:

Får man köra hem med firmabil?

Innehållsförteckning:

  1. Får man köra hem med firmabil?
  2. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
  3. Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?
  4. När lönar det sig att ha förmånsbil?
  5. Vad händer om man kör företagsbil privat?
  6. Måste man ha körjournal på företagsbil?
  7. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
  8. Vad är det för skillnad på tjänstebil och förmånsbil?
  9. Hur många mil får man köra privat med tjänstebil?
  10. Hur mycket får man köra privat med en företagsbil?
  11. Får man köra privat med företagsbil?
  12. Hur mycket får man använda företagsbil privat?
  13. Varför är förmånsbil så dyrt?
  14. Hur påverkar förmånsvärdet min lön?
  15. Får man tanka privat bil med företagskort?

Får man köra hem med firmabil?

Warning: preg_match(): Compilation failed: unrecognized character follows \ at offset 24 in /home/mowininf/public_html/components/com_kunena/controller/topic/item/display.php on line 476

18 aug 2014 08:55 #21 av peter tilling

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

I och med dagens besked från Riksgälden att den ränta som sätts sista fredagen i november kommer vara 1,94% kan vi med hjälp av det Prisbasbelopp som regeringen fastställde redan i somras till 52 500 kr för 2023 räkna ut bilförmånen för nästa år.

Förmånsvärdet blir högre då både ränta och basbeloppet höjts, ränta har höjts från 0,5% (golvnivån) till 1,94% och basbeloppet höjts med 4 200 kr.

Hur mycket är en tjänstebil värd i lön?

För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

När lönar det sig att ha förmånsbil?

Senast förra veckan fick jag frågan från en företagare som stod i begrepp att köpa ny bil. Hon ville veta vad som skulle vara mest fördelaktigast. Att köpa bilen privat eller i företaget? En enkel fråga kan tyckas men där det inte alltid finns ett enkelt svar. Som med mycket annat finns det flera saker att ta hänsyn till. Med privatbil betalar du själv alla kostnader förknippat med bilen privat. Det vill säga inköp av bilen, skatt, försäkring och reparation och underhåll. Med tjänstebil är det företaget som köper eller leasar bilen och som också står för alla kostnader förknippat med den. Tjänstebilen används uteslutande för körning i tjänsten men om du använder tjänstebilen även för privat körning, mer än tio tillfällen per år eller mer än 100 mil, ska du förmånsbeskattas. Därmed blir tjänstebilen en förmånsbil.

Drivmedlet för förmånsbilen kan du välja att betala privat och då får du ta ut milersättning för de mil du kör i tjänsten. Det andra alternativet är att företaget betalar allt drivmedel men då ska du också förmånsbeskattas med 120% av marknadsvärdet av drivmedlet för de mil du kör privat. Detta avskräcker många och de väljer istället att själv betala drivmedlet och ta ut milersättning för de mil de kör i tjänsten. Om förmånsbil eller privatbil är mest fördelaktigt för just dig beror bland annat på vilken bil det är och hur många mil du kör privat och i företaget. Det är svårt att säga ett exakt milantal när de olika alternativen är mest fördelaktiga, men generellt kan man säga att ju mer du kör desto mer fördelaktigt är det med förmånsbil. Tanken med förmånsbeskattning är att det ska vara kostnadsneutralt om man kör ”normalt” antal mil (ca 1500 mil totalt) per år. Det vill säga att det ska kosta lika mycket om du väljer privatbil eller förmånsbil. Införandet av Bonus Malus under 2018 gör också att fordonsskatten numera räknas in när man beräknar förmånsvärdet. Dock gäller det bara bilar som registrerats efter 1 juli 2018.

Vad händer om man kör företagsbil privat?

En företagsbil kan underlätta många moment i arbetslivet, både för företaget och för dig som är anställd.  

Under 2018 fanns det cirka 300 000 tjänstebilar registrerade i Sverige. Det är många som anser att tjänstebilen är en nödvändighet för att klara jobbet och hålla kontakten med kunder såväl som leverantörer.

Måste man ha körjournal på företagsbil?

Här är tre exempel på situationer där det är bra att ha en detaljerad och noggrant förd körjournal:

  • Kör du tjänstebil har du dispositionsrätten till tjänstebilen. För att undvika bilförmån måste du kunna visa att bilen används endast i ringa omfattning för privat körning. Med ringa omfattning menas att bilen används för privat körning vid högst 10 tillfällen per år och med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. För att en skattepliktig förmån inte ska uppkomma krävs att båda förutsättningarna är uppfyllda.
  • Kör du mer än 3 000 mil i tjänsten under ett kalenderår? Då finns det möjlighet att reducera bilförmånsvärdet till 75 procent. I första hand är det arbetsgivaren som reducerar bilförmånsvärdet. Har inte detta gjorts har du möjlighet att göra det i din privata inkomstdeklaration. Att begära nedsättning i din privata inkomstdeklaration kan också vara aktuellt om du under kalenderåret haft två eller flera arbetsgivare och den totala körsträckan i din tjänstekörning överstiger 3 000 mil.
  • Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

    • bilens nybilspris
    • extrautrustning som inte ingår i nybilspriset, till exempel metalliclack och vinterdäck
    • om bilen är miljöbil
    • om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten
    • fordonsskatten (gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har tagits i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare).

    Vad är det för skillnad på tjänstebil och förmånsbil?

    Att som anställd ha tillgång till tjänstebil eller förmånsbil är oftast en stor förmån oavsett. Men självklart finns det en skillnad mellan tjänstebil och förmånsbil.

    Hur många mil får man köra privat med tjänstebil?

    Tjänstebil, förmånsbil eller personalbil? Är det olika namn på samma sak eller finns det någon skillnad? Jo, det finns vissa skillnader och de beror på hur bilen används. Enligt Skatteverkets definition är en tjänstebil som även används privat en förmånsbil (även om de kallas för något annat på arbetsplatsen).

    Det är möjligt att använda sin tjänstebil privat utan att den behöver beskattas, men bara om den används i “ringa omfattning”. Med det menas att du får använda bilen privat vid högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil.

    Även resor till och från jobbet räknas som privata resor. För att vara säker på att bilen inte används privat kan du parkera bilen på arbetsplatsen efter jobbet och lämna nycklarna på företaget.

    Om du kör tjänstebilen i mer än 100 mil räknas den som en förmånsbil och måste då förmånsbeskattas. Hur mycket skatt du ska betala beror på förmånsvärdet för den bil du har valt. En bilförmån räknas ut enligt en schablon där bland annat bilens nyvärde, extrautrustning och fordonsskatten påverkar förmånsvärdet. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön när din skatt räknas ut. Du kan beräkna bilens förmånsvärde på Skatteverkets webbplats.

    Hur mycket får man köra privat med en företagsbil?

    För arbetsgivaren är förmånsbil ett sätt att ge personal som åker mycket bil i jobbet, till exempel säljare eller konsulter, en möjlighet att slippa slita på den privata bilen. För andra personalgrupper är förmånsbil inte lika vanligt.

    Förmånsbil är en löneförmån som den anställde ska betala skatt på.

    Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

    Nu är det enkelt att rapportera milersättning för resor i tjänsten! Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal!

    Får man köra privat med företagsbil?

    En tjänstebil är en bil som ägs (alt. leasas) av ett företag och som är avsedd att användas i tjänst. Det finns tjänstebilar som enbart får användas i arbetet, men det finns också tjänstebilar som den anställde får använda privat.

    Hur mycket får man använda företagsbil privat?

    Det är omöjligt att ge en generell rekommendation om vilket av systemen som är mest fördelaktigt – använder du bilen även privat så är systemen tänkta att vara neutrala, men det kan finnas skillnader i vissa fall. Du får helt enkelt göra en beräkning och jämföra utfallen.

    Vid beräkning av förmånsvärdet används följande formel:

    Varför är förmånsbil så dyrt?

    Att ha förmånsbil har länge varit populärt i Sverige och en kvarts miljon förmånsbeskattade bilar har rullat på gatorna de senaste åren. Men under 2021, i samband med regeringens kraftiga skattehöjningar, svalnade intresset och antalet bilar inköpta av företag minskade. Inför valet väcks frågan igen: hur ser framtiden ut för tjänstebilar? Och vad tycker de olika partierna i frågan?

    Hur påverkar förmånsvärdet min lön?

    Att använda företagsbilen för privat bruk räknas som en skattepliktig förmån. Tanken med förmånsvärdet är att det ska motsvara den besparing som föraren gör jämfört med att äga bilen själv.

    Val av bilmodell påverkar vad den får för förmånsvärde. Andra faktorer som påverkar är hur många mil du kör i tjänsten, bilens extrautrustning och fordonsskatten. Beloppet läggs på din lön och innebär därför en förhöjd skatt som anställd. 

    Det totala förmånsvärdet är en sammanslagning av fyra delar: prisbeloppsdelen, räntedelen, prisdelen och fordonskattsdelen. Regeländringarna från 1 juli 2021 påverkar det ränte- och prisrelaterade beloppet av förmånsvärdet.

    Får man tanka privat bil med företagskort?

    Hej!

    Om den anställde har använt sin egna bil på tjänsteresa så kan du betala ut milersättning, men kan dock inte ersätta den anställde för den verkliga kostnaden. I och med att den anställde inte har betalt något själv utan använt företagskortet så skulle jag säga att det inte går under milersättning utan snarare under reglerna för drivmedelsförmån. I sådana fall så kan du läsa här om vilka regler som gäller längst ner på sidan.