:

Vad menas med vägtullar?

Innehållsförteckning:

 1. Vad menas med vägtullar?
 2. När är det vägtullar?
 3. Hur mycket betalar man för vägtullar?
 4. Hur betalar man vägtullar i Sverige?
 5. När betalas vägavgift?
 6. Hur vet man om man ska betala trängselskatt?
 7. Varför finns vägtullar?
 8. Vilka bilar behöver inte betala trängselskatt?
 9. Hur slipper man betala trängselskatt?
 10. Hur kan man undvika trängselskatt?
 11. Måste man betala vägavgift?
 12. Vilka ska betala vägavgift?
 13. Kan man slippa trängselskatt?
 14. När gäller inte trängselskatt?
 15. Vilka länder har vägtullar?

Vad menas med vägtullar?

Avgiften varierar med fordonstyp och den betalas vid på- eller avfart från vägsträckan. För en längre betalväg varierar avgiften med längden på sträckan. Normalt är det dyrbarare och nyare vägar som motorvägar och större broar som har vägtullar.

När är det vägtullar?

 • Från och med 1 januari 2020 har Transportstyrelsen gjort följande ändringar av trängselskatt i Stockholm innerstad och Essingeleden.
 • Nya tider: Ny tidsperiod 06.00-06.29 har blivit tillagd. Tidigare började trängselskatt först vid kl. 06.30 men nu börjar trängselskatt kl. 06.00. Inga tidsförändringar på övriga tider.
 • Nya belopp: Trängselskatten har blivit dyrare, upp till 33 % dyrare. Trängselskatten är som dyrast vid kl. 07.00-08.29 och 16.00-17.29. I Stockholm innerstad kostar det 45 kr och Essingeleden 40 kr per passering.
 • Trängselskatten anpassas efter säsong: Tidigare var det samma trängselskatt oavsett tid på året. Nu inför man lågsäsong och högsäsong. Högsäsong är 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid.
 • Trängselskatt även de fem första vardagarna i juli: Innan var juli månad fri från trängselskatt.
 • Trängselskatt gäller också vissa dagar före helgdag: dagen före långfredagen, dagen före Kristi himmelsfärdsdag, dagen före alla helgons dag, dagen före den 1 maj och dagen före nationaldagen (om de infaller på en vardag utom lördag).

Hur mycket betalar man för vägtullar?

Tullavgiften kan ibland betalas kontant, eller så registreras bilen automatiskt genom elektroniska transpondrar som finns i bilen. Hyrbilsbolagen har ofta redan dessa transpondrar installerade i sina bilar, och man betalar en deposition som man sedan får tillbaka. I vissa stater finns det även system som registrerar bilen via fotografering av registreringsskylten.

Varje gång bilen passerar en vägtull registreras transpondern och beroende på hyrbilsbolagets regler så betalar du antingen avgifterna när du lämnar tillbaka bilen eller så dras det från ditt kreditkort. Detta innebär att du aldrig behöver stanna bilen vid en vägtull för att betala. Det tillkommer oftast en avgift från hyrbilsbolagen på ett par dollar per dag, fråga ditt hyrbilsbolag vid upphämtning om du vill veta de exakta priserna.

 • Missa inte vår guide för att hyra bil i USA

Hur betalar man vägtullar i Sverige?

Trängselskatt: Sedan den 1 januari 2015 gäller trängselskatten i Stockholm och Göteborg även utländska fordon. Numera ska också utländska personbilar, lastbilar och bussar betala trängselskatt när de passerar någon av betalstationerna i Stockholm eller Göteborg. Mer information om trängselskatten finns på Transportstyrelsens webbplats.

På Transportstyrelsens webbplats finns också information om till exempel körkort, regler om vinterdäck, export av fordon samt allmänna trafik- och fordonsregler.

När betalas vägavgift?

Infrastrukturavgift är en avgift som tas ut för att finansiera bygget av en ny bro eller tunnel. Det innebär att den som använder bron eller tunneln är med och betalar för den. När infrastrukturen är färdigbetald tas avgiften bort. Broavgift kallas här den infrastrukturavgift som tas ut för färd över en bro.

Systemet med trängselskatt används i Stockholm och Göteborg. Syftet med trängselskatt är att minska trängseln, förbättra miljön och bidra till att finansiera infrastruktursatsningar.

Trängselskatt tas ut enligt lagen om trängselskatt. Lagen anger betalstationers placering, storlek på trängselskatt och när trängselskatt ska tas ut. Riksdagen beslutar om trängselskatt.

När du kör ditt fordon genom en betalstation tas en bild av fordonets registreringsskylt av ett automatiserat system. Bilden skickas till Transportstyrelsen där fordonet identifieras.

Hur vet man om man ska betala trängselskatt?

Se dina skattebeslut och preliminära dygnsbelopp i e-tjänsten för trängselskatt. E-tjänsten gäller trängselskatt för både Göteborg och Stockholm.

Varför finns vägtullar?

Den Iberiska halvön är ett av de mest populära resmålen för turister från hela världen och passar perfekt för en roadtrip resa i princip året runt med sitt milda klimat. De senaste årtiondena har Spanien och Portugal växt fram till att bli idealiska semesterorter både för kortare weekend-resor men även längre vistelser där du utforskar båda länder med hjälp av bil eller kollektiva medel. För att förbereda dig på semestern, så att du kan undvika obehagliga överraskningar när du befinner dig ute på vägarna, är det viktigt att i förväg veta om att vägtullar används i Spanien och Portugal och förstå hur de fungerar. Nedan hittar du lite användbar information om just vägtullar i dessa två länder.

Även om det finns många vägar utan vägtull i Spanien finns det även många som har de. På de som har vägtull finns det två betalningsalternativ:

Vilka bilar behöver inte betala trängselskatt?

Ansökan kan gälla din egen eller någon annans bil och ska vara undertecknad av den som har parkeringstillståndet. Om du som söker är under 18 år och båda föräldrarna är vårdnadshavare måste bägge föräldrarna skriva under din ansökan.

Tillsammans med ansökan ska du bifoga något som styrker att du har ett parkeringstillstånd, till exempel en kopia på fram- och baksida av tillståndet eller en kopia på kommunens beslut.

Hur slipper man betala trängselskatt?

Hur slipper man betala trängselskatt? Om du kör en bil som är undantagen från trängselskatt kan du slippa betala trängselskatt när du kör in i en stad med trängselskatt. Det finns ett antal olika fordon såsom diplomatbilar, ambulanser, brandbilar (egentligen all blåljuspersonal), militärfordon, bussar över 14 ton är undantagna från trängselskatt, även fordonsslag som traktor, släp och motorredskap är undantagna. Om du kör en bil som är undantagen från trängselskatt bör du kontrollera med din kommun för att få mer information om hur du kan bevisa detta och därmed slippa betala trängselskatt.

Trängselskatten tar ut för alla bilar, även miljöbilar. Så bara för att du kör en elbil är du inte undantagen trängselskatten! Även om det trängselskattens syfte är att bland att minska buller och avgaser i städernas stadskärna. Med bil syftas främst till personbilar, lastbilar och bussar.

Hur kan man undvika trängselskatt?

Sverige busigaste och olydigaste företag som varit en nagel i ögat på maktfullkomliga politiker sedan 2006. Här ser ni varför. Välkommen till den civila olydnadens högborg.

Måste man betala vägavgift?

I vilka länder ska man ha en vinjett i vindrutan? Om du är osäker kan du få svaret här..

Bilen är packad och du är redo att åka. Oavsett om resmålet är de franska Alperna, de norska fjällen eller något helt annat, så är den efterlängtade semestern du har sett fram emot på väg att börja. Men på vägen till gränsen blir du plötsligt tveksam: Behöver jag en vinjett för att köra på motorvägen i Österrike? Och hur är det med Tyskland? Kan man köra genom Danmark utan att betala motorvägsavgift?

Vilka ska betala vägavgift?

I vilka länder ska man ha en vinjett i vindrutan? Om du är osäker kan du få svaret här..

Bilen är packad och du är redo att åka. Oavsett om resmålet är de franska Alperna, de norska fjällen eller något helt annat, så är den efterlängtade semestern du har sett fram emot på väg att börja. Men på vägen till gränsen blir du plötsligt tveksam: Behöver jag en vinjett för att köra på motorvägen i Österrike? Och hur är det med Tyskland? Kan man köra genom Danmark utan att betala motorvägsavgift?

Kan man slippa trängselskatt?

Bara i år har Transportstyrelsen noterat över 15 000 passager med manipulerad registreringsskylt i Göteborg. Totalt under den tiden som trängelskatten funnits på Västkusten är den siffran uppe i omkring 70 000.

Det är – av naturliga skäl – vid de större vägarna som problemet är vanligast.

Allra flest fusk sker vid betalstationerna vid Ringömotet, tätt följt av den på Älvborgsbron och på E6/E20 Kungsbackaleden.

När gäller inte trängselskatt?

Glöm inte brukarkort när du kör en bil du inte står som ägare på.

Trängselskatten delas upp i högsäsong där högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor samt lågsäsong där högsta beloppet är 105 kronor. Högsäsongen gäller från 1 mars till dagen före midsommarafton och 15 augusti till 30 november. Lågsäsongen är övrig tid.

Vilka länder har vägtullar?

Bompengar tas ut i några städer och på många vägar, broar, tunnlar och landsvägsfärjor. I någon enstaka bomstation går det fortfarande att betala på plats. Men nästan alltid handlar det om elektronisk debitering.

Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger tar ut piggdekksgebyr, en särskild avgift om du kör med dubbdäck vintertid.

Läs mer om norska vägavgifter, dubbdäcksavgifterna och om hur du betalar. 

Läs om avgifterna på Öresundsbron www.oresundsbron.com Stora Bältbron www.storebaelt.dk och nya Kronprinsessan Marys bro fjordforbindelsen.dk över Roskildefjorden.

Den som har en betalbricka för Öresundsbron kan använda den också på Stora Bältbron och på några av färjelinjerna.

För att få köra i centrala Köpenhamn, Fredriksberg, Odense, Århus och Ålborg måste dieseldrivna lastbilar, bussar och lastbilsregistrerade husbilar över 3,5 t uppfylla minst Euro 5-kraven eller ha partikelfilter. Från 1 oktober 2023 kommer även dieseldrivna personbilar att påverkas av miljözon. Avläsning sker elektroniskt med ANPR-teknik. Registreringsskylt på fordon läses av med kamera och kontrolleras mot fordonsregister för aktuellt land. Uppfyller ditt fordon inte reglerna för miljözon kommer ett krav på 1700 Euro att skickas hem per post från danska Miljøstyrelsen. Läs mer om de danska miljözonerna här.

Ett sjuttiotal tyska städer har infört miljözoner Umweltzonen. De flesta ligger i Ruhrområdet eller i sydvästra Tyskland. I norr finns miljözoner i Berlin, Bremen och Hannover.

För att få köra i en Umweltzone ska en dekal sitta på vindrutan. Dekalen kallas Feinstaubplakette och visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. Dekalkravet gäller även utlandsregistrerade bilar.