:

Varför paketera fastigheter?

Innehållsförteckning:

  1. Varför paketera fastigheter?
  2. Hur beskattas gåva av fastighet?
  3. När räknas en fastighet som gåva?
  4. Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?
  5. Hur paketerar man en fastighet?
  6. Hur många fastigheter får man ha?
  7. Hur undviker man gåvoskatt?
  8. Hur skriver man över ett hus som gåva?
  9. Får man ge bort en fastighet som gåva?
  10. Måste man ta upp en gåva i deklarationen?
  11. Kan man sälja en fastighet till sig själv?
  12. Kan man sänka taxeringsvärdet?
  13. Hur mycket skatt betalar man när man säljer en fastighet?
  14. Hur undviker man Byggmästarsmitta?
  15. Hur många fastigheter får man äga som privatperson?

Varför paketera fastigheter?

En fastighet ägs antigen direkt av en fysisk eller juridisk person eller så äger den fysiska eller juridiska personen fastigheten indirekt genom ett icke-verksamhetsdrivande aktiebolag som i sin tur äger fastigheten. I kommersiella sammanhang så är det sistnämnda alternativet vanligast, man pratar då om att fastigheten har ”paketerats” i ett aktiebolag.

För det fall fastigheten har paketeras så överlåts vanligen aktierna i bolaget istället för själva fastigheten. Oavsett överlåtelseform så är det dock köparen som efter överlåtelsens fullbordande kontrollerar och, direkt eller indirekt, äger fastigheten ifråga.

Hur beskattas gåva av fastighet?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Nedan kommer jag reda ut vad som gäller skattemässigt när fastigheter ges som gåva.

När räknas en fastighet som gåva?

För att gåva av fastighet rent skattemässigt ska räknas som gåva krävs att eventuell betalning understiger fastighetens taxeringsvärde (för det år som överlåtelsen sker). Om betalningen är lika hög eller högre än fastighetens taxeringsvärde räknas nämligen hela överlåtelsen som ett köp. (Om marknadsvärdet är lägre än taxeringsvärdet görs jämförelsen med marknadsvärdet istället.) 

Om fastigheten saknar taxeringsvärde kan Skatteverket fastställa ett jämförelsevärde som ni kan använda. Om fastigheten har förändrats i stor omfattning – t ex om skog avverkats eller en byggnad rivits eller omavstyckning skett – ska man jämföra med det taxeringsvärde som skulle ha gällt med hänsyn till fastighetens förändring.

Vad händer om man säljer under taxeringsvärdet?

Kostnaden för lagfart beror på hur du har förvärvat fastigheten. Det är inte säkert att du behöver betala stämpelskatt, men du betalar alltid en expeditionsavgift som är 825 kronor. Expeditionsavgiften är till för att täcka kostnaden för vår handläggning.

Hur paketerar man en fastighet?

I fastighetstransaktioner och vid fastighetsutveckling talar man ofta om att ”fastigheten säljs paketerad”. Vad betyder det egentligen och varför används fastighetspaketering? Detta ska vi nu försöka reda ut.

Bakgrunden till varför paketering av fastigheter kan vara intressant är flera olika anledningar. Bland annat kan man uppnå en skattemässig fördel genom att skatten på försäljning av andelar i bolag eller föreningar är skattefria då det rör sig om försäljning av näringsbetingade aktier eller andelar. Det går alltså att få ut marknadsvärdet på fastigheten genom en aktie- eller andelsförsäljning utan att beskattning sker av mellanskillnaden mellan anskaffningsvärdet och fastighetens marknadsvärde om paketeringen sker på rätt sätt.

Hur många fastigheter får man ha?

Hur många lägenheter får man köpa och sälja per år?

Man kan köpa och sälja ett obegränsat antal lägenheter per år men bedömer Skatteverket att det är en näringsverksamhet, att den som driver verksamheten gör det yrkesmässigt, självständigt och med ett vinstsyfte, beskattas man som en näringsidkare.

Hur undviker man gåvoskatt?

  • den ska vara överlämnad, eller traderad som det heter på juristspråk.
  • det ska finnas en gåvoavsikt, alltså att man ger utan att kräva något tillbaka. 
  • det ska vara en förmögenhetsöverföring från givaren, det vill säga gåvotagaren ska bli berikad. 

Hur skriver man över ett hus som gåva?

Välj om du vill använda vår e-tjänst eller skicka in ansökan per post.

Läs om hur du ansöker via vår e-tjänst eller per post.

Får man ge bort en fastighet som gåva?

För att gåva av fastighet rent skattemässigt ska räknas som gåva krävs att eventuell betalning understiger fastighetens taxeringsvärde (för det år som överlåtelsen sker). Om betalningen är lika hög eller högre än fastighetens taxeringsvärde räknas nämligen hela överlåtelsen som ett köp. (Om marknadsvärdet är lägre än taxeringsvärdet görs jämförelsen med marknadsvärdet istället.) 

Om fastigheten saknar taxeringsvärde kan Skatteverket fastställa ett jämförelsevärde som ni kan använda. Om fastigheten har förändrats i stor omfattning – t ex om skog avverkats eller en byggnad rivits eller omavstyckning skett – ska man jämföra med det taxeringsvärde som skulle ha gällt med hänsyn till fastighetens förändring.

Måste man ta upp en gåva i deklarationen?

Cancerfonden och våra samarbetspartners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöksstatistik och möjliggöra personaliserad marknadsföring. Du väljer vilka typer av cookies du tillåter utöver de som är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Kan man sälja en fastighet till sig själv?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Kan man sänka taxeringsvärdet?

Småhus kommer snart att få nya taxeringsvärden. Förändringarna beror på ökningen av fastighetspriser mellan 2020 och 2022. Det och andra nyheter gick Skatteverket ut med i ett pressmeddelande.

  • Över 2,4 miljoner småhus får nya taxeringsvärden.
  • Genomsnittlig ökning: 31 procent.
  • Variation i ökning: Jämtland (43 %), Gotland (38 %), Blekinge (26 %).

Ett taxeringsvärde är det samlade värdet av en ägd fastighet, och ligger till grund till den fastighetsskatt som ska betalas för fastigheten. Standard brukar vara att taxeringsvärdet ska ligga på ungefär 75 procent av fastighetens marknadsvärde och beräknas av Skatteverket.

Eftersom priserna oftast ändras snabbare på bostadsmarknaden än vad Skatteverket hinner registrera kan det vara bra att själv dubbelkolla och räkna ut ett fastighets taxeringsvärde med hjälp av Skatteverket.

Hur mycket skatt betalar man när man säljer en fastighet?

Har du sålt en bostad med vinst behöver du betala en vinstskatt. Här kan du läsa om hur du räknar ut vinstskatten och om vilka skatteavdrag du kan få göra.

Om du säljer din bostad till ett högre pris än det du köpte den för gör du en kapitalvinst. Den vinsten måste du betala en vinstskatt på, som ibland även kallas reavinstskatt.

Reavinst, som är en förkortning av realisationsvinst, är ett äldre uttryck för kapitalvinst. Numera säger man oftast just kapitalvinst istället, och bara vinstskatt istället för reavinstskatt.

Hur undviker man Byggmästarsmitta?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att momsen ens existerar. För privatpersoner är nämligen momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.

Hur många fastigheter får man äga som privatperson?

För dig som är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare värderas bilförmån på samma sätt som för anställda.

Den som har dispositionsrätt till en bil förutsätts använda den privat, och måste därför kunna visa att bilen endast använts i ringa omfattning, för att undvika bilförmån.