:

Vad är ett efterställt lån?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är ett efterställt lån?
 2. Måste man betala tillbaka lån?
 3. Vad är det för skillnad på lån och kredit?
 4. Vilka lån ska man inte ta?
 5. Vad händer om man inte betalar tillbaka ett lån?
 6. Vilken typ av lån ska man undvika?
 7. Vad är normalt att ha i lån?
 8. Kan banken se om jag har andra lån?
 9. Hur många kreditupplysningar är för mycket?
 10. Kan banken säga upp ett bundet lån?
 11. Är det bra att inte ha lån på huset?
 12. Hur många har 3 miljoner i lån?
 13. Hur många är helt skuldfria i Sverige?
 14. Vad vill banken veta vid lån?
 15. Vilka krediter syns inte på UC?

Vad är ett efterställt lån?

Generellt om säkerheter

När kapitalresningen sker i form av lån kan låntagaren ställa olika säkerheter för lånet. Lånen som marknadsförs är ofta efterställda lån, dvs att långivarna har säkerhet som kommer efter banklån i prioriteringsordning.

Måste man betala tillbaka lån?

Om du inte betalar i tid kan banken ha rätt att säga upp ditt lån i förtid. Om du har svårt att betala av ditt lån ska du höra av dig till banken så snart som möjligt. Ibland går banken med på att göra en avbetalningsplan som ger dig större möjlighet att klara avbetalningen.

Vad är det för skillnad på lån och kredit?

Den stora skillnaden är att när du ansöker om ett privatlån sätt hela beloppet in på kontot. Kreditlån innebär att du beviljas ett visst belopp som du kan nyttja efter hand vid behov. Här kan du se var du kan få ett kredit lån hos olika kreditgivare.

Beloppet som beviljas i kreditlån är många gånger lägre än om du väljer ett banklån. Kreditbeloppet du beviljas sätts in på vad som kallas kreditkonto. Därefter kan du disponera fritt hela eller delar av beloppet vid behov.

Kreditlån innebär i de flesta fall att du betalar bara ränta på det belopp du använder, inte hela lånebeloppet. Till skillnad mot ett kreditkort får du inget fysiskt kort utan tillgång till ett konto där kreditbeloppet finns tillgängligt. När du vill använda kreditbeloppet loggar du in på kontot och för över det belopp du vill disponera.

Vilka lån ska man inte ta?

Ja, det är möjligt i vissa fall. Kontakta er långivare för ett rådgivande samtal för att hitta en lösning som passar er. Har den av er som till exempel vill bo kvar i er bostad möjlighet att stå för hela bolånet, godtar banken det i de flesta fall och skriver då om skuldebrevet för bolånet. Banken gör en individuell bedömning i varje enskilt fall och är vanligtvis samarbetsvilliga och lösningsorienterade i dessa situationer.

 Det är viktigt att tänka igenom vad som är viktigt för just dig:

Vad händer om man inte betalar tillbaka ett lån?

Ibland händer det saker i livet som gör att ekonomin förändras. Då kan lån som inte betalas snabbt växa till stora problem. Men det finns hjälp att få ibland – kontakta oss direkt så försöker vi lösa problemet tillsammans.

Kontakta vår kundservice om du får svårt att betala dina lån, så att vi kan försöka hjälpa dig. Tillsammans försöker vi se om det går att hitta en tillfällig lösning.

Du kan till exempel ha möjlighet att tillfälligt betala tillbaka mindre per månad, eller få uppehåll med avbetalningarna ett tag. Om du vill ha mer hjälp kan du kontakta din kommuns budget- och skuldrådgivare.

Om du inte betalar ditt lån i tid startas en process i följande steg:

Vilken typ av lån ska man undvika?

Ett lån måste förr eller senare betalas tillbaka. Om du köper bostad beräknas din amortering utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst.

• Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år. • Bolån över 50 procent till och med 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år. • Utöver detta ska du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet.

Vad är normalt att ha i lån?

Den genomsnittliga utlåningsräntan för nya lån tagna med bostad som säkerhet var 1,56 procent.

Den genomsnittliga utlåningsräntan för blancolån (lån utan säkerhet eller borgen) var 4,3 procent. Blancolån stod för 6,2% av den total utlåningen i mars 2018, vilket kan jämföras med 6,67% för februari 2015.

Kan banken se om jag har andra lån?

När du ska välja eller byta bank är det bra att fundera på vad som är viktigt för dig. Det kan handla om vilka tjänster banken erbjuder, vilken service du efterfrågar, vilken ränta du kan få och vad du får betala i avgifter.

Eftersom utbudet, servicen och avgifterna kan skilja sig åt mellan bankerna är det kanske svårt att hitta allt du vill ha hos en och samma bank. Idag är det därför allt vanligare att ha olika banker för olika tjänster som till exempel betalkonto, sparkonto och bolån. Genom att ha fler än en bank kan du välja den bästa banken på respektive område. Kontrollera bara att bankernas sammanlagda avgifter för de tjänster du använder inte innebär en merkostnad för dig jämfört med om du bara skulle haft en bank. Jämför avgifter för banktjänster här.

Hur många kreditupplysningar är för mycket?

Enligt Kreditupplysningslagen (KuL) har du som privatperson rätt att få en kreditupplysningskopia när det har gjorts en uc kreditupplysning på dig. Du har även rätt att se vilken information som står i upplysningen.

I dessa fall skickas en upplysningskopia till dig. Informationen som du ser i din upplysningskopia motsvarar alltså informationen som företaget har fått om dig.

Kan banken säga upp ett bundet lån?

Långivaren har bara under vissa förutsättningar rätt att säga upp ett lån i förtid. Du som konsument har dock alltid rätt att betala lånet i förtid. I vissa fall får du då betala viss ersättning till långivaren.

Rätten att säga upp ditt lån till omedelbar betalning gäller bara i vissa situationer. De handlar i huvudsak om att

Är det bra att inte ha lån på huset?

Är det verkligen en god idé att ha amorterat av sitt bostadslån lagom till man blir pensionär? Banken lånar ju inte ut pengar baserat på säkerhet, utan baserat på vilken betalningsförmåga man har.

Dvs, när jag blir pensionär går min betalningsförmåga ner och det blir svårare att få lån. Det är inte självklar att jag skulle kunna utöka mitt bostadslån när jag är pensionär, om jag tex skulle vilja låna till resor, eller bil, fast använda bostaden som objekt att låna på.

Hur många har 3 miljoner i lån?

Med hjälp av Bolånekalkylen kan du räkna ut vad ditt bolån kommer att kosta, med utgångspunkt från priset på bostaden och hur mycket du lägger kontant.

Innan du tar ett bolån är det viktigt att du vet vad det kommer att kosta. Tänk också på att ha utrymme för höjda räntor. Du får inte låna mer än 85 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet. De resterande 15 procenten måste du finansiera med en kontantinsats. Eventuellt kan du få ett blancolån till en mindre del. I Bolånekalkylen redovisar vi hur mycket du måste amortera med hänsyn till amorteringskraven.

Hur många är helt skuldfria i Sverige?

Om man räknar med alla som bor i Sverige ligger snittbelåningen på 380 000 kronor. Men om vi i stället bara räknar med de personer i Sverige som är i arbetsför ålder, det vill säga mellan 16 och 65 år, ligger snittbelåningen på 621 000 per medborgare.

Det finns inga exakta siffror men SEB påpekar att den genomsnittliga bostaden är belånad till 40 % av marknadsvärdet. Svenskar har en högre belåningsgrad än hushåll i nästan alla jämförbara länder. Notera även att det är populärt att höja bolånet i stället för att ta ett privatlån.

Det innebär att många finansierar bilar, båtar och renoveringar genom att höja sitt bolån, vilket kan vara en bidragande orsak till att bostadsbelåningsgraden är särskilt hög i Sverige.

Läs mer: Om man lånar för mycket pengar kan man få likviditetsproblem.

Vad vill banken veta vid lån?

Ett lån innebär att du ingår ett avtal

med banken. Banken kräver amorteringar (återbetalning) på lån och andra krediter. Långivaren vill även ha betalt för att låna ut pengar. Du betalar därför löpande ränta och i många fall även en expeditionsavgift varje gång du betalar av på ditt lån. På kontokrediter tillkommer en avgift för att du får rätten att disponera upp till ett visst belopp.

Det är viktigt att banken har förtroende för dig som kund, och bedömer att du har förmåga att betala tillbaka lånet. Din privatekonomi kan påverka dina chanser att få ett bra lån. Jobba även igenom din affärsplan så du har en bra grund att stå på när du ska presentera ditt företag.

Idag är det många banker som dessutom frågar om företagets hållbarhetsarbete. På så sätt kan de bedöma företagets möjlighet till tillväxt och hur väl företaget är medvetet om eventuella risker. En del banker erbjuder lägre ränta för hållbara investeringar

Vilka krediter syns inte på UC?

Det går att förbättra din kreditvärdighet när det ska tas en kreditupplysning på dig. Det kan ge dig en lägre ränta och större möjlighet att få låna.  Här är sakerna som finns med i kreditupplysningen – många av uppgifterna uppdateras flera gånger i veckan. I april och juni får många svenskar uppdaterade inkomstuppgifter som kan ge bättre lånevillkor.

Kreditupplysningen är en överblick över din ekonomiska ställning vid en given tidpunkt. Den tas ofta av kreditinstitut eller andra vid tillfällen när du ska ansöka om att låna pengar eller teckna dyrare abonnemang eller hyresavtal. Kreditgivaren analyserar kreditupplysningen för att se din kreditvärdighet.