:

Hur beskattas utdelning över gränsbeloppet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas utdelning över gränsbeloppet?
  2. Vad är gränsbelopp K10?
  3. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  4. Hur mycket utdelning kan man få?
  5. Vilken utdelning är skattefri?
  6. Vad menas med 3 12 regeln?
  7. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?
  8. Vem får beräkna gränsbelopp?
  9. När är utdelning skattefri?
  10. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023 Förenklingsregeln?
  11. Måste man betala skatt på utdelningar?
  12. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?
  13. Hur räknar man ut Utdelningsutrymme?
  14. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  15. Är utdelning skattepliktig?

Hur beskattas utdelning över gränsbeloppet?

Med bra skatteplanering finns det stora summor att spara. Ekonomibolagets skatterådgivare hjälper varje år många delägare i fåmansbolag att planera sin lön, pension och utdelning för att få ut så mycket som möjligt av företagets överskott. Nedan beskrivs vilken beskattning som gäller vid utdelning från ett fåmansbolag.

 Förutsättningen i detta exempel är att andelarna är kvalificerade. Läs mer här: Hur beskattas utdelning från ett fåmansbolag? 

Vad är gränsbelopp K10?

K10-blanketten är en bilaga du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag lämnar in till Skatteverket tillsammans med din inkomstdeklaration. Ett fåmansbolag är (bland annat) ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där fyra eller färre personer äger mer än 50% av rösterna för samtliga andelar i bolaget.

K10-blanketten kan i vissa situationer vara extra komplicerad och kräva att du tar hjälp av experter för att blanketten ska bli rätt ifylld. Exempelvis kan det röra sig om att det har kommit in nya delägare, att någon delägare har lösts ut eller att bolaget har förvärvat ett annat bolag.

Låt våra experter hjälpa dig med din deklaration!

Du som ska fylla i K10-blanketten är ägare till kvalificerade andelar i fåmansbolag. Att det ska vara ”kvalificerade” andelar innebär att du själv, eller närstående, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren, ska ha varit ”verksam i betydande omfattning” i bolaget.

En person ska alltid anses verksam i betydande omfattning om hans eller hennes arbetsinsatser har stor betydelse för vinstgenereringen i företaget.

Om du INTE är verksam i betydande omfattning i bolaget (och inte heller någon närstående) är andelarna du äger “okvalificerade”.

Utdelning och vinst vid försäljning av okvalificerade andelar beskattas då med 25%. Observera att det kan finnas situationer då andelarna i bolaget ändå är kvalificerade om du eller närstående är verksam i betydande omfattning i ett annat bolag. 

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

Tidigare skrev vi om vilka företag och företagare som kan tänkas omfattas av de så kallade 3:12 reglerna, läs mer om det här. När väl förutsättningarna för att använda sig av 3:12 reglerna är uppfyllda kan man börja räkna på hur mycket man totalt kan dela ut av företagets vinst till 20% skatt. I denna artikel går vi igenom begreppet gränsbelopp och vi tittar även på hur man använder sig av en av de två beräkningsmetoderna till att räkna fram ett gränsbelopp.

Gränsbelopp

Hur mycket utdelning kan man få?

Reglerna gäller för inkomståret 2022. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

Reglerna gäller för inkomståret 2021. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

Vilken utdelning är skattefri?

Huvudregeln är att utdelning på en näringsbetingad andel är skattefri (24 kap. 35 § IL). Läs mer om när en andel i en utländsk juridisk person kan vara näringsbetingad.

En förutsättning för att en andel ska vara en näringsbetingad andel är att den ägs av en sådan juridisk person som räknas upp i 24 kap. 32 § IL (ägarföretaget). Läs om ägarvillkoret. Om ett företag erhåller en rätt till utdelning på aktier som företaget inte äger kan utdelningen inte blir skattefri (HFD 2012 not. 32, mål nr 939-12).

Vad menas med 3 12 regeln?

3:12-reglerna är skatteregler som gäller för dig som är delägare i ett fåmansbolag. Alltså dig som driver ett företag som maximalt ägs av fyra personer. Du som har kvalificerade aktier i detta fåmansbolag omfattas av dessa 3:12-reglerna.

Dags att deklarera? Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag ska deklareras på din K10-blankett: Hur fungerar K10-blanketten – skaffa överblicken du behöver

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?

Fråga: Hur mycket lön måste jag ta ut 2022 för att kunna maxa mina möjligheter att ta ut utdelning med 20 procent i skatt från mitt fåmansföretag år 2023?

Svar från juristen: Enligt förenklingsregeln är gränsbeloppet 195 250 kronor för utdelningen för samtliga aktier i bolaget för utdelningar som görs år 2023. Om du i stället vill räkna enligt huvudregeln och kunna räkna på löneunderlaget i bolaget måste du eller närstående ha tagit ut en viss minsta lön. Har du flera fåmansföretag får du bara använda förenklingsregeln i ett av dem.

Vem får beräkna gränsbelopp?

Delägare i ett fåmansföretag kan själva välja mellan att göra uttag från det egna företaget i form av lön eller utdelning. Här följer de särskilda skatteregler som gäller för utdelning från fåmansföretag.

Vid utdelning på kvalificerade andelar i fåmansföretag gäller speciella regler (de så kallade 3:12-reglerna) som i vissa fall innebär att utdelning som överstiger så kallad normalutdelning ska beskattas i inkomstslaget tjänst. Det är inga socialavgifter på tjänstebeskattad utdelning.

När är utdelning skattefri?

Företaget får 960 kr i utdelning [8210] på sina aktier (anläggningstillgång). Pengarna sätts in direkt på företagets bankkonto [1930].

Utdelning på kapitalplaceringsaktier eller lageraktier som företaget äger är skattepliktig. Däremot är utdelning på aktier och andelar i onoterade bolag (näringsbetingade andelar), t ex dotterbolagsaktier, skattefri.

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023 Förenklingsregeln?

Det här är det regelverk som styr hur investeringar i fåmansbolag ska beskattas och däribland hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget eller för kapitalvinst vid försäljning av bolaget. Tidigare fanns bestämmelserna i tredje paragrafen, 12 momentet i lagen om statlig inkomstskatt, vilket gav namnet 3:12-reglerna. Även om bestämmelserna numera finns i inkomstskattelagen har namnet dröjt sig kvar.

Måste man betala skatt på utdelningar?

Om du är en egenföretagare som driver ett aktiebolag kan du välja att antingen ta ut din lön direkt från bolaget, eller få pengar i form av utdelningar.

Skattesatsen varierar mellan 20 och 60% när det kommer till utdelning. För noterade aktier, det vill säga aktier som är listade på börsen, är skattesatsen i regel ungefär 30%. För onoterade aktier som också är okvalificerade, det vill säga om aktieägaren inte arbetar aktivt i företaget ligger den på 25%. När det gäller kvalificerade aktier beror skattesatsen helt på gränsbeloppet.

Vid lönutdrag måste du först av allt betala arbetsgivaravgiften som ligger på 31,42%, och sedan den vanliga inkomstavgiften. Detta kanske låter värre, men då måste du också ha i åtanke alla de förmåner som ingår i till exempel arbetsgivaravgiften, bland annat sjukförsäkring och pension. Utdelning påverkar inte på något sätt pensionsförmånerna. Ett bra sätt att maximera din lön samtidigt som du maximerar dina pensionsförmåner kan vara att ta ut precis tillräckligt mycket lön så att du precis håller dig under gränsen, samtidigt som du maximerar pensionspoängen du får, samtidigt som du hamnar under gränsen för den statliga skatten.

Som tidigare sagt så är skattesatsen för aktier som är noterade med liten variation 30%, och den för aktier som ej är noterade, samt okvalificerade 25%. Utdelningen i ett aktiebolag är inte på något sätt avdragningsbar och bolaget måste därmed skatta både för utdelningen och privatvinsten. Således blir det en dubbeldeklarering som måste göras, alltså både för privatpersoner och för själva företaget. Den skatt som måste betalas på kapitalet är 20%, och själva utdelningen på 30%.

Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2024?

Nästan alla aktiebolag är ägarledda, dvs de drivs av samma personer som äger dem. Skattereglerna är annorlunda för dessa bolag jämfört med börsnoterade bolag.

Nästan alla aktiebolag är ägarledda, dvs de drivs av samma personer som äger dem. Skattereglerna är annorlunda för dessa bolag jämfört med börsnoterade bolag.

När du som företagare får information om dessa skatteregler så används ofta uttryck som dessa:

  • Fåab: Fåmansaktiebolag, dvs aktiebolag ägda av en eller ett fåtal personer
  • 3:12-regler: Skattereglerna för utdelning från och försäljning av aktier i fåab
    • Uttrycket kommer från att reglerna tidigare fanns i 3 § 12 momentet lagen om statlig inkomstskatt, men är inte relevant längre eftersom lagen om statlig inkomstskatt och många andra lagar ersattes av inkomstskattelagen redan år 2000
  • Gränsbelopp: Gränsbeloppet är ditt utrymme för att ta emot utdelning eller sälja aktier i bolaget med vinst till 20 % skatt
    • Över gränsbeloppet blir det högre skatt
    • Om du inte använder gränsbeloppet ett år, helt eller delvis, så får du spara det till kommande år utan tidsgräns
  • Basbelopp: Reglerna innehåller flera gränser som beräknas utifrån det årliga inkomstbasbeloppet, som du kan läsa mer om här:
    • Basbelopp för 2023 – Förklaringar och exempel
  • Statslåneräntan: Reglerna innehåller även gränser som beräknas utifrån den årliga statslåneräntan, som du kan läsa mer om här:
    • Statslåneräntan 2023 och dina skatter (artikel 26 november 2022)

Hur räknar man ut Utdelningsutrymme?

K10-blanketten är alla företagares välsignelse. Dock är det många som missar att ta ut tillräckligt med lön från sitt bolag för att maximera utdelningsutrymmet i sitt företag. För att underlätta min och andras beräkningar i framtiden så tog jag därför fram den här lilla enkla räknesnurran. Syftet är att du ska använda den här kalkylatorn i slutet av året för att se till så att du tar ut tillräckligt med lön. Men du skulle såklart också kunna använda den i deklarationstider för att se om du kan använda Huvud- eller Förenklingsregeln.

Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

Att kunna ta ut vinst ur sitt aktiebolag är det som är lockar många när de väljer att starta just aktiebolag. Men när får man ta ut utdelning egentligen och hur mycket? Vi reder ut!

Att ta ut utdelning i stället för lön kan lätt ses som rena skatterabatten. Utdelningen beskattas som kapital med 20 procent skatt, medan du måste betala sociala avgifter på lönen och dessutom betala skatt till såväl hemkommun som kanske statskassan. Det gör att en del företagare väljer att hålla nere sin egen lön för att ta så mycket utdelning som möjligt i stället.

Är utdelning skattepliktig?

Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift på den ränta som du fått under inkomståret. Räntan på bankkonto och liknande tillgodoräknas den 31 december. Räntan anses disponibel denna dag och ska därför tas upp i den deklaration som du lämnar året därpå. Skattesatsen är 30 procent.