:

Hur beskattas försäljning av avstyckad tomt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas försäljning av avstyckad tomt?
  2. Hur mycket skatt vid försäljning av tomt?
  3. Hur säljer man en tomt privat?
  4. Hur värderar man en tomt?
  5. Vem betalar avstyckning av tomt?
  6. Vad är skatten på obebyggd tomt?
  7. Hur deklarera försäljning av tomt?
  8. Vad är rimligt att betala för mark?
  9. Kan man köpa en tomt som inte är avstyckad?
  10. Kan en avstyckning nekas?
  11. Är det fastighetsskatt på tomt?
  12. Hur undviker man vinstskatt?
  13. Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?
  14. Vad kostar det att få sin tomt uppmätt?
  15. Hur mycket kostar 1 hektar mark?

Hur beskattas försäljning av avstyckad tomt?

Hej!

Jag köpte 8500kvm tomtmark för 800000kr år 2018. Tog lån på huset och köpte den privat. Fick den billigt då kommun inte var klar med översiktsplan osv.

Hur mycket skatt vid försäljning av tomt?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Hur säljer man en tomt privat?

Sitter du på en tomt som du inte längre behöver, eller vill ha? Har du bestämt dig för att sälja tomten, men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga? Vi har satt samman en enkel guide, för att göra det lättare för dig att komma igång.

Om tomten du planerar att sälja är vildvuxen, kan det finnas en poäng med att röja den innan den läggs ut till försäljning. Ibland kan det räcka med att klippa gräs och buskar, men i vissa fall kan det behövas större insatser, så som att fälla träd eller forsla bort stenblock. Det kan vara svårt att säga i förväg hur pass mycket arbete som faktiskt lönar sig och har en positiv effekt på det slutgiltiga försäljningspriset. Rådgör gärna med en mäklare som kan området, och som vet vad köparna brukar efterfråga.

Hur värderar man en tomt?

Hur säljer man en tomt?

En tomt kan säljas via en mäklare eller på egen hand. Efter en värdering följer marknadsföring, visningar, budgivning och kontraktsskrivning mellan säljaren och köparen. Vid avstyckning finns en del regler som man måste förhålla sig till.

Vem betalar avstyckning av tomt?

Avstyckning av en tomt innebär att man avskiljer en del av marken från en fastighet – stamfastigheten – och att denna så kallade styckningslott bildar en ny fastighet med en ny fastighetsbeteckning. Avstyckningen görs av Lantmäteriet genom en lantmäteriförrättning. 

Om du planerar stycka av en tomt för att sedan bygga på den bör du först kontrollera att det finns ett giltigt bygglov, eller förhandsbesked om bygglov. Om detta inte finns behöver du ansöka om förhandsbesked om bygglov hos Byggnadsnämnden. En sådan ansökan kräver ingen färdig husritning, det räcker att du markerar på en karta var du planerar att bygga. 

Byggnadsnämnden kontrollerar sedan att tomten är lämplig för bebyggelse och att rätt personer har informerats och inte motsätter sig dina planer.  

Ska du stycka av en bit av din egen mark för att bygga på den gäller samma sak. Innan du kontaktar Lantmäteriet för avstyckning behöver du ansöka om förhandsbesked om bygglov. Är området detaljplanerat är det inte alltid nödvändigt med ett förhandsbesked. Hör därför med byggnämnden i din kommun vad som gäller för dig.  

Vad är skatten på obebyggd tomt?

Den 1 januari 2008 ersattes den statliga fastighetsskatten för bostäder av en kommunal fastighetsavgift. Många har svårt att skilja mellan fastighetsskatt och fastighetsavgift, och begreppen blandas ofta ihop. Mattias Larsson, VD på Bjurfors i Skåne, förklarar skillnaden:  

– Vi vet att det finns en förvirring kring fastighetsavgift och fastighetsskatt, men regelverket är tydligt. Kommunal fastighetsavgift betalas för fastighet med bostäder och statlig fastighetsskatt betalas för fastighet som inte är bostäder, förklarar Mattias Larsson.

Hur deklarera försäljning av tomt?

Vinstskatt kallas även för kapitalvinstskatt eller reavinstskatt - och är en skatt du måste betala om du säljer din bostad med vinst. (Om du har sålt med förlust - går vi igenom det lite längre ned i artikeln.) Skatten ligger idag på 22 procent av vinsten - och du ska deklarera och betala skatten till Skatteverket. Vilka avdrag du får göra beror på om du sålt en bostadsrätt eller en fastighet.

Ordet reavinst - eller realisationsvinst - är ett äldre uttryck för kapitalvinst.

Försäljningen ska deklareras året efter du skrivit kontrakt. Vinstskatten ska betalas in samma år som du deklarerar. För att undvika kostnadsränta kan du göra en egen inbetalning, ävenkallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto. Oavsett om du har gjort en vinst eller förlust måste du ta upp försäljningen i din inkomstdeklaration.

Tänk på: Du deklarerar din fastighetsförsäljning samma inkomstår som du och köparen skrev under köpekontraktet. Dagen för tillträde till bostaden spelar ingen roll. (Inkomstår är kalenderåret före året då deklarationen lämnas in).

Eventuell vinst vid en försäljning ska tas upp i inkomstdeklarationen tillsammans med övriga inkomster. Du behöver dock inte skatta på hela vinsten om du har sålt en privatbostad utan endast 22/30 tas upp till beskattning. Så här fungerar det:

Om vi säger att du köper en lägenhet för 2 miljoner kronor - och säljer den för 3 miljoner kronor och du inte har några andra avdrag. Då har du alltså gjort en vinst på 1 miljon kronor.

Vad är rimligt att betala för mark?

År 2020 var det genomsnittliga priset för åkermark 105 900 kronor per hektar och för betesmark 40 100 kronor. Priserna har ökat över tid, jämfört med 2010 har priserna för en hektar åkermark respektive en hektar betesmark ökat med 114 % respektive 123 %.

Priserna varierar mycket i Sverige. I produktionsområde Övre Norrland finns de lägsta genomsnittliga priserna, 18 900 kronor per hektar åkermark och 7 400 kronor per hektar betesmark. De högsta genomsnittliga priserna år 2020 finns i produktionsområde Götalands södra slättbygder med 279 700 kronor per hektar åkermark respektive 124 600 kronor per hektar betesmark. Utvecklingen över tid är olika i olika produktionsområden. Det genomsnittliga priset på åkermark har ökat mellan 73 % och 148 % beroende på produktionsområde sedan 2010 medan det genomsnittliga priset på betesmark har ökat mellan 108 % och 151 %.

Priser på åker- och betesmark har årligen tagits fram av Jordbruksverket sedan år 1995. Dessa priser är en specialbearbetning av den prisstatistik Statistiska centralbyrån (SCB) årligen tar fram på fastigheter.

Syftet är att redovisa hur priset på åker- och betesmark förändras över tid. Priserna baseras på de försäljningar som genomförts under respektive år och markerna som säljs kan vara olika exklusiva. Detta medför att man ska tolka varje års genomsnittspris med försiktighet. Däremot kan man se trender både för riket och för regionala indelningar. Priserna är inte inflationsjusterade.

Beräkningarna för år 2020 baseras på alla sålda lantbruksfastigheter år 2020 där ansökan om lagfart genomförts. Detta medför att överlåtelser som till exempel resulterat i att den köpta fastigheten läggs samman med en annan fastighet som köparen äger (så kallad fastighetsreglering) inte ingår i beräkningarna.

Sedan EU-inträdet, år 1995, har det genomsnittliga priset för åker- och betesmark per hektar ökat vilket kan ses i figur A. År 2020 var det genomsnittliga priset på en hektar åkermark i Sverige knappt 9 gånger så högt som det var år 1995. En faktor som kan ha påverkat markpriserna, särskilt i skogsbygder, är 2005 års jordbruksreform. Reformen innebar i korthet att stödet till jordbruket förändrades från att vara kopplat till odlad areal av vissa grödor och viss djurhållning till att ges i förhållande till arealen, oavsett vilken gröda som odlas. Även andra faktorer skulle kunna påverka, till exempel den relativt låga räntenivån sedan 2008 och ytterligare ändringar av hur stöden är utformade.

Kan man köpa en tomt som inte är avstyckad?

Flera faktorer påverkar tomtens värdering, till exempel läget, arean, taxeringsvärdet och eventuella servitut och pantbrev. Även möjligheten att bygga på tomten, tillgången till el, vatten och fiber, allmänna kommunikationer, befintliga byggnader på tomten och avstyckningsmöjligheter styr tomtens värdering. Till och med årstiden kan påverka värderingen. Att köpa en sjötomt eller strandtomt är mer attraktivt inför sommarhalvåret medan en tomt i fjällen kan få en högre värdering inför vintersäsongen.

Kan en avstyckning nekas?

När en förändring önskas genomföras av en fastighet behöver en ansökan om lantmäteriförrättning ske till Lantmäteriet. Detta exempelvis om:

  • Två eller fler fastigheter ska slås samman till en
  • En fastighet önskas delas till flera (avstyckning)
  • Mark ska överföras mellan olika fastigheter

Lantmäteriförrättning sker alltså oavsett förändring medan avstyckning enbart är en av dessa åtgärder.  

Om en fastighet ägs av flera personer kan klyvning genomföras. Det innebär i korthet att ursprungliga fastigheten delas upp i lika många, och lika stora, delar som ägare. Därmed skapas nya fastigheter med enskilda ägare. Vid klyvning tillkommer inte några nya ägare. 

Ett exempel är om en fastighet ärvs och det finns flera efterlevande som ska dela på arvet. I stället för att sälja fastigheten, och dela på intäkten, delas i stället fastigheten upp via klyvning, se bild nedan.  

Är det fastighetsskatt på tomt?

Sedan den 1 januari 2008 är det kommunal fastighetsavgift som gäller för bostäder i stället för statlig fastighetsskatt. Alla bostäder i hyreshus, ägarlägenheter och småhus har en kommunal fastighetsavgift. Statlig fastighetsskatt är en skatt som ägare till skattepliktiga fastigheter som inte innehåller färdigbyggda bostäder ska betala.

Hur undviker man vinstskatt?

Bostad & Fastighet

Hej, Jag är delägare i en fastighet med totalt tre delägare. Jag är överens med övriga delägare (syskon) om att jag ska bli ensam ägare. Huset har ett mycket lågt uppskattat anskaffningsvärde, vilket innebär att nästan hela värdet ska beskattas med reavinstskatt. Taxeringsvärdet är 507 000 kr och värdet på fastigheten är 1.050.000 kr. Min fråga gäller om det går att skriva ett gåvobrev där övriga delägare ger fastigheten i gåva för att på så sätt skjuta upp reavinstskatten till den dagen jag säljer fastigheten? Jag skulle då betala varje delägare 350 tkr minus reavinstskatten. Risken är att gåvan inte skulle anses vara en gåva, men går det att göra på något sätt så att hela reavinstskatten skjuts på framtiden?  

Får man dra av Mäklararvodet på vinstskatten?

Hur du deklarerar mäklararvodet beror på om du sålde med vinst eller förlust. Vid vinst får du dra av mäklararvodet från det du skattar, och vid förlust får du istället tillbaka mer på skatten – spara dina kvitton och fakturor från försäljningen. Oftast ingår hjälp att deklarera detta i mäklararvodet. På förlusten får hon dra av 50 procent. 360 000 / 50 % = 180 000 kr. På 180 000 kr får hon skattereduktion. Upp till 100 000 kr får hon dra av 30 procent. 100 000 x 30 % = 30 000 kr. På resterande belopp som överstiger 100 000 kr får hon dra av 21 procent. 80 000 x 21 % = 16 800 kr. 30 000 + 16 800 = 46 800 kr i skattereduktion. Gör du en vinst på försäljningen får du dra av mäklararvodet från vinstskatten och om du gör en förlust får du istället tillbaka på skatten. Det är alltid viktigt att spara alla kvitton och fakturor från bostadsförsäljningen. I mäklararvodet ingår ofta hjälp med deklaration av bostadsförsäljningen. När du deklarerar din bostadsförsäljning så kan du ta med mäklararvodet. Hur det deklareras beror på om du sålde med vinst eller förlust, vid vinst får du dra av mäklararvodet från det du skattar och vid förlust får du tillbaka mer på skatten. Det viktiga är att du sparar dina fakturor och kvitton från försäljningen. Det är. Har du sålt din privatbostad med förlust, får du dra av 50 procent av förlusten. Att "dra av 50 procent av förlusten" innebär att du får en skattereduktion (kan minska skatten) från vinster och andra inkomster som härrör från kapital. Avdraget kan bara göras det år som förlusten skedde, vilket innebär att du inte kan spara. Som avdragsgilla försäljningskostnader räknas mäklararvode och annan försäljningsprovision, advokatkostnader, utgift för värdering av bostaden och andra kostnader som du haft för försäljningen. Vissa utgifter för homestaging räknas till försäljningskostnaderna. Det är denna summa du sedan betalar 30 procent i skatt för- vilket blir ungefär 220 000 kronor i slutändan. Så utifrån 1 miljon kronor i vinstbetalar du alltså 220 000 kronor i vinstskatt- det vill säga 22 procent. Uträkning av vinst eller förlust Det finns olika avdragsmöjligheter vid försäljning av bostadsrätter eller fastigheter. 21 févr. 2021 · Man skall dra av ett fiktivt mäklararvode eftersom den som köps ut ur bostaden slipper betala mäklarkostnaden som hade uppstått vid en vanlig försäljning. I våra tabeller kan ni se rimliga nivåer för mäklararvoden. Vid vinst får du dra av mäklararvodet från det du skattar, och vid förlust får du istället tillbaka mer på skatten – spara dina kvitton och fakturor från försäljningen. Vad kan man dra av på skatten? Deklaration 2022 – 18 skatteavdrag du inte vill missa Skatteavdrag vid lån. Att ha lån kostar pengar. Räntekompensation. ROT- och RUT- avdrag.

Vad kostar det att få sin tomt uppmätt?

Totalt arrangerades två möten under året där tomtgränserna diskuterades. Men Erik Nygren beskriver det som att han mest var med på mötena för att se att allt gick rätt till.

I maj kom ett brev på posten från Lantmäteriet med vad man kommit fram till. Där stod det också att alla inblandade skulle få betala en viss procent av kostnaden, Erik Nygren och hans fru skulle betala för totalt 3 procent av kostnaden, och han räknade därför med en faktura på några hundra kronor.

– Jag tänkte att de är väl uppe i att ha arbetat 20 timmar eller något, det är väl inget att bråka om. Från början trodde jag att det var beställaren som tar notan, vi var helt ovetande om att det skulle kosta oss några pengar, det har aldrig nämnts för oss innan texten kom i maj, säger han.

Hur mycket kostar 1 hektar mark?

År 2021 var det genomsnittliga priset för åkermark 121 800 kronor per hektar och för betesmark 45 300 kronor. Priserna har ökat över tid; jämfört med priserna för tio år sedan har priserna för en hektar åkermark respektive en hektar betesmark ökat med 98 % respektive 112 %.

Priserna varierar mycket i Sverige. I produktionsområde Övre Norrland finns de lägsta genomsnittliga priserna, 19 300 kronor per hektar åkermark och 5 800 kronor per hektar betesmark. De högsta genomsnittliga priserna år 2021 finns i produktionsområde Götalands södra slättbygder med 288 600 kronor per hektar åkermark respektive 143 500 kronor per hektar betesmark.

Priser på åker- och betesmark har årligen tagits fram av Jordbruksverket sedan år 1995. Dessa priser är en specialbearbetning av den prisstatistik Statistiska centralbyrån (SCB) årligen tar fram om fastigheter.

Syftet är att redovisa hur priset på åker- och betesmark förändras över tid. Priserna baseras på de försäljningar som genomförts under respektive år och markerna som säljs kan vara olika exklusiva. Detta medför att man ska tolka varje års genomsnittspris med försiktighet. Däremot kan man se trender både för riket och för regionala indelningar. Priserna är inte inflationsjusterade.

Beräkningarna för år 2021 baseras på alla sålda lantbruksfastigheter år 2021 där ansökan om lagfart genomförts. Detta medför att överlåtelser som till exempel resulterat i att den köpta fastigheten läggs samman med en annan fastighet som köparen äger (så kallad fastighetsreglering) inte ingår i beräkningarna.

Sedan EU-inträdet, år 1995, har det genomsnittliga priset för åker- och betesmark per hektar ökat vilket kan utläsas i figur A. År 2021 var det genomsnittliga priset på en hektar åkermark i Sverige nästan 10 gånger så högt som det var år 1995. En faktor som kan ha påverkat markpriserna, särskilt i skogsbygder, är 2005 års jordbruksreform. Reformen innebar i korthet att stödet till jordbruket förändrades från att vara kopplat till odlad areal av vissa grödor och viss djurhållning till att ges i förhållande till arealen, oavsett vilken gröda som odlas. Även andra faktorer skulle kunna påverka, till exempel den relativt låga räntenivån sedan 2008 och ytterligare ändringar av hur stöden är utformade.