:

Kan man ändra postadress?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ändra postadress?
  2. Kan man lägga till eftersändning i efterhand?
  3. Vad kostar adressändring och eftersändning?
  4. Är adressändring gratis?
  5. Kan man ha två postadresser?
  6. Hur lång tid tar det att göra en adressändring?
  7. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  8. Hur får man bort en person som är skriven på min adress?
  9. Vad är skillnad mellan flyttanmälan och adressändring?
  10. Hur gör man lättast en adressändring?
  11. Vad är skillnaden på adressändring och flyttanmälan?
  12. Vad händer om någon annan är skriven på min adress?
  13. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
  14. Kan man vara skriven på 2 ställen?
  15. Vad händer om någon skriver sig på din adress?

Kan man ändra postadress?

Du kan t.ex. byta från Lisa Karlsson, [email protected], till Lisa Högman, [email protected], om du gifter dig. 

Kan man lägga till eftersändning i efterhand?

När du har gjort flyttanmälan sprider Skatteverket din nya adress till många myndigheter, kommuner och regioner, till exempel:

Vad kostar adressändring och eftersändning?

All post delas ut på din nya adress oavsett om det står din gamla eller nya adress på brevet. Med vårt studentpaket får du studentrabatt och fritt antal eftersändningar under 12 månader.

Att enbart anmäla sin Adressändring är kostnadsfritt.*Som student ingår studentpaketet när du beställer 12 månader.

All post delas ut på din nya adress oavsett om det står din gamla eller nya adress på brevet. Med vårt studentpaket får du studentrabatt och fritt antal eftersändningar under 12 månader.

Att enbart anmäla sin Adressändring är kostnadsfritt.*Som student ingår studentpaketet när du beställer 12 månader.

Är adressändring gratis?

När du flyttar och vill ändra adress så måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket inom en vecka efter det att du har flyttat. Du kan göra adressändring gratis direkt på Skatteverket.se. Det gäller lite speciella regler för adressändring av barn, läs längre ned i denna artikel.Det kan även vara bra att beställa eftersändning av posten till den nya adressen, det tar adressändring.se betalt för. Deras pris för 1 års eftersändning är när detta skrivs (februari 2023) är 798 kr för hela hushållet. År 2022 kostade det 598 kr så det är en höjning på över 30 % sedan dess! Men du behöver inte beställa eftersändning, se nedan hur du kan eftersända gratis!

  • Anmäl din nya adress gratis direkt till Skatteverket.
  • Du måste själv höra av dig till de som skickar post till dig om att du ska byta adress. Flyttanmälan hos Skatteverket ändrar bara hos myndigheter och de bolag som prenumererar på ändringarna, vanligtvis banker och försäkringsbolag.
  • En flyttanmälan till Skatteverket ska ske senast en vecka efter att du har flyttat.
  • På adressandring.se kan du begära eftersändning av post, vilket de tar betalt för. De kan även skriva ut en blankett gällande adressändring åt dig att skicka till Skatteverket, dock blir inte fler företag informerade än om du gör en gratis flyttanmälan hos Skatteverket. Dessutom är det mycket enklare att adressändra själv på Skatteverket med hjälp av mobilt BankId.
  • Du kan byta adress tillfälligt, och ändå vara skriven på din tidigare adress om det är mindre än ett år och du tänkt dig flytta tillbaka.
  • Förutom den nya adressen måste du som flyttar till en lägenhet ange lägenhetsnumret vid flytt. Detta kan du få av fastighetsägaren.
  • Adressändring, flyttanmälan, ändra adress, ändra mantalsskrivningsadress, byta, adress, ändra din skattskrivningsadress, ändra folkbokföringen, ändra folkbokföringsadress…Det finns många namn, men allt är detsamma, du talar om för Skatteverket vart du flyttar och när, så att alla register kan uppdateras och att du betalar skatt där du bor.

Skatteverket ser till att din nya adress förmedlas till myndigheter och liknande, samt att SPAR (Statens personadressregister) uppdateras. Så din adress ändras automatiskt till exempel hos hos kommunen, landstinget, Försäkringskassan och Socialtjänsten. Du kan välja att antingen  registrera direkt på Skatteverket.se med mobilt BankId eller beställa en pappersblankett.

Det kostar ingenting att anmäla flyttning det vill säga att du ändrar din adress på Skatteverket.

Eftersändning av din post kan endast beställas via Adressändring.se som samarbetar med postleverantörerna och distribuerar din nya adress till dem. Däremot måste du själv informera privatpersoner, företag och andra organisationer om din nya adress. Om du får posten eftersänd från din gamla adress kan du enkelt se vilka som inte har din nya adress och meddela dem så fort som möjligt. Att skicka flyttkort eller flytt-sms med din nya adress är en smidig lösning. Båda tjänsterna kan beställas på Adressändring.se mot betalning.

När du gör adressändring för barn finns det lite speciella regler att tänka på. Det finns regler för barn 0-16 år och för barn som är 16-18 år. Adressändring barn måste skrivas under av båda föräldrarna eller mer korrekt ”alla vårdnadshavare”. Om bara den ena föräldern skriver under och det finns två vårdnadshavare så skickar Skatteverket automatiskt ut ett brev till den andra föräldern med frågan om den samtycker.

Kan man ha två postadresser?

Apple-ID-en din bruker en e-postadresse og passordet ditt for å logge deg på kontoen din hos Apple. Ekstra e-postadresser du kan nås på, og som er registrert i kontoen din, kan hjelpe venner og familie med å kommunisere og dele med deg via Meldinger, bildedeling og andre funksjoner. Vi kan også bruke de registrerte e-postadressene dine til å sende deg informasjon om kontoen din.

Hur lång tid tar det att göra en adressändring?

Anmäl flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet.

Här kan du se Skatteverkets film om hur du gör en flyttanmälan på webben.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Använd tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Du som inte har e-legitimation kan göra flyttanmälan på en pappersblankett. Det finns ett digitalt formulär som hjälper dig att fylla i blanketten korrekt. Följ stegen i formuläret, skriv ut blanketten, skriv under och skicka in den till oss. Har du registrerat dig i tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du däremot inte anmäla din flytt på pappersblankett, utan endast i tjänsten Flyttanmälan.

Fyll i din blankett och skriv ut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Det kan ibland vara svårt att veta vilken adress du ska vara folkbokförd på. Vi har listat några olika exempel, men är du osäker eller har frågor kan du kontakta oss.

Om du flyttar hemifrån för att plugga på universitet eller högskola ska du göra en flyttanmälan. Det spelar ingen roll om du flyttar in hos en kompis, till ett studentrum eller till en egen lägenhet. Du ska meddela Skatteverket din nya adress oavsett om din nya bostad finns i din hemstad eller på en annan ort.

Hur får man bort en person som är skriven på min adress?

Med tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du göra det här:

  • Se vilka personer som är folkbokförda på samma adress som du själv.
  • Meddela oss om någon av personerna är felaktigt folkbokförd på din adress.

Lämna så mycket information som du kan eftersom det hjälper oss att snabbare rätta felet. Du behöver inte veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd på din adress när du använder den här tjänsten. Genom att du använder tjänsten kan vi snabbt identifiera och åtgärda ett eventuellt fel. För att använda denna tjänst behöver du vara folkbokförd i Sverige, över 18 år och ha en e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation kan du använda den oinloggade tjänsten Meddela felaktig folkbokföring.

I tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du se vilka personer som är folkbokförda på din egen adress och meddela oss om något är fel.

Vad är skillnad mellan flyttanmälan och adressändring?

Anmäl din nya adress i god tid innan flytten! När du flyttar behöver du folkbokföra dig på din nya adress, så att din post kommer rätt.

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta). När du anmäler flytt blir du folkbokförd på den nya adressen. Det är gratis och kan göras i Skatteverkets e-tjänst eller via pappersblankett.

Hur gör man lättast en adressändring?

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta). När du anmäler flytt blir du folkbokförd på den nya adressen. Det är gratis och kan göras i Skatteverkets e-tjänst eller via pappersblankett.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Rätt adress i folkbokföringen innebär bland annat att myndigheter och många andra aktörer i samhället har din riktiga adress. Önskar du eftersändning av din post beställer du det hos svensk adressändring (www.adressandring.se).

Vad är skillnaden på adressändring och flyttanmälan?

Den grundläggande registrering som sker av den svenska befolkningen kallas för folkbokföring. Hur den går till regleras av Folkbokföringslagen. I samband med flytt, giftermål eller namnbyte ska du vända dig till Skatteverket som sköter folkbokföringen. Saker som påverkas är bland annat var du betalar skatt, rättighet till olika bidrag och var du ska rösta.

Inom folkbokföringen finns en grundregel som säger att du ska bokföras där du bor, oavsett vem som är ägare till den aktuella bostaden. Du kan till exempel vara inneboende hos någon annan och inte själv äga bostaden, men ändå vara folkbokförd på adressen. Skatteverkets definition är att du anses vara bosatt på den adress där du regelbundet sover för natten.

Vad händer om någon annan är skriven på min adress?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag använda mig av folkbokföringslagen.

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

När du behöver ta banklån för att finansiera dina bostadsköp finns det risk att problem uppstår. Om du vill äga flera bostäder måste banken avgöra om din ekonomi räcker till – du måste ha råd att betala samtliga räntekostnader, driftskostnader och hyresavgifter för bostäderna. Om banken däremot beviljar ditt lån, eller om du har råd att betala bostäderna kontant, är det fritt fram att äga hur många bostadsrätter, villor, tomter och sommarstugor som helst. Eftersom det är lagligt att äga flera bostäder är det också tillåtet att äga en bostadsrätt du inte är folkbokförd på. Du kan trots allt bara vara folkbokförd på en enda adress.

Kan man vara skriven på 2 ställen?

Dubbel bosättning innebär att du bor i flera bostäder och att du bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Du kan bara vara folkbokförd på en adress. När vi på Skatteverket gör en bedömning av var du ska vara folkbokförd, tittar vi på flera omständigheter i din livssituation. Exempel på sådana omständigheter är:

  • om du bor tillsammans med din familj i någon av bostäderna (Som familj räknas i folkbokföringslagens mening makar, registrerad partner, sambos och barn som fortfarande bor hemma)
  • hur mycket du vistas eller sover i de olika bostäderna
  • var din arbetsplats finns eller var du studerar
  • typ av bostäder, storlek och standard på bostäderna samt om du äger eller hyr dem
  • var du förvarar dina tillhörigheter.

Det är dina vanliga livsförhållanden som ligger till grund för bedömningen. Vi räknar oftast inte in semestervistelser, tjänsteresor eller andra tillfälliga vistelser i vår bedömning.

Vad händer om någon skriver sig på din adress?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag använda mig av folkbokföringslagen.