:

Vilka avdrag kan man göra på solceller?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka avdrag kan man göra på solceller?
  2. Får man skatteavdrag för solceller?
  3. Hur stort är skatteavdraget för solceller?
  4. Hur får man skattereduktion för solceller?
  5. Vad gäller för solceller 2023?
  6. Hur deklarerar man solceller?
  7. Måste man betala skatt på solpaneler?
  8. Måste man betala skatt för solceller?
  9. Hur mycket skattereduktion kan man få?
  10. Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?
  11. Måste man betala nätavgift om man har solceller?
  12. Måste man betala skatt på egenproducerad el?
  13. Vilka avgifter betalar man när man har solceller?
  14. Får man sälja egenproducerad el?
  15. Vad är skillnaden mellan skattereduktion och avdrag?

Vilka avdrag kan man göra på solceller?

Att solcellsbidraget inte längre går att ansöka om behöver inte vara dåliga nyheter! Som vi nämnde ovan så ersattes investeringsstödet med grönt avdrag och därför har du fortfarande möjligheten att installera solceller på ditt tak för en lägre kostnad.

Förutom skattereduktion för solceller så berättar vi om vilka avdrag som gäller om du blir en mikroproducent av elektricitet. Du kommer se att med rätt skatteavdrag kan du både spara och tjäna tusentals kronor!

För själva installationen av solceller ges ett avdrag på högst *15 procent - vilket dras av, av installatören, för arbete och material. Maxbeloppet som du totalt kan nyttja ligger på 50 000 kr per år. Är ni två som äger huset tillsammans kan ni båda få avdrag, alltså ett skatteavdrag på MAX 100 000 kr per år!

*OBS! Det egentliga värdet blir exakt 19,40% då resekostnader och projektering inte är avdragsgilla kostnader.

Så här erhålls avdragssatsen på 19,40%:Skatteverket räknar med att 3% av totalkostnaden utgörs av resekostnader och projektering. Alltså dras 0,03 x 20 = 0,60% från det totala stödet på 20%, det vill säga: 20%-0,60% vilket resulterar i att det gröna avdraget totalt hamnar på 19,40%.

Får man skatteavdrag för solceller?

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

Nu blir det ännu förmånligare att investera i solceller. 1 januari 2023 ändras reglerna för Grön Teknik som är bidragsystemet för solceller, laddboxar/elbilsladdare och batterier. Förslaget syftar till att stimulera utbyggnaden av specifikt solceller och förslaget kommer från regeringen. Läs mer HÄR. Läs regeringens proposition HÄR.

  • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 
  • Vad innebär en höjning av Grön Teknik från 15 till 20% för mig? För solceller ökar bidraget från 15 till 20% på solcellsanläggningen. Det betyder att man för en typisk villainstallation kan spara upp till ca 10 000kr ytterligare på att investera i en solcellsanläggning under 2023 jämfört med föregående års bidragsnivå, som var på 15%. 

Hur stort är skatteavdraget för solceller?

Det nya gröna avdraget som börjar gälla från och med den 1 januari år 2023 kan användas vid köp av följande grön teknik:

Hur får man skattereduktion för solceller?

För att förstå skattereduktionen behöver vi först förstå vad elpriset består av. Elpriset består av följande fyra delar:

  • Spotpriset: Det faktiska priset för elen du köper in. Anges i öre per kWh och varierar beroende på tillgång och efterfrågan.
  • Överföringsavgift: En kostnad som nätägare tar ut för överföring av elen du köper in. Kostnaden varierar mellan olika nätägare och var i landet du bor, men mellan 15 och 25 öre per kWh är ett vanligt pris.

För att få skattereduktionen måste du klassas som mikroproducent av Skatteverket. Mikroproducent är du om du uppfyller följande två kriterier:

  • Din anläggning har samma anslutningspunkt och huvudsäkring som bostaden. Med andra ord, elen matas in och ut via samma anslutningspunkt.

Vad gäller för solceller 2023?

Vid köp av solceller kan du ansöka om olika statliga bidrag och stöd för att spara på totalkostnaden av din anläggning. 2021 kom ett nytt bidrag på 15 % som ska underlätta för investeringen av grön teknik. Det är i verkligheten inte ett bidrag utan ett avdrag, som minskar på anläggningens slutliga pris – och dras direkt på fakturan.

Vill du använda bidraget på grön teknik för att installera solceller eller för att skaffa dig en prisbild av en solcellslösning? Beställ offerter redan idag. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att komma igång.

  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 15000 kr per år

Hur deklarerar man solceller?

Som solcellsägare (med en huvudsäkring på som mest 100 A) har man rätt till skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el. Man får bara skattereduktion för såld el som motsvarar mängden el som köps in. Dvs om man producerar mer solel än vad man gör av med på ett år blir den el som överskrider årsförbrukningen värd 60 öre mindre per kWh.

I praktiken får man skattereduktionen först efterföljande år i samband med deklarationen. Den står i regel förtryckt på deklarationsblanketten.

Måste man betala skatt på solpaneler?

Intäkter från din solcellsanläggning beskattas som kapitalinkomst av produkt från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du får ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år som dras av från de totala inkomsterna för varje fastighet Till exempel inkomster av uthyrning och försäljning av produkter från privatbostaden, den el som dina solceller producerar och du säljer vidare. Avdraget får göras av var och en som äger privatbostaden och som haft inkomster av uthyrning eller försäljning. Det totala avdraget per fastighet är 40 000 kronor och får fördelas mellan ägarna. Läs mer hos Skatteverket.

Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 80 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms.  

Om försäljningen överstiger 80 000 kronor per år är du dock skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket.

Måste man betala skatt för solceller?

Har du någon gång reflekterat över hur stor del av din elräkning som utgörs av annat än den faktiska elkostnaden? I runda slängar består 50 % av din räkning av olika skatter och avgifter. Den största posten är energiskatten, som är en skatt på elen du förbrukar.

De senaste 10 åren har energiskatten ökat med cirka 38 % och ligger sedan den 1:a januari 2023 på 39,2 öre per kWh (exkl. moms). Frustrerande nog måste du även betala moms på skatten… skatt på skatten alltså… Vilket gör att energiskatten kostar dig totalt 49 öre per kWh under 2023.   

Så hur blir det då med solceller på taket? Måste jag betala skatt på elen jag producerar själv?

Inkomsten för den el du inte själv använder, utan säljer till ditt elbolag, räknas som kapitalinkomst av bostad. Samma gäller ersättningen för nätnytta som elnätsföretaget betalar till dig (p.g.a. minskade energiförluster då elen produceras lokalt).

En bostad får lov att dra in upp till 40 000 kronor per år utan att du behöver skatta för den inkomsten (ett s.k. schablonavdrag). Om din solcellsanläggning planeras utifrån hur mycket el du själv förbrukar, och inte för att du ska sälja så mycket el som möjligt, är det osannolikt att du som villaägare kommer sälja el för mer än 40 000 på ett år.

Obs! Hyr du ut barnens gamla rum till studenter för att dryga ut pensionen, eller hyr ut hela huset när du ska på semester? Om ja kan det hända att din totala inkomst från bostaden blir mer än 40 000. I så fall behöver du skatta för det överstigande beloppet.

Hur mycket skattereduktion kan man få?

Räkna ut rot- och rutavdrag Länk till annan webbplats.

Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år. Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja den maximala skattereduktionen är omöjligt att säga. Det beror på att det är ett antal olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den "nödvändiga" inkomsten.

Hur mycket ökar Husvärdet med solceller?

Ett pålitligt larm- och passersystem är kärnan i säker fastighet. Och för att vara trygg behöver du varken offra öppenhet eller tillgänglighet.

– Med ett integrerat och skalbart system kan du enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet. Det skapar trygghet för alla, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Måste man betala nätavgift om man har solceller?

I ellagen (1997:857) finns det flera viktiga regler för dig som har en solcellsanläggning och producerar el.

När du matar in din överskottsel till elnätet minskar elnätsföretagets kostnad för att överföra el. Det beror till exempel på att förlusterna i nätet minskar och det kan vara möjligt att utnyttja kapaciteten på ett mer effektivt sätt när elen produceras närmare användaren. Ersättningen för nätnyttan beror delvis på elpriset eftersom nätägaren, utan den producerade elen, skulle vara tvungna att handla in el för att balansera förlusterna i nätet. 

Måste man betala skatt på egenproducerad el?

Intäkter från din solcellsanläggning beskattas som kapitalinkomst av produkt från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du får ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år som dras av från de totala inkomsterna för varje fastighet Till exempel inkomster av uthyrning och försäljning av produkter från privatbostaden, den el som dina solceller producerar och du säljer vidare. Avdraget får göras av var och en som äger privatbostaden och som haft inkomster av uthyrning eller försäljning. Det totala avdraget per fastighet är 40 000 kronor och får fördelas mellan ägarna. Läs mer hos Skatteverket.

Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 80 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms.  

Om försäljningen överstiger 80 000 kronor per år är du dock skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket.

Vilka avgifter betalar man när man har solceller?

När solcellerna producerar mer el än vad som för tillfället används i byggnaden så matas elen in på elnätet och kan säljas. Tänk på att när du säljer solel så är företaget på sätt och vis din kund eftersom du som privatperson är säljare.

El som matas in på elnätet kan säljas till något av de elhandelsföretag som köper el från mikroproducenter. 

Får man sälja egenproducerad el?

Att skaffa solpaneler handlar inte bara om att producera förnybar el till dig själv. Det handlar också om att producera grön el till andra. Som en bonus får du betalt för den el du säljer tillbaka. Här går vi igenom hur du går från konsument till producent av el och alla delar som ingår.

Vad är skillnaden mellan skattereduktion och avdrag?

Intäkter från din solcellsanläggning beskattas som kapitalinkomst av produkt från en privatbostad. I många fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du får ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år som dras av från de totala inkomsterna för varje fastighet Till exempel inkomster av uthyrning och försäljning av produkter från privatbostaden, den el som dina solceller producerar och du säljer vidare. Avdraget får göras av var och en som äger privatbostaden och som haft inkomster av uthyrning eller försäljning. Det totala avdraget per fastighet är 40 000 kronor och får fördelas mellan ägarna. Läs mer hos Skatteverket.

Om din försäljning av el och andra varor och tjänster uppgår till högst 80 000 per år under två år behöver du inte deklarera och betala moms. Du ska inte heller registrera dig för moms.  

Om försäljningen överstiger 80 000 kronor per år är du dock skyldig att registrera dig för att betala mervärdesskatt på 25 % på den sålda elen. Den här skyldigheten bedöms separat även om verksamheten inte utgör en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket.