:

Varför använder man API?

Innehållsförteckning:

 1. Varför använder man API?
 2. Vad är apis?
 3. Hur testar man API?
 4. Vad menas med öppet API?
 5. Vad är API exempel?
 6. Hur bygger man ett API?
 7. Vilka länder kräver Apis?
 8. Varför rest API?
 9. Hur fyller man i Apis?
 10. Varför måste man ha 6 månader kvar på passet?
 11. Vad står rest för?
 12. Hur länge får man vara i Bali?
 13. Vad kostar ett pass 2023?
 14. Vilka länder kan man åka till utan pass?
 15. Hur man räknar ut REST?

Varför använder man API?

Ett API kan liknas med en servitör på en restaurang. Här är det servitören som skapar kontakten mellan kunden och köket. Det är till exempel han som tar emot din beställning och ger den vidare till kocken, och det är han som hämtar maten från köket och sätter den på ditt bord när den är klar.

På samma sätt fungerar API’er och de skapar kontakt mellan olika program, data och enheter.

API’er kan användas i många sammanhang. Ett bra exempel är när man ska boka en flygresa. När du söker efter biljetterna online så finns det en massa olika beslut du ska fatta. Du ska givetvis bestämma datum för avresa och hemresa, samt en destination. Men du måste också tänka på andra saker, som var du vill sitta och hur mycket bagage du ska ha med.  

För att kunna fatta dessa beslut måste du ha tillgång till flygbolagets databas. Det gäller vare sig om du köper biljetterna på en app eller via Momondo eller andra sidor som ger dig en överblick över alla resmöjligheter. För att kunna köpa biljetterna måste den app du använder kunna kommunicera med flygbolagets API och på det viset ge dig tillgång till deras information.

API’er är alltså det gränssnitt som, precis som servitören skapar kontakt mellan dig och köket, ger din app tillgång till flygbolagets data. När du söker efter en specifik resa så är det API’er som ger dig sökresultaten som du kan läsa direkt i appen eller på hemsidan. API’er gör det alltså möjligt för din app att interagera med flygbolagets system och följa de olika stegen i bokningsprocessen; från datum för avresa till val av sittplats och från bokning till betalning.

Vad är apis?

APIS är ett elektroniskt system för att skicka data. Det används i allt större utsträckning av länder världen över och låter flygbolag skicka passagerarnas uppgifter till den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten (Customs and Border Protection, CBP). Informationen som skickas inkluderar uppgifter från passagerarnas pass, såsom deras namn, kön och landet som utfärdat passet.

APIS ”Final Rule” trädde i kraft år 2005 och anger de aktuella kraven. APIS-kraven följs av de allra flesta internationella flygbolagen och rederierna. Under det första året efter att ”Final Rule” trädde i kraft behandlade CBP nästan 88 miljoner passagerare som reste till USA med flyg.

Flygbolag och rederier kan skicka in APIS-uppgifter innan avresan med hjälp av en av följande två metoder:

 • APIS-snabbförfrågan (Quick Query Mode) där bolag kan skicka in varje passagerares data i realtid, vilket görs när de checkar in innan ombordstigning.
 • APIS-gruppförfrågan (Batch Transmission). Detta kan vara interaktivt eller icke-interaktivt och kräver att bolaget skickar alla data för samtliga passagerare senast 30 minuter innan avresa.

Oberoende av vilken av metoderna som används får passagerare inte stiga ombord innan de har godkänts av CBP.

Hur testar man API?

Application Programming Interfaces har funnits sedan tillkomsten av modern programvaruteknik . API: er ger ett sätt för två olika datorsystem för att interagera och dra och hämtar information från ett system till ett annat . Många av smartphone applikationer och webbapplikationer som du använder på en daglig basis , inklusive Google , använder olika API för att driva den information som du får som ett resultat av att använda deras tjänster . Som utvecklare måste du testa API du arbetar med att se till att din ansökan kommer att fungera Instruktioner 1

Välj ett testfall för att uppfylla . Beroende på API som du använder , det finns ett antal testfall som du kan använda . Välj ett API-anrop som du vill testa från API dokumentationen från skaparen av API . 2

Vad menas med öppet API?

Förkortningen API står för Application Program Interface. Det är ett numera standardiserat sätt att överföra information som vi använder dagligen, kanske ofta utan att veta om det. Det är exempelvis API:er som förser våra mobilappar med allt från väderprognoser till träningsscheman, och bokföringssystem med saldon från en bank.

Ett API består av byggstenar, så kallade endpoints, som tillsammans gör det möjligt att skapa precisa, effektiva och komplexa lösningar som möter ett specifikt behov. Ett API kan enkelt beskrivas som en bro mellan två eller flera program, system eller applikationer. Tack vare API:et kan dessa prata med varandra. Ofta beskrivs det därför som en mellanhand, en översättare som hjälper två parter som inte pratar samma språk att ändå kommunicera.

Vad är API exempel?

JSON och XML är vanliga dataformat som används av många webbtjänster för att returnera ett svar.

Hur bygger man ett API?

 • Skriv en tydlig och komplett dokumentation med exempelkod samt exempel på de svar man får tillbaka. Dokumentationen skall vara tillgänglig online, vara skriven på engelska och vara publik så att den blir sökbar via Google. Även om inte alla ska ha tillgång till ditt API är det ingen nackdel att man kan referera till den utan inloggning
 • Välj rätt teknik. Om du har utvecklare inom flera teknikområden (tex javascript, .NET, PHP, iOS och Java) väljer du REST (http://loadimpact.com). 
 • Se till att inga anrop behöver ske i en viss ordning. Detta kallas "stateless" och innebär i vanligaste fall att man skickar med autentiseringsanropen i samma anrop som de vanliga anropen så att servern inte behöver hålla denna information i sessioner. För anroparna innebär detta att ditt API alltid kommer svara på samma sätt och för dig innebär det att du enklare kan skala din hårdvara.
 • Vilka länder kräver Apis?

  Behovet av pass beror på din nationalitet och destinationslandet. Minsta giltighetstid för passet beror på vilket land du reser till.

  Vissa länder kräver att ditt pass är giltigt under en viss tid efter återresan. Om du vill veta mer om kraven kontaktar du närmaste ambassad för destinationslandet.

  Varför rest API?

  Oracle Analytics can connect to REST API endpoints as a data source for analysis. API details can be entered manually using the REST API connectivity interface or uploaded using a simple JSON file. On this page, you can find an example of such JSON templates to connect to various applications, services, and data providers. For more details on the REST API connector and how to use these templates, please refer to the following documentation.

  All the content on this site is provided as samples and is not supported as a product by Oracle.

  Note: If you're not logged in already to your free Oracle account, you will be prompted to log in a separate tab

  Hur fyller man i Apis?

  Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

  För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

  Varför måste man ha 6 månader kvar på passet?

  För resor till de flesta länder utanför Schengen krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. För exakt information, kontakta landets ambassad.

  Kontrollera att ditt pass är giltigt inför resan. Beställ nytt pass i god tid. Kontrollera att ingen sida i passet på något sätt är skadat. Ett pass som är trasigt är inte giltigt.

  Vad står rest för?

  för representational state transfer – ett sätt att programmera webbplatser så att de kan tillhandahålla tjänster åt andra webbplatser. – REST ska fungera även om webbplatserna har programmerats av utvecklare utan kunskap om varandra eller om den andra webbplatsen. Webbplatserna förses med standardiserade gränssnitt (API:er) på ett sätt som påminner om hur man gör i objektorienterad programmering. – Beteckningen REST infördes år 2000 av Roy Fielding (roy.gbiv.com), och har sedan dess blivit det kanske mest använda sättet att bygga upp webbaserade program. Observera att REST inte är något som kan laddas ner, utan beskrevs av Fielding i allmänna termer – man får själv utveckla en tillämpning av REST. Program och resurser som följer reglerna för REST kallas för RESTful. – Läs mer här och i Wikipedia.

  [förkortningar på R] [systemutveckling] [webben] [ändrad 13 juni 2020]

  Hur länge får man vara i Bali?

  Sedan i juni 2015 är medborgare i 169 länder, inklusive Sverige, befriade från krav på visum om man reser till Indonesien med avsikt att stanna i max 30 dagar. Detta gäller om man reser in i landet av följande skäl:

  • Uppdrag av stat eller myndighet
  • Affärer
  • Utbildning
  • Sociokulturella
  • Turism
  • Transit till annat land.

  För att ha rätt att besöka landet utan visum måste du även uppfylla följande krav:

  Vad kostar ett pass 2023?

  I Finland utfärdas pass och identitetskort av polisen. Dessa används som resedokument och officiella identitetsbevis. 

  Polisen beviljar tillstånd och handlägger anmälningar för många olika ändamål. Tillstånd beviljas t.ex. för skjutvapen och för den privata säkerhetsbranschen. Anmälningarna kan t.ex. gälla offentliga tillställningar och fyrverkeriuppvisningar. 

  Vilka länder kan man åka till utan pass?

  Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

  Hur man räknar ut REST?

  Din skolas prenumeration har gått ut!

  Påminn din lärare om att förnya eller fortsätt plugga med Eddler på egen hand.