:

Vad krävs för att en vigsel ska vara giltig?

Innehållsförteckning:

 1. Vad krävs för att en vigsel ska vara giltig?
 2. Hur lång tid tar det att få hindersprövning?
 3. Måste man registrera giftermål?
 4. Hur mycket kostar det att gifta sig borgerligt?
 5. Kan man gifta sig spontant?
 6. Kan man gifta sig utan hindersprövning?
 7. Hur mycket kostar en hindersprövning?
 8. Hur lång tid tar det innan giftermål registreras?
 9. Vilka blanketter behövs vid giftermål?
 10. Måste man ha ringar vid borgerlig vigsel?
 11. Måste man ha hindersprövning?
 12. Vilka får man inte gifta sig med?
 13. När får man inte gifta sig?
 14. Hur billigt kan man gifta sig?
 15. Vad är fördelen med att gifta sig?

Vad krävs för att en vigsel ska vara giltig?

En vigsel kan vara religiös eller borgerlig. Under vigselakten lovar de två varandra ett trohetslöfte, som ofta lyder: "Jag tar dig nu till min hustru/man / att dela glädje och sorg med dig / och vara dig trogen / tills döden skiljer oss åt".

Efter vigseln, som kan vara kyrklig eller borgerlig, ska vigselförrättaren skicka ett intyg till Skatteverket. Genom intyget bekräftar vigselförrättaren att äktenskapet ingåtts. Skatteverket registrerar därefter äktenskapet i folkbokföringsdatabasen.

Till en vigsel som förrättas enligt svensk lag ska följande medtas:

Hur lång tid tar det att få hindersprövning?

Kontrollera först om uppgifterna om era civilstånd har antecknats i befolkningsdatasystemet. Ni kan kontrollera detta i tjänsten Kontrollera dina uppgifterLänk till en annan webbplats, Öppnas i en ny flik eller genom att kontakta oss. 

Måste man registrera giftermål?

Du ska vända dig till Skatteverket med en vidimerad kopia på vigselhandlingen (äktenskapscertifikatet). Om du har gift dig med en person som aldrig har varit folkbokförd i Sverige måste du inkomma med en kopia på din frus/mans pass som du ska lämna till Skatteverket. Det sker en bedömning av Skatteverket om vigseln är äkta och om den är det så registreras giftermålet i den svenska folkbokföringen.

Om du har gift dig inför en svensk myndighet utomlands ska du vända dig till en svensk ambassad, svensk konsulat eller till svenska kyrkan. Om du planerar att gifta dig utomlands inför en svensk myndighet bör du komma ihåg att antigen du eller den person du ska gifta dig med måste vara svensk medborgare.

Hur mycket kostar det att gifta sig borgerligt?

Om ni väljer att gifta er borgerligt utförs vigseln av stadens borgerliga vigselförrättare. Äktenskapet får samma rättsliga status som när ni gifter er religiöst. Ni kan välja att ha vigseln i Västerås stadshus eller på en annan plats som ni kommer överens om tillsammans med er vigselförrättare. Vigslar kan utföras både på vardagar och på helger. Vi har inga fasta tider för vigslar. Tiden bokas in efter önskemål och tillgänglighet.

En vigsel i stadshuset kostar ingenting. Om ni vill gifta er på en annan plats kan ni behöva betala för vigselförrättarens resekostnader. Om ni inte kommer till vigseln eller avbokar närmare än 7 dagar innan vigseln kostar det 400 kr.

Kan man gifta sig spontant?

En drop-in-vigsel innebär att ni som brudpar kan genomföra ett bröllop utan någon större planering och ni behöver heller inte gäster närvarande för att ni ska kunna gifta er. Det är ett snabbt sätt att gifta sig, där ni som brudpar kan vara mer spontana och slippa all planering inför ett stort bröllop som många andra föredrar.  

Det är även ett sätt för er att kunna spara pengar som ni istället kan lägga på er smekmånad om detta känns viktigare för er. Men en drop-in-vigsel behöver inte endast ske mellan två ogifta personer, det kan även vara ett sätt för redan gifta par att förnya sina löften eller genomgå en drop-in-vigsel i en kyrka efter en borgerlig vigsel. Detta beror helt på vad ni som par föredrar och vad ni har tänkt er inför ert bröllop. 

Kan man gifta sig utan hindersprövning?

Välkommen till vigsel i Svenska kyrkan och Genarps församling.

Tid för vigsel bokar ni via vår expedition antingen via telefon eller ett personligt besök. Prästen som ska viga er kommer sen att ta kontakt med er för ett så kallat vigselsamtal.

Hur mycket kostar en hindersprövning?

Hindersprövning är en statligt genomförd undersökning för att säkerställa att två personer kan ingå äktenskap. Under en hindersprövning undersöks ifall de som ska gifta sig är över 18 år, inte redan är gifta, samt att de inte är nära släkt. En hindersprövning görs enligt lag alltid innan giftermål i Sverige.

Är två personer släkt i rakt upp- eller nedstigande led får de inte lov att gifta sig enligt svensk lag.

Är de däremot halvsyskon är giftermål tillåtet, dock inte utan särskilt tillstånd från Länsstryrelsen. Kusiner får däremot lov att gifta sig utan att ansöka om annat än hindersprövning.   

Ni bör ansöka om hindersprövning senast en månad innan bröllopet men gärna så tidigt som möjligt. Ni kan som tidigast ansöka om hindersprövning 4 månader innan bröllopet eftersom intyget inte är giltigt längre än så.

Anledningen till att ni bör söka åtminstone en månad innan vigseln är främst på grund av skatteverkets handläggningstider (som kan variera något).

Dessutom vill vissa anordnare av vigslar, till exempel kommuner, ha in intyget om hindersprövning en tid (vanligtvis 14 dagar) innan den planerade vigseln om ni tänker gifta er borgerligt.

Det finns ett par olika sätt att ansöka om hindersprövning hos skatteverket. 

Hur lång tid tar det innan giftermål registreras?

Jag har ju tagit min mans efternamn, och det har bara gått en vecka sen vi gifte oss, men undrar ungefär hur lång tid det tar för min namnändring att gå igenom. Tänkte mest på när man kan skaffa nytt körkort osv...

Kommer det hem papper från transportstyrelsen, eller måste man fixa det själv?

Vilka blanketter behövs vid giftermål?

Du kan få uppehållstillstånd om du planerar att gifta dig eller bli sambo med någon som bor i Sverige.

Måste man ha ringar vid borgerlig vigsel?

En vigsel är den ceremoni då ett juridiskt giltigt äktenskap ingås. Vigseln kan vara kyrklig eller borgerlig. Bröllopet är vigseln och den tillhörande festen. Ofta används orden som synonymer till varandra.

Måste man ha hindersprövning?

När ni ska gifta är finns det två papper som är viktiga att hålla reda på: hindersprövningsintyget och vigselintyget.

Ni behöver ha ett hindersprövningsintyg och ett vigselintyg. Ni gör hindersprövning genom att fylla i en blankett som ni kan hämta på Skatteverkets webbplats eller på det lokala skattekontoret.

Vilka får man inte gifta sig med?

Det finns en lag som heter äktenskapsbalken. I den står vad som gäller för att få gifta sig:

 • Du måste ha fyllt 18 år.
 • Du och den du gifter dig med måste båda vilja gifta er med varandra.
 • Du får inte gifta dig om du redan är gift. I så fall måste du skilja dig först.
 • Du får inte gifta dig med din förälder, morförälder eller farförälder eller ditt helsyskon. Ibland kan halvsyskon få gifta sig, men då behövs ett särskilt tillstånd.

När får man inte gifta sig?

Om ni båda är svenska medborgare och ska gifta er i Sverige gäller följande:

Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:

Hur billigt kan man gifta sig?

Att gifta sig kan kosta i stort sett hur mycket som helst, men det måste inte vara dyrt. Ni kan ordna ett underbart, minnesvärt till en kostnad som ni kan leva lyckliga med.

Ett billigare bröllop kan dels spara pengar, dels faktiskt stärka förhållandet på längre sikt – genom att ni inte går in i äktenskapet med en ångestskapande skuldbörda hängande över er. Här kommer massor av bra tips för hur man kringgår Det Stora Slukhålet.

Vad är fördelen med att gifta sig?

Hej och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

GiftorättVid äktenskap har vardera make giftorätt i den andre makens tillgångar (med undantag från enskild egendom) Äktenskapsbalken (ÄktB) 7 kap 1§. Giftorätten innebär att makarna har rätt till hälften av värdet på deras gemensamma tillgångar, efter avdrag för skulder, om äktenskapet en dag skulle upplösas.