:

När tas tv licensen bort?

Innehållsförteckning:

 1. När tas tv licensen bort?
 2. Finns Radiotjänst kvar?
 3. Vad kostade Radiotjänst?
 4. Hur mycket är TV licensen på?
 5. Hur mycket betalar man till Radiotjänst?
 6. Vem ligger bakom Sveriges Radio?
 7. Måste man betala public service-avgift?
 8. Hur får jag tillbaka tv-kanaler?
 9. Vill inte betala TV licens?
 10. Vilka kanaler ingår i Radiotjänst?
 11. Är Sveriges Radio en pålitlig källa?
 12. Hur mycket pengar får Sveriges Radio?
 13. Är Sveriges Radio statligt ägt?
 14. Vem granskar public service?
 15. Kan jag titta på tv utan abonnemang?

När tas tv licensen bort?

Alla som är begränsat skattskyldiga i Sverige omfattas av SINK. Räknas du inte som stadigvarande eller har väsentlig anknytning till Sverige ses du som begränsat skattskyldig och har därmed rätt att bli beskattad enligt SINK.

All lön och ersättning beskattas med en rak skattesats om 25%. Inga avdrag är tillåtna och du behöver inte lämna någon inkomstdeklaration i Sverige. SINK-skatten gäller även på för- och efterskottsbetalningar som ges till en person som är begränsat skattskyldig i Sverige vid betalningstidpunkten, men som är/var obegränsat skattskyldig under sin vistelse i Sverige. Det kan vara bra att tänka på vad gäller exempelvis en sign-on bonus som ges till en person innan arbetet påbörjas i Sverige men som är hänförlig till arbetet här. SINK skatten går även att kombinera med expertskatt vad gäller för- och efterskottsbetalningar om ersättningen är hänförlig till en period då personen omfattas av expertskatt.

SINK innebär att all lön och ersättning beskattas med en rak skattesats om 25%.

Finns Radiotjänst kvar?

”Det fanns bland kavaljererna en, vilken jag ofta har nämnt som en stor musiker. Han var en högväxt, grovlemmad man med stort huvud och yvigt, svart hår. Han var säkert inte stort mer än fyrtio år vid denna tiden, men […]

Redan år 1930 sände Radiotjänst landets första radioföljetong. Till följd av radioteaterns höga produktionskostnader fattade den dåvarande chefen för radion, Gustaf Reuterswärd, beslutet att styra verksamheten på en något mer lättsmält och mindre kostsam kurs. Resultatet skulle bli den svenska […]

Vad kostade Radiotjänst?

Totalt rör det sig om ungefär tre miljoner hushåll runt om i landet och sammanlagt är det upp emot en miljard kronor som Radiotjänst kommer att ge tillbaka i januari, skriver Hem & Hyra. 

Hur mycket är TV licensen på?

Tv-licensen har av politikerna bedömts vara omodern, särskilt när fler överger tablålagd tv. Ändringarna i tv- och radiolagen träder i kraft 1 januari 2019.

Avgiften ska betalas med en procent av inkomsten med ett tak.

Hur mycket betalar man till Radiotjänst?

27 januari 2016 kl 13:05 Uppdaterad 9 februari 2016 kl 09:29

Tips & Råd Har du tv i lägenheten men struntar i att betala licensen? Då kan du få besök av någon av landets 70 tv-pejlare. Tittar du bara på tv via datorn kan du lugnt be dem att gå.

Vem ligger bakom Sveriges Radio?

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

We use cookies from other companies in order to show you ads off of our Products, and provide features like maps, payment services and video.

Måste man betala public service-avgift?

När finansminister Elisabeth Svantesson presenterade reformen tog hon en person med 25 000 kronor i pension per månad som exempel. Hon eller han får betala 3 400 kronor mindre i skatt nästa år, sa ministern.

Men av den skattesänkningen beror större delen på att skatteskalorna är knutna till prisbasbeloppet (som speglar inflationen), något som gör att skatten skulle ha sänkts även utan att politikerna griper in (se tabellen).

Hur får jag tillbaka tv-kanaler?

Som tidigare nämnts finns det flertalet situationer som kan göra att du behöver ställa in TV-kanalerna på nytt. Till de tre främsta hör däremot följande:

 • Ifall apparaten är helt ny och installeras för första gången
 • Om du upptäcker att en eller flera kanaler har försvunnit
 • Ifall du byter till en annan leverantör eller ändrar signaltyp

Vill inte betala TV licens?

Hem och familj

Måste alla betala tv-licens? Hur mycket ska jag betala? Vi svarar på några av de vanligaste frågorna om public service-avgiften.

Vilka kanaler ingår i Radiotjänst?

Ett utmärkt underhållningspaket med det absolut bästa inom film, serier, sport och nyheter både via ett 50-tal kanaler och flera bra play- och streamingtjänster. Givetvis ingår även de fria TV-kanalerna i alla Allentes TV-paket.

 • SVT1
 • SVT2
 • SVT24
 • TV4 – till viss del reklamfinansierat
 • Kunskapskanalen (SVT)
 • SVT Barn

Som du ser är det egentligen bara SVT:s utbud plus TV4 (som till viss del finansieras via reklam) som ingår i de fria kanalerna. På många platser i landet finns det även lokala TV-kanaler som är gratis.

Är Sveriges Radio en pålitlig källa?

The company – which was founded as AB Radiotjänst ("Radio Service Ltd") by a consortium of newspaper companies, the TT news agency, and radio manufacturing interests on 21 March 1924 – made its first broadcast on 1 January 1925: a relay of High Mass from St James's Church in Stockholm. It was officially renamed Sveriges Radio in 1957.

Sveriges Radio was originally responsible for all broadcasting in Sweden, both radio and television, and hosted the 1975 Eurovision Song Contest. A reorganization in 1979 saw it become the parent company of four subsidiaries:

 • Sveriges Riksradio [sv] (RR), Swedish National Radio;
 • Sveriges Lokalradio [sv] (LRAB), Swedish Local Radio;
 • Sveriges Utbildningsradio (UR), Swedish Educational Broadcasting; and
 • Sveriges Television (SVT), Swedish Television.

Four radio channels are available nationwide on FM, DAB and via the internet.[1][2]

 • P1: news, culture, debate, readings, documentaries, etc. Almost no music is played, except in the daily summertime programme Sommar, in which guest presenters introduce their own choice of music.
 • P2: classical music, folk, jazz and world music; the channel also carries some minority-language programming.
 • P3: popular music and comedy targeted at a younger audience.
 • P4: popular music, entertainment and sport, chiefly targeted at an older audience; the network is made up of 26 local stations, each of which carries a mix of local and national programming.

Hur mycket pengar får Sveriges Radio?

Public service-avgiftens storlek beslutas för varje inkomstår. För inkomståret 2023 är public service-avgiften maximalt 1 300 kronor per person och år. Du som har en beskattningsbar förvärvsinkomst som är lägre än 130 025 kronor per år betalar i stället 1 procent av inkomsten. Beskattningsbar förvärvsinkomst är din inkomst av tjänst eller näringsverksamhet efter avdrag. Som beskattningsbar förvärvsinkomst räknas till exempel lön, pension och sjukersättning men inte inkomst av kapital.

Du får inga inbetalningskort och behöver alltså inte göra någon inbetalning, utan avgiften dras direkt med skatten. Avgiften bestäms utifrån inkomstbasbeloppet, som ändras varje år.

För inkomståret 2022 var public service-avgiften maximalt 1 327 kronor per person och år.

Är Sveriges Radio statligt ägt?

Sveriges Radio har i uppdrag att sända radio i allmänhetens tjänst. Programverksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.Alla som sänder radio och tv lyder under radio- och tv-lagen.

Vem granskar public service?

Det har länge funnits stort riksdagsstöd bakom idén om att public service ska ha ett brett programutbud. Men Moderaterna och Kristdemokraterna har i dag bytt fot och förespråkar att uppdraget ska bantas. Skattemedel ska inte bekosta sport och underhållning, utan fokus bör ligga på den dyra, samhällsviktiga information som privat media inte vill eller kan erbjuda, menar de.

På Moderaternas partistämma i fjol motionerade Stockholmsmoderaterna för att helt avskaffa public service, men fick inte med sig resten av partiet. I stället tillsattes en arbetsgrupp som ska mejsla fram partiets nya mediepolitik till år 2021.

Det bör anslås ”avsevärt mindre” skattemedel till public service och kraven på opartiskhet och saklighet ska öka, med tuffare sanktioner vid överträdelser, lyder uppdraget. 

När public service-skatten klubbades i riksdagen 2018 stod samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna bakom beslutet. SD motiverade sin nejröst med att den nya finansieringsformen inte föregåtts av reformer för att stärka opartiskheten.

Public service måste vara opartiskt och sakligt – det är ett krav i sändningstillståndet. Men opartiskheten ifrågasätts allt oftare. Både av politiker och av ”alternativmedia”, som numera utgör en större del av medielandskapet än tidigare och som har kritik av traditionella medier och public service som ett av sina huvudbudskap.

På partiets landsdagar 2017 lade Sverigedemokraterna i Sollentuna fram en motion som slog fast att SR och SVT är partiska och snedvrider samhällsdebatten, samt att denna obalans inte går att rätta till med politiska medel. Därför bör public service-bolagen skrotas, ansåg Sollentunapolitikerna.

I februari i år fick många svenska publicister skrämselhicka. Då begärde Sverigedemokraterna att riksdagens kulturutskott skulle kalla till sig cheferna för SVT och SR för att diskutera två inslag som partiet ansåg brista i opartiskhet och saklighet.

Missnöjda lyssnare och tittare kan anmäla program till Granskningsnämnden, som prövar saken. Men att riksdagsledamöter skulle dryfta enskilda publiceringar var någonting helt nytt och väckte farhågor om politisk styrning.

Begäran avslogs i utskottet och fick kritik av samtliga övriga riksdagspartier. En som reagerade starkt då var SVT:s vd Hanna Stjärne.

I Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex har Sverige halkat ner till plats fyra från en tredjeplats 2019. Anledningen stavas nättrakasserier mot journalister, bland annat från kinesiska staten.

I Europa som helhet är trenden också negativ. Mellan 2013 och 2020 har pressfriheten bara ökat i fyra EU-länder, medan den minskat i 23.

Oberoende public service-medier är ett lackmustest på pressfriheten i ett land. Och pressfriheten hänger ihop med graden av demokrati, säger Pavol Szalai, som är ansvarig för EU och Balkan på Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris.

Kan jag titta på tv utan abonnemang?

Vi ska på denna sida fördjupa oss lite mera i hur du får in dina olika tv-kanaler samt vilka tekniker som passar just dig bäst.

Det finns fyra olika sätt att ta in tv-kanaler till ditt hushåll, det är via: - Marksänd TV (Antenn) - Satellit (Parabol) - Kabel-TV "Hål i väggen" - IPTV (Fiber)