:

Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?

Innehållsförteckning:

  1. Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?
  2. Hur bokför man inköp från utlandet?
  3. Vilka regler gäller om du köper något av ett företag utanför EU?
  4. Hur bokför man utländska fakturor?
  5. Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?
  6. Vad ska en faktura innehålla utanför EU?
  7. Hur bokföra inköp av tjänst från land utanför EU?
  8. Är det moms på tjänster utanför EU?
  9. Hur bokföra moms från utlandet?
  10. Är det moms på försäljning utanför EU?
  11. Hur bokföra försäljning av tjänst utanför EU?
  12. Kan man dra av moms från utlandet?
  13. Vad är inköp av varor från utlandet?
  14. Hur får man bokföra varuinköp vid import?
  15. Vad gäller moms vid inköp av tjänster från annat EU land?
  16. Vad är det momspliktiga beloppet för inköp från andra EU-länder än Sverige?
  17. Vad är inköp av varor från utlandet?
  18. Hur får man bokföra varuinköp vid import?
  19. Vad är det momspliktiga beloppet för inköp från andra EU-länder än Sverige?

Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?

Vid inköp av varor från momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i länder utanför EU (import) betalas normalt ingen moms till leverantören, varorna skall förtullas hos Tullverket i Sverige.

En varuinköp från en utländsk leverantör räknas som import om varorna levereras från ett land utanför EU. En redovisningsenhet som importerar varor måste själv eller via ett fraktföretag (ombud) lämna en importdeklaration och betala avgifter för tull, eventuellt moms och eventuellt andra skatter till det svenska tullverket. Ett momsregistrerat företag som importerar varor till näringsverksamheten skall redovisa importmoms till Skatteverket. En icke momsregistrerad person eller en momsregistrerad person som importerar för privat bruk skall betala och redovisa importmoms till tullverket.

Hur bokför man inköp från utlandet?

Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du köper varor och tjänster från andra EU-länder.

Vilka regler gäller om du köper något av ett företag utanför EU?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Hur bokför man utländska fakturor?

Övningarna är avsedda att användas i undervisningssyfte i påhittade företag. Vi rekommenderar inte att du övar i ditt riktiga företag.

Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?

Ladda ner din gratis bokföringsguide och lär dig grunderna för att kunna göra din egen bokföring!

Vad ska en faktura innehålla utanför EU?

Momsbeskattningen regleras i Mervärdesskattelagen (SFS 1994:200), ML. Lagen reglerar bl a vem som är skyldig att betala moms till staten, vilken omsättning (inköp/försäljning) av varor och tjänster som är skattepliktig, vem som får dra av ingående moms samt när och var redovisning ska ske.

Varje omsättning av vara och tjänst som görs inom landet ska beskattas om omsättningen inte är särskilt undantagen. Detta gäller även gemenskapsinterna förvärv inom EU och import från land utanför EU. Med undantag av vissa mindre områden som Åland. De flesta näringsidkare som bedriver yrkesmässig verksamhet inom landet är skattskyldiga, d v s skyldiga att betala moms till staten.  Liksom för andra momsskyldiga gäller ML:s regler även statliga myndigheter. Redovisning och återbetalning av myndighetens ingående skatt regleras dock i Förordning om myndighetens hantering av ingående mervärdesskatt 1993:529 samt i Riksrevisionens Föreskrifter och allmänna råd till denna förordning. I förordningen regleras bl a vilka myndigheter som har rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt samt redovisning av ingående moms. Ekonomiavdelningen rekvirerar den ingående momsen och levererar in den utgående momsen till Skatteverket varje månad.

 Ingående moms = den moms SLU betalar till leverantörer vid inköp till verksamheten ("faktura in").

Hur bokföra inköp av tjänst från land utanför EU?

Inköp av program, hemsidor och liknande från utlandet (tex Facebook annonser) räknas som inköp av tjänster från utlandet. Tänk på att välja om det ska vara innanför eller utanför EU. Bokio tar hand om momsen så att momsrapporten blir rätt.

Det som generellt gäller är att säljaren inte ska redovisa moms och att köparen sedan ska tillämpa omvänd skattskyldighet vilket innebär att både ingående och utgående moms ska redovisas. I Bokio kan du använda bokföringsmallar som gäller för både Inköp tjänster inom EU och Inköp tjänster utanför EU. Vi har mallar med både 25%, 12% och 6% fiktiv moms. Välj den momssats som det hade varit på tjänsten om du hade köpt det i Sverige.

Är det moms på tjänster utanför EU?

Vid inköp av tjänster från en näringsidkare i ett land utanför EU (import) är inköpet momsfritt och reglerna om omvänd skattskyldighet är tillämpliga.

Ett inköp av tjänster från en säljare räknas som import om tjänsterna utförs av en näringsidkare som tillhör ett land utanför EU. En redovisningsenhet som importera tjänster behöver inte lämna en importdeklaration till det svenska tullverket.

Hur bokföra moms från utlandet?

En utgift för utländsk moms är inte avdragsgill som ingående moms utan får dras av som en kostnad fram till dess att den utländska momsen återbetalas från en utländsk skattemyndighet.

Utländsk moms är mervärdesskatt som tas ut av redovisningsenheter som är momsregistrerade i länder utanför Sverige och en momsregistrerad person i Sverige tar aldrig ut utländsk moms vid försäljning och får inte avdrag för utländsk moms som ingående moms vid inköp.

Är det moms på försäljning utanför EU?

Om du säljer och skickar varor till en näringsidkare i ett annat EU-land, ska du inte ta ut någon moms – förutsatt att kunden har ett giltigt momsregistreringsnummer i EU.

Vid distansförsäljning till kunder i EU är tröskelvärdet för moms 10 000 euro. Försäljning av telekommunikationstjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster samt distansförsäljning av varor i EU som säljs under detta belopp omfattas eventuellt av moms i det EU-land där den beskattningsbara personen är etablerad.

Om du säljer varor eller tjänster på nätet, vilket även omfattar digitala plattformar och marknadsplatser, behöver du bara registrera dig i ett EU-land för att deklarera och betala moms för all distansförsäljning av varor och tjänster till kunder i andra EU-länder.

Hur bokföra försäljning av tjänst utanför EU?

Säljer du en vara eller tjänst till ett land utanför EU kallas det export. När man exporterar varor till andra länder utanför EU är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för just de varorna. Vissa varor har speciella bestämmelser och då kan en del villkor behöva uppfyllas innan varan får föras ut ur landet.

Vid export måste du även lämna en exporttulldeklaration till Tullverket och tänka på vilka regler som gäller i landet som du säljer varan eller tjänsten till. För att ta reda på mer om olika länders regler så brukar det gå bra att kontakta det aktuella landets ambassad här i Sverige för att få den information du behöver.

Kan man dra av moms från utlandet?

När du handlar som privatperson i EU ska du bara betala moms en gång, nämligen i det land där du gör ditt inköp.

Du kan ta med dig hem vilken vara som helst som du köpt i ett annat EU-land, utan att behöva stanna vid gränsen eller deklarera den i tullen. Det enda villkoret är att dina inköp måste vara för ditt eget eller din familjs personliga bruk. Du får inte sälja vidare varorna.

Om du bor i ett land utanför unionen och besöker EU har du rätt att få tillbaka momsen på de varor som du köpt under vistelsen i EU. Visa upp varorna i tullen vid utresan senast tre månader efter att du köpte dem, tillsammans med momsåterbetalningsblanketten. Den brukar fyllas i av säljaren, men alla handlare deltar inte i systemet eftersom det är frivilligt. I vissa länder måste man ha handlat för ett visst belopp för att kunna få tillbaka momsen.

Vad är inköp av varor från utlandet?

Inköp av varor från land utanför EU. När du köper varor från länder utanför EU kallas det för import. Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet i Sverige ska du i regel redovisa svensk moms på importen i din momsdeklaration. Läs mer om inköp av varor från utlandet i avsnittet Inköp från utlandet.

Hur får man bokföra varuinköp vid import?

Varuinköp vid import skall alltid bokföras i redovisningsvalutan och därför får man räkna om beloppet till växelkursen på fakturadagen. ... detta kan bland annat föranleda bokföring av lagerförändring, förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

Vad gäller moms vid inköp av tjänster från annat EU land?

Vid inköp av varor och tjänster från annat EU land finns det lite speciella regler kring hantering av moms. Det som generellt gäller är att säljaren inte ska redovisa moms och att köparen sedan ska tillämpa omvänd skattskyldighet vilket innebär att både ingående och utgående moms ska redovisas.

Vad är det momspliktiga beloppet för inköp från andra EU-länder än Sverige?

Det momspliktiga beloppet för inköp av varor från andra EU-länder än Sverige bokförs normalt i kontogrupp 45. För att möjliggöra automatisering och inte behöva låta bokföringen styras av momsredovisningen så kan man använda sig av ett justeringskonto för omvänd moms, exempelvis konto 4599 "Justering, omvänd moms".

Vad är inköp av varor från utlandet?

  • Inköp av varor från land utanför EU. När du köper varor från länder utanför EU kallas det för import. Om du är momsregistrerad och importerar varor till din verksamhet i Sverige ska du i regel redovisa svensk moms på importen i din momsdeklaration. Läs mer om inköp av varor från utlandet i avsnittet Inköp från utlandet.

Hur får man bokföra varuinköp vid import?

  • Varuinköp vid import skall alltid bokföras i redovisningsvalutan och därför får man räkna om beloppet till växelkursen på fakturadagen. ... detta kan bland annat föranleda bokföring av lagerförändring, förutbetalda kostnader och upplupna kostnader.

Vad är det momspliktiga beloppet för inköp från andra EU-länder än Sverige?

  • Det momspliktiga beloppet för inköp av varor från andra EU-länder än Sverige bokförs normalt i kontogrupp 45. För att möjliggöra automatisering och inte behöva låta bokföringen styras av momsredovisningen så kan man använda sig av ett justeringskonto för omvänd moms, exempelvis konto 4599 "Justering, omvänd moms".