:

Vad räknas som skattebrott?

Innehållsförteckning:

  1. Vad räknas som skattebrott?
  2. Kan man anmäla skattefusk anonymt?
  3. Vad är straffet på skattebrott?
  4. Vad krävs för grovt skattebrott?
  5. Hur tipsar man Skatteverket?
  6. Vad händer om man arbetar svart?
  7. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
  8. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?
  9. Vad händer om man ljuger i deklarationen?
  10. Vad är straffet för att jobba svart?
  11. Kan Skatteverket göra hembesök?
  12. Hur utreder Skatteverket folkbokföring?
  13. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  14. Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?
  15. Hur mycket pengar får man ge någon?

Vad räknas som skattebrott?

Bokföringsbrott kan begås avsiktligen eller av oaktsamhet genom att inte bokföra affärshändelser eller genom att inte bevara räkenskapsmaterial eller genom att lämna oriktig uppgift i bokföringen. Kontanta in- och ut-betalningar skall bokföras påföljande dag. Andra affärshändelser skall bokföras så snart det ske kan eller 50 dagar efter den månad då affärshändelsen inträffade. I vissa fall för små bolag 60 dagar. Bolag som anlitar redovisningskonsult har en månad på sig att samla ihop bokföringsmaterialet och redovisningskonsulten har därefter 50 dagar eventuellt 60 dagar att bokföra materialet.

Trolöshet mot huvudman. Brottet innebär främst att man på grund av företroendeställning fått i uppdrag att för någon annan sköta ekonomisk angelägenhet. För att kunna dömas krävs ett missbruk av förtroendeställningen och att det därigenom uppkommer skada. Företrädare för juridiska personer såsom aktiebolag, likvidatorer, revisorer och konkursförvaltare är exempel på personer i förtroendeställning.

Exempel på trolöshet mot huvudman är då en bankanställd beviljar lån utan säkerhet, då en anställd betalar privata inköp med arbetsgivarens kreditkort och då en företagsledning gör inköp som företaget inte har nytta av. Utredningen kan vara komplicerad och därför bör en misstänkt anlita en advokat i ett tidigt skede med erfarenhet av liknande misstankar och liknande mål.

Kan man anmäla skattefusk anonymt?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Ska hyresinkomster beskattas?Som utgångspunkt ska hyresinkomster beskattas (42 kap 30 § IL). Det finns dock en begränsning. Hyresinkomster som understiger 40 000 kr på ett år ska inte beskattas (42 kap 30 § andra stycket). Den del av hyresinkomsterna som dock överstiger 40 000 kr ska beskattas.

SkattebrottOm man är skyldig att deklarera och betala skatt för hyresinkomster men med avsikt underlåter att göra det, och därigenom ger upphov till fara för att skatt undandras det allmänna, kan man bli dömd för skattebrott (2 § skattebrottslagen). Den som inte deklarerar hyresintäkter som överstiger 40 000 kr per år kan alltså göra sig skyldig till skattebrott.

Vad är straffet på skattebrott?

Att inte betala skatter och avgifter är faktiskt inte något brott i sig. Detta påstående kan tyckas märkligt, men hänger ihop med den tekniska konstruktionen av skattebrotten. Något förenklat kan man säga att skattebrotten är redovisningsbrott, vilket innebär att det inte är de faktiska skatteinbetalningarna som är relevanta, utan redovisningen av de uppgifter som behövs som underlag till skatteberäkningen. Om man redovisat alla skatteunderlag korrekt till Skatteverket, men sedan inte betalar inte den fastslagna skatten så genererar detta alltså inte något åtal för skattebrott. Däremot kommer den uteblivna skatten medföra ett underskott på skattekontot som kan drivas in genom Kronofogdens försorg.

Det finns ett flertal olika brottsrubriceringar som innebär överträdelser av skattelagstiftning. Varje skattebrott har flera villkor som måste vara uppfyllda för att kunna tillämpas och alla villkor kan inte behandlas i detalj här. Generellt kan man säga att det gemensamma för brotten är att en person som haft en skyldighet att lämna in korrekta uppgifter till grund för skatteberäkningen har brustit i detta ansvar. De felaktiga uppgifterna, som lämnats på annat sätt än muntligen, har därigenom medfört en fara för att skatt undandras staten.

Vad krävs för grovt skattebrott?

Generellt om ekonomisk brottslighet (ekobrott)

Ekonomisk brottslighet eller ekobrott är brott av ekonomisk art inom ramen för ett företag eller annan näringsverksamhet. De två vanligaste typerna är bokföringsbrott och skattebrott. På senare år har också penningtvättsbrott blivit allt vanligare.  Ekonomiska brott upptäcks ofta av skatteverket, konkursförvaltare, revisorer eller aktörer som granskar ett företags bokföring och affärer. Ekonomisk brottslighet skiljer sig från övrig brottslighet på så vis att huvudfrågan vanligtvis inte är vem som har begått brottet, utan i stället om den misstänktes agerande faktiskt är att betrakta som brottsligt.

Hur tipsar man Skatteverket?

Med denna tipsblankett kan du berätta om misstänkt skattefusk som du observerat. Du kan sända in ditt tips anonymt utan att avsändaruppgifterna framgår.

Med den här blanketten kan du också berätta om misstänkt fusk som gäller bilbeskattningen. Markera i så fall kryssrutan Övrigt och skriv in din observation i tilläggsuppgifterna. Det är bra att i beskrivningen för ett tips som gäller bilbeskattningen ange fordonets märke, registernummer och hur observationen har gjorts.

Vad händer om man arbetar svart?

Du som jobbar svart

Om du ska anlita någon för arbete i ditt hem kan du använda Skatteverkets e-tjänst Hämta företagsinformation för att kontrollera företaget. Du kan bland annat få veta om det är godkänt för F-skatt, registrerat för moms och registrerat som arbetsgivare. Du kan ringa Kronofogden på telefon 0771-73 73 00 för att få veta om företaget har skulder.

Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

Tillbaka

Jag vill skänka bort en större summa pengar till mina fem barnbarn, men jag är osäker på hur mycket man måste betala i gåvoskatt?

Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Reglerna om efterbeskattning när en oriktig uppgift har lämnats innebär att Skatteverket även efter de ordinarie omprövningsfristerna (66 kap. 21 SFL och 66 kap. 22 §§ SFL) får ompröva ett beslut om skatt eller sådan avgift som avses i 2 kap. 2 § SFL och meddela ett beslut som är till nackel för den som beslutet gäller.

En förutsättning för ett sådant efterbeskattningsbeslut är att den uppgiftsskyldiga har lämnat en oriktig uppgift till ledning för den egna beskattningen och att ett tidigare beslut har blivit felaktigt eller inte fattats på grund av den oriktiga uppgiften (orsakssamband).

Skatteverket får även meddela ett efterbeskattningsbeslut om den uppgiftsskyldiga har lämnat en oriktig uppgift i ett mål om egen beskattning.

Ett efterbeskattningsbeslut ska avse ett beslut om skatt eller sådan avgift som avses i 2 kap. 2 § SFL (66 kap. 27 § SFL).

Det innebär att beslut om t.ex. inkomstskatt, mervärdesskatt och punktskatt kan omprövas genom efterbeskattning.

Vad gäller avgifter så görs det i lagtexten en direkt hänvisning till 2 kap. 2 § SFL, vilket innebär att det endast är avgifter enligt denna paragraf som kan efterbeskattas. Efterbeskattning kan därmed beslutas för avgifter som arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. socialavgiftslagen (2000:980), avgift enligt 1 § lagen (1994:1920) om allmän löneavgift och sådana avgifter vars storlek bestäms i ett beslut om slutlig skatt, enligt 56 kap. 6 § SFL (prop. 2010/11:165 s. 1108).

Vad händer om man ljuger i deklarationen?

CSN kontrollerar att de inkomstuppgifter du lämnat till CSN stämmer. Kontrollen gör vi två år efter året du tjänade pengarna. Vi gör kontrollen genom att jämföra de inkomstuppgifter du lämnat till CSN med de inkomstuppgifter som vi då fått från Skatteverket.

Om du haft studiemedel eller studiestartsstöd och det visar sig att du haft inkomster över fribeloppet som du inte meddelat oss, måste du visa hur inkomsten varit fördelad under året. Det behöver vi veta eftersom CSN tar hänsyn till din inkomst per kalenderhalvår, medan den uppgift vi får från Skatteverket är per år.

Vad är straffet för att jobba svart?

Lön för svart arbete betalas oftast kontant. Lön eller del av lön som betalas ut till löntagaren anmäls inte till Skatteförvaltningen och arbetsgivaren betalar inte socialförsäkringsavgifter för löntagaren, som till exempel premierna för arbetspensions-, arbetslöshets- och olycksfallsförsäkringarna. I dessa fall följs ofta inte heller andra regler i arbetslivet eller det allmänt bindande kollektivavtalet för branschen. Parterna i ett anställningsförhållande kommer ofta själva överens om att arbetet ska göras svart.

I samband med svartarbete kan också konstlade upplägg förekomma där en arbetstagares anställning maskeras som yrkesverksamhet. I dylika fall är avsikten att undvika arbetsgivarförpliktelserna. Företagets ansvariga kan också lyfta medel till sig själv på ett lagstridigt sätt som ersättning för utfört arbete för att kringgå skyldigheter kopplade till lönebetalningar. Den nya plattforsekonomin som baserar sig på digitala plattformar förändrar arbetets former och anställningsförhållanden, samtidigt som ansvaret för skatter och lagstadgade avgifter blir otydligare.

Användningen av svart arbetskraft är ett internationellt fenomen med aktörer både inom landet och utomlands. I takt med att den utländska arbetskraften ökar i Finland, så ökar också risken för att arbetstagare utnyttjas. I de allvarligaste fallen kan ockerliknande diskriminering i arbetslivet, tvångsarbete och människohandel associeras till svart arbetskraft då arbete utförs under förhållanden som inte är lagliga.

Utländsk arbetskraft har under den senaste tiden särskilt kommit från de baltiska länderna, men även allt fler från Ukraina och andra länder i före detta Sovjetunionen. Många företagare inom städ- och restaurangbransch har utländsk bakgrund och de sysselsätter personer från sitt eget hemland. De anställda är ofta inte språkkunniga och känner inte till lagstiftningen eller sina rättigheter. Det kan råda ett samförstånd mellan arbetsgivaren och arbetstagarna att löne- och arbetsvillkoren bestäms utifrån praxis i ursprungslandet trots finsk lagstiftning.

Anlitandet av svart arbetskraft är ofta av professionell karaktär, exempelvis så värvas svartarbetare professionellt i utlandet. Även organiserad brottslighet och korruption kan vara inblandat.

Kan Skatteverket göra hembesök?

För fastigheter betalas antingen statlig fastighetsskatt eller kommunal fastighetsavgift. I vissa fall kan bägge dessa behöva betalas. Denna situation uppstår exempelvis om en hyresfastighet både har bostäder och lokaler för andra ändamål. För privatpersoner sker det däremot ytterst sällan. 

Det är den juridiska person som står som ägare på fastigheten den första januari som kommer att behöva betala fastighetsskatt eller fastighetsavgift uträknat på taxeringsvärdet föregående år.  Vid flera ägare kommer summan att fördelas på dessa utifrån deras ägarandel. 

Hur utreder Skatteverket folkbokföring?

Majoriteten av de som bor i Sverige är folkbokförda på rätt adress och har korrekta uppgifter om identitet och familjerelationer i folkbokföringsregistret. De allra flesta har inga skäl till att vilja ha fel uppgifter i registret.

I vårt arbete med att upprätthålla kvaliteten i folkbokföringsregistret ligger fokus på att kontrollera handlingar och uppgifter vid registreringen. Därutöver gör Skatteverket även kontroller för att upptäcka, utreda och rätta till fel.

Ibland får vi signaler från andra aktörer, exempelvis myndigheter, att det kan finnas felaktiga uppgifter i registret. Skatteverket har möjlighet att göra folkbokföringskontroller utifrån vår egen och andras information.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Result 1 of 1 in this book for Hur mycket svarta pengar får man tjäna?Clear search

You have either reached a page that is unavailable for viewing or reached your viewing limit for this book.

Hur mycket kan du tjäna utan att betala skatt?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Hur mycket pengar får man ge någon?

Du kan skattefritt ge gåvor vars sammanlagda värde understiger 5 000 euro till samma person med tre års mellanrum.

Exempel: Föräldrarna ger pengar i gåva till sitt barn. Båda föräldrarna ger en egen gåva på 4 999 euro 1.1.2021. Båda kan nästa gång ge en gåva på 4 999 euro skattefritt till samma barn 1.1.2024.

När det är fråga om en skattefri gåva behöver gåvotagaren inte lämna in en gåvoskattedeklaration om Skatteförvaltningen inte begär det särskilt.