:

Hur mycket kostar det att byta efternamn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket kostar det att byta efternamn?
  2. Vad behöver man för att byta efternamn?
  3. Kan man byta efternamn gratis?
  4. Hur ansöker man om att byta efternamn?
  5. Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?
  6. Hur lång tid tar det att ändra efternamn?
  7. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
  8. Måste man byta körkort när man byter efternamn?
  9. Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?
  10. Hur byter man namn på BankID?
  11. Kan man byta sitt namn på Swish?
  12. Hur kan du byta efternamn?
  13. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
  14. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
  15. Kan man byta barnets efternamn?
  16. Hur kan du byta efternamn?
  17. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
  18. Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?
  19. Kan man byta barnets efternamn?

Hur mycket kostar det att byta efternamn?

Idag är det fritt fram att byta efternamn eller att byta förnamn. Anledningarna till varför man vill byta namn kan vara många. Vissa byter namn när man gifter sig, när man skaffar barn eller av den enkla anledningen att man vill ha ett annat namn än det man har.

Den 1 juli 2017 ändrades namnlagen så att det blev lättare att byta namn. Efter det har man sett ett uppsving i antal namnbyte av både för- och efternamn. En av de saker som ändrads var rätten att ha dubbla efternamn. Tidigare var de som hade två efternamn tvungna att ha det ena efternamnet som mellannamn. Har man sedan tidigare ett mellannamn så behåller man detta men det går nu inte längre att skaffa ett nytt mellannamn.

Vad behöver man för att byta efternamn?

Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn, alltså ett efternamn som inte redan används.

Fem kriterier för att byta till ett nybildat efternamn:

Kan man byta efternamn gratis?

Ja, efter skils­mäs­sa kan man välja att byta till­ba­ka till sitt ti­di­ga­re namn. Namn­by­tet sker dock inte direkt i sam­band med skils­mäs­san.

Det namn du haft som gift be­hål­ler du au­to­ma­tiskt. Om du vill byta namn ska en sär­skild an­sö­kan skic­kas in till Skat­te­ver­ket.

Läs mer om skils­mäs­so­an­sö­kan och snabb skils­mäs­sa

Nej, det är inte möj­ligt att tvinga den andra att byta ef­ter­namn efter en skils­mäs­sa. Du kan alltså välja att be­hål­la det ef­ter­namn du tog när du gifte dig trots att din före detta mot­sät­ter sig.

Ditt ef­ter­namn är ditt eget. Du kan be­hål­la det också om du väljer att gifta om dig och din nya make kan också ta namnet.

Hur ansöker man om att byta efternamn?

Övrigt/annat

Jag har ansökt om att få ändra namn till min mormors morfars mors efternamn men fått avslag med motiveringen att det är ett namn 5 generationer tillbaka och inte 4 generationer som lagen föreskriver. Men så som det formuleras på Skatteverkets hemsida ska generationerna vara "räknat från dina föräldrar". Gör man det så blir avståndet från min mor och bakåt 4 generationer, då är lagkravet uppfyllt i mitt fall... Hade varit mycket tacksam för er hjälp att klarlägga vilken räknevariant som gäller i detta fall.

Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?

För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och ha uppnått en viss ålder. Vilka åldersgränser som gäller framgår av e-legitimationsutfärdarnas webbplatser.

Här kan du läsa mer om de olika typerna av e-legitimationer som du kan använda för att logga in i Skatteverkets tjänster och hur du skaffar dem.

Mobilt bank-id är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Du kan använda Mobilt bank-id både när du surfar från den enhet där du har Mobilt bank-id installerat och när du vill nå e-tjänster från en dator. Det enda som krävs är att du har med dig den telefon eller surfplatta där du har Mobilt bank-id installerat och att den har åtkomst till internet.

Hur lång tid tar det att ändra efternamn?

Bank-id är en e-legitimation och utfärdas av ett antal banker. En e-legitimation kan jämföras med en fysisk id-handling som till exempel id-kort eller körkort. Den enda skillnaden är att du använder e-legitimationen för att legitimera dig digitalt till exempel på internet.

Bank-id är den absolut vanligast förekommande e-legitimationen i Sverige. De allra flesta privata och offentliga företag och organisationer som har digitala tjänster med krav på inloggning och identifiering använder sig av bank-id.

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

En person som inte har rätt att jobba än i Sverige har inte fått bevis om AT-UND (undantag från kravet på arbetstillstånd) på sitt LMA-kort. Vill du anställa en person som ännu inte fått bevis om AT-UND? Be personen kontakta Migrationsverket för att fråga om hen kommer att få AT-UND.

Du får inget ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen för att anställa personer som inte fått uppehållstillstånd.

Måste man byta körkort när man byter efternamn?

Du behåller ditt efternamn när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta efternamn.

Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn.

Om någon av er redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn som du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som den du är gift med har.

Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Jag tolkar frågan som om att du vill byta efternamn till fyra generationer bakåt och vad som krävs för att bevisa detta. Vid besvarande av frågan kommer jag utgå från lagen om personnamn (personnamnslagen).

Hur byter man namn på BankID?

Om du har ett giltigt pass rekommenderar vi i så fall att du bokar resan i det namn som står i ditt pass och gör ett nytt pass efter resan när namnändringen är klar. Du kan också vänta med att skicka in namnansökan till efter resan.

Om du inte har något giltigt pass eller om ditt pass snart går ut rekommenderar vi att du

1. skaffar ett nytt pass i ditt nuvarande namn2. bokar resan i ditt nuvarande namn3. skickar in ansökan om namnändring efter att du fått ditt nya pass4. skaffar ett nytt pass med ditt nya namn när du kommit hem och namnändringen är klar.

Kan man byta sitt namn på Swish?

Du ansluter dig till Swish via internetbanken eller appen. Där kopplar du ihop ditt bankkonto med ditt mobilnummer. När du gjort detta kan du börja ta emot pengar via ditt mobilnummer. För att kunna skicka pengar behöver du även ladda ner Swish-appen "Swish Betalningar" och Mobilt BankID. Det går även bra att ansluta sig till tjänsten via bankkontor eller genom att ringa oss.

Ja, du kan ansluta dig till Swish utan att ha en smartphone. Men har då endast möjlighet att ta emot Swishbetalningar.

Är du under 18 år gör vårdnadshavare anslutningen i sin mobil eller internetbank. Du kan även besöka ett av våra bankkontor tillsammans med en vårdnadshavare för anslutning.

För att kunna använda Swish behöver du ha en telefon med ett operativsystem som stödjer Swish. För att uppdatera operativsystemet (Android eller iOS), gå till Inställningar i din mobila enhet.

Kan du inte använda Swish trots att du har uppdaterat? Då är din mobila enhet sannolikt för gammal för Swish.

Du behöver också ha din BankID-app på samma enhet som du har Swish-appen.

Hur kan du byta efternamn?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Kan man byta barnets efternamn?

Byta barnets efternamn. Om föräldrarna är överens om att barnet ska byta efternamn kan ansökan göras direkt hos Skatteverket. I vissa fall krävs det att en domstol prövar om namnbytet är det bästa för barnet.

Hur kan du byta efternamn?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Hur mycket kostar en ansökan om att byta efternamn?

  • En ansökan om att byta till ett efternamn som du tidigare har haft kostar 1 800 kronor. Vanligtvis har Skatteverket dina tidigare namn registrerade. Om namnet däremot inte finns registrerat hos Skatteverket måste du visa att du har burit namnet tidigare.

Kan man byta barnets efternamn?

  • Byta barnets efternamn. Om föräldrarna är överens om att barnet ska byta efternamn kan ansökan göras direkt hos Skatteverket. I vissa fall krävs det att en domstol prövar om namnbytet är det bästa för barnet.