:

Var går gränsen för gåvoskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Var går gränsen för gåvoskatt?
  2. Finns det kvar gåvoskatt?
  3. Hur undviker man gåvoskatt?
  4. Hur mycket skatt betalar man på ett arv?
  5. Vilka gåvor är skattefria?
  6. Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?
  7. När togs gåvoskatten bort?
  8. När togs gåvoskatten bort i Sverige?
  9. Måste man skatta för ärvda pengar?
  10. Måste jag deklarera arv?
  11. Måste man betala skatt på gåvor?
  12. Måste jag skatta på en gåva?
  13. Måste man skriva gåvobrev när man ger bort pengar?
  14. Måste man skatta om man ger bort pengar?
  15. Är gåvor skattefria?

Var går gränsen för gåvoskatt?

19 december, 2016

Enligt svensk lag behöver du inte betala skatt för en gåva. Detta gäller oavsett hur mycket gåvan är värd. Däremot kan gränsen mellan vad som är en gåva och vad som anses vara skattepliktig ”tjänsteinkomst” ibland vara hårfin. Det har en man i Karlstad fått erfara efter att ha tagit emot fem miljoner kronor från sin bror som han nu tvingas skatta för.

Finns det kvar gåvoskatt?

Historiskt har gåvoskatten varit en statlig skatt som applicerades i samband med att man får en gåva som överskrider ett visst värde. I Sverige har det alltid varit gåvotagaren som betalar för gåvoskatten när lagen gällde. Tidigare betalade gåvotagaren en gåvoskatt i de fall där de mottog en gåva vars värde översteg ett visst belopp. Värdet på gåvan gällde för alla slags gåvor såsom pengar, värdepapper, bilar, djur eller värdeföremål. Du var även skattskyldig i de fall där du inom en treårsperiod fått flera gåvor av samma gåvogivare och gåvornas sammanlagda värde överskred ett visst belopp. Dessutom behövde man som gåvotagare i de fallen lämna en gåvoskattedeklaration.

Under sista tiden som gåvo- och arvsskatten gällde uppgick intäkterna från dem till 6,5 miljarder kronor under 2004. Tillsammans utgjorde de ungefär 7 promille av de totala skatteintäkterna. Det vill säga, ur ett statsfinansiellt perspektiv var de inte så väsentliga. Gåvoskatten förekommer generellt oftast i de länder som även tillämpar arvsskatt. I Finland finns exempelvis gåvoskatten kvar. Normalt är gåvor skattefria även där upp till ett visst värde.

Gåvoskatten är idag avskaffad sedan 1 januari 2005 med retroaktiv effekt tillbaka till 17 december 2004. Gåvoskatten och arvsskatten avskaffades samtidigt i Sverige. Beslutet mottogs positivt av många då skatten ansågs dränera Sverige på investeringskapital. Investeringskapital som idag istället kan användas för att stimulera ekonomin. Denna syn återspeglades av en enhällig riksdag som avskaffade arv- och gåvoskatten 2005.

Hur undviker man gåvoskatt?

De finns tre grundläggande civilrättsliga förutsättningar för att aktierna du ger bort ska anses vara en gåva:

  • Förmögenhetsöverföring – givarens förmögenhet ska minska och gåvotagarens öka.
  • Frivillighet – någon motprestation får inte finnas. Det innebär att gåvan inte kan ersätta betalning för utfört arbete.
  • Vid gåvor i aktier träder gåvomottagaren in i givarens (dvs den tidigare aktieägarens) skattemässiga situation, enligt den så kallade kontinuitetsprincipen. Vid gåva av kvalificerade aktier i fåmansföretag tar gåvomottagen därmed över givarens omkostnadsbelopp och sparade utdelningsutrymme (gränsbelopp) på aktierna.

    Hur mycket skatt betalar man på ett arv?

    1. Arvs- och gåvoskatten – en enig riksdag; från vänster till höger, avskaffade dem i december 2004.

    2. Förmögenhetsskatten – infördes 1947 och avskaffades 2007. När den tillkom, var den ett effektivt verktyg för att jämna ut inkomstskillnader i Sverige.

    3. Fastighetsskatten – länge ett irritationsmoment för många villaägare, främst i storstäderna. Den ersattes med en kommunal fastighetsavgift den 1 januari 2008.

    Vilka gåvor är skattefria?

    Ja, det är tillåtet att ge gåvor till anställda. Det är dock viktigt att ha klara riktlinjer för vad som räknas som en gåva och vad som inte gör det. En gåva ska vara av en personlig karaktär och inte vara en vanlig arbetsrelaterad förmån. Gåvan ska också följa de regler och begränsningar som gäller för avdragsgilla gåvor. Genom att ge gåvor till anställda kan man visa uppskattning och öka trivseln på arbetsplatsen, vilket i sin tur kan leda till ökad produktivitet och bättre resultat för företaget.

    Det är också viktigt att ha klara riktlinjer för vilka anställda som ska få gåvor och vilken typ av gåva som ska ges. Det kan vara en god idé att ha en budget för gåvor till anställda och att ha en klar plan för vilka tillfällen som det är lämpligt att ge gåvor. Genom att ha tydliga riktlinjer för gåvor till anställda kan man undvika missförstånd och se till att alla anställda behandlas lika

    Ja, gåvor till anställda kan vara avdragsgilla i vissa fall. Det finns dock vissa regler och begränsningar att ta hänsyn till. Till exempel får gåvan inte överstiga ett visst belopp per anställd och den får inte ges som en ersättning för lön eller annan ersättning. Gåvan måste också vara av en personlig karaktär, det vill säga att den inte får vara en vanlig arbetsrelaterad förmån. Det finns också specifika krav på hur gåvan ska redovisas i företagets bokföring och deklaration.

    Företag som vill ge gåvor till sina anställda bör därför noga bekanta sig med de regler och riktlinjer som gäller för avdragsgilla gåvor. Genom att följa dessa regler kan man undvika problem med Skatteverket och säkerställa att gåvorna verkligen uppskattas av de anställda. Det är också viktigt att tänka på att gåvor till anställda kan ha positiv inverkan på arbetsplatsens stämning och trivsel, vilket i sin tur kan leda till ökad produktivitet och bättre resultat för företaget.

    Exempel: Arbetsgivare ger en anställd en gåva är den vanligtvis skattepliktig enligt Skatteverkets regler. Det finns dock vissa undantag och det är julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor. De här gåvorna är nämligen skattefria om marknadsvärdet inklusive moms understiger ett visst belopp. Marknadsvärdet är det pris som varan eller tjänsten hade kostat om den anställda själv hade köpt den. 

    Arbetsgivarens kostnader för att administrera gåvan räknas inte med i gåvans värde. Inte heller räknas eventuell transport- eller fraktkostnad till dess värde.

    Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?

    Penninggåvor är vanligt förekommande i Sverige, framförallt ger svensken pengar i gåva till sina barn och anhöriga men givandet till välgörenhet av olika slag är också stort. Den som ger bort pengar som gåva behöver inte betala någon skatt under förutsättning att man skänker beloppet utan förbehåll eller förväntan på motprestation.

    Att man kan ge bort en kapitaltillgång är skattefritt för både givare och mottagare och kräver inte gåvobrev. Mindre summor kan alltid ges bort utan gåvobrev. Vid större penninggåvor kan ett gåvobrev upprättas, men det är inte ett krav, såvida du inte vill ställa upp något villkor för gåvan. Ett sådant villkor kan exempelvis vara att man vill att gåvan skall räknas som enskilda egendom i ett äktenskap. I regel behöver inte gåvor registeras hos skatteverket, men i vissa fall skall överlåtanden inom äktenskap registeras som gåva mellan makar för att vinna juridisk giltighet.

    När togs gåvoskatten bort?

    I Norge avskaffades arvsskatten 2014. Enligt Jarle Møen , professor vid Handelshögskolan i Bergen, var ett av huvudargumenten att reglerna var dåliga: arvsskatten slog oproportionerligt hårt mot medelklassen med små arv, jämfört med de stora förmögenheterna.

    – Ett alternativ hade förstås varit att ändra reglerna, men politiskt fanns det inget stöd för det, säger Møen.

    Precis som i den finländska debatten var argumenten i Norge ofta emotionellt laddade och kunde handla om sommarstugor som folk inte hade råd att ta över, fast de hade funnits i familjen i generationer.

    När togs gåvoskatten bort i Sverige?

    Arvsskatten avskaffades för ett antal år sedan tillsammans med gåvoskatten i Sverige. 1 januari 2005 valde Sverige att slopa arvsskatten som fick en bakåtverkande effekt och började verka från den 17 december 2004. Arvsskatt är däremot vanligt i andra delar av världen, vilket kan vara värt att undersöka vid en flytt utomlands. Har du några frågor kring arvsskatt utomlands? Du når Lavendla via kontaktformuläret längre ned, via mail eller på 0770 – 33 90 70.

    Arvsskatten lever kvar i många länder. I EU tar 18 av 28 medlemsstater ut skatt på arv, vilket kan komma som något av en överraskning i samband med en flytt utomlands. För svenskar som är bosatta utomlands och önskar följa de svenska arvsreglerna krävs ett testamente.

    Måste man skatta för ärvda pengar?

    Royaltyinkomster beskattas oftast som inkomst av näringsverksamhet. Detta gäller för uppfinnare, författare, kompositörer med flera som yrkesmässigt bedriver vetenskaplig, litterär, konstnärlig eller annan liknande verksamhet. Med näringsverksamhet avses förvärvsverksamhet som bedrivs yrkesmässigt och självständigt. Med yrkesmässigt avses att verksamheten bedrivs varaktigt och med vinstsyfte.

    Om royaltyn inte kan klassas som inkomst av näringsverksamhet är den att anse som inkomst av tjänst. Det kan vara fallet då verksamheten är tillfällig och inte kan anses som yrkesmässig, till exempel för "engångsförfattare" eller "engångsuppfinnare", eller om den annars har bedrivits på ett sådant sätt att inkomsten blir hänförlig till inkomst av tjänst.

    Uppfylls inte samtliga kriterier för näringsverksamhet (självständighet, varaktighet och vinstsyfte) blir inkomsten tjänstebeskattad.

    Måste jag deklarera arv?

    • utländsk bouppteckning eller annan motsvarande egendomsförteckning över den avlidnes tillgångar och skulder
      • motsvarande dokument om den avlidnes make, om denna redan tidigare har avlidit
    • testamente
    • arvskifteshandling, om arvet redan har skiftats
    • ett eventuellt äktenskapsförord eller annat därmed jämförbart avtal
    • en kalkyl eller annan utredning om det belopp som betalas till den efterlevande maken eller dödsboet utifrån makarnas förmögenhetsförhållanden
    • köpebrev, om dödsboets egendom har sålts
    • fastighetsmäklarens eller annan experts uppskattning av egendomens gängse värde på dödsdagen, om en sådan uppskattning redan har skaffats
    • den utländska myndighetens beslut om arvs- och kvarlåtenskapsskatt och ett kvitto på den betalda skatten
    • annat dokument varav omständigheter och fakta om dödsboets situation eller arvingarnas andelar framgår.

    Skicka inte originaldokument till Skatteförvaltningen, det räcker med kopior. Om dokumentet inte har upprättats på finska eller svenska, ska du bifoga en översättning till finska eller svenska. Översättningen ska vara gjord av en auktoriserad translator eller annars vara tillförlitlig.

    Måste man betala skatt på gåvor?

    19 december, 2016

    Enligt svensk lag behöver du inte betala skatt för en gåva. Detta gäller oavsett hur mycket gåvan är värd. Däremot kan gränsen mellan vad som är en gåva och vad som anses vara skattepliktig ”tjänsteinkomst” ibland vara hårfin. Det har en man i Karlstad fått erfara efter att ha tagit emot fem miljoner kronor från sin bror som han nu tvingas skatta för.

    Måste jag skatta på en gåva?

    Historiskt har gåvoskatten varit en statlig skatt som applicerades i samband med att man får en gåva som överskrider ett visst värde. I Sverige har det alltid varit gåvotagaren som betalar för gåvoskatten när lagen gällde. Tidigare betalade gåvotagaren en gåvoskatt i de fall där de mottog en gåva vars värde översteg ett visst belopp. Värdet på gåvan gällde för alla slags gåvor såsom pengar, värdepapper, bilar, djur eller värdeföremål. Du var även skattskyldig i de fall där du inom en treårsperiod fått flera gåvor av samma gåvogivare och gåvornas sammanlagda värde överskred ett visst belopp. Dessutom behövde man som gåvotagare i de fallen lämna en gåvoskattedeklaration.

    Under sista tiden som gåvo- och arvsskatten gällde uppgick intäkterna från dem till 6,5 miljarder kronor under 2004. Tillsammans utgjorde de ungefär 7 promille av de totala skatteintäkterna. Det vill säga, ur ett statsfinansiellt perspektiv var de inte så väsentliga. Gåvoskatten förekommer generellt oftast i de länder som även tillämpar arvsskatt. I Finland finns exempelvis gåvoskatten kvar. Normalt är gåvor skattefria även där upp till ett visst värde.

    Gåvoskatten är idag avskaffad sedan 1 januari 2005 med retroaktiv effekt tillbaka till 17 december 2004. Gåvoskatten och arvsskatten avskaffades samtidigt i Sverige. Beslutet mottogs positivt av många då skatten ansågs dränera Sverige på investeringskapital. Investeringskapital som idag istället kan användas för att stimulera ekonomin. Denna syn återspeglades av en enhällig riksdag som avskaffade arv- och gåvoskatten 2005.

    Måste man skriva gåvobrev när man ger bort pengar?

    Ett gåvobrev är ett dokument som är juridiskt bindande och som du bör upprätta om du ska ge bort något av större värde till någon. Det kan vara till exempel pengar, aktier, en bostadsrätt eller ett hus, en tavla, en bil och så vidare.

    “Lös egendom” är ett begrepp som innefattar pengar och saker. Om du vill ge bort något sådant är det inget krav på att upprätta ett gåvobrev eftersom det räknas som en gåva så fort ett föremål eller pengarna byter fysisk ägare, men det rekommenderas fortfarande att du gör det för att allt ska vara klart och tydligt för alla parter som kan vara eller bli inblandade i framtiden.

    Vid gåva av en fastighet måste du upprätta ett gåvobrev om det ska anses som juridiskt bindande. Annars räknas det inte som en gåva.

    Måste man skatta om man ger bort pengar?

    Tillbaka

    Jag vill skänka bort en större summa pengar till mina fem barnbarn, men jag är osäker på hur mycket man måste betala i gåvoskatt?

    Är gåvor skattefria?

    Historiskt har gåvoskatten varit en statlig skatt som applicerades i samband med att man får en gåva som överskrider ett visst värde. I Sverige har det alltid varit gåvotagaren som betalar för gåvoskatten när lagen gällde. Tidigare betalade gåvotagaren en gåvoskatt i de fall där de mottog en gåva vars värde översteg ett visst belopp. Värdet på gåvan gällde för alla slags gåvor såsom pengar, värdepapper, bilar, djur eller värdeföremål. Du var även skattskyldig i de fall där du inom en treårsperiod fått flera gåvor av samma gåvogivare och gåvornas sammanlagda värde överskred ett visst belopp. Dessutom behövde man som gåvotagare i de fallen lämna en gåvoskattedeklaration.

    Under sista tiden som gåvo- och arvsskatten gällde uppgick intäkterna från dem till 6,5 miljarder kronor under 2004. Tillsammans utgjorde de ungefär 7 promille av de totala skatteintäkterna. Det vill säga, ur ett statsfinansiellt perspektiv var de inte så väsentliga. Gåvoskatten förekommer generellt oftast i de länder som även tillämpar arvsskatt. I Finland finns exempelvis gåvoskatten kvar. Normalt är gåvor skattefria även där upp till ett visst värde.

    Gåvoskatten är idag avskaffad sedan 1 januari 2005 med retroaktiv effekt tillbaka till 17 december 2004. Gåvoskatten och arvsskatten avskaffades samtidigt i Sverige. Beslutet mottogs positivt av många då skatten ansågs dränera Sverige på investeringskapital. Investeringskapital som idag istället kan användas för att stimulera ekonomin. Denna syn återspeglades av en enhällig riksdag som avskaffade arv- och gåvoskatten 2005.