:

Hur redovisar jag momsredovisning?

Innehållsförteckning:

  1. Hur redovisar jag momsredovisning?
  2. Hur långt tillbaka i tiden kan man rätta moms?
  3. Hur går momsredovisning till?
  4. Hur bokför jag en Momsfordran?
  5. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?
  6. Vad händer om man inte redovisar moms i tid?
  7. När måste man redovisa moms varje månad?
  8. När behöver man inte redovisa moms?
  9. Vad ska jag redovisa i periodisk sammanställning?
  10. Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?
  11. I vilken period ska momsen redovisas?
  12. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  13. Hur ofta gör Skatteverket kontroller?
  14. Vad händer om man lämnar in momsdeklaration för sent?
  15. Hur bokför man kvitto utan moms?

Hur redovisar jag momsredovisning?

Du som inte har möjlighet att använda tjänsten kan i stället skicka in momsdeklarationen på blankett som du får hemskickad. Det är samma blankett som tidigare.

Från och med april 2019 får du inte längre något svarskuvert tillsammans med din momsdeklarationsblankett. Det beror på att de flesta företagare som får deklarationsblanketten väljer att deklarera digitalt, och därmed får kuvertet i onödan.

Förändringen innebär att du förutom frimärke nu även behöver köpa kuvert själv om du vill posta din momsdeklaration till oss i stället för att lämna den digitalt. Du som lämnar momsdeklarationen digitalt kan välja att inte få någon momsdeklaration hemskickad.

Hur långt tillbaka i tiden kan man rätta moms?

Prenumerera

Hej, Såg just att jag bokförde fel för fem år sedan när jag precis startat min enskilda firma. Jag bokförde aldrig "eget uttag" utan trodde att det bara var att ta pengar från företagskontot när jag behövde dem utan att bokföra det eftersom pengarna var "mina". Jag vill nu rätta till detta och undrar hur jag gör. Min bank sparar bara transaktionshistorik tre år bakåt i tiden så jag kan inte kolla när uttagen gjordes eller hur många de var. Jag tjänade 11 000 på mitt företag det året och vad jag minns tog jag löpande ut alltsammans allteftersom, så det lär ha varit 0 kr på mitt företagskonto i slutet av räkenskapsåret. Ska jag bokföra det som ett eget uttag på 11 000 (debet eget uttag kredit företagskonto) den 31 december då eller hur gör jag?

Hur går momsredovisning till?

Moms (mervärdeskatt) är en konsumtionsskatt på din försäljning och dina inköp som du som har ett momspliktigt företag måste redovisa till Skatteverket. I de flesta fall är momsen 25 procent, men det finns också momssatser på 12 respektive 6 procent, samt varor och tjänster som är momsfria. Momssatsen styrs alltså av vilken typ av vara eller tjänst du säljer eller köper. Momsen ska alltid finnas angiven på kvittot eller fakturan, i både kronor och procent. Läs vår guide om skatter och moms om du vill lära dig mer till exempel momssatser, olika typer av moms, och vad som gäller om du till exempel säljer varor eller tjänster till utlandet.

Enkelt förklarat är utgående moms skatt på din försäljning och ingående moms är skatt på dina inköp. Detta redovisar du till Skatteverket via en momsdeklaration. Mellanskillnaden mellan utgående och ingående moms avgör om du ska betala eller få tillbaka momspengar. Om den utgående momsen för den aktuella perioden är större än den ingående momsen, ska du betala till Skatteverket, och vice versa.

Hur bokför jag en Momsfordran?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Om du bor i Sverige är du skyldig att deklarera alla dina inkomster i Sverige oavsett varifrån de kommer och var de tjänats in. Har man missat att deklarera dessa inkomster kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera individen samt ta ut straffavgift, så kallat skattetillägg. Genom att lämna in självrättelse kan du undvika skattetillägg.

Vi lever i ett mer och mer internationellt samhälle. Det är därmed fler och fler som har inkomster från utlandet. Det kan röra sig om inkomster man har tjänat in under vistelse utomlands eller om ärvda pengar/investeringar eller om investeringar man gjort utomlands. Så länge som en person är skattemässigt bosatt i Sverige är den personen skyldig att redovisa alla sina inkomster i sin inkomstdeklaration oavsett varifrån inkomsten kommer. Har man inte redovisat skattepliktiga inkomster och Skatteverket av någon anledning börjar efterforska eller fråga om dessa inkomster, kan Skatteverket upptaxera vederbörande samt ta ut skattetillägg på upp till 40 procent av den skatt som man borde ha betalat, det vill säga man får då betala både den skatt man skulle ha betalat plus 40 procent i en ytterligare avgift. Skatteverket kan till exempel börja efterfråga information på grund av att pengar har försts in i Sverige eller genom information som lämnats från utländska banker eller myndigheter. Trycket hårdnar på banker och länder för att lämna ut information till skattemyndigheter för att dessa ska kunna säkerställa att lagar och regler om beskattning efterföljs. Har man inte lämnat uppgift alls om inkomsten eller om man angett fel information i deklarationen kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera (under 2015 kan Skatteverket gå tillbaka till 2009 och upptaxera). Rör det högre belopp kan det dessutom bli frågan om grovt skattebrott och då kan Skatteverket gå tillbaka 10 år, det vill säga till 2004 och lämna frågan till Åklagarmyndigheten.

Vad händer om man inte redovisar moms i tid?

Tidtabellen beror på hur lång skatteperioden för ditt företag är: en månad, ett kvartal eller ett år. Om betalnings- och deklarationsdagen infaller på en lördag eller helgdag flyttas den till följande vardag.

När måste man redovisa moms varje månad?

Har du ett en beräknad omsättning på högst 1 miljoner kronor, rekommenderar Skatteverket att du redovisar din moms en gång per beskattningsår. Du får även redovisa kvartalsvis eller månadsvis, om du hellre skulle vilja det. Årsmoms används i allmänhet av små- eller mikroföretag som har en låg omsättning varje månad.

Fördelen med att redovisa moms en gång per år är självklart att du slipper lämna in en momsredovisning så ofta. Nackdelen är att det kan vara svårt att hålla reda på vad som hände i början av året. Det blir lite knepigare att komma ihåg vad som hände i början av momsperioden helt enkelt.

Att redovisa moms årsvis innebär också att momsinbetalningen sker endast en gång per år. Det är ju skönt, då slipper du tänka på det så ofta. Men kom ihåg – du behöver ha koll på att du har tillräckligt med kapital på kontot i slutet av redovisningsperioden för att betala in momsen.

Om du har en beräknad omsättning mellan 1-40 miljoner kronor rekommenderar Skatteverket att du redovisa moms kvartalsvis. Du får även välja att redovisa månadsvis, men du får inte redovisa årsvis när din beräknade omsättning överstiger 1 miljon kronor.

När du redovisar moms kvartalsvis går du alltid enligt kvartalen jan-mars, april-juni, juli-september och oktober-december, oavsett om du har ett brutet räkenskapsår eller inte.

Att ha kvartalsmoms och brutet räkenskapsår kan ibland vara lite krångligt, speciellt om bokslutsdatumet (sista dagen på ditt räkenskapsår) är i mitten av ett kvartal. Du behöver då föra in momsen som en ingående balans i nästkommande räkenskapsår. Av den anledningen tycker i varjefall vi på supporten att det är enklare att ha månadsmoms, även fast du får redovisa endast per kvartal.

När behöver man inte redovisa moms?

Moms, eller mervärdesskatt, är en statlig skatt på varor och tjänster. Alla företagare behöver deklarera och betala moms.

Ingående moms baseras på allt du köper in, och denna moms har du rätt att få tillbaka. Utgående moms baseras på de varor och tjänster som du säljer, och denna måste du redovisa till Skatteverket. Mellanskillnaden på ingående och utgående moms är det du ska betala eller få tillbaka från Skatteverket.

Vad ska jag redovisa i periodisk sammanställning?

Periodisk sammanställning tjänster ska innehålla försäljning av tjänster, trepartshandel samt överföringar till egen verksamhet. Redovisningen sker genom att för varje företag som företaget har sålt tjänster till respektive bedrivit tredjepartshandel med redovisa VAT-nummer, värdet på tjänster i svenska kronor (SEK) och värdet på tredjepartshandel i SEK.

VAT-nummer är köparens momsredovisningsnummer. I Sverige anges VAT-numret med SE följt av organisationsnumret (utan bindestreck) och med siffrorna 01 i slutet, exempelvis SE556677889901.

I samband med att företaget lämnar momsdeklaration redovisas i den deklarationen eventuell försäljning till företag i andra EU-länder. När sådan försäljning redovisas förväntar sig även Skatteverket att företaget ska lämna in Periodisk sammanställning. Om företaget inte har haft någon försäljning till företag i andra EU-länder under en period behöver företaget inte lämna Periodisk sammanställning för den perioden.

Alla typer av företag, oavsett företagsform, som säljer tjänster till EU-länder ska lämna in Periodisk sammanställning.

Vad är skillnaden mellan konto 2640 och 2641?

‎2016-05-06 09:48

Egentligen är det ingen skillnad alls vad jag förstår.Baserar du din bokföring på en äldre kontoplan använde man 2640. I takt med att fler momsområden börjat användas så som omvänd moms och moms vid handel med andra länder behövdes fler konton och då började 2641 användas vid den vanliga debiterade ingående momsen.

I vilken period ska momsen redovisas?

Är ditt beskattningsunderlag för moms större än 1 miljon kr (men inte över 40 milj kr) ska momsen redovisas var tredje månad i momsdek­larationen. Du kan dock begära att få redovisa moms varje månad.

Redovisningsperioderna för dig som redovisar moms var tredje månad är:

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.

Hur ofta gör Skatteverket kontroller?

Om ditt företag har lämnat “oriktig uppgift” och Skatteverket upptäcker detta vid en granskning, kan ni bli tvungna att betala skattetillägg. Vanligtvis är skattetillägget 20-40 % av summan på skatten som undanhållits.

Enligt Skatteverket gör hela fyra av tio svenska företag misstag som kan leda till skattetillägg, vilket motsvarar runt 8 miljarder kronor per år. Och Helene Struthers på Visma Spcs vet vad anledningen ofta är:

– Samlar man på sig högar med papperskvitton och ska redovisa flera månader gamla inkomster och utgifter – ja, då är risken större att det blir fel, säger Helene Struthers.

Vad händer om man lämnar in momsdeklaration för sent?

Hur ofta man behöver redovisa och betala in momsen skiljer sig åt mellan företag. Skatteverket skickar varje år ut ett registerutdrag till företag på vilket det står hur ofta momsen ska redovisas. Några generella regler finns listat nedan:

  • Enskilda firmor och verksamheter med momspliktig omsättning på upp till 1 miljon kr per år kan välja att redovisa momsen en gång per år, kvartalsvis eller månadsvis.
  • Verksamheter med en omsättning mellan 1–40 miljoner kr per år kan välja att redovisa momsen kvartalsvis eller månadsvis.
  • Verksamheter med en omsättning på mer än 40 miljoner kr per år måste redovisa momsen varje månad.

Om ditt företag i nuläget lämnar in momsdeklaration varje kvartal, men vill börja redovisa moms på månadsbasis kan du ansöka om att ändra din redovisningsperiod hos Skatteverket. Tänk dock på att den nya redovisningsperioden, om den blir godkänd, börjar gälla först efter 24 månader. 

Samma procedur gäller för dig som vill redovisa mer sällan än varje månad. Detta är dock endast ett alternativ om du har en enskild firma eller ett mindre företag med en omsättning på under 40 miljoner kronor per år. 

Hur bokför man kvitto utan moms?

  • när verifikationen har upprättats
  • när affärshändelsen har ägt rum
  • vad affärshändelsen avser
  • vilket belopp det gäller
  • vilka köpare och säljare som är inblandade
  • vilka dokument som har legat till grund för affärshändelsen och var originalhandlingarna förvaras (om den inte finns bland verifikationerna)
  • verifikationsnummer eller något annat identifikationstecken samt andra uppgifter som är nödvändiga för att man ska kunna sammankoppla verifikationen med den bokförda händelsen.