:

När upphör ett äktenskapsförord?

Innehållsförteckning:

  1. När upphör ett äktenskapsförord?
  2. Kan man överklaga ett äktenskapsförord?
  3. Kan man annullera ett äktenskapsförord?
  4. Vad gäller om man inte har äktenskapsförord?
  5. Hur påverkar äktenskapsförord arv?
  6. Var kan man se sitt äktenskapsförord?
  7. Kan bankkonton vara enskild egendom?
  8. När kan man inte överklaga?
  9. Vad krävs för att annullera ett äktenskap?
  10. Är äktenskapsförord offentliga?
  11. Har man rätt till hälften när man skiljer sig?
  12. Vad ska man tänka på vid äktenskapsförord?
  13. Vem äger huset vid dödsfall?
  14. Vem bestämmer arv?
  15. Har min fru rätt till mitt arv?

När upphör ett äktenskapsförord?

När makarna ingår äktenskap får de giftorätt till varandras egendom. Giftorätten aktualiseras ändå först när äktenskapet upplöses genom skilsmässa eller dödsfall. Under äktenskapet äger makarna alltså själva all sin egendom och svarar för sina egna lån precis som före äktenskapet.

När ett äktenskap upplöses genom skilsmässa har makarna rätt att vid avvittringen få hälften av makarnas sammanräknade behållning om de inte har ett äktenskapsförord. Enligt huvudregeln blir den förmögnare tvungen att ge utjämning till den maka som har mindre egendom. Låt mig åskådliggöra det här med ett exempel:

Ulrika har egendom för sammanlagt 100 000 euro och lån på 50 000 euro, så behållningen av hennes egendom är 50 000 euro. På motsvarande sätt har Robert tillgångar på sammanlagt 30 000 euro. Behållningen av makarnas sammanlagda egendom är 80 000 euro och hälften av det utgör giftorätt dvs. 40 000 euro. Således ska både Ulrika och Robert har egendom för 40 000 euro efter en skilsmässa, så Ulrika är skyldig att i en skilsmässa överlåta egendom för 10 000 euro till Robert.

Kan man överklaga ett äktenskapsförord?

Juridik vid dödsfall

Hej! Min pappa har gått bort och vi har precis gjort bouppteckningen. Min fråga gäller kring en klaus i äktenskapsförordet han och hans fru har skrivit. Hon är inte min mamma vi är därav särkullbarn om det är relevant. I äktenskapsförordet så skrev dem att det inte längre skulle gälla vid dödsfall, utan enbart vid skilsmässa. Detta skrevs väldigt länge sedan och har enligt henne skrivits utav en advokat. Vid bouppteckningen påpekade juristen att detta inte gäller för att man inte kan skriva så i äktenskapsförord. Efter om och men är bouppteckningen godkänd men med meningen att denna klaus fanns i äktenskapsförordet och därav är pappas vilja tydlig (jag håller inte med). Det är även skrivet att äktenskapsförordet inte borde gälla på grund av detta. Hur funkar det? Stämmer det att äktenskapsförord inte kan skrivas med sådana klauser? Och om dem inte kan skrivas så, men parterna blev felinformerade under signering, finns det rätt att överklaga efter dödsfall? Tack på förhand!

Kan man annullera ett äktenskapsförord?

Hej, och tack för att du har valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga!

När det kommer till annullering av äktenskapsförord är det viktigt att man inte blandar ihop detta med hur man annullerar ett testamente. För att ändra äktenskapsförord måste parterna ingå ett nytt avtal. Det går därför inte som vid testamente att endast riva eller slänga avtalet. Det nya äktenskapsförordet skall sedan registreras hos skatteverket och kommer då gälla istället för det gamla.

Vad gäller om man inte har äktenskapsförord?

Makar eller blivande makar kan avtala om sin egendomsordning i äktenskapet genom att upprätta ett äktenskapsförord. De formella kraven för ett äktenskapsförord finns i äktenskapsbalken och i EU-förordningarna om makars och registrerade partners förmögenhetsförhållanden.

Makar eller blivande makar kan i ett äktenskapsförord bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara makens eller makans enskilda egendom (7 kap. 3 § första stycket ÄktB). Ett äktenskapsförord kan omfatta all makarnas egendom eller delar av egendomen. Äktenskapsförordet kan också omfatta bara den ena makens eller makans egendom.

Hur påverkar äktenskapsförord arv?

När ni gifter er blir all er egen­dom gif­to­rätts­gods. Det in­ne­bär att när äk­ten­ska­pet upphör ska värdet av allt gif­to­rätts­gods delas lika mellan er. 

Med ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni göra egen­dom till en­skild egen­dom. En­skild egen­dom ska inte delas lika mellan er vid skils­mäs­sa eller döds­fall. 

I äk­ten­skaps­för­or­det skri­ver ni att all egen­dom eller endast viss ut­pe­kad egen­dom ska vara en­skild egen­dom. Genom att skriva ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni själva be­stäm­ma det ni tycker är mest rätt­vist för er båda.

Den som ärver dig enligt lag kommer fort­fa­ran­de att ärva dig, även om ni har ett äk­ten­skaps­för­ord. Ett äk­ten­skaps­för­ord på­ver­kar inte när eller om en ef­ter­le­van­de make ärver.

I ex­emp­let ovan kommer den ef­ter­le­van­de maken ärva som­mar­hu­set om inte annat skri­vets i tes­ta­men­te. Det gäller avsett om ni skri­vit ett äk­ten­skaps­för­ord eller inte.

Ett äk­ten­skaps­för­ord på­ver­kar alltså inte vem som ärver, men där­e­mot värdet av den egen­dom som ar­ving­ar­na har rätt till. Äk­ten­skaps­för­or­det på­ver­kar vad som ör den av­lid­nes egen­dom.

Utan äk­ten­skaps­för­ord delas all egen­dom 50/50 mellan er. Den av­lid­na per­so­nens ar­ving­ar har rätt till 50% av all egen­dom. 

Med äk­ten­skaps­för­ord delas er egen­dom enligt vad ni har be­stämt i för­or­det. Den av­lid­nes ar­ving­ar har rätt till all egen­dom som är den av­lid­nes en­skil­da egen­dom enligt äk­ten­skaps­för­or­det och hälf­ten av ma­kar­nas gif­to­rätts­gods.

Var kan man se sitt äktenskapsförord?

Posta äk­ten­skaps­för­or­det i ori­gi­nal till Skat­te­ver­ket. Ni be­hö­ver inte posta kopior ef­tersom ni får till­ba­ka för­or­det när Skat­te­ver­ket re­gi­stre­rat det.

Det kostar 275 kronor att re­gi­stre­ra äk­ten­skaps­för­or­det.

Ni väljer själv om ni vill betala via Swish eller via in­sätt­ning. Det är även möj­ligt att betala från ett ut­ländskt bank­kon­to.

Det tar cirka tre veckor från det att ni be­ta­lat av­gif­ten och Skat­te­ver­ket mot­ta­git ert äk­ten­skaps­för­ord till att det är re­gi­stre­rat. När det är re­gi­stre­rat skic­kar Skat­te­ver­ket till­ba­ka äk­ten­skaps­för­or­det till er.

⚠️ Re­gi­stre­ring­en kan dock ta längre tid, spe­ci­ellt under som­ma­ren då många re­gi­stre­rar äk­ten­skaps­för­ord. Även COVID har på­ver­kat hand­lägg­nings­ti­der­na.

Kan bankkonton vara enskild egendom?

Makar kan ha två typer av egendom, nämligen enskild egendom som inte ingår i bodelning och giftorättsgods som ingår i delningen. Om du har båda typerna av egendom när det blir dags för bodelning är det viktigt du kan särsklija dem, för att veta vad som ska ingå i delning eller inte.

Självklart inträffar det ofta att den som äger både enskild egendom och giftorättsgods har blandat ihop de två tillgångsslagen. Ett vanligt exempel är när en arvinge tar emot sitt arv till ett konto där det redan finns tillgångar (giftorättsgods) sedan tidigare.

En sådan insättning innebär inte per automatik att den enskilda egendomen direkt utsläcks. Så länge du kan visa vad som är enskild egendom behåller den sin karaktär. Däremot kommer transaktioner på kontot över tid att försvåra särskiljandet av de två typerna av egendom.

När kan man inte överklaga?

I vissa mål krävs det att hovrätten först tar ställning till om målet ska tas upp i hovrätten. Ett sådant ställningstagande kallas för prövningstillstånd. Det framgår av tingsrättens dom om det behövs ett prövningstillstånd eller inte. För att avgöra om ett prövningstillstånd ska ges, sätter en jurist vid hovrätten sig in i ärendet och redovisar det muntligt för tre domare. Domarna gör sedan en bedömning av tingsrättens dom och om det finns skäl att ge prövningstillstånd. 

Hovrätten ger prövningstillstånd i fyra fall:

Vad krävs för att annullera ett äktenskap?

För att söka om äktenskapsskillnad så måste paret ta kontakt med tingsrätten i de län de är folkbokförda i. Kostnaden för detta är nio hundra kronor och är en så kallas ansökningsavgift. Denna ansökningsavgift är tänkt att gå till handläggningskostnader hos domstolen, bland annat. Avgiften för ansökan om äktenskapsskillnad skall betalas omgående vid tidpunkten för ansökan och görs via Domstolsverkets e-tjänst.

Är äktenskapsförord offentliga?

Gör så här för att registrera ett äktenskapsförord hos Skatteverket:

  • Skriv äktenskapsförordet. Eftersom det kan se ut på olika sätt finns ingen särskild blankett. Det kan därför vara bra att kontakta en jurist för att få hjälp att formulera äktenskapsförordet.
  • Ange era personnummer i äktenskapsförordet, så att Skatteverket kan kontrollera era folkbokföringsuppgifter.
  • Har man rätt till hälften när man skiljer sig?

    Allt eller vissa saker eller till­gång­ar som ni äger kan göras till en­skild egen­dom och då räknas de inte in i gif­to­rätts­gods. Med ett äk­ten­skaps­för­ord kan ni ge­men­samt be­stäm­ma vilken egen­dom som ska vara en­skild egen­dom och som inte ska ingå vid en bo­del­ning vid se­pa­ra­tion eller döds­fall.

    Ett äk­ten­skaps­för­ord kan vara ett rik­tigt bra sätt att ge varand­ra eko­no­misk trygg­het. Det hand­lar inte om att inte lita på varand­ra utan istäl­let om att ordna det allra bästa för er som familj.

    Vid skils­mäs­sa ska man alltid göra en bo­del­ning. Då räknar man var för sig ihop sina till­gång­ar och drar sedan bort lån och andra skul­der. Där­ef­ter slår man ihop bådas till­gång­ar och delar på hälf­ten. På så vis får ni lika mycket av gif­to­rätts­god­set. 

    Det be­ty­der att den som på papp­ret äger mer måste betala mel­lan­skill­na­den till den andra maken för att det ska bli lika. Mel­lan­skill­na­den kallas för bo­del­nings­lik­vid. 

    Den med mer för­mö­gen­het ger alltså av sin egen­dom till den andre. Om den med mera egen­dom har mycket skul­der kan det dock leda till att ni istäl­let får dela på den egen­dom som den som äger mindre har. 

    Vad ska man tänka på vid äktenskapsförord?

    Hej, tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

    Ett äktenskapsförord är ett avtal om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Enskild egendom ingår inte i en eventuell framtida bodelning. Det kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det och på olika sätt. För att kort svara på er fråga ser jag inga oklarheter med ert äktenskapsförord, dock är jag inte en praktiserande jurist. Är ni osäkra på hur äktenskapsförordet ska formuleras kan ni boka tid med våra jurister på [email protected].

    Vem äger huset vid dödsfall?

    Även om det kan kännas obekvämt kan det vara en klok investering att tala med sin livskamrat om vad som händer med hem och bohag efter döden. Sambos ärver inte varandra. Kvarlåtenskapen tillfaller istället den avlidnes barn eller andra släktingar. Det innebär att den ena sambon kanske inte kan bo kvar i lägenheten om den andre dör. 

    Nedan redogörs översiktligt för arvsreglerna när det gäller sambos. Det finns dock många undantag och specialvarianter och vi rekommenderar att ni kontaktar en jurist specialiserad på arvs- och familjerätt för att säkerställa hur just ert förhållande ser ut.

    Vem bestämmer arv?

    Eftersom efterlevande maka, make eller registrerad partner ärver före gemensamma barn, är det vanligt med dödsbon som bara har en enda delägare – så kallade enmansdödsbon. Det finns även andra fall där en person är ensam delägare i ett dödsbo.

    Om du är ensam delägare i ett dödsbo, övergår tillgångarna från dödsboet till dig när bouppteckningen registreras hos Skatteverket. Därför behövs ingen särskild arvskifteshandling. Däremot måste du själv se till så att vissa tillgångar registreras på dig – det kallas att föra över tillgångarna. 

    Har min fru rätt till mitt arv?

    Dagens familjekonstellationer ser ofta väldigt olika ut med exempelvis bonusbarn och bonusföräldrar. Detta komplicerar de annars ganska tydliga arvsreglerna som säger att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar först när båda föräldrarna gått bort. Här reder vi ut hur arvsrätten fungerar och vad som är viktigt att ha koll på för dig som gift.

    Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut.

    Den efterlevande maken har dock ett minimiskydd igenom den s.k. prisbasbeloppsregeln. Prisbasbeloppsregeln skyddar den efterlevande maken från att ställas på bar backe på grund av att den avlidne testamenterat bort sin egendom eller att särkullbarn gör anspråk på sin laglott. Denna regel ger den efterlevande maken rätt att få giftorättsgods till ett värde av fyra prisbasbelopp innan resterande kvarlåtenskap fördelas bland arvingarna. Prisbasbeloppsregeln går före särkullbarns rätt att få ut sin laglott. Prisbasbeloppet uppgår år 2022 till 48 300 kronor.