:

Vilka ska ha F-skatt?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka ska ha F-skatt?
  2. Varför vill man ha F-skatt?
  3. Kan man ha både A-skatt och F-skatt?
  4. Vilka har A-skatt?
  5. När är man godkänd för F-skatt?
  6. Kan man driva företag utan F-skatt?
  7. Vad är de 3 kraven för att bli godkänd för F-skatt?
  8. Hur mycket får man tjäna utan F-skatt?
  9. Vem kan inte bli godkänd för F-skatt?
  10. Hur mycket är A-skatt?
  11. Vad innebär det att ha A-skatt?
  12. Kan man skicka faktura utan F-skatt?
  13. Hur mycket får jag tjäna utan F-skatt?
  14. Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?
  15. Hur mycket får man tjäna på F-skatt?

Vilka ska ha F-skatt?

F-skatt innebär att egenföretagaren själv betalar in skatter och egenavgifter på inkomster i näringsverksamheten varje månad. Även juridiska personer så som aktiebolag och ekonomiska föreningar har normalt F-skatt.

F-skatt är en preliminärskatt, vilket innebär att företagaren betalar in en debiterad preliminärskatt varje månad. Skatten ska vara lika stor för varje debitering och i den mån det är möjligt överensstämma med den slutgiltiga skatten.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Varför vill man ha F-skatt?

  • Gå till verksamt.se.
  • Logga in på Mina sidor med din e-legitimation.
  • Klicka på registrera företag.
  • Starta Skatteverkets tjänst och följ anvisningarna.
  • Skicka in din ansökan.

Godkännandet för F-skatt visar att du är en företagare som själv ansvarar för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för utfört arbete. Din uppdragsgivare ska inte dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen om du är godkänd för F-skatt. Istället betalar du själv dina skatter och egenavgifter genom att ha en debiterad preliminärskatt.

Om en uppdragstagare inte är godkänd för F-skatt ska den som betalar ut ersättning för arbete normalt dra av skatt på ersättningen. Detta gäller oavsett om mottagaren bedriver enskild näringsverksamhet eller är ett bolag. Om mottagaren är en fysisk person ska den som betalar ut ersättningen förutom att dra skatt även betala arbetsgivaravgifter.

För att uppdragsgivaren inte ska behöva betala dina skatter och avgifter behöver du alltså vara godkänd för F-skatt åtminstone när du och uppdragsgivaren kommer överens om ersättningen eller när ersättningen betalas ut. Det innebär att om du blir godkänd för F-skatt när ersättningen redan har betalats ut kan du inte hänvisa till godkännandet i uppdraget. Uppdragsgivaren har då samma ansvar för att dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter som om du varit anställd.

Kan man ha både A-skatt och F-skatt?

Har du precis startat företag och funderar på hur du ska fakturera dina blivande kunder? Först behöver du bli godkänd för F/FA-skattlicens - som kan vara svårt att förstå skillnaden på. FA-skatt kan du enbart ha om du bedriver eller ska bedriva en enskild firma, annars är det F-skatt som du behöver ha. För att kunna fakturera kunder krävs det att du har en godkänd F/FA-skattlicens något som du kan läsa mer om på www.f-skatt.se 

Vad är FA-skatt?

Vilka har A-skatt?

För personer som har en anställning gäller att de ska betala A-skatt på inkomst. Det är arbetsgivaren som drar av skatt på lönen och betalar arbetsgivaravgifter innan nettolönen betalas ut till den anställde. Även pensionärer betalar normalt A‑skatt.

Den som bedriver näringsverksamhet kan efter ansökan hos Skatteverket bli godkänd för F-skatt. Ett godkännande för F-skatt innebär att det är företagaren själv som betalar preliminärskatten och egenavgifter till Skatteverket.

 Är du på gång att starta eget? Läs vår stora guide om att starta eget företag!

När är man godkänd för F-skatt?

Man måste inte ha F-skatt som företagare, men de är fördelaktigt för ditt företag att ha det. Till exempel har man lättare att få beviljat lån som F-skattare då det bevisar att du hanterar dina skatteinbetalningar. Företag med F-skatt är även mer attraktivt för företag att anlita än de som inte har det. Detta då du inte behöver betala alla avgifter som hade behövts ifall du inte hade F-skatt.

  • Driver du en enskild firma men även har inkomst från en arbetsgivare så behöver du vara godkänd för både F- och A skatt även, kallat FA-skatt.

  • Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du endast F-skatt under de månader som du har en inkomst.

En ansökan om F-skatt sker via en e-tjänst på verksamt.se när du har bestämt dig för att starta en näringsverksamhet. Man kan även gå in på Skatteverket.se och skriva ut blanketten “Skatte- och avgiftsanmälan” (SKV 4620) och skicka in den via posten.

Kan man driva företag utan F-skatt?

Om du bedriver näringsverksamhet i Sverige kan du efter ansökan hos Skatteverket bli godkänd för F-skatt.

Om du visar med ett registerutdrag att du är godkänd för F-skatt eller anger att du är godkänd för F-skatt på faktura, offert, anbud eller liknande, ska utbetalaren inte dra skatt eller betala socialavgifter. Om du hänvisar till ett godkännande för F-skatt i en uppenbar anställning är utbetalaren skyldig att skriftligen anmäla detta till Skatteverket.

Vad är de 3 kraven för att bli godkänd för F-skatt?

Om du bedriver näringsverksamhet i Sverige kan du efter ansökan hos Skatteverket bli godkänd för F-skatt.

Om du visar med ett registerutdrag att du är godkänd för F-skatt eller anger att du är godkänd för F-skatt på faktura, offert, anbud eller liknande, ska utbetalaren inte dra skatt eller betala socialavgifter. Om du hänvisar till ett godkännande för F-skatt i en uppenbar anställning är utbetalaren skyldig att skriftligen anmäla detta till Skatteverket.

Hur mycket får man tjäna utan F-skatt?

  • Något du gör på din fritid. Det är inte din huvudsakliga försörjning, utan något du gör på sidan av till exempel arbete eller studier.
  • Du utför inte arbete på uppdrag av eller anlitad av någon annan.
  • Drivs utan vinstsyfte.

Vem kan inte bli godkänd för F-skatt?

F-skatt är en företagsskatt som betalas av företagare som bedriver näringsverksamhet. För en företagare innebär ett godkännande för F-skatt att det är företagaren själv som betalar sin preliminära skatt och socialavgifter (egenavgifter). F-skatten är preliminär och företagaren betalar in en debiterad preliminärskatt varje månad.

Även juridiska personer som aktiebolag och ekonomiska föreningar har normalt F-skatt.

Hur mycket är A-skatt?

A-skatt, eller anställningsskatt, är den preliminärskatt och de sociala avgifter som en arbetsgivare drar av innan lönen betalas ut. Detta kallas ofta för skatteavdrag och är en del av systemet kring beskattning av förvärvsinkomst. Oavsett om det handlar om fast anställning, timanställning, tillsvidareanställning eller någon helt annan anställningsform så är A-skatt en del av det svenska skattesystemet kring löneskatt och arbetsgivaravgifter.

Hur mycket a-skatt som ska betalas påverkas av olika faktorer bland annat hemkommun och lönens storlek. Skatteverket tillhandahåller årligen skattetabeller som man kan förhålla sig vid uträkningen. För den anställde så framgår däremot inte slutgiltig skatt förrän vid inkomstdeklarationen i slutet av taxeringsåret.

Vad innebär det att ha A-skatt?

På inkomster från huvudarbetsgivaren (den som under året normalt betalar ut den högsta inkomsten) görs skatteavdrag enligt skattetabell eller beslut från Skatteverket. På sidoinkomster (inkomster som inte är den anställdes huvudinkomst) dras skatt med 30%. 

Preliminärskatteavdrag behöver inte göras på ersättningar under 100 kr per månad. Arbetsgivaren behöver inte heller göra skatteavdrag om det kan antas att den sammanlagda lönen som arbetsgivaren kommer att betala ut till den anställde under inkomståret (kalenderåret) blir under 1 000 kr. 

Kan man skicka faktura utan F-skatt?

En faktura ska innehålla viss information, klicka på bilden nedan för att se ett exempel på hur det kan se ut. När du klickar på ett nummer i fakturan får du lära dig mer om just den uppgiften.

Hur mycket får jag tjäna utan F-skatt?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Hur mycket får man tjäna på F-skatt?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara: