tjänsteresor. Till utlägg för anställda räknas kostnader som en arbetsgivare betalar för den anställdes privata utgifter. Det är viktigt att poängtera att utlägg inte är samma sak som egna uttag.

Hur redovisar man utlägg?

I bokföringssammanhang finns både utlägg och vidarefakturering och de ska bokföras på olika sätt. Utlägg är när din kund har fått en faktura i sitt namn och du betalar fakturan åt kunden. Om fakturan har kundens namn ska den inte påverka din momsrapport. Om fakturan istället är ställd till ditt företag och du sedan skickar en faktura till din kund kallas det vidarefakturering och det påverkar din momsredovisning.

Utlägg - du har betalat för din kunds räkning ▾

Får man dra av moms på utlägg?

Skatteverket har samlad information på sin webbplats om vad du kan göra avdrag för i ditt företag och vilka belopp och procentsatser som gäller. Du kan bland annat ta del av ett avdragslexikon för enskild näringsverksamhet

När används konto 3590?

En fråga som dyker upp väldigt ofta är om hur man fakturerar vidare kostnader till sin kund eller gör utlägg för sin kund, speciellt ur momshänseende. Enkelt uttryckt har vi tre varianter.

Det vanligaste fallet: du utför ett uppdrag för en kund och har under uppdraget kostnader som du kommit överens med din kund om att denne ska ersätta. Det kan t ex vara resekostnader, budkostnader, material mm. Men det rör sig alltså om dina kostnader, även om kunden ska ersätta dig för dem. Om kostnaderna har fakturerats till dig så står det ditt (företags) namn på fakturan. Du bokför kostnaden och lyfter ev ingående moms i din bokföring.

När används konto 2890?

Har du köpt något med privata medel som hör till verksamheten så har du gjort ett så kallat "utlägg". Utlägg hanterar man enklast i Bokios Utläggsfunktion. Följande guide är om du istället vill bokföra utlägget direkt i bokföringen.

För att hantera utlägg som du eller någon av dina medarbetare gjort åt bolaget så bokför du det som vanligt som den händelse (kostnad) som det ska vara tex lunch eller inköp av dator. Men istället för att välja betalkonto: Företagskonto så väljer du Anställds privata konto (2890 - övriga kortfristiga skulder).

Är det skatt på utlägg?

Som arbetsgivare ger du kostnadsersättning till anställda för att kompensera för utgifter och tillfälliga utlägg i tjänsten. Har du koll på hur de ska hanteras, samt vilka som är avdragsgilla och inte? Här reder jag ut begreppen och vad som gäller.

För avdragsgilla utgifter som en anställd har i tjänsten kan hen få så kallad kostnadsersättning från sin arbetsgivare. Det vill säga en separat ersättning vid sidan av lönen. Exempel på sådana ersättningar är kostnader för telefonsamtal, milersättning vid körning i tjänsten och utlägg för representation. Underlaget för en kostnadsersättning kan vara en körjournal, ett kvitto eller en reseräkning.

Är utlägg skattefritt?

I takt med utvecklingen av skanning, mobila appar och andra digitala funktioner har vi fått många frågor om företaget är skyldigt att arkivera det originalkvitto som en anställd får i samband med utlägg för företagets räkning. Tidigare har vi skrivit om momsproblem vid t ex handel på nätet och tjänsteresor. 

För att ha rätt att lyfta moms i en momspliktig verksamhet krävs att inköpet gjorts från en beskattningsbar person och att du kan styrka köpet med en faktura. En faktura kan förklaras som ett dokument eller meddelande i pappersform eller i elektronisk form (t ex ett kvitto) som uppfyller momslagens krav för fakturor.

Vad gäller vid utlägg?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Vad är skillnaden mellan utlägg och kostnadsersättningar?

Som arbetsgivare ger du kostnadsersättning till anställda för att kompensera för utgifter och tillfälliga utlägg i tjänsten. Har du koll på hur de ska hanteras, samt vilka som är avdragsgilla och inte? Här reder jag ut begreppen och vad som gäller.

För avdragsgilla utgifter som en anställd har i tjänsten kan hen få så kallad kostnadsersättning från sin arbetsgivare. Det vill säga en separat ersättning vid sidan av lönen. Exempel på sådana ersättningar är kostnader för telefonsamtal, milersättning vid körning i tjänsten och utlägg för representation. Underlaget för en kostnadsersättning kan vara en körjournal, ett kvitto eller en reseräkning.

När används konto 3001?

Försäljning av tjänster till momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i Sverige utgör normalt momspliktig omsättning för en momsregistrerad redovisningsenhet, vissa tjänster är dock momsfria.

Tjänster är produkter som det inte går att ta på då de är immateriella till sin natur. Tjänster kan vara kapitalintensiva och/eller arbetsintensiva och utföras i kundens närhet eller utföras långt ifrån kunden.

När används konto 7388?

Löneförmåner räknas inte in i löneunderlaget enligt fåmansbolagsreglerna. Därför kan det vara fördelaktigt att höja bruttolönen istället för att ta tjänstebilen som en förmån, för dig som driver aktiebolag. Genom att öka löneuttaget med förmånsbilens värde och bekosta bilen med skattade pengar höjer du utrymmet för utdelning till den lägre skattesatsen i 3:12-reglerna. Det är också fördelaktigt då din sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) ökar, vilket påverkar din ersättning vid föräldraledighet eller sjukdom. Löneförmåner räknas inte in i SGI.

Att redovisa bilförmån som en nettolönejustering är något som vi i dagsläget inte har 100% stöd för. För att det ska bli rätt i Bokio Lön så gör du så här:

När används konto 2850?

© 2023 Edison Solutions AB, specialister på bokföringsprogram, faktureringsprogram, löneprogram, skatteprogram, bokslutsprogram och andra typer av ekonomiprogram. Håkan Save Hansson är ansvarig för informationen på den här sidan. Frågor eller synpunkter? Mejla

På den här webb­platsen använder vi säkra kakor (cookies) för att för­bättra din upp­levelse. Vi använder inga kakor från tredje part eller annonsörer. Genom att använda webb­platsen god­känner du det. Vad är kakor?

Vad är 1930 för konto?

Vi har tagit fram två enkla exempel som visar hur debet och kredit används när du köper eller säljer någonting.

Hur bokför man ersättning för utlägg?

Ett utlägg är en utgift som betalas för någon annans räkning.

Utgifter som betalas för någon annans räkning kallas för utlägg . Den som gjort ett utlägg ska bli ersatt för detta. Det är viktigt att begära underlag så som ett kvitto för utlägg, och att löpande dokumentera alla utlägg. Alla utlägg som ett företag har ska noteras och bokföras. Vissa utlägg kan vara en skattepliktig förmån. Observera att utlägg inte är samma sak som eget uttag.

Hur bokför man skattefri gåva?

När en arbetsgivare ger en anställd en gåva är den normalt skattepliktig enligt Skatteverkets regler. Det finns dock några undantag och det är julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor. Dessa gåvor är nämligen skattefria om marknadsvärdet inklusive moms understiger ett visst belopp. Marknadsvärdet är det pris som varan eller tjänsten hade kostat om den anställda själv hade köpt den. Arbetsgivarens kostnader för att administrera gåvan ingår inte i gåvans värde. Inte heller eventuell transport- eller fraktkostnad av gåvan räknas till dess värde.

Julklappar till anställda för inkomstår 2022 är alltså skattefria om marknadsvärdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Att julgåvor är skattefria under ett visst belopp betyder helt enkelt att arbetsgivaren inte betalar arbetsgivaravgifter på gåvorna, samt att den ingående momsen är avdragsgill. Det innebär också att den anställde inte förmånsbeskattas för gåvan.

Andra regler som gäller för julgåvor till anställda är att gåvan måste ges till alla anställda eller till en större grupp av alla anställda. De anställda behöver dock inte få en likadan julgåva, men marknadsvärdet ska vara det samma. Gåvan får inte heller vara kontanter eller presentkort som kan bytas mot kontanter. Presentkort som kan bytas in mot en vara eller tjänst räknas dock som en avdragsgill julgåva.

Den som är anställd i sitt eget aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva även om det inte finns fler anställda i bolaget. En enskild näringsidkare kan ge sina anställda julgåvor, men kan inte ge sig själv en julgåva.