:

Vad är en permanentbostad?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en permanentbostad?
 2. Får man bo permanent i sitt fritidshus?
 3. Varför får man inte bo i fritidshus?
 4. Vad är en Ursprungsbostad?
 5. Vad är skillnaden mellan hus och stuga?
 6. Vad är skillnaden mellan villa och fritidshus?
 7. Hur gör man om fritidshus till permanentboende?
 8. Får man bo året runt i vinterbonat fritidshus?
 9. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
 10. Vilka olika typer av bostäder finns det?
 11. Kan man ha två permanentbostäder?
 12. Får man vara skriven i ett fritidshus?
 13. Är fritidshus en bra investering?
 14. Får man bygga sitt eget hus?
 15. Hur kallt kan man ha i ett fritidshus?

Vad är en permanentbostad?

 • Bidrag bara för åtgärder i sökandens permanentbostad eller vid så kallat periodiskt boende
 • Inget bidrag till vissa bostäder som beviljats enligt socialtjänstlagen eller LSS
 • Inget bidrag till lokaler, sjukhus och liknande 
 • Relaterad information

Får man bo permanent i sitt fritidshus?

När du har sålt en bostad ska du deklarera försäljningen. Det gäller alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Här är en guide som innehåller det du behöver veta och göra när du säljer en bostad.

Räkna ut om försäljningen gick med vinst eller förlust genom att använda beräkningshjälpen. Ju fler uppgifter du har om din försäljning, desto mer exakt kommer din beräkning att bli. Du behöver veta vad du köpte din bostad för och vad du sålde den för.

Varför får man inte bo i fritidshus?

november 14, 2021

Vi får ofta frågan om skillnaderna mellan fritidshus och permanentboende och om våra hus kan användas året runt.

Vad är en Ursprungsbostad?

We process your data to deliver content or advertisements and measure the delivery of such content or advertisements to extract insights about our website. We share this information with our partners on the basis of consent and legitimate interest. You may exercise your right to consent or object to a legitimate interest, based on a specific purpose below or at a partner level in the link under each purpose. These choices will be signaled to our vendors participating in the Transparency and Consent Framework. More information

Always Active

Vad är skillnaden mellan hus och stuga?

Många vet säkert vad skillnaden är mellan en bostadsrätt och ett fritidshus eller vad en tomt är för något. Men vad innebär egentligen de olika bostadstyperna och vad exakt definierar en gård? Vad skiljer ett radhus från ett kedjehus? Och vad räknas in i en fastighet? Det kommer du kunna svaret på efter den här enkla guiden.

En lägenhet är en bostad i ett flerbostadshus. En lägenhet kan du köpa som en bostadsrätt, äganderätt eller hyra som hyresrätt. För bostadsrätter och hyresrätter upplåtes lägenheten åt den som ska bo i den. Det betyder alltså att den som köper en bostadsrätt inte äger själva lägenheten, utan du betalar för rätten att använda lägenheten. Om du däremot köper en lägenhet med äganderätt så äger du bostaden på samma sätt som ett hus med lagfart.

Vad är skillnaden mellan villa och fritidshus?

Att köpa sommarstuga ska vara ett lustfyllt och spännande steg i livet. Vår guide hjälper dig att göra processen precis så smidig och säker som den ska vara.

Oavsett om du längtar efter att köpa en stuga i skogen, ett sommarställe på landet eller ett torp vid havet, så finns det ett antal aspekter att ta hänsyn till. Våra erfarna mäklare på Bjurfors har full koll på processen, och du är alltid välkommen att ta kontakt med din lokala mäklare för att prata bostadsdrömmar.

Hur gör man om fritidshus till permanentboende?

Om ditt hus inte har tillgång till kommunalt vatten och avlopp, kolla av med kommunen vad de har för planer. Kanske området planerar för just detta inom en snar framtid? Om inte behöver du få en enskild brunn installerad.

Kontrollera också vilket slags avlopp du har och att det har ett tillstånd. Annars betraktas det som att avlopp ”saknas”.

Anlita gärna en firma som på samma gång kan planera borrningen av brunnen och placera avloppet. Du kan göra ROT-avdrag för arbetskostnaden. På Avloppsguiden.se kan du ”testa” ditt avlopp, hitta information om företag som erbjuder lösningar och kontaktuppgifter till din kommun.

Gamla fönster är ofta både vackra och kan vara en del av husets personlighet.

De allra äldsta fönstren är också gjorda i virke av extremt hög kvalitet så det lönar sig att först titta på möjligheten att renovera och täta innan du funderar på nytt.

Om huset är gammalt kan englasfönster förbättras med upprustade, gamla innerfönster som sätts in på vintern eller genom en extra innerglasruta i själva fönstret.

Får man bo året runt i vinterbonat fritidshus?

- Det är ett väldigt bra linjedrag av den nya regeringen. Jag tror att de förfaranden som redan nu begränsar sommarstugeägare kommer att göras smidigare, säger förbundets ordförande Pentti Heikkurinen.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

Denna kalkylator hjälper dig att räkna ut om du uppfyller reglerna för att göra uppskov eller inte.

Om du uppfyller reglerna för slutligt eller preliminärt uppskov kan du använda kalkylatorn nedan för att räkna ut hur stort uppskov du kan göra.

Denna kalkylator räknar ut hur stort uppskov du kan göra och hur mycket du måste betala i skatt om du inte kan skjuta upp hela vinsten.

OBS, tänk på att din vinst + eventuellt gammalt uppskov måste uppgå till minst 50 000 kr för att du skall få göra uppskov.

Tänk även på att taket för uppskov är 3 miljoner kr per bostad. Om du äger din nya bostad ihop med någon annan måste du alltså ta hänsyn till att ni totalt kan göra uppskov på max 3 miljoner kr per person.

💡 OBS!Tänk på att skilja på uttrycken ”vinsten” och ”skatten” när du läser denna artikel. När man räknar och deklarerar uppskov är det vinsten man räknar på. Skatten på den vinsten är 22%. Om du vill betala av ditt uppskov i framtiden är det alltså bara skatten (22% av uppskovsbeloppet) som skall betalas.

✔️ Ett uppskov kan man skjuta framför sig så länge man vill och så länge man man inte säljer sin bostad och flyttar till en hyresbostad. Man kan skjuta vinstskatten framåt i tiden ända fram tills man dör, då får dödsboet betala av skatteskulden.

✔️ Man kan göra uppskov hur många gånger man vill så länge man uppfyller kraven. Du kan alltså flytta hur många gånger du vill och ändå skjuta med dig ditt uppskov.

Vilka olika typer av bostäder finns det?

Vissa typer av boenden passar i stort sett alla, medan andra är anpassade för särskilda målgrupper. Faktorer som ålder, ekonomiska förutsättningar och livssituation kan avgöra vilka bostadsalternativ du har. Eftersom bostadsmarknaden ser ut som den gör just nu, med stark prisutveckling och växande klyftor mellan de som hunnit få in en fot på marknaden och de som står utanför, har det under de senaste åren tillkommit några nya, spännande alternativ som ska göra det lite lättare för vissa målgrupper att få tag på ett eget boende.

Häng med så ska vi gå in lite närmre på de olika boendetyperna.

Kan man ha två permanentbostäder?

Det ställs vissa krav på den avyttrade bostaden för att den ska räknas som en ursprungsbostad.

Bostaden ska vara av ett visst slag; ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet. Bostaden ska uppfylla kraven för att vara en privatbostad och även villkoren för att räknas som en permanentbostad. Den ska också vara belägen inom Sverige eller inom övriga EES-området.

Begreppen småhus och ägarlägenhet, har samma innebörd i inkomstskattelagen som i fastighetstaxeringslagen (2 kap. 15 § IL).

Får man vara skriven i ett fritidshus?

Var ditt fritidshus befinner sig geografiskt är avgörande för flera faktorer.

 • Pris. Den kanske allra största faktorn som påverkar priset är just läget. Ett fritidshus som ligger i norra Sverige och djupt ute i skogen är ofta betydligt billigare än ett som ligger kring Stockholms skärgård.
 • Preferenser. Geografiskt läge är för många köpare mycket viktigt, bestäm dig därför redan innan hur mycket du är beredd att betala för ditt drömläge.
 • Är fritidshus en bra investering?

  Det finns många fördelar med att snabbt komma ut till huset på helgerna eller under veckorna om du jobbar på distans. Ligger huset längre bort kommer du troligtvis att vara där färre gånger per år, men under en längre tid när du väl kommer dit. 

  Priset på fritidshuset påverkas av läget, storleken, standarden, tomten och närheten till sjö eller hav. Kommunalt vatten och avlopp påverkar också. Finns det planer på att anlägga kommunalt VA framöver och vad kommer det i så fall att kosta? Det kan räcka med förbränningstoalett för att fritidshuset ska säljas lite dyrare.  

  Om huset har renoveringsbehov påverkas förstås också priset. Är du händig och vill renovera själv så kan du spara en hel del pengar på att köpa ett renoveringsobjekt. Men tänk på att ha en budget och tidplan för upprustningen. Det kan ta tid att exempelvis renovera ett gammalt torp från 1800-talet. 

  Du måste alltid undersöka det hus du vill köpa. Det är lätt att charmas av det som är positivt som närhet till bad, en trevlig inredning och kanske en syrenberså vid knuten. Många fritidshus har varit kallställda utan tillsyn långa perioder. Då kan skador ha uppstått som är svåra att upptäcka för en lekman. 

  På visningen bör du noga kontrollera alla synliga ytor i huset och även använda luktsinne och hörsel för att upptäcka eventuella fel. Var uppmärksam på tak, våtrum, vvs-installationer och riskkonstruktioner som krypgrunder och vindar – finns det fuktfläckar eller mögeldoft? 

  Får man bygga sitt eget hus?

  Att få välja helt efter eget tycke och smak, modell, hustyp, utförande och invändig planering är för många höjden av lycka. Att kunna forma sin bostad efter just sin familjs behov och tankar kan också bli på gränsen till övermäktigt när man väl börjar sätta sig in i alla olika alternativ som faktiskt finns att välja bland.

  Oftast finns det några styrande grundförutsättningar för hur man kan välja och vraka, bortsett ekonomin. Exempel på detta kan vara sådant som var tomten är belägen, hur kuperingen på tomten ser ut och även den faktiska formen på tomten. Har man exempelvis en långsmal tomt är det ju praktiskt omöjligt att bygga ett stort fyrkantigt hus utan det kommer naturligtvis att se väldigt mycket bättre ut med en husform som harmonierar med tomten som huset är byggt på.

  Hur kallt kan man ha i ett fritidshus?

  De riktigt kalla vintrarna utgör sönderfrysta vattenledningar var tredje fritidshusskada, enligt en undersökning från Trygg-Hansa.

  – Trots att frysskadorna är så pass vanliga och ofta orsakar besvär med långa reparationer, så stänger bara varannan fritidshusägare av vattnet i sitt fritidshus under vintern. Och bara varannan tittar till sin stuga regelbundet, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.Det bästa är att fryssäkra vattenledningarna genom att stänga av vattnet och tömma ledningarna. Glöm inte att fryssäkra toalettstol och avloppskrökar också.

  Många väljer dock att ha värmen på i huset i stället för att stänga av vattnet. Misstaget folk gör är att ha för låg värme. För att vara säkrad mot sönderfrysta vattenledningar, bör temperaturen inomhus vara minst 15 grader. Detta för att värmen ska räcka till vid köldknäppar och nå ut i hela huset. Om inte värmen når ut riskerar trycksatta vattenledningar, som ofta är dragna i golv och ytterväggar, att frysa.

  Viktigt! Se till att inget brännbart ligger mot elementen, på grund av risken för brand.