:

Hur mycket höjs förmånsvärdet 2023?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket höjs förmånsvärdet 2023?
 2. Är det värt att ha förmånsbil 2023?
 3. Vad händer med förmånsvärdet 2023?
 4. Har elbilar lägre förmånsvärde?
 5. Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?
 6. Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?
 7. Vilken typ av bil ska man köpa 2023?
 8. Vilken elbil har bäst förmånsvärde?
 9. När lönar det sig att ha förmånsbil?
 10. När sjunker priset på elbilar?
 11. Vad kostar det att köra elbil 2023?
 12. Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?
 13. Varför är förmånsbil så dyrt?
 14. Vad kostar en elbil 2025?
 15. När är det lönt att köpa elbil?

Hur mycket höjs förmånsvärdet 2023?

För dig som är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare värderas bilförmån på samma sätt som för anställda.

Den som har dispositionsrätt till en bil förutsätts använda den privat, och måste därför kunna visa att bilen endast använts i ringa omfattning, för att undvika bilförmån.

Är det värt att ha förmånsbil 2023?

Som rubriken lyder, varför väljer inte fler äldre bilar från säg 2021 när de väljer en förmånsbil via företaget? Jag kollar på skatteverkets egna uträkningar, och det är mkt billigare med en bil från säg 2021 vs en ny från 2023. Ta tex en valfri Volvo från 2021 med hybrid, mot en i 2022/2023, skillnaden blir rätt stor.

5 mar

Vad händer med förmånsvärdet 2023?

Den 1 juli 2022 införs ändrade regler för att beräkna förmånsvärde på tjänstebil. Reglerna har ofta förändrats under de senaste åren, men nu slipper vi kanske förändringar under ett tag framöver?

Har elbilar lägre förmånsvärde?

Förmånsvärde för elbil, likt alla typer av tjänstebilar, är ett värde som Skatteverket sätter på förmånen att använda tjänstebilen för privat bruk. Använder du bilen privat vid mer än 100 mil eller 10 tillfällen per år räknas bilen som en förmån som du måste skatta för.

Förmånsvärdet för elbilen beräknas utifrån ett schablonbelopp där bland annat bilens nyvärde, extrautrustning och fordonsskatt påverkar. Förmånsvärdet räknas sedan ihop med din lön när din skatt räknas ut.

Elbilar har generellt sett lägre förmånsvärde än fossildrivna bilar. Detta är delvis på grund av att regeringen vill uppmuntra användningen av elbilar för att minska utsläppen av växthusgaser. Förmånsvärdet görs i form av ett schablonbelopp på upp till max 50 procent av bilens nyvärde.

För miljöbilar, alltså elbilar och gasbilar, som tas i trafik efter den 1 juli 2022 ska förmånsvärdet sättas ned med ett schablonbelopp istället för till närmast jämförbara bil utan miljöteknik.

Vilka bilar får sänkt förmånsvärde 2023?

Förmånsvärde är enkelt förklarat ett värde som en anställd får i förmån av sin arbetsgivare. Det kan exempelvis vara en bil, friskvård, mobiltelefon eller något annat som den anställde får istället för pengar.

Har du en förmånsbil så ägs eller leasas bilen av din arbetsgivare men du får använda den även privat. Detta räknas då som en förmån och därför behöver du betala skatt. Betalar företaget även kostnader för bensin ska även detta förmånsbeskattas.

Förmånsvärdet på en bil baseras bland annat på följande faktorer:

 • Vad bilen kostar som ny
 • Om bilen har någon extrautrustning
 • Om det är en elbil
 • Om du som anställd kör mer än 3 000 mil i tjänsten
 • Fordonsskatt

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

Se hela listan för dig som funderar på att investera i ny tjänstebil.

Listan och de ekonomiska nyckeltalen har tagits fram av tjänstebilskonsulten Ynnor till Tidningen Företagaren.

Vilken typ av bil ska man köpa 2023?

Om du ska välja en bensin- eller dieselbil beror i första hand på hur dina körvanor och behovet av bil ser ut. Bensin- och dieselmotorer har olika egenskaper och passar därför olika bra beroende på vilka krav du ställer och vad du behöver bilen till.

Nedan listar vi för- och nackdelarna med diesel och bensin. Förhoppningsvis hjälper det dig bestämma dig för om du ska köpa en dieselbil eller en bensinbil.

 • Bränsleeffektiva, speciellt vid längre körningOm du kör mycket och långa sträckor, exempelvis om du har bilen i tjänsten, är en dieselbil fördelaktig, särskilt om du brukar köra mer än 1500-2000 mil per år.
 • Råstark motor, perfekt att dra tungt medHar du häst, skoter eller annat som du behöver frakta med släpvagn efter bilen är en dieselbil det bättre alternativet. Förutom att en dieselbil orkar dra tyngre påverkas inte heller bränsleförbrukningen lika dramatiskt som när du drar tungt med en bensinbil.
 • Lägre CO2-avgasutsläppNu kanske du rynkar på näsan. Varför beskattar man dieselbilar så hårt om de är bättre för klimatet än bensinbilar? Jo, så här är det. Diesel är energieffektivare än bensin vilket betyder att varje förbränd liter diesel släpper ut mindre koldioxid än motsvarande mängd bensin. Tyvärr släpper diesel vid förbränning också ut partiklar och kväveoxider som är skadliga för människor. Därför är skatten högre för.
 • Tanka med förnybart drivmedelDet finns ytterligare ett tillägg till punkten ovan. Förnybar diesel. Tankar du en dieselbil med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) får den ett mycket lägre CO2-avgasutsläpp. Men andra ord blir de ännu bättre ur koldioxidutsläppssynpunkt. Även äldre dieselbilar kan tankas med Neste MY, men kontrollera först att biltillverkaren har godkänt HVO100 som bränsle, annars kan garantin sluta gälla.

Vilken elbil har bäst förmånsvärde?

På tionde plats i vår sammanställning kommer Kia Ceed SW som med sitt elektrifierade kombiformat samt vettiga prislapp erbjuder ett minst sagt tilltalande paket, inte minst som tjänstebil.

Vi har skrivit att ”Det här är nog främst en bil som riktar sig mot tjänstebilister, tack vare dess låga förmånsvärde.”

På nionde plats i vår sammanställning kommer Volkswagen ID.4, en bil som länge toppat listorna över Sveriges mest sålda elbil – tills Tesla Model Y klev in på arenan.

Brittiska Top Gear konstaterar att ”Volkswagen ID.4 är helt rätt ute sett till ändamål.”

På åttonde plats i vår sammanställning kommer Polestar 2 som är det kinesägda svenska märkets första renodlade elbil.

Brittiska Carwow säger att bilen erbjuder ”ett elegant utseende och god räckvidd men att fjädringen är lite väl styv.”

När lönar det sig att ha förmånsbil?

Blev erbjuden ett jobb idag som skulle innebära en löneökning med ungefär 7000:- i månaden samt en förmånsbil, jobbet är som utesäljare så kommer köra mycket och långt. Jag räknar inte med att använda bilen privat annat än att lämna barnen på dagis kanske. Behöver detta redovisas då om dagis i princip ligger på utmed vägen? Kan ni snillen som har koll på det mesta bara förklara det här med förmånsbil för mig, blir det en kostnad på flera tusen varje månad så kanske jag inte ens tjänar på att byta jobb?

dec '21

När sjunker priset på elbilar?

Under februari sjönk priset på en elbil på Blocket till den lägsta nivån på ett år.

Men det är priserna på begagnade dieselbilar som sjunker mest just nu.

Vad kostar det att köra elbil 2023?

Vid laddning hemma kostar elen lika mycket som resterande elförbrukning för hushållet. Om kostnaden exempelvis är 1,5 krona per kWh och batteriet är på 50 kWh kommer det att kosta cirka 75 kronor att ladda batteriet fullt. Vid laddning i hemmet används är så kallade normalladdare och många välja att ladda bilen under natten.

Kan man ha förmånsbil utan att ta ut lön?

Hej,Undrar hur jag skapar en lön i löneprogrammet när det det bara är bilförmån som ska vara med och deklareras och ingen vanlig kontant lön.

Mvh Paulin

Varför är förmånsbil så dyrt?

Motor/fordon

Från och med 1 juli 2021 är det dyrare att ha förmånsbil. Vi går igenom förändringen av förmånsvärdet som kan leda till en höjning av skatten med cirka 750 kronor i månaden.

Vad kostar en elbil 2025?

Tidigare har Škoda Auto aviserat att man kommer att lansera tre helt elektriska modeller fram till 2026. Nu meddelade Klaus Zellmer, VD för Škoda Auto, via ett livesänt pressevenemang direkt från Tjeckien att Škoda utökar satsningen på elbilar och släpper fyra nya modeller fram till 2026. Det innebär att Škoda kommer bredda modellutbudet och finnas representerade i fler segment.

De kommande modellerna visades genom skulpturer och gav en indikation på modellernas design och storlek i förhållande till varandra. Ännu är modellnamnen inte bestämda, utan går under arbetsnamn tills mer detaljer finns tillgängliga för allmänheten.

När är det lönt att köpa elbil?

De flesta känner nog till att elbilen har lägre driftkostnad än vanliga bilar. Det beror naturligtvis på att el är billigare än andra drivmedel. Men en elbil är fortfarande betydligt dyrare än en motsvarande bensindriven bil, vilket gör det svårt att motivera kostnaden av ekonomiska skäl. På sikt blir elbilen visserligen mer lönsam på grund av att driftkostnaden är lägre, och så har vi regeringens så kallade bonus malus – system som gynnar nya fordon med låga utsläpp av koldioxid. Köper du en ny elbil får du exempelvis tillbaka 60 000 kronor av staten och du behöver bara betala 360 kronor i fordonskatt per år. Det är också billigare att serva elbilen. Men subventionerna och den lägre driftkostnaden räcker bara en bit på vägen. Att köpa elbil är på kort sikt betydligt dyrare än en jämförbar bensindriven bil. Dessutom är bilförsäkringen högre och du kan också behöva installera en laddstation för omkring 10 000 kronor om du vill ladda hemma. Den här kostnaden kan dock halveras om du ansöker om bidrag från Naturvårdsverket. Bidraget täcker hälften av dina kostnader upp till 10 000 kronor.