:

Är det moms på försäljning av tjänster till Norge?

Innehållsförteckning:

  1. Är det moms på försäljning av tjänster till Norge?
  2. Hur fakturerar man till Norge?
  3. Är det moms på fakturor till Norge?
  4. Vilka momsregler ska tillämpas för försäljning av tjänster till ett annat EU-land?
  5. Hur bokför man försäljning till Norge?
  6. När ska man fakturera utan moms?
  7. Kan man sälja tjänster utan f skatt?
  8. Hur bokför man försäljning av tjänster?
  9. Kan företag sälja utan moms?
  10. Vilka tjänster är momsbefriade?
  11. Vad är momsbefriad verksamhet?
  12. Hur mycket får man sälja utan att betala moms?
  13. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  14. Hur fakturerar man utomlands?
  15. Är det moms på tjänster inom EU?

Är det moms på försäljning av tjänster till Norge?

Tidigare har utländska säljares omsättning av varor till norska privatpersoner varit undantagen från moms i Norge om varuvärdet understigit 350 NOK (varor av mindre värde). Sedan den 1 april 2020 har dock undantaget avskaffats, vilket innebär att moms ska betalas i Norge oavsett varuvärde. Särskilda regler infördes dessutom redan den 1 januari 2020 för leveranser av livsmedel och punktskattepliktiga varor, vilka inte kommer att beröras närmare här.

Försäljare och förmedlande marknadsplatser som saknar etablering i Norge, men som tillhandahåller elektroniska tjänster till norska konsumenter, har sedan tidigare kunnat använda det s k VOES-systemet (”VAT On Electronic Services”) istället för att rapportera försäljningen i en traditionell momsdeklaration. Detta är en förenkling som syftar till att förenkla skatteuppbörden när den skattskyldige är en utländsk person. 

Hur fakturerar man till Norge?

Din norska verksamhet ska följa norska regler. Det finns tydliga bestämmelser för vilka upplysningar som måste finnas på den faktura som du skickar till din kund.

Läs på Altinn.no om vilka uppgifter som ska finnas på en faktura (”salgsdokument”) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är det moms på fakturor till Norge?

Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.

Vilka momsregler ska tillämpas för försäljning av tjänster till ett annat EU-land?

Försäljning av varor till EU-länderVid leverans till ett annat EU-land ska inte svensk moms debiteras under förutsättning att kunden har ett VAT-nr. Detta nummer måste anges på fakturan. Om kunden saknar VAT-nummer ska således svensk moms ingå på fakturan.

För att få sälja varor momsfritt till annat EU-land krävs att följande kriterier är uppfyllda:

Hur bokför man försäljning till Norge?

Om du har försäljning till utlandet eller köper in tjänster eller produkter från ett annat land behöver det redovisas enligt Skatteverkets regler i din momsrapport. I e-bokföringen gör programmet det automatiskt så länge du bokför med korrekt momskod. I den här instruktionen går vi igenom vad du behöver tänka på för att redovisa din handel med länder utanför EU.

Inköp från företag utanför EU ▾

När ska man fakturera utan moms?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Kan man sälja tjänster utan f skatt?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

Hur bokför man försäljning av tjänster?

Försäljning av tjänster till momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i Sverige utgör normalt momspliktig omsättning för en momsregistrerad redovisningsenhet, vissa tjänster är dock momsfria.

Tjänster är produkter som det inte går att ta på då de är immateriella till sin natur. Tjänster kan vara kapitalintensiva och/eller arbetsintensiva och utföras i kundens närhet eller utföras långt ifrån kunden.

Kan företag sälja utan moms?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Vilka tjänster är momsbefriade?

Nedan följer en lista på vilka begrepp som används i skattelagstiftningen och hur de definieras:

Området varor är relativt lättförståeligt, medan området tjänster, i synnerhet för KIs verksamhet, i många fall beskattas enligt särskilda regler. För att kunna avgöra om beskattning ska ske i Sverige och vem som i så fall är skattskyldig måste man alltså veta vilken typ av tjänst som tillhanda­hållits.

Vad är momsbefriad verksamhet?

Moms är ett komplext område och för att underlätta för exempelvis mikroproducenter som har väldigt liten försäljning infördes ett undantag för momsplikt för fyra år sedan. Mindre företag, eller annan beskattningsbar person, har en möjlighet att inte behöva betala moms. Det avser företag som beräknas få mindre än 30 000 kronor i skattepliktig omsättning i varor och tjänster under beskattningsåret. Befrielsen gäller dock inte all omsättning och inte för sådana inköp där företaget som köpare ska deklarera utgående moms. Så de varor och tjänster som ingår i momsbefrielsen är det som företaget själv omsätter inom landet. Det kan också vara varor som transporteras från Sverige till ett annat EU-land. När bedömningen av omsättning görs vägs även de två närmast föregående beskattningsårens omsättning in. Den årliga omsättningen får inte heller för de två åren ha varit mer än 30 000 kronor. Beräkningen av omsättningen ska framstå som rimlig utifrån verksamhetens art och omfattning.

Momsbefrielsen omfattar även företag som är nystartade, och underlättar för personer som till exempel vill starta sidoverksamhet eller har en hobbyverksamhet. Om företagaren har övertagit verksamheten från en annan person eller ett annat subjekt som haft högre omsättningar än 30 000 kronor så ska inte det påverka möjligheten till momsbefrielse. När det inte finns tidigare år att ta in i bedömningen så görs bedömningen av enbart framtida omsättningar. För de företag vars beskattningsår blir kortare eller längre än 12 månader så kommer Skatteverket, vad gäller beloppet, att göra en justering.

Hur mycket får man sälja utan att betala moms?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Möjligheten att tjäna pengar är den huvudsakliga drivkraften bakom organiserad brottslighet. För att kriminella ska kunna använda brottsvinster i den lagliga ekonomin tvättas svarta pengar rena.

Syftet med penningtvätten är att dölja var pengarna kommer ifrån. Exempelvis sker transaktioner som omvandlar pengar från till exempel narkotikahandel eller bankrån, till skenbart lagliga inkomster och tillgångar.

Det stora flertalet utredningar om penningtvättsbrott har sin början i polisens ordinarie linjearbete eller fångas upp i andra brottsutredningar.

I många utredningar av brott, oavsett brottstyp, finns anledning att göra en finansiell kartläggning där exempelvis transaktioner utreds. I ett sådant arbete upptäcks ofta penningtvätt, till exempel genom att pengar slussas runt mellan olika personer och konton.

Ett av syftena med kriminaliseringen av penningtvätt är att motverka att brottsutbyte förs in och cirkulerar i det finansiella systemet. För att motverka detta bör det vara en central och naturlig del av brottsbekämpningen att spåra, säkra och förverka vinning av brott.

Hur fakturerar man utomlands?

Den moms som du tar ut när du säljer momspliktiga varor och tjänster kallas utgående moms.

Om du bedriver näringsverksamhet och levererar varor eller tjänster måste du normalt

  • registrera dig hos skattemyndigheten i det land där du bedriver din verksamhet
  • debitera dina kunder moms och redovisa momsen för skattemyndigheten.

Är det moms på tjänster inom EU?

Momsreglerna i Europa beror på var du befinner dig, vad du säljer, var din kund är baserad och om din kund är ett företag eller en individ. Även om reglerna skiljer sig i de olika länderna är följande steg för momsefterlevnad konsekventa om du säljer i EU.