:

Kan man byta från enskild firma till aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man byta från enskild firma till aktiebolag?
  2. Hur gör man om enskild firma till aktiebolag?
  3. När ska man omvandla enskild firma till aktiebolag?
  4. Varför aktiebolag istället för enskild firma?
  5. Kan man ombilda enskild firma till aktiebolag?
  6. Vad händer när man avslutar enskild firma?
  7. Hur avslutar jag min enskilda firma?
  8. När lönar det sig att ha aktiebolag?
  9. Vad är nackdelen med aktiebolag?
  10. Vilka är nackdelar med enskild firma?
  11. Vad är nackdelar med enskild firma?
  12. Kan jag fakturera från min enskilda firma till Mitt AB?
  13. Vad är nackdelen med enskild firma?
  14. Hur pausar man enskild firma?
  15. Vad kostar det att avregistrera enskild firma?

Kan man byta från enskild firma till aktiebolag?

Det är möjligt att byta från enskild firma till aktiebolag. Processen är relativt vanlig och inte allt för svår att genomföra. Har du växt ur din enskilda firma? Då kan det vara dags att ta nästa steg och ombilda din enskilda firma till aktiebolag! Men vad är fördelarna med att göra det? I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på för att ombilda din enskilda firma till aktiebolag. Processen kräver viss administration. Därför har vi satt ihop handlingsorienterad guide som tar ditt företag från enskilda firma till aktiebolag.

Hur gör man om enskild firma till aktiebolag?

Det är möjligt att byta från enskild firma till aktiebolag. Processen är relativt vanlig och inte allt för svår att genomföra. Har du växt ur din enskilda firma? Då kan det vara dags att ta nästa steg och ombilda din enskilda firma till aktiebolag! Men vad är fördelarna med att göra det? I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på för att ombilda din enskilda firma till aktiebolag. Processen kräver viss administration. Därför har vi satt ihop handlingsorienterad guide som tar ditt företag från enskilda firma till aktiebolag.

När ska man omvandla enskild firma till aktiebolag?

Planerar du att ombilda från enskild firma till aktiebolag eller starta ett aktiebolag så bör du se över företagets situation och fatta beslut om att göra det innan årsskiftet. Du behöver äga bolaget redan vid ingången av 2023 för att få tillgodoräkna dig lågbeskattat utdelningsutrymme på 2,75 inkomstbasbelopp (IBB), vilket motsvarar 204 325 kr för beskattningsåret 2023 (2,75 IBB året innan, dvs 74 300 * 2,75).

Det är lätt att haka på trender, sedan en tid märker man en trend i att ombilda enskild firma till Aktiebolag. Det är mycket tal om att det är bättre att ha aktiebolag, för då kan du ta utdelning, men det är inte en allmängiltig sanning som säger att det kommer bli bättre ekonomiskt för dig. Så innan du tar steget bör du analysera helhetsbilden för just ditt företag. Den ekonomiska situationen för dig som fysisk person är det som ska påverka det slutliga beslutet.

Varför aktiebolag istället för enskild firma?

För att starta ett aktiebolag krävs att du kan lägga in ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Aktiekapitalet kan du betala kontant eller genom att låta företaget äga egendomar som bilar, fastigheter, patent, maskiner eller varulager till ett motsvarande värde. Om du startar enskild firma behöver du inte någon kapitalinsats.

Kan man ombilda enskild firma till aktiebolag?

Det finns ingen exakt tidpunkt som passar för alla företag att konvertera en enskild firma till ett aktiebolag. Varje företags situation och verksamhet är unik. Men det finns vissa scenarier där det kan vara fördelaktigt att genomföra en konvertering jämfört med att fortsätta som enskild firma. Exempel på sådana scenarier är:

  • När företaget närmar sig den punkt där det kommer betala statlig skatt, kan det ofta vara fördelaktigt att ha ett aktiebolag ur ett skattemässigt perspektiv. Medan man i en enskild firma betalar skatt på hela företagets vinster, kan man ta ut lön eller utdelningar i ett aktiebolag och fördela inkomsterna jämnare under året.

  • När företaget utökar och ska anställa fler medarbetare kan det vara fördelaktigt att genomföra en ombildning eftersom man inte är personligt ansvarig för skulderna i företaget, om det är ett aktiebolag, medan man är det om det är en enskild firma. Att ha anställda i ett aktiebolag ger också fler möjligheter till förmåner än vad som finns för anställda i en enskild firma.

Vad händer när man avslutar enskild firma?

oberoende av när under året du avslutar verksamheten. Det innebär att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader. Glöm inte att bokföra även de sista affärshändelserna och bevara räkenskapsinformationen i sju år.

Hur avslutar jag min enskilda firma?

När du inte längre säljer varor eller tjänster ska du begära att ditt godkännande för F-skatt

 hos Bolagsverket och ska avsluta din verksamhet ska du anmäla det när du är inloggad i e-tjänsten. Anmälan om avregistrering till Bolagsverket kostar ingenting. 

När lönar det sig att ha aktiebolag?

Du har säkert hört det flera gånger, men det kan aldrig betonas nog ofta. Den som driver en enskild firma är personligt ansvarig för alla företagets eventuella skulder. Om firman skulle krascha, med skulder som följd, kan dessa förfölja dig resten av livet och i värsta fall försätta dig i personlig konkurs.

Ett aktiebolag räknas däremot som en juridisk person, vilken per definition är skild från dig. Därför har du som ägare inget ansvar att betala företagets eventuella skulder utan riskerar bara att på sin höjd förlora ditt satsade aktiekapital och eventuella egna insättningar i bolaget (såvida bolaget inte låter bli att betala sina skatter – då kan du som vd eller styrelseledamot bli personligt betalningsskyldig).

Ansvarsfrågan kan vara extra viktig att ta hänsyn till om du till exempel ska binda upp dig på långvariga hyresavtal för kontorslokaler eller om du behöver göra stora inköp för lagervaror eller liknande, vilket innebär att du ligger ute med mycket pengar innan eventuella inkomster. Då är det alltid säkrare att driva aktiebolag.‍

Vad är nackdelen med aktiebolag?

Att starta en enskild firma är förmodligen det enklaste och snabbaste sättet att starta företag. För att komma igång behöver du bara gå till Skatteverket och ansöka om F- eller FA-skattesedel. Du behöver inget startkapital för att starta bolaget.

En viktig sak som du bör veta om innan du startar enskild firma är att ditt företags ekonomi ses som en förlängning av din privata ekonomi, Skatteverket betraktar således det du tjänar i ditt företag som inkomst av tjänst.  

Enskild firma anses inte vara en egen juridisk person. Detta innebär att det är ditt egna personnummer som kommer agera organisationsnummer för ditt företag. Du är således personligt ansvarig för företaget.

Vilka är nackdelar med enskild firma?

Grunden är att aktieägaren inte har något personligt ansvar för företagets skulder. Bolaget företräds av sin styrelse, som utses av aktieägarna vid bolagsstämma. Bolaget kan också företrädas av eventuell verkställande direktör, som utses av styrelsen.

Om mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där bolaget riskerar att bli likviderat. För att skydda bolagets långivare bör det egna kapitalet (tillgångarna minus skulderna) vara minst lika stort som aktiekapitalet.

Vi har lagerbolag med 25 000 kr i aktiekapital. Beställ online för snabb hantering, eller kontakta oss för mer information.

I en enskild firma är företagets organisationsnummer samma som ägarens personnummer. Ägaren kallas för egen företagare och är personligt ansvarig för alla företagets skulder.

Vad är nackdelar med enskild firma?

En enskild firma kan du ha om du som privatperson vill driva ett företag. Många väljer att påbörja sin företagskarriär med att starta en enskild firma. Det finns både för- och nackdelar med att driva ett företag som enskild firma.

En enskild firma kan du ha om du som privatperson vill driva ett företag. Många väljer att påbörja sin företagskarriär med att starta en enskild firma. Det finns både för- och nackdelar med att driva ett företag som enskild firma.

Kan jag fakturera från min enskilda firma till Mitt AB?

om du ombildar den enskilda näringsverksamheten till ett aktiebolag, om bolaget fortsätter att driva verksamheten. Överlåtelse av en hel verksamhet eller en verksamhetsgren är momsfritt.

Om du är frivilligt momsskyldig för uthyrning av lokal tar bolaget normalt över dina rättigheter och skyldigheter som är knutna till den frivilliga momsskyldigheten.

Vad är nackdelen med enskild firma?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Hur pausar man enskild firma?

Exempel på situationer där man som företagare inte anses ha sin verksamhet vilande.

  • Man minskar antal dagar och/eller timmar som verksamheten är öppen.
  • Man har färre antal kunder eller pågående uppdrag.
  • Man har ett eller flera pågående uppdrag men där det finns perioder utan sysselsättning, exempelvis ett uppdrag i vilket du har en halv dags sysselsättning en gång i månaden.
  • Man arbetar med anbud eller aktiv marknadsföring.
  • Man har uppdrag som inte är avslutade eller pausade av uppdragsgivaren även om du inte arbetar med uppgiften för tillfället.
  • Man förbererder verksamhet med exempelvis inköp av varor, tjänster, inventarier och maskiner.

Vad kostar det att avregistrera enskild firma?

Vem är då aktiebolaget lämpligt för? Här går vi igenom lite fakta för att ge lite vägledning i valet av bolagsform.

  • Ett aktiebolag är en juridisk person. Det betyder bl a att aktiebolaget är självständigt och måste företrädas av någon. Den enda bolagsformen som inte är en juridisk person är enskild näringsverksamhet (enskild firma).
  • Minst en person eller ett företag måste äga aktiebolaget.
  • Bolaget är ansvarigt och ingen annan, dvs. aktiebolaget kan ingå avtal och ta ansvar för skulder. I en enskild näringsverksamhet är näringsidkaren personligen ansvarig. I handelsbolag är bolagsmännen ansvariga för skulder och i kommanditbolag är det komplementären som hålls ansvarig för skulder.
  • Det krävs ett aktiekapital om minst 25 000 kr för att starta ett aktiebolag. De resterande bolagsformerna har inget eller väldigt lågt kapitalkrav.
  • Företrädare för ett aktiebolag är styrelsen. När man startar ett aktiebolag behöver man ha minst en styrelseledamot och en suppleant.
  • Ett aktiebolag måste registreras hos Bolagsverket och Skatteverket.
  • Ett aktiebolag är namnskyddat i hela landet.
  • Aktiebolaget ska betala bolagsskatt för vinsten. Bolagsskatten är 22%, men kan under 6 år minskas till 16,5% genom avsättning till så kallad periodiseringsfond. Ägarna beskattas när de tar ut lön och/eller eventuell utdelning av bolagets vinst.
  • Årsredovisning skall lämnas in till Bolagsverket av alla aktiebolag. Revisor behövs inte för små, privata aktiebolag.
  • Den sjukpenninggrundande inkomsten baseras på uttagen lön.

I vissa situationer kan det vara fördelaktigt att välja en annan bolagsform än just aktiebolag. Ett sådant tillfälle är om du till exempel vill testa en affärsidé vid sidan om anställning och inte har 25 000 kr i startkapital. Då kan till exempel enskild näringsverksamhet (enskild firma) som inte har något krav på startkapital, vara ett bra sätt att komma igång. Vad gör du då om firman går så bra att du säger upp din anställning? Antingen fortsätter du bedriva verksamheten som enskild näringsidkare eller går det bra att omvandla till aktiebolag. Om intäkterna blir stora i den enskilda firman så finns det skattemässiga fördelar med att starta aktiebolag då du till exempel inte behöver betala lika hög skatt för intäkterna före du tar ut dem i lön.