:

Hur mycket får man hyra ut sin bostad utan att skatta?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får man hyra ut sin bostad utan att skatta?
 2. Hur mycket får man hyra ut sin bostad?
 3. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
 4. Får man sätta vilken hyra man vill?
 5. Kan Skatteverket se Airbnb?
 6. Hur räknar man ut skälig hyra?
 7. Är Airbnb lagligt i Sverige?
 8. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
 9. Hur mycket får man tjäna på att hyra ut?
 10. Måste man ha tillstånd för att hyra ut?
 11. Hur mycket får man behålla Airbnb?
 12. Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?
 13. Hur mycket hyra är rimligt?
 14. Hur mycket skatt betalar man när man hyr ut?
 15. Hur mycket kan jag tjäna på Airbnb?

Hur mycket får man hyra ut sin bostad utan att skatta?

Om du hyr ut din bostad skall du ta upp hyresintäkterna i din deklaration och betala skatt på en del av dem. I denna artikel går vi igenom hur man räknar ut sin skatt och erbjuder enkla kalkylatorer som räknar ut skatten åt dig.

Hur mycket får man hyra ut sin bostad?

Tillstånd att hyra ut Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du först ansöka hos hyresvärden eller bostadsrättsföreningen så att du har deras samtycke till uthyrningen. Om du har en hyresrätt som du hyr ut utan tillstånd eller tar ut en för hög hyra för kan du i värsta fall riskera böter eller fängelse eftersom det är olagligt. Om du inte får det godkänt, trots att du anser att du borde få det, kan du ansöka hos hyresnämnden. Godkända skäl kan till exempel vara att studera eller jobba tillfälligt på annan ort. Det kan också vara att du vill testa att bo ihop med någon eller att du ligger på sjukhus under en längre tid. För att hyra ut en bostadsrätt är reglerna ofta lite mer generösa, där kan du i vissa fall få godkänt för att du inte får lägenheten såld på grund av marknadsläget eller om du vill låta barn eller närstående bo där. Har du ett förstahandskontrakt eller äger bostaden och bara vill hyra ut ett rum, en inneboende med andra ord, behöver du inte ansöka om lov.

Skälig hyra Vad som anses skälig hyra skiljer sig om du hyr ut en hyresrätt eller en bostadsrätt. Självklart ska du inte gå back på din uthyrning, men tar du ut en för hög hyra kan du bli återbetalningsskyldig. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa läggas på hyran, max 15% av den hyra du själv betalar är tillåtet att lägga på om du hyr ut lägenheten möblerad.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

 • Får du ett överskott av uthyrningen (hyresersättning minus avdrag) ska du deklarera det i inkomstdeklarationen som kapital, punkt 7.2.
 • Skatten på överskottet är 30 procent.
 • Du får göra avdrag för utgifter som direkt hör ihop med uthyrningen.
 • Du får inte göra avdrag för utgifter som du normalt skulle ha haft för tillgången.
 • Om du hyr ut din bil så kan du få avdrag för ökat slitage med ett schablonbelopp om du inte kan visa att kostnaden är högre. Schablonbeloppet är 9 kronor per mil för inkomstår 2022 och 13 kronor per mil för inkomstår 2023.
 • Är din uthyrning omfattande ska den redovisas som inkomst av näringsverksamhet.
 • Är din uthyrning frekvent och kontinuerlig så kan du vara skyldig att redovisa och betala moms.
 • Personbil
 • Husbil
 • Takbox
 • Släpvagn
 • Hästtransport
 • Båt
 • Båttrailer
 • Vattenskoter
 • Verktyg
 • Byggställning
 • Trädgårdsredskap och trädgårdsmaskiner
 • Partytält

Får man sätta vilken hyra man vill?

– Om du har en hyreslägenhet och vill hyra ut ett rum i den, så får du inte ta ut mer i hyra än vad som motsvarar bruksvärdet. Därför kan det vara lämpligt att titta på liknande boende, exempelvis hos fastighetsägare som har studentkorridorer och se vad hyrorna ligger på där, för att få en lagom nivå på hyran, säger Niclas Sundell, jurist på Hyresgästföreningen.

Vad kan hända om man tar ut för mycket hyra?

– Då kan man bli återbetalningsskyldig och det kan sträcka sig ett år tillbaka i tiden, säger Sundell.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Certain EU tax laws impose legal obligations on companies to keep sufficiently detailed records of tax information in order to enable EU tax authorities to verify that they have received the correct amount of tax. Companies may be required by law to provide those records to EU tax authorities.

The tax laws referred to may require us to share data with the Swedish Tax Agency (Skatteverket), including, in limited instances, data that identifies a host.

EU Tax authorities are also subject to strict privacy laws, and usually will only be entitled to use and share that data for the purposes of fulfilling their responsibilities set out in local laws. Those responsibilities typically include assessment and enforcement of taxes, recovery of unpaid taxes, enforcing anti money laundering laws, and ensuring the State social security system is aware of a tax payers' earnings.

Hur räknar man ut skälig hyra?

Hur hyran sätts beror på om du hyr en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. Hur mycket får man ta i hyra? Jo, den som hyr ut en hyreslägenhet får ta ut en skälig hyra, i princip bara samma hyra som den själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15% av hyran.

Vid uthyrning av en bostadsrätt eller villa i andra hand är en skälig hyra beräknat på annat sätt än när du hyr en hyresrätt. Bostadsrättshavaren, eller ägaren, får ta ut en hyra som ska motsvara de driftskostnader och kapitalkostnader som hen har. Ägaren får ta ut kapitalkostnader även om hen faktiskt inte har några lån på sin bostad. I de här fallen gäller alltså inte bruksvärdesprincipen. istället sätts hyran utifrån privatuthyrningslagen, lagen om uthyrning av egen bostad (UEB).

Är Airbnb lagligt i Sverige?

Kostnadsfri inledande rådgivningRing oss: 0771-333 444Måndag - fredag: 8:00 - 17:00Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Airbnb – att tänka på innan du hyr ut

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

Hyresvärdar

Under det senaste decenniet har lagarna och skattereglerna kring uthyrning av privatbostad blivit generösare. Dubbelt så stort schablonavdrag och avdrag för avgifter och hyra har gjort det lönsammare att hyra ut i andra hand. Det hela resulterar i att du får behålla en större del av pengarna som du får in av hyresbetalningar än tidigare. Det är inte ovanligt med frågor angående skatt när du hyr eller ska hyra ut ut hus, bostadsrätt eller rum.

Hur mycket får man tjäna på att hyra ut?

Många vet kanske redan att det finns en gräns på 50 000 kr innan man behöver betala skatt på sin hyresintäkt, men det finns undantag.

– Vad många inte känner till är att denna gräns inte gäller alla typer av bostäder, och att den skattepliktiga gränsen kan bli lägre om man är flera delägare, eftersom schablonavdraget gäller per bostad, säger Veronica Rosén, moms- och skatteexpert på Simployer.

Måste man ha tillstånd för att hyra ut?

Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand under sommaren? Tänk då på att du behöver tillstånd från hyresvärden om du bor i hyresrätt eller styrelsen om du bor i bostadsrätt. Även kortare uthyrning kräver tillstånd. Här guidar vi dig till hur du hyr ut din lägenhet på rätt sätt.

Under sommaren är det många som lämnar sin lägenhet för kortare eller längre perioder. Om du funderar på att hyra ut din lägenhet är det flera saker du behöver hålla koll på. Här guidar vi dig till de viktigaste sakerna.

Hur mycket får man behålla Airbnb?

Enligt kvinnans profil på Airbnb har det kostat 1300 kronor per natt att hyra lägenheten, vilket motsvarar en månadskostnad på 39 000 kronor. Det är 500 procent mer än det hon själv betalade för trerummaren i Majorna. Hyresnämnden menade i höstas att uthyrningen är att likna med hotellverksamhet, men kvinnan säger att de inte haft för avsikt att “bedriva hotellverksamhet” och att det är Airbnb som satt priset och inte de själva. Uthyrningen har bara skett när de varit på besök i sommarhuset som ligger en timme från stan. Att familjen skulle bo stadigvarande i det huset stämmer inte, menar hon.

Värden hänvisar till jordabalken i sin argumentation och menar att kvinnan ska bli av med sitt hyreskontrakt. Detta eftersom hon hyrt ut lägenheten i andrahand utan att det varit godkänt av värden och att hon dessutom tagit ut en oskäligt hög hyra. Och det är klarlagt. Men för att de två ovan nämnda orsakerna ska vara grund för att förlora kontraktet, enligt jordabalken, krävs det att hyresvärden sagt upp kontraktet inom sex månader från datumet den senaste andrahandsuthyrningen avslutades. Hon ska också ha fått en tillsägelse innan, då värden anser att hon bedrivit hotell-liknande verksamhet och inte använt lägenheten som bostad.

Och det är det som det bråkats om i både hyresnämnden och hovrätten.

Hur många fastigheter får man hyra ut som privatperson?

Om du hyr ut två lägenheter gäller lagen om uthyrning av egen bostad bara för den första uthyrningen. Du som hyr ut fler än två lägenheter anses bedriva näringsverksamhet och då gäller inte lagen om uthyrning av egen bostad för någon av lägenheterna.

Hur mycket hyra är rimligt?

 • Hyran måste vara skälig och inte avvika för mycket mot liknande lägenheter i samma område som också hyrs ut i första hand.  

 • Det är okej att hyran avviker med cirka 4–5 procent jämfört med en likvärdig lägenhet. 

 • Om du anser att din hyra är för hög är det bra att i första hand informera hyresvärden om det. Skulle ni inte vara överens om hyran kan du vända dig till Hyresnämnden för att få en prövning av frågan.

Hur mycket skatt betalar man när man hyr ut?

När du hyr ut din bostad får du ett schablonavdrag på 40 000 kr per kalenderår. Du får dessutom göra avdrag för den avgift som du betalar för den del du hyr ut om det är en bostadsrätt. Vid uthyrning av småhus får du göra avdrag med 20 % av hyresintäkten utöver det schablonmässiga avdraget på 40 000 kr per år. Överskottet på hyresinkomsten minus avdragen beskattas som inkomst av kapital vilket i dagsläget är 30 %. Det här är något som man själv tar upp i sin deklaration och inget som vi rapporterar till skatteverket.

Här kommer ett exempel:

Hur mycket kan jag tjäna på Airbnb?

 • Du kan vara värd när det passar dig – på heltid, eller bara några dagar i månaden

Oavsett om du – eller någon du känner – har ett extra rum, ett andra hem eller en lägenhet att hyra ut när du är bortrest, gör Airbnb det enkelt att annonsera ut ditt boende och få kontakt med människor från hela världen. Men hur tjänar du pengar på Airbnb?

 • Börja med att annonsera ut ditt boende – det är gratis, och Airbnb tar bara en liten procentandel av ditt pris per natt
 • Som framgångsrik fotograf och småföretagare i Atlanta letade Superhost Elise efter ett nytt kreativt projekt. Att vara värd då och då för hennes minihus blev ett sätt att uppfylla den önskan samtidigt som hon kunde använda inkomsterna till att betala av det.

  När Elise och hennes make inte njuter av sitt lilla hus i skogen själva tar de emot gäster i det mysiga boendet. Minihuset är nu ytterligare ett sätt för paret att tjäna pengar som de investerar i sina resor och i ett andra minihus.

  Att vara värd är befriande på ett så intressant sätt. Det är ekonomiskt befriande.