:

Får man använda skattekontot som sparkonto?

Innehållsförteckning:

  1. Får man använda skattekontot som sparkonto?
  2. Hur mycket pengar kan man ha på sitt skattekonto?
  3. Får man ha pengar på skattekontot?
  4. Hur länge får man ha pengar på skattekontot?
  5. Kan man sätta in pengar på skattekontot i förväg?
  6. Hur mycket ränta på skattekontot?
  7. Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?
  8. Är det ränta på skattekontot?
  9. När drar Skatteverket pengar från skattekontot?
  10. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  11. Hur fungerar ett skattekonto?
  12. När ska pengar finnas på skattekontot?
  13. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  14. Kan Skatteverket se transaktioner?
  15. Vad är straffet för att jobba svart?

Får man använda skattekontot som sparkonto?

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent, och den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent. Intäktsräntan på belopp som är innestående på skattekontot höjdes från 1,6875 procent till 2,25 procent.

Basräntan på skattekontot som fastställs av Skatteverket är 5 procent från och med 1 augusti 2023. Den beräknas till 125 procent av den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar under tiden från och med den 16 i en månad till och med den 15 i månaden efter. Räntorna kan därför komma att ändras ytterligare under året. Basräntan är alltid lägst 1,25 procent.

Från den 1 augusti 2023 är intäktsräntan 2,25 procent. När basräntan är högre än 1,25 procent blir intäktsräntan 45 procent av basräntan.

Hur mycket pengar kan man ha på sitt skattekonto?

Privata Affärer skriver att intäktsräntan på skattekontot höjdes till 1,6875% den 1 februari. Men eftersom intäktsräntan på skattekontot är skattefri innebär det att den egentligen motsvarar 2,41% på ett vanligt bankkonto, där du får betala 30% i skatt på räntan.

Jag antar att man kan göra större insättningar till sitt skattekonto och därmed spara där t.ex. till sin buffer istället för hos sin bank? Pengarna är väl minst lika säkre där som hos banker med insättningsgaranti?

Får man ha pengar på skattekontot?

Som arbeidsgiver skal du foreta forskuddstrekk etter gjeldende tabell eller satser ved hver lønnsutbetaling. Forskuddstrekket skal du sette inn på skattetrekkskontoen den første hverdagen etter lønnsutbetalingen. Dersom saldoen på skattetrekkskontoen er så høy at den til enhver tid dekker det løpende trekkansvaret, er det ikke nødvendig med løpende overføringer til kontoen.

Som arbeidsgiver er du ansvarlig for at forskuddstrekket blir trukket og innbetalt, og selskapet kan gjøres økonomisk ansvarlig dersom trekket ikke blir gjort.

Alle arbeidsgivere skal ha skattetrekkskonto i norsk bank eller i en norsk avdeling av en utenlandsk bank.

Hur länge får man ha pengar på skattekontot?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Kan man sätta in pengar på skattekontot i förväg?

Visste du att...

Alla som ska betala någon form av skatt eller avgift till Skatteverket har ett skattekonto. Men hur fungerar det egentligen och vad är bra att känna till?

Hur mycket ränta på skattekontot?

Vi får återigen höjda räntor på skattekontot därför att den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldsväxlar har ökat, sex månader efter förra höjningen 1 februari 2023.

  • Räntan på kvarskatt och anstånd höjs från 1 augusti (SKV, pressmeddelande 26 juli 2023)

Kostnadsräntorna höjs med 1,25 procentenheter. Intäktsräntan höjs med 0,5625 procentenheter. Från den 1 augusti 2023 gäller följande räntenivåer.

Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?

Om kontoutdraget som du får i samband med slutskattebeskedet visar att du har ett överskott på skattekontot, betalas pengarna i regel ut automatiskt.

Om du har anmält ett bankkonto för återbetalning (mottagarkonto), sätts pengarna in där. Insättning på konto är det snabbaste och tryggaste sättet att få tillbaka pengarna. Ditt mottagarkonto framgår av kontoutdraget.

Är det ränta på skattekontot?

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …

För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …

När drar Skatteverket pengar från skattekontot?

Avstämning av ett skattekonto innebär att Skatteverket jämför inbetalda och andra tillgodoförda belopp med belopp som debiterats, räknar och påför ränta på skattekontot samt räknar ut ett saldo.

Skatteverket ska stämma av ett skattekonto varje månad om något annat belopp än ränta har registrerats på skattekontot (61 kap. 7 § SFL). Månadsavstämningen görs oftast första lördagen i en månad.

Om kontoinnehavaren begär en utbetalning från skattekontot sker automatiskt en avstämning av skattekontot. Denna avstämning kontrollerar endast att det finns ett utbetalningsbart överskott. En kontoavstämning som görs vid annan tidpunkt än vid månadsavstämningen räknar och påför inte ränta.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga handlar om en överföring från utlandet. Överföringen i sig utlöser ingen skattskyldighet, däremot har din bank en skyldighet att lämna en kontrolluppgift till Skatteverket om att pengar har förts in. Kontrolluppgiftsskyldigheten möjliggör för Skatteverket att kontrollera om de införda pengarna borde ha beskattats i mottagarlandet. Om Skatteverket begär in underlag kommer de nog specificera vad de vill ha in. Det är nog möjligt att begära avräkning för den utländska skatten i din svenska inkomstdeklaration.

Hur fungerar ett skattekonto?

Ett skattekonto är ett konto som du får tilldelat av Skatteverket när du börjar betala skatt i Sverige. Detta innebär med andra ord att alla som betalar skatt måste ha ett skattekonto. Ett skattekonto innehåller alla dina skatteuppgifter som du har.  

Detta kan exempelvis vara dina skatteinbetalningar, den preliminära skatt som du ska betala in enligt kontrolluppgifterna och sedan även din slutgiltiga skatt som är den summa du kommer behöva betala in. Skattekontot stäms av varje månad och om det har bokförts någonting annat än ränta eller inbetalning skapas ett kontoutdrag som du kan ta del av. 

Alla dina händelser som sker redovisas på detta konto så att du som privatperson har full koll på dina inbetalningar och vad som förväntas att du ska behöva betala in för skatt till staten. På ett skattekonto så finns det ingen avräkningsordning för enskilda delar. Detta innebär att du inte kan se eller avgöra att en inbetalning är avsedd för en specifik avgift eller skatt.  

När ska pengar finnas på skattekontot?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år, exempelvis för att du studerar, behöver du inte betala skatt. En 500-lapp för att passa grannens hund är alltså inte svartjobb om du inte gör det regelbundet.

Om du anlitar en privatperson för mindre än 1 000 kronor på ett år, behöver du inte heller göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgift eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket. 

Troligen inte. Det dras visserligen ingen skatt på din lön, men ofta behåller arbetsgivaren pengarna själv. Om du jobbar svart missar du också många trygghetssystem. Du kan inte sjukskriva dig om du blir sjuk och får inte a-kassa. Pensionen blir också lägre och det blir svårare att låna pengar eller hyra lägenhet. 

Kan Skatteverket se transaktioner?

Du får en betalningsuppmaning om underskottet på företagets skattekonto är 2 000 kronor eller mer när Skatteverket gör en avstämning. Du får ett betalningskrav om underskottet är 10 000 kronor eller mer. Om företaget fått ett betalningskrav och fortfarande har ett underskott på 10 000 kronor eller mer vid nästa avstämning, överlämnas skulden till Kronofogden. Betalningsuppmaningar och krav skickas ut efter första helgen i varje månad.

Vad är straffet för att jobba svart?

Tjänar du under 20 431 kronor på ett år, exempelvis för att du studerar, behöver du inte betala skatt. En 500-lapp för att passa grannens hund är alltså inte svartjobb om du inte gör det regelbundet.

Om du anlitar en privatperson för mindre än 1 000 kronor på ett år, behöver du inte heller göra något skatteavdrag, betala arbetsgivaravgift eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket. 

Troligen inte. Det dras visserligen ingen skatt på din lön, men ofta behåller arbetsgivaren pengarna själv. Om du jobbar svart missar du också många trygghetssystem. Du kan inte sjukskriva dig om du blir sjuk och får inte a-kassa. Pensionen blir också lägre och det blir svårare att låna pengar eller hyra lägenhet.