:

Är julklappar avdragsgilla?

Innehållsförteckning:

  1. Är julklappar avdragsgilla?
  2. Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?
  3. Får man ge presentkort till anställda?
  4. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  5. Hur kontera julgåva till anställd?
  6. Måste man ge julgåva till alla anställda?
  7. Hur stor summa får man ge bort?
  8. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  9. Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?
  10. Hur bokför man julklappar till anställda?
  11. Är julfest avdragsgill?
  12. Får man bjuda anställda på julbord?
  13. Vad får företaget bjuda på?
  14. Får jag ge bort pengar till ett barn innan jag dör?
  15. När kollar Skatteverket Swish?

Är julklappar avdragsgilla?

Gåvor från arbetsgivare till anställda är normalt en skattepliktig förmån för den anställde, men det finns vissa gåvor från arbetsgivaren till anställda som kan vara icke skattepliktiga. Julgåvor av mindre värde är en sådan gåva.

Under 2022 är julgåvor till anställda skattefria om gåvans marknadsvärde inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Det krävs även att gåvan ges till alla anställda eller åtminstone en större grupp av anställda. Om gåvans marknadsvärde överstiger gränsvärdet 500 kronor ska den anställde förmånsbeskattas för gåvans fulla värde från första kronan – och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på hela värdet. Viktigt att tänka på är att med gåvans marknadsvärde menas värdet för den anställde. Om gåvan i handeln kostar mer än 500 kronor har gåvan ett för högt värde för att vara en skattefri gåva även om arbetsgivaren av någon anledning kunnat köpa in gåvan billigare. Kostnaden är då visserligen avdragsgill som en lönekostnad, men arbetsgivaren får inte göra avdrag för ingående moms på inköpet av gåvan.

Under 2020 och 2021 har det funnits möjlighet att ge en skattefri gåva till anställda med ett högre belopp, till följd av en tillfällig lagstiftning med anledning av pandemin. Den möjligheten finns inte kvar i år.

Hur mycket får man ge i julklapp till sina anställda?

En julgåva till anställda kan vara allt från ett lyxigt bäddset till ett paket med doftljus. Du kan också skänka gåvokort, som anställda kan använda för att själv välja ut en personlig gåva eller skänka pengar till välgörenhet. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men det får inte vara en gåva i rena pengar.

Detta gäller för julgåva från företag till anställda:

 Kostnaden för julgåvor till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Arbetsgivaren måste ge gåvan till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att reglerna om skattefrihet ska gälla. Även en företagare som är ensam anställd i sitt aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva. Du som har enskild firma kan ge dina anställda skattefria julgåvor men får inte avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv. Du som har enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Julgåvor till anställda är endast skattefria om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. I det värdet inräknas inte fraktkostnader eller administrativa kostnader. En gåva med högre värde blir skattepliktig från första kronan. För att julgåvan ska vara avdragsgill får den heller inte bestå av kontanter, check eller postväxel. Värdepapper och julgåva i form av presentkort, som inte kan bytas mot pengar, kan vara skattefria.

Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – varken som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.

Om du som företagare däremot för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.

Får man ge presentkort till anställda?

Det finns ett antal kriterier som du behöver uppfylla för att du ska kunna göra din julgåva skattefri. 

Det finns flera tillfällen då julgåvorna från företaget inte räknas som skattefria.

  • Pengar är inte en skattefri gåva
  • Kontanter är inte en skattefri gåva
  • En donation är inte en skattefri gåva

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Du som skänker minst 2 000 kronor under ett år till en eller flera ideella organisationer kan få avdrag på skatten. Det här gäller för skattereduktionen:

Klicka här för att läsa mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket  

Hur kontera julgåva till anställd?

En julgåva blir skattefri om marknadsvärdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Då ingår inte eventuella fraktkostnader. Skulle du vilja ge bort en julklapp som överstiger det beloppet, blir gåvan skattepliktig från första kronan och sociala avgifter tillkommer. Samma regler gäller för julgåvor till styrelseledamöter som till anställda.

Tänk på att kontanter, check eller postväxel som julgåva aldrig är skattefria. Däremot kan ett presentkort vara skattefritt som julgåva, om det inte går att byta mot kontanter. Du kan få skatteavdrag för julgåva till en kund med högst 180 kronor inklusive moms. Julgåvan måste då överräckas till kunden i samband med en affärsförhandling för att räknas som skattefri.

Du får lov att skänka enklare reklam- eller representationsgåvor till kunder, men de blir endast avdragsgilla om marknadsvärdet landar på cirka 200 kronor och ges till ett större antal kunder. Avdraget blir även här inte större än 180 kronor inklusive moms. En mer dyrbar gåva riskerar att bedömas som muta av Skatteverket.

Måste man ge julgåva till alla anställda?

Om en gåva till en anställd inte är skattepliktig för den anställde innebär det att du som arbetsgivare inte heller behöver betala arbetsgivaravgifter på gåvans värde. Men tänk på att gåvobeloppet inte får överstiga gränsbeloppet, som för en julgåva 2022 är 500 kronor inklusive moms. 

Om gränsbeloppet överstigs, oavsett med hur mycket, är gåvan inte längre skattefri för den anställde och arbetsgivaren behöver således betala arbetsgivaravgifter på hela beloppet. En skattefri gåva till en anställd är alltid avdragsgill så länge den är skattefri för den anställde, men om gränsbeloppet överstigs är det inte längre en avdragsgill kostnad, utan ses som lön. Med andra ord är det av yttersta vikt att hålla koll på vilka gränsbelopp som gäller för gåvor till anställda.

En julgåva 2022 är avdragsgill för ett företag och skattefri för den anställde om marknadsvärdet understiger 500 kronor inklusive moms. Övriga krav för att gåvan ska räknas som julgåva är att den ges till en större grupp av anställda. Julgåvor ges av företag till anställda i slutet av året, men det är upp till arbetsgivaren om det ska delas ut julgåvor eller inte.

Hur stor summa får man ge bort?

Historiskt har gåvoskatten varit en statlig skatt som applicerades i samband med att man får en gåva som överskrider ett visst värde. I Sverige har det alltid varit gåvotagaren som betalar för gåvoskatten när lagen gällde. Tidigare betalade gåvotagaren en gåvoskatt i de fall där de mottog en gåva vars värde översteg ett visst belopp. Värdet på gåvan gällde för alla slags gåvor såsom pengar, värdepapper, bilar, djur eller värdeföremål. Du var även skattskyldig i de fall där du inom en treårsperiod fått flera gåvor av samma gåvogivare och gåvornas sammanlagda värde överskred ett visst belopp. Dessutom behövde man som gåvotagare i de fallen lämna en gåvoskattedeklaration.

Under sista tiden som gåvo- och arvsskatten gällde uppgick intäkterna från dem till 6,5 miljarder kronor under 2004. Tillsammans utgjorde de ungefär 7 promille av de totala skatteintäkterna. Det vill säga, ur ett statsfinansiellt perspektiv var de inte så väsentliga. Gåvoskatten förekommer generellt oftast i de länder som även tillämpar arvsskatt. I Finland finns exempelvis gåvoskatten kvar. Normalt är gåvor skattefria även där upp till ett visst värde.

Gåvoskatten är idag avskaffad sedan 1 januari 2005 med retroaktiv effekt tillbaka till 17 december 2004. Gåvoskatten och arvsskatten avskaffades samtidigt i Sverige. Beslutet mottogs positivt av många då skatten ansågs dränera Sverige på investeringskapital. Investeringskapital som idag istället kan användas för att stimulera ekonomin. Denna syn återspeglades av en enhällig riksdag som avskaffade arv- och gåvoskatten 2005.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?

Tillbaka

Jag vill skänka bort en större summa pengar till mina fem barnbarn, men jag är osäker på hur mycket man måste betala i gåvoskatt?

Hur bokför man julklappar till anställda?

Gåvor till kunder är i praktiken enbart avdragsgilla om det är fråga om representationsgåvor eller reklamgåvor.

Julgåva är skattefritt om värdet inte överstiger 500 kr inkl moms. I värdet är ej kostnad för transport mm inräknat. Från första kronan över 500 kr så är gåvan skattepliktig.

Jubileumsgåva vilken kan ges till anställda då företaget firar jubileum, till exempel 25, 50, 75 eller 100 år. Beloppet får ej överstiga 1500 kr inkl moms.

Minnesgåva som kan ges i samband då en anställd uppnår en viss ålder, tex 50 år. Det kan också vara då person varit anställd i över 20 år. Dock så krävs det att personen varit anställd i företaget i 6 år vid tillfället. Slutligen räknas även gåva vid samband då anställd slutar sin tjänst. Gåvan är skattefri om det ej överstiger 15 000 kr och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.

Är julfest avdragsgill?

Julmåltider för anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är fråga om intern representation, t.ex. en personalfest. Arbetsgivaren får avdrag för kostnad för högst två personalfester per år. Avdrag medges för kostnad för måltid med 90 kronor exklusive moms per person. För kringkostnader, t.ex. musikunderhållning, medges avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag medges även för kostnader för pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som är med på festen.

Får man bjuda anställda på julbord?

  • Tidigare kunde man dra av julbord på företaget när det kommer till maten som serveras. Så är tyvärr inte fallet längre.
  • Julbordet räknas som en skattefri förmån för de anställda (om det inte blir för påkostad – vilket du kan läsa mer om nedan).
  • Momsfritt? Javisst! Du får lyfta moms för en kostnad på mat upp till 300 kronor per gäst. Så även om du inte kan dra av maten på företaget – så kan du åtminstone lyfta momsen.
  • Kostnader för exempelvis lokal och underhållning är avdragsgill – upp till 180 kronor + moms per person.
  • Vill ni natta över? Resor och hotellnatt på annan ort är avdragsgillt så länge det rör sig om en natt. Den anställde blir då heller inte förmånsbeskattad för detta.
  • Övriga kostnader kring festen blir bara avdragsgillt två gånger per år. Anordnar ni fler fester än så? Tänk då på att bara två stycken blir avdragsgilla gällande kringkostnaderna.
  • Är tidigare medarbetare bjudna, eller de anställdas familjer? Även utgifter för dessa blir avdragsgilla inom beloppsgränserna som nämnts.

Vad får företaget bjuda på?

Du kanske har stått där med företagskortet i högsta hugg och funderat på om företaget kan stå för notan eller om det ska ske ur privat ficka eller tänkt på om du kan bjuda dina anställda på en välförtjänt lyxmiddag? Låt oss på Fedelta reda ut begreppen!

Utgångspunkten från Skatteverket är att fri kost i normalfallet är en skattepliktig förmån. Denna kostförmån ska den anställde förmånsbeskattas för och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

Får jag ge bort pengar till ett barn innan jag dör?

För att veta vad lag­lot­ten är måste man veta vad arvslot­ten är.

Arvslott är det som en ar­vinge ärver om det inte finns tes­ta­men­te. Om den av­lid­ne har barn ska barnen dela lika på arvet och de får var sin arvslott.

Lag­lott är hälf­ten av arvslot­ten. Arvslot­ten är allt det en person skulle ha ärvt om den av­lid­ne inte hade skri­vit ett tes­ta­men­te. Endast bröstar­ving­ar har rätt till lag­lott.

Bröstar­ving­ar (barn och barn­barn) har alltid rätt till lag­lot­ten och lag­lot­ten kan inte tes­ta­men­te­ras bort. Det är därmed omöj­ligt att göra ett barn arvlös ef­tersom de alltid har rätt till åt­minsto­ne lag­lot­ten.

När kollar Skatteverket Swish?

Den explosionsartade ökningen av Swish-konton i Sverige har fått Skatteverket att reagera.

– Våra undersökningar har visat på ett ganska utbrett fusk, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.