:

Får man bidrag för elcykel 2022?

Innehållsförteckning:

 1. Får man bidrag för elcykel 2022?
 2. Kan man få bidrag när man köper elcykel?
 3. Hur får man tillbaka pengar elcykel?
 4. Hur mycket får en förmånscykel kosta?
 5. Vad är Cykelbidrag?
 6. Är elcykel avdragsgillt?
 7. Är det olagligt att köra elcykel full?
 8. Är det lönsamt med förmåns cykel?
 9. Vad är en elcykel värd efter 3 år?
 10. Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?
 11. Kan en elcykel stå ute på vintern?
 12. Hur lång livslängd har en elcykel?
 13. Hur många år håller ett batteri till elcykel?
 14. Hur ofta behöver man byta batteri på en elcykel?
 15. Kan man cykla med elcykel i regn?

Får man bidrag för elcykel 2022?

Elcykelpremien gäller som sagt retroaktiv från den 20 september 2017. Har du köpt din elcykel från det datumet har du 6 månader på dig från den 1 januari 2018 att skicka in kvittot. Det kan dock dröja en bit inpå våren innan du kan räkna med att få din elcykelpremie. Det är datumet för köpet som gäller alltså då du genomgått ett köp och fått din orderbekräftelse.

Har du handlat en elcykel innan den 20 september men inte betalt den förrän efter den 20 september så gäller tyvärr inte elcykelpremien.

Kan man få bidrag när man köper elcykel?

Upp till 10 000 kronor för en elcykel, elmotorcykel eller elmoped. Så mycket pengar har svenskarna kunnat ansöka om via den elfordonspremie som sjösattes i år. Totalt har fler än 50 000 bidrag redan betalats ut, och enligt Naturvårdsverkets statistik återstår endast 19 procent – 77 miljoner kronor – i den särskilda pott som regeringen avsatt för ändamålet. I juli utökades den dessutom med ytterligare 45 miljoner och började även att omfatta eldrivna utombordsmotorer.

Stort test: Här är de hetaste elcyklarna du kan köpa just nu

Hur får man tillbaka pengar elcykel?

Det är tyvärr inte möjligt att ansöka om något elcykelbidrag för år 2023.

Detta då bidraget inte längre är en del av den svenska regeringsbudgeten.

Hur mycket får en förmånscykel kosta?

Kostnaden varierar på ditt val av cykel och tillbehör samt din marginalskatt. Kostnaden kan även variera något på om du kommer använda cykeln i ditt arbete eller om din arbetsgivare vill hjälpa till med ett arbetsgivarbidrag. Det finns även ett par olika fördelaktiga servicepaket som påverkar priset men dessa är naturligtvis valfria.  Vilken cykel du än väljer, vilken marginalskatt du än har eller vilket servicepaket du än väljer så blir kostnaden enormt fördelaktig gentemot ett direktköp i butiken. För en noggrannare uträkning och pris kan du använda kalkylatorn nedanför. Priset för cykeln utgår från cykelns ordinariepris och kan ej utnyttjas med andra rabatter eller kampanjer.

Vad är Cykelbidrag?

Låt oss reda ut begreppen lite. När man pratar om förmånscyklar, cykelförmåner eller personalcyklar menar man oftast en cykel eller elcykel som arbetsgivaren äger eller leasar, men som medarbetaren också kan använda privat. En sådan förmån är skattepliktig för medarbetaren. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om hur förmånsvärdet beräknas.

Men som arbetsgivare kan du också välja att låta medarbetaren själv stå för kostnaden. Själva förmånen för medarbetaren blir då inte att få en cykel bekostad av arbetsgivaren, utan att få tillgång till en cykel till betydligt förmånligare villkor än om man själv skulle ha köpt cykeln som privatperson.

Vill du uppmuntra dina medarbetare till en friskare och mer klimatsmart vardag genom cykelförmåner, utan att öka administrationen för dig som arbetsgivare? Här nedan kan du läsa om tre smarta upplägg.

Är elcykel avdragsgillt?

Den anställde får upp till 25-50% lägre kostnad istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi erbjuder vanliga cyklar, lådcyklar, elcyklar och nu med helt nya regler och förmånsvärden för 2022 och framåt!

Vill ni veta mer hur det fungerar? Vänligen fyll i nedan formulär.

Är det olagligt att köra elcykel full?

Att köra rattfull är olagligt, det vet alla bilister. Men är det olagligt att cykla berusad? Vi reder ut begreppen och kan konstatera att alkohol och cykling är en farlig kombination, även om den inte alltid är olaglig.

”Vi ska dricka några öl så jag tar cykeln” brukar det heta och många tror att det är lagligt att cykla berusad. Men att vara ”styrstångsfull” kan bli lika olagligt som att vara rattfull, även om det inte är samma regler för cykel som bil. Dessutom kan du bli av med ditt bilkörkort om du cyklat onykter. Krångligt? Fortsätt att läsa så ska vi förklara allt.

Är det lönsamt med förmåns cykel?

SVT:s granskning visar att det löftet är omöjligt att göra. Det är nämligen inte förrän leasingperioden är över som man vet om man har gjort en bra affär. Anledningen är att marknadsvärdet på cykeln, värdet för en speciell cykel efter leasingperioden på 36 månader, inte kan räknas ut förrän just då.

Och även innan dess är det en hel del räkneövningar som gäller för den som vill om månadskostnaden blir något man vinner på under leasingperioden på 36 månader.

Anledningen är de lagar och Skatteregler som finns för leasing och förmånscykel.

Vad är en elcykel värd efter 3 år?

Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

Vid beräkning av förmånsvärdet för en elcykel bör även batteriet vara med i beräkningen av värdeminskningen. En årlig värdeminskning som motsvarar 20 procent av cykelns marknadsvärde inklusive batteri kan användas för elcyklar.

Kan en elcykel stå ute i regn utan batteri?

Du har säkert läst antingen något om watt timmar (Wh) eller ampere timmar (Ah eller mAh). Detta är egentligen bara två sätt att säga samma sak på, de anger alltså hur stort batteriet är det vill säga hur långt du kommer per laddning. Dessa två enheter har ett konstant förhållande till varandra, och det är i fallet med elcykel batterier bara två olika sätt att berätta samma sak.

Kan en elcykel stå ute på vintern?

Fastighetsskatten och fastighetsavgiften grundas på fastighets­taxeringen och är en viss procent av taxeringsvärdet för mark och byggnader. Vilken procentsats ­beror på vilket slags fastighet det är. För fastighetsavgiften gäller dessutom särskilda takbelopp (se mer om detta längre fram).

Inkomstskatten bestäms av hur en fastighet används medan fastig­hetsskatten respektive fastighetsavgiften bestäms av hur en fastighet taxeras.

Hur lång livslängd har en elcykel?

Hur långt du kan köra på din elcykel på en uppladdning beror på en följd olika faktorer. Förutom hur mycket du låter motorn göra jobbet, handlar det också om en massa andra förhållanden - såsom väderförhållanden, vindstyrka, backar och däckens lufttryck.

Hur många år håller ett batteri till elcykel?

I genomsnitt kan ett typiskt batteri för elektroniska cyklar överskrida 800 fulla laddningscykler. Ibland kan det gå upp till tusen laddningscykler beroende på vilken typ av batteri som används.

Nu måste vi förstå att laddning av batteriet från 30% - 100% inte är en "en full laddningscykel". Vi måste komma ihåg att vi bara kan räkna det som "en laddningscykel" om batteriet var på 0% - 100%.

Om vi tar hänsyn till vilken typ av batteri som används, batteriets ålder och hur ofta batteriet har laddats, kan vi i allmänhet säga att batterier på elcyklar kan hålla i 3-5 år.

Det är det mest tillförlitliga batteriet som används i elcyklar. Mer än 90% av batterierna för elcyklar på marknaden består av följande litium. Dessa batterier kan generera mer ström, håller längre och är lättare än andra batterier. På grund av detta är det också det dyraste av de tre.

– Genomsnittlig laddningscykel innan den behöver bytas ut: upp till 1000 laddningscykler

Hur ofta behöver man byta batteri på en elcykel?

Alla batterier tappar kapacitet över tid. Även om detta inte helt kan undvikas, kan du begränsa och förhindra hur mycket och hur snabbt det går. Eftersom det beror på flera faktorer, inklusive kvaliteten på battericellerna, hur ofta batteriet används och hur det underhålls.

Det finns god anledning att välja ett batteri med kvalitetsceller som passar din elcykel, men också dina behov. Kvalitetsceller från till exempel Samsung, LG, Velectro, Phylion och Panasonic har vanligtvis en kapacitetsförlust på 10-30% per år under normal användning. Billiga no-name, ofta kinesiska celler, kan ha en ännu större förlust. I vissa fall upp till 50%.

Kan man cykla med elcykel i regn?

Elcyklar behöver inte mycket mer underhåll än vanliga cyklar. Det viktigaste som du ska komma ihåg är att ta hand om cykelbatteriet på samma sätt som batteriet till din bärbara dator eller smartphone. Och serva alltid din elcykel hos en kvalificerad Trek-återförsäljare med mekaniker som vet hur man arbetar med elcykelns drivsystem.

Se videon med information om hur du förvarar, transporterar och rengör din elcykel från Trek.